• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μάτια του Σταύρου

 • A-
 • A+
Στείλε ένα γράμμα παντού κι όποιος σε ακούσει. Στείλε ένα και σ’ εμάς. Και πες μας αυτό που σου είπαν οι καλοί ταχυδρόμοι: «Οταν υπάρχει ελπίδα και πίστη, όλα γίνονται στη ζωή...»

Το προπερασμένο Σάββατο γράψαμε για το μικρό Σωτήρη, μιας μαύρης εποχής. Σήμερα θα μιλήσουμε για το μικρό Σταύρο, μιας «πολιτισμένης» εποχής. Γράφτηκε το 1994. Με κάποιες αλλαγές, μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα.

Μοιάζει να ’ναι μια μικρή, ασήμαντη, παιδική ιστοριούλα. Κι όμως δεν είναι. Είναι μια σπάνια, πραγματική, ανθρώπινη στιγμή. Πέρασε στα ψιλά μιας εφημερίδας κι από κει και πέρα τίποτε άλλο δεν ακούστηκε και δεν γράφτηκε για τον οκτάχρονο Σταύρο και τον Αγιο Βασίλη του.

Ενας μέσα στους αμέτρητους μαθητές, μιας κάποιας Γ΄ Δημοτικού κάποιου σχολείου της Αττικής, ο μικρός Σταύρος, έστειλε μια κάρτα στον Αγιο Βασίλη και ζήτησε να του χαρίσει ένα αρμόνιο. Το έριξε στο κουτί κάποιου ταχυδρομείου και κοιμήθηκε, όπως κοιμάται κάθε φορά μόλις τελειώνει το διάβασμά του ή κάποιο παιχνίδι του.

Φανταστείτε τα έκπληκτα μάτια του όταν, έπειτα από μερικές μέρες, πήρε απάντηση από... τον Αγιο Βασίλη. Ο Τομέας Ενημέρωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων τού απάντησε με τρυφερότητα. Του έστειλε δώρο μια υπέροχη σειρά γραμματοσήμων αντί για αρμόνιο και λίγες τρυφερές λέξεις: «Οταν υπάρχει ελπίδα κι αγάπη, όλα γίνονται στη ζωή...»

Μέσα στις πικρές μέρες που ζούμε, έρχεται ο μικρός Σταύρος και αυτοί οι άγνωστοι άνθρωποι των Ελληνικών Ταχυδρομείων να μας γλυκάνουν λίγο. Την ιστορία αυτή τη διαβάσαμε, ασφαλώς, λίγοι. Κι όμως, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες σε μεγάλη εφημερίδα, με τη φωτογραφία του μικρού Σταύρου. Συμπεραίνουμε ότι κάποιος ευαίσθητος δημοσιογράφος το πληροφορήθηκε τυχαία, συγκινήθηκε και το έκανε θέμα.

Κι ερχόμαστε τώρα εμείς που το διαβάσαμε κι αναρωτιόμαστε, έτσι όπως κοιτάζουμε στη φωτογραφία τα τεράστια γελαστά μάτια του μικρού Σταύρου: Πώς θα μεγαλώσει αύριο αυτό το ευαίσθητο παιδί; Τι θα του πει η μητέρα του αύριο, που θα γίνει δώδεκα και δεκαπέντε χρονών; Οταν θα αρχίσει να «ξυπνάει» και να βρίσκει παντού κλειστές πόρτες; Φαντάζομαι αυτά τα φωτεινά μάτια του Σταύρου να σκουραίνουν και να κλείνουν απότομα, όταν μεγαλώσει πολύ και διαπιστώσει πόσο σκληρή είναι η ζωή, για τα νέα παιδιά.

Κι αν ακόμη τελειώσει το σχολείο του με άριστα κι αν ακόμη πάρει και κάποια πτυχία ή γίνει ένας ζωγράφος, ένας έμπορος ή ένας απλός υπάλληλος. Αναρωτιέμαι πώς, άραγε, θα ηχούν μέσα του αυτές οι τρυφερές λέξεις των υπαλλήλων του ταχυδρομείου: «Οταν υπάρχει ελπίδα και πίστη, όλα γίνονται στη ζωή...». Οταν θα βλέπει γύρω του να ξεπουλιούνται όλα, στο έλεος του καταναλωτικού αμοραλισμού της κοινωνίας μας. Οταν στην αυριανή «ενωμένη» Ευρώπη, τα πτυχία του και την ευαισθησία του θα τα χρειαστεί για να γίνει, ίσως, ένα καλό γκαρσόνι. Αναρωτιέμαι αν θα θυμάται τις λέξεις «πίστη» και «ελπίδα»...

Ας γίνουμε κι εμείς, λοιπόν, παιδιά, σήμερα, σαν το μικρό φίλο μας, τον Σταύρο. Και ας του προτείνουμε να στείλει ακόμη μερικά γράμματα σε μερικούς «γήινους» Αγιοβασίληδες. Τώρα, όμως, που η αθωότητα σφραγίζει ακόμη τα μάτια του! Πριν θολώσουν, όπως και τα δικά μας, από τη βαρβαρότητα πολλών παραληπτών.

Ενα γράμμα στον Αμερικανό πρόεδρο. Να του ζητήσει να μη ρίξει τις βόμβες του στο ματωμένο Σεράγεβο, γιατί υπάρχουν κι εκεί παιδιά, σε όποιο Θεό κι αν πιστεύουν. Κι ακόμη να του πει πόσο όμορφος ήταν ως υποψήφιος και πόσο ασχήμυνε ως πρόεδρος... Αν σε ακούσει.

Να γράψει ένα γράμμα στον Γερμανό πρόεδρο. Να του μιλήσει για τον παππού του και για όλους τους παππούδες που έχασαν τη ζωή τους, όταν ο Χίτλερ ισοπέδωνε τη χώρα μας. Κι ακόμη να του γράψει ότι πρέπει να μας επιστρέψει τα αρχαία μας και να μας δώσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που μας χρωστάει... Αν σε ακούσει.

Να στείλει ένα γράμμα στη UNICEF. Να της πει ότι τα βασανισμένα παιδιά της Βοσνίας προτιμούν την πρόληψη από τη θεραπεία. Να της πει κάτι πολύ απλό. Να σταματήσει να ανέχεται τον εμφύλιο πόλεμο των γονιών τους και, ταυτόχρονα, να στέλνει φάρμακα στα ορφανά τους για να τους περάσει... ο πόνος. Αν σε ακούσει.

Στείλε ένα γράμμα παντού κι όποιος σε ακούσει. Στείλε ένα και σ’ εμάς. Και πες μας αυτό που σου είπαν οι καλοί ταχυδρόμοι: «Οταν υπάρχει ελπίδα και πίστη, όλα γίνονται στη ζωή...»

Εμείς θα σε ακούσουμε, φίλε μας Σταύρο. Οπως ακούμε κάθε βράδυ και αυτό που μας λέει ο δικός μας μεγάλος φίλος, ο Νίκος Καζαντζάκης: «Κοιμήσου με ένα όνειρο... και ξύπνα με ένα στόχο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κοινωνία μίσους
Μια πολιτισμένη κοινωνία μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια ορδή χωρίς πατέρα, σε όχλο που λατρεύει τοτεμικά εμβλήματα χωρίς ταμπού, απελευθερώνοντας ένα αμιγές μίσος.
Κοινωνία μίσους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νεκρός από τον ψυχοκοινωνικό αποκλεισμό
Η ψυχική οδύνη –η οποία δεν γίνεται πάντα αντιληπτή ως τέτοια– οδηγεί σε μια δυσλειτουργία του αποκλεισμένου σε σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο και σταδιακά στη συρρίκνωση του ατόμου.
Νεκρός από τον ψυχοκοινωνικό αποκλεισμό
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
6 Δεκέμβρη, 13 χρόνια μετά
Ανάμεσα στην αποχαύνωση του πρόσφατου παρελθόντος του και την αγριότητα που τον ακολούθησε ο Δεκέμβρης στέκει ως το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη.
6 Δεκέμβρη, 13 χρόνια μετά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η σιωπηρά πλειοψηφία
Ολοι αυτοί οι «καλοί άνθρωποι» που δεν έχουν άποψη για τίποτε, που σιωπούν, συμφωνούν ή διαφωνούν σε όλα, απουσιάζουν σε όλα τα προσκλητήρια και εμφανίζονται μόνο σε τελετές και παρελάσεις.
Η σιωπηρά πλειοψηφία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευθύνη και σιωπή
Η κουλτούρα του βιασμού αναδεικνύει ξεκάθαρα την κατανομή ισχύος εντός της κοινωνίας και την παθογένεια του κοινωνικού δεσμού.
Ευθύνη και σιωπή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η προδοσία του καπιταλισμού από τους καπιταλιστές
Ο νεοφιλελευθερισμός δεν καταστρέφει μόνον το βιοτικό επίπεδο και τις αξίες του λαού, όπως έκανε κυρίως στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και τη δημοκρατία.
Η προδοσία του καπιταλισμού από τους καπιταλιστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας