• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.6°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.2°C / 35.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  24%
Πηγή: European Parliament
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η γεωργία ακριβείας

 • A-
 • A+
Η μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει τους αγρότες στη λήψη αποφάσεων, ενώ αυτοματοποιημένα συστήματα θα μειώσουν το κόστος.

«Επί σειρά δεκαετιών το γεωργικό σύστημα της Ευρώπης ήταν προσανατολισμένο στην παροχή αξιόπιστης προσφοράς προσιτών τροφίμων. Ωστόσο, η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα έχει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος και υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση ότι η προσπάθεια να ανταγωνιστεί κανείς με φθηνότερες εισαγωγές θα ενθαρρύνει μόνο την υποβάθμιση των αγροτικών προϊόντων. Γι’ αυτό και ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε τρόφιμα στην Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει ριζικά προκειμένου να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον» σχολιάζει σε άρθρο του το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

Δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. και της Στρατηγικής της «Farm to Fork» (από τη φάρμα στο πιρούνι) είναι η εστίαση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής γεωργικής βιομηχανίας προς ένα σύστημα τροφίμων υψηλής αξίας. Οι 27 στοχεύουν να προσφέρουν στους πολίτες –και στις εξαγωγικές αγορές– ένα καλύτερο γεωργικό σύστημα όσον αφορά την ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών, την ευημερία των ζώων και όσων εργάζονται στην παραγωγή τροφίμων τηρώντας τα υψηλότερα δυνατά περιβαλλοντικά πρότυπα αειφορίας.

Γι’ αυτό τον λόγο η μελλοντική πολιτική στοχεύει το 25% της καλλιεργούμενης γης να αφορά τη βιολογική παραγωγή έως το 2030. Η επίτευξη αυτού του στόχου ωστόσο απαιτεί ανάπτυξη νέων πρακτικών και τεχνολογιών, νέες ράτσες ζώων, πιο στενά προσαρμοσμένες στο τοπικό τους περιβάλλον και καλύτερη πρόληψη ασθενειών για μείωση των απωλειών.

Ακόμη, στοχεύει στις στρατηγικές διαφοροποίησης των καλλιεργειών, στη βελτιωμένη διαχείριση του εδάφους και των υδάτων και υποστήριξη στους αγρότες ώστε να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες. Η γεωργία ακριβείας προσφέρει πολλά από αυτά, σχολιάζει το άρθρο του Cordis. Σημειώνει ότι συνιστά μια πρακτική διαχείρισης που προσφέρει μεγάλες αυξήσεις απόδοσης στη γεωργία μέσω της χρήσης μιας προσέγγισης πλούσιας σε δεδομένα.

Αυτά περιλαμβάνουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των ζώων, των καλλιεργειών και των γεωφυσικών παραγόντων, αλλά και την αναγνώριση και απόκριση της μεταβλητότητάς τους. Υποστηρίζει επίσης τη μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων από τους αγρότες και αναπτύσσει αυτοματοποιημένα συστήματα που μπορούν να εκτελούν εργασίες με μεγαλύτερη ακρίβεια, μειώνοντας το κόστος εργασίας και κάνοντας πιο αποτελεσματική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Τα επτά εν εξελίξει έργα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. εστιάζουν στην πρακτική έρευνα που βοηθά τους αγρότες να επιτύχουν μεγαλύτερα κέρδη, μειωμένα απόβλητα και πιο βιώσιμες πρακτικές. Περιλαμβάνουν ένα σύστημα διαχείρισης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης που συνεργάζεται για τη διαχείριση σε μικρές φάρμες, κόμβους ανταλλαγής γνώσεων και ταχεία ανίχνευση ασθενειών σε χοίρους και αγελάδες που φέρουν αισθητήρες προκειμένου τα κοπάδια να παρακολουθούνται στενά και να καθίστανται πιο υγιή.

Επιπροσθέτως το δημοσίευμα σημειώνει ότι η έρευνα και η καινοτομία που υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. δίνουν νέες ευκαιρίες στα γεωργικά συστήματα, επιτρέποντας να υποστηρίξουμε τη γεωργική βιομηχανία και τα συστήματα τροφίμων μας και να ανταγωνιστούμε σε μια παγκόσμια αγορά, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των αγροτών μας, των ζώων τους ή του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία 10 χρόνια το Cordis παρουσιάζει ανελλιπώς τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της επιστήμης και της καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Στο πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό εξετάζει τα επιτεύγματα των ερευνητικών προσπαθειών όλων αυτών των ετών και μεταφέρει τις πλέον ενδιαφέρουσες ιστορίες στην επιστήμη της Ε.Ε., σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς των υπηρεσιών και φορέων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ερευνητές που κάνουν συναρπαστικές νέες ανακαλύψεις σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Οσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο Research*eu.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με πλήρη αποσύνδεση των οικιακών συσκευών
Οι κονσόλες παιχνιδιών που μένουν σε αναμονή (stand by) καταναλώνουν ετησίως κατά μέσο όρο 12,17 λίρες, ενώ οι υπολογιστές μπορεί να κοστίζουν περίπου 11,22 λίρες.
Με πλήρη αποσύνδεση των οικιακών συσκευών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποια Ενωμένη Ευρώπη;
Ενα κείμενο γραμμένο τον Μάιο του 1996. Με λίγες μικρές αλλαγές, μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα...
Ποια Ενωμένη Ευρώπη;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με όπλο την ειρήνη
Αντί να γκρεμίζουμε τις γέφυρες, θα έπρεπε να δημιουργούμε διαύλους επικοινωνίας, να ακούμε. Να ζούμε ειρηνικά.
Με όπλο την ειρήνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητούν φτηνή θέρμανση
Μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. συνδυάζει αντλίες θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες με στόχο την πιο αποδοτική χρήση ενέργειας σε κατοικίες και άλλα κτίρια.
Αναζητούν φτηνή θέρμανση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας