• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.2°C / 29.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.3°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 29.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  81%

Ο πρωθυπουργός δήλωσε από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη δημοσιογραφική έρευνα και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, πως «αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία». Μάλλον κάποιο λάθος έκανε πάλι...

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμμορία

 • A-
 • A+
Φαίνεται πως ο μειωτικός χαρακτηρισμός «συμμορίτης» για τους πολιτικούς αντιπάλους ενός καθεστώτος είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

«Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση, εννοώντας τη δημοσιογραφική έρευνα και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis.

Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι σαφές: «συμμορία είναι η ομάδα κακοποιών, ληστών και γενικότερα κάθε οργανωμένο σύνολο ατόμων με κοινή και παράνομη δράση». Η αρχική σημασία της ήταν «φορολογική τάξη των αρχαίων Αθηναίων - τμήμα του στρατού ή στόλου».

Ο όρος παράγεται από το «σύμμορος», συν+μόρος, από το «μόρα», που είναι η υποδιαίρεση του στρατού. Το Λεξικό λέει πως ήδη στον Ιουστινιανό απαντά η σημασία της συμμορίας ως «κλειστή ομάδα συμφερόντων», όπως π.χ. των γιατρών («αι του Ασκληπιού συμμορίαι») ενώ στους εκκλησιαστικούς συγγραφείς η λέξη απέκτησε κακόσημη χροιά, καθώς αναφερόταν σε ομάδες αιρετικών.

Συμμορία! Μια βαριά,φορτισμένη λέξη, που η εκφορά της από επίσημα, θεσμικά χείλη ανακαλεί επώδυνες μνήμες: οι «κομμουνιστοσυμμορίτες», που πολέμησαν στον «Συμμοριτοπόλεμο», (δηλαδή οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αντιμετώπισαν τον Εθνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου), σταμάτησαν να χαρακτηρίζονται στα επίσημα κρατικά έγγραφα ως «συμμορίτες» μόλις τον Σεπτέμβρη του 1989, με τον νόμο 1863/ΦΕΚ 204.Α΄/18-9-1989 της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

Ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σαρτζετάκης, που απεβίωσε πρόσφατα, είχε γνωμοδοτήσει, ως νομικός, περί του «συμμοριτοπολέμου» ως εξής: «...Αφού λοιπόν οι στασιασταί του ΚΚΕ, βάσει του Ποινικού Κώδικα χαρακτηρίζονται ως Συμμορίτες, ο πόλεμος τον οποίο διεξήγαγαν ήταν, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, Συμμοριτοπόλεμος».

Φαίνεται πως ο μειωτικός χαρακτηρισμός «συμμορίτης» για τους πολιτικούς αντιπάλους ενός καθεστώτος είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Η ποινικοποίηση από τους κρατούντες της πολιτικής δράσης, ακόμα και της άσκησης ενός λειτουργήματος, όπως είναι η ερευνητική δημοσιογραφία, αποσκοπεί στην υλική και ηθική καταρράκωση των αντιπάλων, που εξομοιώνονται με κοινούς εγκληματίες. Ομως, ούτε οι αντάρτες, οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, ούτε βέβαια οι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους, είναι συμμορία.

Συμμορία είναι η Μαφία. Συμμορία είναι οι γκάνγκστερ του οργανωμένου εγκλήματος, που δραστηριοποιούνται στην πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια, την τοκογλυφία, τις απάτες, τα ναρκωτικά και την παροχή προστασίας. Συμμορία είναι η σικελική Κόζα Νόστρα, που σημαίνει «η υπόθεσή μας», συμμορία είναι η μεξικανική Λα Εμε (La Eme), δηλαδή «το (γράμμα) Μ», συμμορία είναι η ιαπωνική Γιακούζα (ή «Jokudo», που σημαίνει στα γιαπωνέζικα «το ακραίο μονοπάτι»), συμμορία είναι η κινεζική «Τριάδα» (Sān Hé Huì), η ρωσική «Μπράτβα» (Братва), ή οι Αγγελοι της Κολάσεως (Hell’s Angels), η περίφημη αμερικανική συμμορία μοτοσικλετιστών.

Συμμορίες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με μεγάλη κοινωνική και οικονομική δύναμη, και χιλιάδες μέλη: στο Σικάγο των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’20 δρούσαν 1.000 συμμορίες, ενώ το 1960 η Γιακούζα είχε 184.000 μέλη παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, το 2018, δρούσαν γύρω στις 90 διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, δηλαδή συμμορίες, μαφίες με μέλη Ελληνες, Ρομά, Αλβανούς, Γεωργιανούς ή Βορειοαφρικανούς. Κανείς όμως δεν εντόπισε ανάμεσά τους καμιά «Συμμορία Δημοσιογράφων», με εγκληματικό αντικείμενο τη σκευωρία εναντίον υπουργών...

Ωστόσο, επειδή είναι μάλλον ανθυγιεινό να διαφωνεί κανείς με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, να δηλώσω υπευθύνως πως δεν υπάρχει στη δημόσια σφαίρα της χώρας μας καμιά διαφθορά, καμιά κηλίδα, καμιά διαπλοκή δεν σοβεί μεταξύ των ισχυρών του πλούτου και της εκτελεστικής εξουσίας. Και κανένας φάκελος γεμάτος σπαρταριστό χρήμα δεν κατρακυλάει από καμιά πολυεθνική προς κανένα υπουργικό γραφείο, ενώ όλα τα «πόθεν έσχες» των ταγών μας είναι κρυστάλλινα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επισυνδέσεις και κοριοί
Υποκλοπές, παρακολουθήσεις και κοριοί που προκαλούν νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας και στην κοινωνία.
Επισυνδέσεις και κοριοί
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σκευωρία
Οταν οι ευθείες αντιπαραθέσεις αρχών λήξουν ατελέσφορες τότε οι αρχομανείς πολιτικοί βάζουν μπροστά τα μεγάλα μέσα: την εκπόνηση σκοτεινών σχεδίων.
Σκευωρία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σκάνδαλο
Το σκάνδαλο» είναι κάθε πράξη, γεγονός, κατάσταση που αντιβαίνει στις καθιερωμένες αντιλήψεις περί ηθικής, θίγει το κοινό αίσθημα ή τις ηθικές αρχές.
Σκάνδαλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα
Η κυβέρνηση όταν στριμώχνεται κάνει ακριβώς ό,τι και το χταπόδι, ρίχνει μελάνι για να αμαυρώσει τους επικριτές της και να διαφύγει.
Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα
ΕΥΡΩΠΗ
Η «επιστροφή» του Σεμπάστιαν Κουρτς
Είχε αποσπάσει ένα εντυπωσιακό ποσοστό 99,4%, κατά την επανεκλογή του στην αρχηγία του κόμματος στο τακτικό συνέδριό του τον περασμένο Αύγουστο, αλλά, έναν μήνα αργότερα, λόγω των κατηγοριών εναντίον του,...
Η «επιστροφή» του Σεμπάστιαν Κουρτς
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι επίγονοι των δικτατόρων κυριαρχούν στις Φιλιππίνες
Φαβορί στις προεδρικές εκλογές ο «Μπονγκ Μπονγκ», γιος του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος, με υποψήφια αντιπρόεδρο τη Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιο, κόρη του απερχόμενου αυταρχικού προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.
Οι επίγονοι των δικτατόρων κυριαρχούν στις Φιλιππίνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας