• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  94%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

 • A-
 • A+
Το πρόβλημα της εικόνας του σώματος είναι διαδεδομένο σε μια κοινωνία που προωθεί μη ρεαλιστικά πρότυπα για το σώμα. Αν κάνετε συχνά αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σας, δεν είστε μόνοι.

Η εικόνα του σώματος (body image) επηρεάζει τους εφήβους. Ο τρόπος που σκέφτονται και νιώθουν το σώμα τους. Πώς βλέπουν τον εαυτό τους όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη.

Πώς αισθάνεστε όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη; Μήπως πιάνετε τον εαυτό σας να επικρίνει μικρές λεπτομέρειες ή να παραπονιέται «είμαι πολύ χοντρός» ή «είμαι πολύ κοντή» ή «αν είχα διαφορετική μύτη/σώμα/χρώμα μαλλιών θα ήμουν ευτυχισμένος άνθρωπος»;

Το πρόβλημα της εικόνας του σώματος είναι διαδεδομένο σε μια κοινωνία που προωθεί μη ρεαλιστικά πρότυπα για το σώμα. Αν κάνετε συχνά αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σας, δεν είστε μόνοι. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι συνομήλικοί σας θα είναι εξίσου επικριτικοί με την εμφάνισή τους, ειδικά δεδομένων όλων των σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνετε.

Αλλά ενώ είναι φυσιολογικό να μη σας αρέσει κάθε κομμάτι του εαυτού σας, για κάποιους αυτό γίνεται τόσο ακραίο που επηρεάζει την καθημερινή ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή η εικόνα του σώματος –το πώς βλέπετε το πρόσωπο και το σώμα σας– συνδέεται στενά με την αυτοεκτίμηση. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το σώμα σας, θα σας λείπει η αυτοπεποίθηση. Αν έχετε όμως θετική εικόνα του σώματος, θα είστε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Αλλαγές

Καθώς μεγαλώνετε, το σχήμα του σώματός σας αλλάζει με τρόπους που μπορεί να σας αρέσουν και μπορεί και να μη σας αρέσουν. Οι ορμόνες μπορεί επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ευαίσθητοι και ανασφαλείς σχετικά με την εμφάνισή σας, καθώς θέλετε να ταιριάξετε, να γίνετε αποδεκτοί και να φτιάξετε τη δική σας ταυτότητα.

Φίλοι και οικογένεια

Χωρίς να το συνειδητοποιείτε, επηρεάζεστε από τους φίλους σας, καθώς και αυτοί αλλάζουν και αρχίζουν να βάφονται, να αλλάζουν χτενίσματα και ρούχα. Μπορεί να θέλετε να τους μοιάσετε ή να δημιουργήσετε το δικό σας στιλ, αλλά μπορεί να σας πάρει από κάτω αν αρχίσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας μαζί τους.

Να θυμάστε ότι όλοι είναι διαφορετικοί. Οι άνθρωποι βιάζονται να κρίνουν την εμφάνιση και αν είστε ευαίσθητοι, όποιος σχολιάζει την εμφάνισή σας μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σκεφτείτε πόσοι φίλοι δημοσιεύουν εικόνες του εαυτού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τους κάνουν like ή να λάβουν σχόλια. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στις φωτογραφίες μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εικόνα του σώματος και την αυτοπεποίθηση. Αν κάποιος απαντήσει με ένα κακόβουλο σχόλιο, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το άτομο, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για «πείραγμα». Από την άλλη πλευρά, 100 likes θα μπορούσαν να τονώσουν την αυτοεκτίμησή του.

Διασημότητες

Οι «τέλειες» εικόνες των διασημοτήτων βρίσκονται παντού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης –στην τηλεόραση, στα περιοδικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– και μπορούν να δώσουν τη λανθασμένη εντύπωση για το ποιο είναι το «φυσιολογικό» σχήμα και πώς μοιάζει ο «τέλειος» άνθρωπος. Παρά το ότι γνωρίζετε πως συχνά είναι επεξεργασμένες, αυτές οι εικόνες μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς βλέπετε τον εαυτό σας.

ΠΗΓΕΣ: WHO, UCL, Mayo Clinic

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά σχόλια

Πάντα θα υπάρχουν άτομα που λόγω των δικών τους ανασφαλειών θα κοροϊδεύουν την εμφάνιση των άλλων. Αν είστε αποδέκτης των αναίσθητων σχολίων τους, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Αγνοήστε τους

Μην αφήσετε τέτοια άτομα να επηρεάσουν τη ζωή σας. Τα προσβλητικά σχόλια είναι φρικτά και είναι φυσιολογικό να αναστατώνεστε, αλλά προσπαθήστε να προχωρήσετε μπροστά και μην αφήνετε ένα σχόλιο ή ένα άτομο που δεν έχει σημασία για εσάς να σας εμποδίζει να είστε ο εαυτός σας.

Μιλήστε σε έναν φίλο

Είναι καλό να ξεσπάσετε σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Μπορεί να σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε, καθώς θα δει τα σχόλια του ατόμου από διαφορετική οπτική γωνία.

Εμπιστευτείτε έναν καθηγητή

Αν αυτό συμβαίνει στο σχολείο και σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, μιλήστε σε ένα μέλος του συλλόγου διδασκόντων γι’ αυτό, ώστε να σας βοηθήσει να επιλύσετε το πρόβλημα και να βρείτε τρόπους για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Πείτε το στον ίδιο

Αν αισθάνεστε ότι είναι καλύτερο, πείτε στο άτομο που σας στενοχώρησε γιατί το σχόλιό του είναι αγενές. Να είστε ψύχραιμοι και να αποφύγετε να διαφωνήσετε. Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πόσο μπορεί να πληγώσει η συμπεριφορά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εφηβεία: #selfharmmm
Για τους περισσότερους εφήβους ο αυτοτραματισμός είναι μια προσπάθεια να διακόψουν τα έντονα συναισθήματα και τις πιέσεις που τους μοιάζει αδύνατο να αντέξουν.
Εφηβεία: #selfharmmm
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανάμεσα στους τοίχους των ΕΠΑΛ
Η βία στα σχολεία δεν μπορεί να είναι ασύνδετη από την κοινωνικο­πολιτική δυσφορία και τη μετάλλαξη του κοινωνικού δεσμού σε μια χώρα.
Ανάμεσα στους τοίχους των ΕΠΑΛ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
Το μυστικό είναι να μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος και το στρες, χωρίς να υιοθετούμε ανθυγιεινούς (ή και επικίνδυνους) μηχανισμούς αντιμετώπισης.
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο φόβος της αποσύνδεσης
Αντίδοτο στο FOMO είναι η αυτοεκτίμηση: η εικόνα που έχω σχηματίσει για τον εαυτό μου, με βάση τις δικές μου προσδοκίες, χωρίς να υπολογίζω τις αντιλήψεις και τις αντιδράσεις των άλλων.
Ο φόβος της αποσύνδεσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Mιλάμε στα παιδιά για το σεξ
Τα παιδιά πρόκειται να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το σεξ και είναι καλύτερο αυτές να είναι ακριβείς και να προέρχονται από τους γονείς.
Mιλάμε στα παιδιά για το σεξ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας