Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
17.1° 15.0°
0 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.2° 12.4°
2 BF
75%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.8°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενής ομίχλη
8°C
13.0° 7.9°
3 BF
100%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.2° 11.8°
2 BF
83%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.5° 9.4°
0 BF
81%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
14°C
14.1° 14.1°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.6°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.2°
1 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 16.6°
2 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
71%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.5° 15.9°
5 BF
77%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.5° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αίθριος καιρός
14°C
14.5° 14.4°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
1 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
16°C
18.0° 15.0°
0 BF
63%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 12.3°
2 BF
88%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.9° 12.5°
2 BF
100%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.3° 9.3°
2 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Το συλλογικό τραύμα της πανδημίας

Περισσότεροι από 22.500 Ελληνες έχουν πεθάνει από την πανδημία του κορονοϊού. Χιλιάδες άλλοι υπέστησαν οικονομικές απώλειες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τα λοκντάουν, την τηλεργασία, το κλείσιμο επιχειρήσεων και των σχολείων. Οι επιπτώσεις της Covid-19 είναι πραγματικές και σε ορισμένους ανθρώπους έχουν προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες γνωστό και ως PTSD.

Η ασθένεια, η θλίψη, η απώλεια εργασίας, η κοινωνική απομόνωση, η αβεβαιότητα και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που οφείλονται στην πανδημία έχουν συμβάλει στην αύξηση της ψυχολογικής δυσφορίας σε ασυνήθιστα ευρεία κλίμακα. Καθώς οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί συνεχίζουν να παλεύουν με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της Covid-19, ένας αυξανόμενος όγκος βιβλιογραφίας έχει εξετάσει τον επιπολασμό της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) στο ευρύ κοινό.

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες την εποχή της COVID-19 κυμαίνεται από 5% έως 55%, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Women’s Health Research του Πανεπιστημίου Yale, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Bordeaux, στη Γαλλία, και το Εθνικό Κέντρο Μετατραυματικού Στρες του Τμήματος Βετεράνων της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου στο περιοδικό «Chronic Stress», συμπεριέλαβε 36 μελέτες που αξιολογούν τα συμπτώματα της διαταραχής στον γενικό πληθυσμό, με μέσο όρο 26% σε όλες τις μελέτες.

Πάνω από το 90% των ανθρώπων βιώνουν ένα σημαντικό τραυματικό γεγονός κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, λέει ο Dr. Itai Danovitch, ψυχίατρος στο μη κερδοσκοπικό, ακαδημαϊκό κέντρο υγείας Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες. Ακόμη και με παρόμοιες εμπειρίες, κάποιοι άνθρωποι βγαίνουν σε μεγάλο βαθμό αλώβητοι, ενώ άλλοι μπορεί να φέρουν συναισθηματικά σημάδια που χρωματίζουν την καθημερινότητά τους για δεκαετίες, προσθέτει.

ΠΗΓΕΣ: Ιατρικές Σχολές Πανεπιστημίου Yale και Πανεπιστημίου της Bordeaux, U.S. Department of Veterans Affairs National Center for PTSD, Cedars-Sinai Hospital

Τι είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες;

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια ψυχολογική κατάσταση που εμφανίζεται μετά από ένα τραυματικό γεγονός, από μια φυσική καταστροφή μέχρι τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και μια παγκόσμια πανδημία. Ισως περισσότερο γνωστή ως διαταραχή που πλήττει τους βετεράνους πολέμου, η PTSD μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία, την εθνικότητα ή το φύλο του.

«Είναι φυσιολογικό να αντιδρούμε με φόβο σε ένα τραυματικό γεγονός. Συνήθως, αυτή η αντίδραση φόβου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η ένταση της ανάμνησης εξασθενεί και συνεχίζουμε τη ζωή μας», εξηγεί ο Dr. Danovitch. «Στην PTSD, οι αναμνήσεις δεν ξεθωριάζουν. Η αίσθηση είναι ότι είναι έντονα παρούσες, μπορούν να ενταθούν με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας και την ικανότητά μας να λειτουργούμε».

Η PTSD μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε ημέρες, εβδομάδες ή και χρόνια μετά από ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένας βιασμός, μια τρομοκρατική ενέργεια ή ένα σοβαρό ατύχημα. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

● Παρεμβατικές αναμνήσεις. Ξαναζείτε το γεγονός μέσω αναδρομών, εφιαλτών και ακούσιων αναμνήσεων. Μπορεί ακόμη και να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε εξαιτίας ενοχλητικών σκέψεων ή ονείρων.

● Συμπεριφορές αποφυγής. Αποφεύγετε ανθρώπους, μέρη, δραστηριότητες και καταστάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια οδυνηρή ανάμνηση. «Η αποφυγή είναι μια προστατευτική στρατηγική, αλλά μας προστατεύει με κόστος», λέει ο Dr. Danovitch. Μπορεί να αντιστέκεστε στο να μιλήσετε για αυτό που συνέβη και να αρχίσετε να νιώθετε αποστασιοποιημένοι ή απομονωμένοι από άλλους ανθρώπους.

● Υπερδιέγερση και αντιδραστικότητα. Μπορεί να τρομάζετε εύκολα και να έχετε έντονη αντίδραση σε συνηθισμένες αισθητηριακές εμπειρίες, όπως δυνατούς θορύβους ή ένα ελαφρύ άγγιγμα. Ενας βετεράνος πολέμου που πάσχει από PTSD, για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει έναν στακάτο ήχο και να αντιδράσει αμέσως σαν να πρόκειται για πυροβολισμούς.

● Διαταραχές της διάθεσης. Μπορεί να υποφέρετε από διαστρεβλωμένες σκέψεις και συναισθήματα θλίψης, ενοχής ή φόβου. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα άτομα με μετατραυματικό στρες να έχουν εκρήξεις θυμού, να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα ή με αυτοκαταστροφικό τρόπο ή να είναι ιδιαίτερα ευερέθιστα.

Για να διαγνωστεί μετατραυματικό στρες, τα συμπτώματα αυτά πρέπει να επιμένουν για τουλάχιστον ένα μήνα και να επηρεάζουν τις καθημερινές σας λειτουργίες, τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της PTSD επιμένουν για μήνες και μερικές φορές για χρόνια, και η PTSD μπορεί να συνυπάρχει με άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η κατάχρηση ουσιών.

Ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει PTSD;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αναπτύσσουν όλοι όσοι βιώνουν ένα τρομακτικό ή απειλητικό για τη ζωή τους γεγονός μετατραυματικό στρες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν ένα τεράστιο τραύμα χωρίς συνεχή αγωνία και πόνο. Το αν θα αναπτύξετε ή όχι επίμονα συμπτώματα σχετίζεται, εν μέρει, με το πώς το σώμα και το μυαλό σας επεξεργάζονται το τραύμα που βιώσατε.

«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τραυμάτων, από ατυχήματα και επιθέσεις μέχρι απώλειες και ασθένειες», λέει ο Dr. Danovitch. «Ενώ υπάρχει σχέση μεταξύ της σοβαρότητας του τραύματος και της PTSD, οποιοδήποτε από αυτά τα γεγονότα μπορεί να αποτελέσει έναυσμα. Αυτό που μοιράζονται αυτές οι τραυματικές εμπειρίες είναι μια αίσθηση τρόμου. Νιώθουμε αβοήθητοι και εκτός ελέγχου».

Ενα γνωστό έναυσμα: η Covid-19. Εως και το ένα τρίτο των ανθρώπων που βιώνουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν, όπως σε σοβαρές περιπτώσεις Covid-19, αναπτύσσουν κλινική μετατραυματική διαταραχή μετά από αυτές τις εμπειρίες. «Μελέτες δείχνουν ότι η εμπειρία της νοσηλείας –η σύγχυση και ο φόβος και η αίσθηση ότι πνίγεσαι– είναι τραυματική», λέει ο Dr. Danovitch.

Αλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μετατραυματικού στρες

● Iστορικό ψυχικής ασθένειας ή διαταραχής χρήσης ουσιών

● Bίωση επικίνδυνων γεγονότων

● Σωματικό ή συναισθηματικό τραύμα

● Παρακολούθηση ενός άλλου ατόμου να υποφέρει

● Παιδικό τραύμα, κακοποίηση ή παραμέληση

● Αίσθημα ανασφάλειας στο περιβάλλον

● Περιορισμένη κοινωνική υποστήριξη

Υπάρχουν όμως και προστατευτικοί παράγοντες, όπως

● Ισχυρό δίκτυο υποστήριξης

● Σταθερές στρατηγικές αντιμετώπισης

● Ικανότητα αποτελεσματικής αντίδρασης στον φόβο

● Αναζήτηση υποστήριξης από άλλους ανθρώπους

● Εδραίωση ασφάλειας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το συλλογικό τραύμα της πανδημίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας