• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ένα «Κοινωνικό Πιάτο» φαγητό που δεν «Μπορούμε» ν' αφήσουμε να πάει χαμένο

 • A-
 • A+
Η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων στην Ελλάδα είναι μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης και η Κοινωνία των Πολιτών.

Μέσα από τις δράσεις δύο σημαντικών δικτύων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, το «Social Plate» και το «Μπορούμε» στην Αθήνα, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό σε ατομικό, συλλογικό, παγκόσμιο επίπεδο είναι να μην πετάξουμε άλλη μία μερίδα από το χθεσινό φαγητό στα σκουπίδια.

«Social Plate» με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη

Οι δράσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης για τη διάσωση της τροφής έχουν ήδη αποδώσει από τον Απρίλιο του 2018 έως και τον Σεπτέμβριο του 2020 546 τόνους φρούτων και λαχανικών για τη διατροφή των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών.

Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Επισιτιστικής Βοήθειας «Social Plate» της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, ιδρύθηκε το 2018 με την υποστήριξη του προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020 για την «υποστήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Η δράση ξεκινά απευθείας από την αλυσίδα της εμπορίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δ.Σ. της ΚΑΘ., Θόδωρος Παπαδόπουλος, «περιλαμβάνει δηλαδή τη συλλογή αδιάθετων τροφίμων από τους χώρους των κεντρικών και των λαϊκών αγορών, τη διαλογή και την προσωρινή αποθήκευση με σύγχρονα συστήματα, τη δικτύωση με τοπικούς κοινωφελείς φορείς, τη διανομή των τροφίμων που έχουν διασωθεί, καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση του κύκλου των δραστηριοτήτων αυτών μέσω σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων, ώστε να γίνονται διαρκείς βελτιώσεις όπου χρειάζεται».

Αρχικά το πρόγραμμα είχε λάβει έγκριση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για τέσσερα χρόνια.

Το «Social Plate» πλέον εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων τροφίμων διάρκειας έξι χρόνων (μέχρι τον Οκτώβριο του 2027) και το οποίο θα είναι βιώσιμο και μετά την ολοκλήρωση του LIFE-IPCEI Greece, το οποίο συμβάλλει στη διαχείριση αποβλήτων και την ανάπτυξη στρατηγικής για την κυκλική οικονομία.

Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων

Η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων στην Ελλάδα είναι μια συλλογική προσπάθεια, στην οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Ηδη η Συμμαχία μετρά 57 μέλη.

Οπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Μπορούμε», από το 2011 έχουν προσφερθεί μέσα από την οργάνωση περισσότερες από 56 εκατ. μερίδες σε όλη την Ελλάδα και μέσω του πυκνού πλέον δικτύου της διακινούνται περίπου 30.000 μερίδες φαγητό την ημέρα.

«Εχουμε πολλές εκατοντάδες δωρητές σε μόνιμη και ad hoc βάση πανελλαδικά. Αρτοποιεία, εστιατόρια, catering, σουπερμάρκετ, εταιρείες από τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, ξενοδοχεία κ.ά. συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων», λέει η υπεύθυνη Τύπου της ΜΚΟ «Μπορούμε»….

Με στόχο τη λαϊκή

Αν το «Social Plate» κατάφερε να επικεντρωθεί στην «πηγή» της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων για τη διάσωση των τροφίμων, τώρα εστιάζει όπως και η ΜΚΟ «Μπορούμε» την «προσοχή» του στις λαϊκές αγορές με στόχο και πάλι τη μείωση της σπατάλης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα μέσω της αξιοποίησης αδιάθετων προϊόντων. Οι παραγωγοί αλλά και οι πωλητές των λαϊκών αγορών μοιράζουν τρόφιμα όχι σε μόνιμη βάση, αλλά πολύ συχνά και με διάφορες αφορμές στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, αλλά και της πανδημίας.

Από τη δράση της ΜΚΟ «Μπορούμε» σε λαϊκή. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται μέχρι τον Οκτώβριο του 2027

Το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή» της ΜΚΟ «Μπορούμε» κατάφερε μέσα στο 2021 να διασώσει και να προσφέρει σε κοινωφελείς φορείς και οργανώσεις 173 τόνους περισσευούμενων φρούτων και λαχανικών. Σε αυτή την κατεύθυνση, της διάσωσης τροφής από τις λαϊκές αγορές, από τους παραγωγούς, αλλά και τους εμπόρους τροφίμων οδεύει και η δράση «Social Plate».

Η έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δίνει μια συνολική εκτίμηση για τα αχρησιμοποίητα βρώσιμα προϊόντα που πετιούνται στα σκουπίδια ετησίως και αποκαλύπτει ότι τα νοικοκυριά πετούν 569 εκατομμύρια τόνους τροφίμων! Συνολικά τα βρώσιμα προϊόντα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι 931 εκατομμύρια τόνοι και αυτή είναι μια μέτρηση που πραγματοποιήθηκε το 2019. Δηλαδή, το 17% της συνολικής παγκοσμίως παραγόμενης ποσότητας τροφής καταλήγει στα σκουπίδια.

Αυτή η σπατάλη δεν έχει μόνο κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αλλά και περιβαλλοντική διάσταση καθώς το 8-10% των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή τροφής…

Πόση σπατάλη γενικότερα... Πολλές κουταλιές ακόμη για να γεμίσουν τα «άδεια πιάτα» αυτού του κόσμου…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Oι βίδες της απεξάρτησης
Τα ζυμαρικά της «Ιθάκης» που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στα ράφια γνωστής αλυσίδας πολυκαταστημάτων τροφίμων είναι το νεότερο προϊόν του Αγροκτήματος της Ιθάκης στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Oι βίδες της απεξάρτησης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν σκοτώνουμε τα δέντρα όταν γεράσουν
Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο είναι η παραλίγο κοπή (μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί) 175 από τα συνολικά 246 δέντρα Σοφόρας κατά μήκος της οδού Κρήτης.
Δεν σκοτώνουμε τα δέντρα όταν γεράσουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
3η Σεπτεμβρίου
Η μέρα συνδέθηκε με το Σύνταγμα αρχικά, όταν τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 εκδηλώθηκε στη μεγάλη πλατεία Ανακτόρων στο κέντρο της Αθήνας κίνημα εναντίον του καθεστώτος του βασιλιά Οθωνα.
3η Σεπτεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από το Σικάγο στο πνεύμα των καιρών
Εργαζόμενοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συνεχίζουν να διεκδικούν δικαιώματα όπως αυτό στην απεργία, το 8ωρο και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, ό,τι αποτέλεσε κατάκτηση του εργατικού κινήματος...
Από το Σικάγο στο πνεύμα των καιρών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι δρόμοι των νεκρών
Ο περίπατος στα νεκροταφεία των πόλεων όπου οι μνήμες και η ιστορία είναι ζωντανές δεν είναι μέρος μόνο μιας εναλλακτικής τουριστικής διαδρομής (Dark Tourism).
Οι δρόμοι των νεκρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας