• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.6°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.3°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικολογικές πρακτικές στο πλευρό του αγρότη

 • A-
 • A+
Πλέον η γεωργία και η κτηνοτροφία πρέπει να ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες μεταβαλλόμενες καταναλωτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες.

«Οι σωστές γεωργικές πρακτικές είναι καλές όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη του αγρότη», επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis. Υπογραμμίζει ότι μια πολυπληθής ομάδα ερευνητών, που υποστηρίζεται οικονομικά από την Ε.Ε., μελέτησε διαφορετικές πρακτικές οικολογικής διαχείρισης σε σκοτσέζικα αγροτο-κτηνοτροφικά αγροκτήματα.

Η υιοθέτηση σωστών οικολογικών πρακτικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των κερδών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων άνω του 7%. Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα που διεξήχθη ως μέρος του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. έργου LIFT (Low-Input Farming and Territories - Integrating Knowledge for Improving Ecosystem-based Farming) που κατέδειξε ότι οι οικολογικές πρακτικές είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για τους αγρότες της Ευρώπης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Scotland’s Rural College (SRUC), στο Ηνωμένο Βασίλειο, εταίρο του έργου LIFT, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες πρακτικές βοηθούν τους αγρότες να αυξήσουν τα κέρδη τους και να επιτύχουν βιώσιμους γεωργικούς στόχους.

Η έρευνα αφορούσε την οικονομική αξιολόγηση τεσσάρων διαφορετικών πρακτικών οικολογικής διαχείρισης που έγιναν και συνεχίζονται σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Σκοτία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 31 φάρμες ως συνέχεια ανάλογης έρευνας με Σκοτσέζους αγρότες που έγινε στις αρχές του 2020. Ακολούθως, εξετάστηκε και αναλύθηκε ο οικονομικός αντίκτυπος των διαφορετικών οικολογικών πρακτικών χρησιμοποιώντας ένα οικονομικό πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών για αγροκτήματα που ονομάζεται ScotFarm. Το μοντέλο βασίζεται στην αρχή ότι όλες οι αγροτικές δραστηριότητες είναι αλληλένδετες και χρησιμεύουν στη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης.

Οπως επισημαίνει δημοσίευμα στον ιστότοπο «FarmingUK», η μελέτη επιχείρησε να προβλέψει εάν οι οικονομικά εφικτές πρακτικές διαχείρισης θα αντιμετωπίζονταν θετικά από τους αγρότες. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι η μετατροπή ορισμένων γεωργικών εκτάσεων σε βιολογικές περιοχές θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στα κέρδη των αγροκτημάτων. Ωστόσο, άλλες περισσότερο οικολογικές προσεγγίσεις, όπως η παραχώρηση γεωργικής γης για τη φύτευση δέντρων καθώς και η μετάβαση σε ένα σύστημα πλήρους βιολογικής γεωργίας, απαιτούν μεγαλύτερες επενδύσεις κεφαλαίων, καθιστώντας δύσκολο στους κτηνοτρόφους να το πετύχουν χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη.

«Η κυβέρνηση της Σκοτίας έχει προτείνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και να επιτύχει μια πιο καθαρή, πιο πράσινη και υγιέστερη Σκοτία μέχρι το 2032», τόνισε στο Cordis ο δρ Σαϊλές Σρέστα, οικονομολόγος, ειδικευμένος στην Αγροτική οικονομία στο Αγροτικό Κολλέγιο της Σκοτίας (Scotland’s Rural College). «Η προσαρμογή των πρακτικών αγρο-οικολογικής διαχείρισης από τους αγρότες είναι μια καλή προσέγγιση για την υποστήριξη αυτών των σχεδίων. Ωστόσο, ένα κρίσιμο ζήτημα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της υιοθέτησης αυτών των πρακτικών. Η έρευνά μας παρείχε έναν απολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων μιας σειράς πρακτικών οικολογικής διαχείρισης και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κατά την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών. Ωστόσο, όσο καλύτερη είναι η κατανόηση της οικονομικής σκοπιμότητας αυτών των πρακτικών αγρο-οικολογικής διαχείρισης, τόσο πιο χρήσιμη είναι για τη μεγιστοποίηση της υιοθέτησης αυτών των πρακτικών από τη σκοτσέζικη αγροτική κοινότητα».

Κι αυτό επειδή πλέον η γεωργία και η κτηνοτροφία πρέπει να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες του κόσμου. Η καλύτερη κατανόηση των οικολογικών αρχών αλλάζει τις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας των αγροκτημάτων. Ωστόσο, καθώς το ενδιαφέρον για τις οικολογικές πρακτικές αυξάνεται, πρέπει να καθορίσουμε τι θα συνεισφέρουν στη γεωργία, πώς θα εφαρμοστούν καλύτερα και, το βασικότερο, πόσο πρόθυμοι είναι οι αγρότες να τις υιοθετήσουν».

Το άρθρο σημειώνει τέλος ότι το έργο LIFT προσπαθεί διαρκώς να προσδιορίσει τα οφέλη της οικολογικής γεωργίας στην Ε.Ε. και να κατανοήσει πώς οι κοινωνικοοικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν την υιοθέτηση, την απόδοση και τη βιωσιμότητα της οικολογικής διαχείρισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία ακριβείας
Οι 27 στοχεύουν να προσφέρουν στους πολίτες –και στις εξαγωγικές αγορές– ένα καλύτερο γεωργικό σύστημα με τις φάρμες του μέλλοντος.
Η γεωργία ακριβείας
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκό μπλόκο σε προϊόντα που αποψιλώνουν τα δάση
Πρόταση Κομισιόν για απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας και παραγώγων που συμβάλλουν στην αποψίλωση του δασικού πλούτου του πλανήτη.
Ευρωπαϊκό μπλόκο σε προϊόντα που αποψιλώνουν τα δάση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε και ταξιδεύουμε εξαιτίας της πανδημίας θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραγική η υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας στην Αττική
Χρειάζεται άμεση ενίσχυση και αύξηση των οργανικών θέσεων για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ασφάλειας φυτικού κεφαλαίου και καταναλωτών, έλεγχοι στη χρήση φυτοφαρμάκων όπως και για ελληνοποιήσεις και ΠΟΠ...
Τραγική η υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας στην Αττική
ΝΗΣΙΔΕΣ
SIRIUS: η τεχνολογία στο πλευρό των μεταναστών
Οι επιστήμονες με τις έρευνές τους πέτυχαν μια πολύ καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της ένταξης στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες μετά το 2014.
SIRIUS: η τεχνολογία στο πλευρό των μεταναστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας