• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  94%

→ από το τρέιλερ της ταινίας «Σε μια στιγμή κινδύνου», παραγωγής Alterthess

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα ίχνη του μίσους

 • A-
 • A+
Το ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού συνεταιρισμού της Θεσσαλονίκης «alterthess.gr» ερευνά και αποτυπώνει γεγονότα και συνθήκες του εκφασισμού και του εθνικισμού.

«Ο τρόπος που θυμόμαστε την Ιστορία καθορίζεται από την πλευρά που τη ζήσαμε. Το προσφυγικό στην Ελλάδα, όπως και η “μάχη” για το όνομα της Μακεδονίας υπήρξαν σημεία καμπής για μια κοινωνία που ταλαντεύεται ανάμεσα στον εκφασισμό της και την αλληλεγγύη». Αυτή η ταλάντωση είναι η περιοχή που ανιχνεύει το ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού συνεταιρισμού της Θεσσαλονίκης «alterthess.gr», ερευνώντας και αποτυπώνοντας γεγονότα και συνθήκες που κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι βρεθήκαμε, όπως είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, «Σε μια στιγμή κινδύνου».

Τα μέλη του συνεταιρισμού ζητούν τώρα την οικονομική βοήθεια των ενεργών πολιτών για να το ολοκληρώσουν, δηλαδή, όπως διευκρινίζουν, «το ποσό που στοχεύουμε να συγκεντρώσουμε πρόκειται να καλύψει κυρίως αμοιβές ανθρώπων που δεν αποτελούσαν μέρος της ομάδας μας από την αρχή, αλλά ήρθαν για να καλύψουν βασικές ανάγκες της παραγωγής, όπως ο ήχος και η μουσική», έστω με μια συμβολική αμοιβή για όλους όσοι δούλεψαν και «για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε μέρος του post production και να μπορέσουμε να τη διακινήσουμε σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Οπως λένε οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ που έγινε με τη στήριξη του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, όταν «στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, η φασιστική ρητορική και τα “τείχη” για τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες μεγάλωναν όλο και πιο πολύ. Οι ρατσιστικές ιαχές με αφορμή τη διαμονή προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών ηχούσαν δυνατά».

Κοντά σ’ αυτά, «το “Μακεδονικό“ ήρθε να απλώσει ακόμη περισσότερο σκοτάδι στη δημόσια σφαίρα, σε καθημερινή βάση. Εθνικιστικά συλλαλητήρια, επιθέσεις σε μνημεία, στέκια και ανθρώπους, μαζί με μια ολοένα διευρυνόμενη νομιμοποίηση ενός μισαλλόδοξου λόγου, δημιουργούσαν μια συνθήκη πνιγηρή». Ολα αυτά «το Alterthess, ως ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, βίωσε πολύ έντονα την αποτύπωση της συνθήκης αυτής και από την πλευρά των ΜΜΕ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στην ένταση του φαινομένου».

Οπως διευκρινίζουν, δεν είναι ουδέτεροι απέναντι στα γεγονότα αλλά τα βλέπουν μέσα από τα μάτια της αλληλεγγύης, οπότε «προσπαθήσαμε να βρούμε το νήμα του υπόγειου αυτού πολέμου και της διάχυσης της ρητορικής του μίσους προς τον Αλλον, τον ξένο, τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον διαφορετικό, στο πρόσφατο παρελθόν». Γι’ αυτό «το ντοκιμαντέρ ξεκινάει στον απόηχο της φασιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής και της έλευσης ενός μεγάλου προσφυγικού ρεύματος στα νησιά», σε μια χώρα που, ευρισκόμενη «σε μια διαρκή οικονομική κρίση αλλά και μέσα από έναν σταδιακά οξυνόμενο θεσμοποιημένο ρατσισμό, έψαχνε να βρει νέους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς».

Γι’ αυτό ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές, «επιχειρώντας να δούμε τη γενίκευση του φαινομένου του εκφασισμού αλλά και τον τρόπο που βιώνεται από διαφορετικά μέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας». «Οι πολλαπλές αφηγήσεις μάς βοήθησαν να εντοπίσουμε και τους τρόπους διεξόδου από αυτή την κατάσταση, μέσω του αγώνα για μια κοινωνία που η αλληλεγγύη θα αποτελεί καθημερινή πράξη και οδηγό μιας διαφορετικής ζωής, που θα συμπεριλαμβάνει όλους και όλες».

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η παραγωγή ανήκουν στους: Θεόφιλο Καλαϊτζίδη, Ιάσονα Μπάντιο και Σταυρούλα Πουλημένη, η μουσική είναι του Σταμάτη Πασόπουλου, ηχοληψία του Σίμου Λαζαρίδη και Ενές Αχμέτ Κεχαγιά, αφήγηση από τον πρόσφατα εκλιπόντα Φούλη Μπουντούρογλου και τη Δώρα Νεστορίδου, σχεδιασμός αφίσας και artwork: Blind creative studio. Επιστημονικός συνεργάτης: Δημοσθένης Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος. Στην ιστοσελίδα του alterthess.gr, μπορείτε να δείτε το trailer αλλά και την παραπομπή στην πλατφόρμα Give and fund, για να συνδράμετε την προσπάθεια.


📌 Σε μια στιγμή κινδύνου

Σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης, Ιάσων Μπάντιος, Σταυρούλα Πουλημένη
Ερευνα: Ιάσων Μπάντιος, Σταυρούλα Πουλημένη
Φωτογραφία, μοντάζ: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης
Μουσική: Σταμάτης Πασόπουλος
Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης, Ενές Αχμέτ Κεχαγιά
Μίξη ήχου: Σίμος Λαζαρίδης
Επιστημονικός συνεργάτης: Δημοσθένης Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος
Αφήγηση: Φούλης Μπουντούρογλου, Δώρα Νεστορίδου
Σχεδιασμός αφίσας και artwork: Blind creative studio

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ρατσισμός καλά κρατεί στα Βρασνά
Γονείς μαθητών νηπιαγωγείου της περιοχής όταν έμαθαν ότι θα εγγραφούν στη σχολική μονάδα οχτώ νήπια προσφυγόπουλα αντέδρασαν και σταμάτησαν τη φοίτηση των παιδιών τους για αρκετές ημέρες ● Τη δημιουργία ενός...
Ο ρατσισμός καλά κρατεί στα Βρασνά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επόμενη στάση ρατσισμός
Η δομή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει οδηγό του ΟΑΣΘ ότι κατέβασε από το λεωφορείο τρία ανήλικα προσφυγόπουλα του ξενώνα. Τι λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών»...
Επόμενη στάση ρατσισμός
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσιστές ανεπίδεκτοι... μαθήσεως
Οι ακροδεξιοί του Ωραιοκάστρου παραμένουν αμετανόητοι, τη στιγμή που κανένα από τα 9 προσφυγόπουλα που πήγαν στο 1ο Δημοτικό δεν ακολουθεί την εκπαιδευτική διαδικασία, αφού οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν από...
Ρατσιστές ανεπίδεκτοι... μαθήσεως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα δάκρυα των προσφύγων δεν ξεχωρίζουν θρησκείες κι εθνικότητες
Πρόσφυγες της δομής που βρίσκεται στις Σέρρες τίμησαν τον συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη για το έργο του που έχει αναφορές στην προσφυγιά του μικρασιατικού ελληνισμού.
Τα δάκρυα των προσφύγων δεν ξεχωρίζουν θρησκείες κι εθνικότητες
ΣΙΝΕΜΑ
Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Σε μια στιγμή κινδύνου» στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ
Η ταινία του Alterthess επιχειρεί να αναδείξει το νήμα του υπόγειου αυτού «πολέμου» και της διάχυσης της ρητορικής του μίσους προς τον Άλλον, τον ξένο, τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον διαφορετικό, στο πρόσφατο...
Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Σε μια στιγμή κινδύνου» στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας