• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 29.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 29.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 29.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.1°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες

 • A-
 • A+
Σκανάροντας κάποιος με το έξυπνο κινητό του ένα QRcode που υπάρχει σε κάθε πινακίδα, θα βρει τα πορτρέτα των φιλελλήνων καθώς και επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα.

Συνεπαρμένος από την ελληνική φιλοκαλία και ορμώμενος από την αγάπη του για τον άνθρωπο και την ελευθερία, ο Samuel Gridley Howe πέρασε το απέραντο σύνορο του ωκεανού για να φτάσει στην Ελλάδα και να βοηθήσει τους υποδουλωμένους Ελληνες στον αγώνα τους κατά των Τούρκων.

Εξι χρόνια πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων, χειρούργησε, γιάτρεψε και αφιέρωσε χρόνο για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας μας. Μετά από αυτά τα έξι περιπετειώδη χρόνια επέστρεψε εσπευσμένα στην Αμερική προκειμένου να ενημερώσει τους συμπατριώτες του για τις φρικαλεότητες που διαδραματίζονταν στην Ελλάδα και να συγκεντρώσει χρήματα και κάθε είδους βοήθεια για τους εξαθλιωμένους Ελληνες. Την προσφορά των συμπατριωτών του για τον Αγώνα τη μοίρασε με σύνεση στους κατατρεγμένους, ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωσε έχτισε ένα νοσοκομείο στην Αίγινα.

Σήμερα, ο Χάου Σαμουήλ είναι ένα όνομα δρόμου κάπου κοντά στην Κωνσταντινουπόλεως.

Δεν είναι όμως μόνο το όνομα του Σάμιουελ Χάου που ως μια μορφή ενθύμησης ονοματίζει έναν δρόμο της Αθήνας. Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν, Μάγερ είναι μερικοί από τους φιλέλληνες που χαρίζουν την αίγλη τους στους αθηναϊκούς δρόμους, υπενθυμίζοντας στους περαστικούς τι σημαίνει αλληλεγγύη των λαών. Ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, του περιορισμού των ελευθεριών, των προσφυγικών ροών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε αυτές τις προσωπικότητες καθρεφτίζεται η φωτεινή πλευρά του κόσμου μας.

Γιατί οι άνθρωποι αυτοί έκαναν το κοινωνικό πρόσταγμα προσωπικό καθήκον. Ωστόσο «η καθημερινή χρήση της ονοματοδοσίας τους συνήθως απορροφά το νόημα και τη σημασία που φέρουν τιμητικά, ενώ συχνότατη είναι και η άγνοια της σημασίας και του ιστορικού βάθους αυτών των ονομάτων», θα μου πει η αρχιτέκτονας και μέλος της ΕΛΛΕΤ Βούλα Διδώνη, η οποία είχε την ιδέα της δράσης «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες».

Η ΕΛΛΕΤ επανασυστήνει τους φιλέλληνες

Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού χρησιμοποιεί την τεχνολογία και με μια ηλεκτρονική εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους Αθηναίους και στους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν τους φιλέλληνες και να κατανοήσουν την ιστορία, κάνοντας απλώς μια σύντομη στάση στους δρόμους που φέρουν τα ονόματά τους.

«Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αγωνίζεται 50 χρόνια τώρα για τη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης, μέσω της διάσωσης της πολύτιμης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης της χώρας μας, ως δώρο για τις επόμενες γενιές. Με το πρόγραμμα “Περπατώντας με τους Φιλέλληνες” στοχεύουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της μνήμης αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Η ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση και την προσφορά τους θα περνάει έτσι από γενιά σε γενιά», είναι το μήνυμα της προέδρου της ΕΛΛΕΤ, Λυδίας Καρρά.

Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφετηρία τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στους δρόμους που φέρουν ονόματα του φιλελληνικού κινήματος τοποθετήθηκαν 62 πινακίδες για 29 φιλέλληνες. Σκανάροντας κάποιος με το έξυπνο κινητό του ένα QRcode που υπάρχει σε κάθε πινακίδα, θα βρει τα πορτρέτα των φιλελλήνων καθώς και επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα, στα ελληνικά και στα αγγλικά, με πληροφορίες για την προσωπικότητά τους αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεισέφεραν στον αγώνα της Ανεξαρτησίας.

«Το Φιλελληνικό Κίνημα που αναπτύχθηκε σε Ευρώπη και Αμερική κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης συνιστά το πιο εκτεταμένο κίνημα συμπαράστασης προς αγωνιζόμενο λαό που είχε μέχρι τότε καταγραφεί στην Παγκόσμια Ιστορία. Η δε συμβολή του στα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά πεδία της Επανάστασης υπήρξε καίρια. Ανάμεσα στους φιλέλληνες περιλαμβάνονταν φιλελεύθερα άτομα υψηλότατης μόρφωσης που έβλεπαν στην Επανάσταση των Ελλήνων την ευκαιρία για την εφαρμογή ριζοσπαστικών κοινωνικών ιδεών.

Τέτοια ήταν η μέριμνα του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου για την εγκατάσταση τυπογραφικών μονάδων σε πόλεις του επαναστατημένου ελληνικού χώρου προς έκδοση εφημερίδων και την προαγωγή της ελευθεροτυπίας. Οπως και το εγχείρημα του Αμερικανού Σάμουελ Χάου, ο οποίος δημιούργησε, επί Ιωάννη Καποδίστρια, έξω από το χωριό Εξαμίλια της Κορίνθου, την “Ουασινγκτώνια”, μια αγροτική εγκατάσταση συμμετοχικής καλλιέργειας εκατοντάδων οικογενειών προσφύγων, η οποία και διήρκεσε για λίγα χρόνια, όσο ο Χάου παρέμενε στην Ελλάδα και επέβλεπε το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα», αναφέρει η ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου Μαρία Ευθυμίου.

Εκτός από την κ. Ευθυμίου για τη σύνταξη των κειμένων συνεργάστηκαν οι ιστορικοί Θάνος Βερέμης, Αντώνης Κλάψης, Ανδρέας Κούκος, Μανώλης Κούμας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μυλωνάς, Κωνσταντίνος Παπανικολάου και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

«Η τοποθέτηση επεξηγηματικών πινακίδων με τα στοιχεία των φιλελλήνων και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μια αρχή ενός ευρύτερου προγράμματος και με άλλα θέματα αλλά και σε άλλες περιοχές», λέει η Βούλα Διδώνη.

Η Χριστίνα Αγγελοπούλου, η Κατερίνα Στεμπίλη και ο Μιχάλης Σαραντινός, οι άνθρωποι της ΕΛΛΕΤ που δούλεψαν για να υλοποιηθεί η ιδέα, μας προτρέπουν να περπατήσουμε μαζί με τους φιλέλληνες στην Αθήνα, να ακούσουμε τις ιστορίες τους και να αφεθούμε να μας συνεπάρει το πνεύμα τους. Το πνεύμα της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ελευθερίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αστυ»: το ιστορικό σινεμά γίνεται κοιτίδα κινηματογραφικής γνώσης
Ένας νέος χώρος για την ιστορία του σινεμά με συλλεκτικά είδη, βιβλία και περιοδικά άνοιξε τις πόρτες του στον κινηματογράφο «Άστυ».
«Αστυ»: το ιστορικό σινεμά γίνεται κοιτίδα κινηματογραφικής γνώσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Λίθινο Χρονικό
Ενα «βιβλίο» με ιστορίες από την τουρκοκρατούμενη Αθήνα σε αρχαίους ναούς.
Λίθινο Χρονικό
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
H Θεσσαλονίκη είναι η σπουδαιότερη ελληνική πόλη, με την έννοια ότι, διαχρονικά, έχει διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο από την Αθήνα, χωρίς ποτέ να ’χει χάσει την αίγλη της.
Της Αλλοπάρ*
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Για εκείνους που θα έρθουν»
Στο νέο της βιβλίο η Κατερίνα Μπαλκούρα ανέσυρε από την ταραγμένη τριετία 1941-1944 της γερμανικής κατοχής και της αντίστασης ανεκτίμητα διαμάντια της νεότερης ιστορίας.
«Για εκείνους που θα έρθουν»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το «πρόσωπο» της Ιστορίας;
Υπαίθρια έκθεση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώνει το Ιδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων.
Το «πρόσωπο» της Ιστορίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας