• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 35.8°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 25.3°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 36.2°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.4°C / 32.6°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 34.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  82%
AP Photo/Nic Coury
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικολογική κατάθλιψη

 • A-
 • A+
Οι νέοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη βάζουν ψηλά στην ατζέντα την κλιματική αλλαγή.

Ερευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό NATURE αποκαλύπτει ότι τα παιδιά παγκοσμίως ανησυχούν για το μέλλον τους λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί στεναχώρια, θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα σε παιδιά και νέους από 16 έως 25 ετών.

Αλλωστε η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα παιδιού που βίωσε έντονο οικολογικό άγχος αφού ένα μάθημα στο σχολείο της για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν αρκετό για να ανατρέψει ολόκληρη τη ζωή της. Και μπορεί στην Γκρέτα αυτό το άγχος να βγήκε με τον θετικό τρόπο του ακτιβισμού και της δράσης για το περιβάλλον, ωστόσο στα περισσότερα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται να βγαίνει με παραίτηση από τη ζωή. «Για ποιο λόγο να διαβάσω αφού θα καταστραφούν τα πάντα;», είναι ένα από τα συνθήματα στις διαδηλώσεις των Fridays For Future.

Ενα σύνθημα που δυστυχώς έχει υποτιμηθεί πολύ από τις κυβερνήσεις και δίνει την αίσθηση στα παιδιά «ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή», όπως λένε οι ερωτηθέντες στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για το πώς αισθάνονται οι νέοι για την κλιματική αλλαγή και για την αντιμετώπισή της από τις κυβερνήσεις.

Ενας ανάποδος κόσμος

Τα τελευταία δύο χρόνια της υγειονομικής κρίσης έχουν φωτιστεί πολλές κρυφές ρωγμές της κοινωνίας μας. Εχει φανεί η ανάγκη να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Εχει φανεί η ανάγκη να ισιώσουμε τον ανάποδο κόσμο μας πριν μας χτυπήσει η επόμενη μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται.

Οι νέοι το βλέπουν και ανησυχούν. Στην έρευνα δηλώνουν «εξαιρετικά ανήσυχοι» και αυτή η ανησυχία, αυτό το μόνιμο άγχος, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Αυτό δηλώνουν οι νέοι όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Βραζιλία, που εδώ και χρόνια βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι νέοι των πλουσιότερων δυτικών χωρών, που αρχίζουν να βλέπουν τις πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται όλο και περισσότερα, μεγαλύτερα και ανεξέλεγκτα.

Μια αντίστοιχη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού πριν από μερικά χρόνια είχε δείξει ότι οι νέοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη βάζουν ψηλά στην ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Τότε δεν υπήρχε υγειονομική κρίση, υπήρχαν όμως οικονομική κρίση και ανεργία των νέων.

Ωστόσο οι νέοι και τότε έδιναν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έναντι της οικονομικής. Σήμερα και ενώ θα περίμεναν να δουν τους παγκόσμιους ηγέτες να προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι ο κόσμος που θα μπούμε στη μετά Covid εποχή θα είναι ένας κόσμος πιο δίκαιος και πιο αυθεντικός από αυτόν που αφήσαμε πίσω, εκείνοι τι βλέπουν; Ηγέτες που δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των ανθρώπων αλλά μόνο για την ανάπτυξη. Ηγέτες που στηρίζουν μια επιχειρηματικότητα η οποία, αντί να προσπαθεί να καινοτομήσει για να ανταποκριθεί στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, συνεχίζει business as usual ψάχνοντας να βρει τρόπους να πάρει τα χρήματα για την πράσινη μετάβαση. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το οικολογικό άγχος και η κλιματική θλίψη έχουν μπει στη ζωή των νέων μας. Στη ζωή όλων μας.

«Το οικολογικό άγχος είναι χειρότερο από τον φόβο του θανάτου. Γιατί μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι κάποια στιγμή όλοι θα πεθάνουμε. Ομως πώς μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ο πλανήτης μας πεθαίνει;», θα μου πει η ψυχολόγος και ιδρύτρια της Οικοψυχολογίας στην Ελλάδα, Κλειώ Αποστολάκη.

Μαύρες ειδήσεις

Η αδιάκοπη ροή κακών ειδήσεων για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, πλημμύρες, υψηλές θερμοκρασίες και νεκρούς από φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε φτάνει στο τέλος του, κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν παγωμένοι. Να νιώθουν τρομαγμένοι γι’ αυτό που μπορεί να τους συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Η ψυχολόγος και ιδρύτρια της Οικοψυχολογίας στην Ελλάδα, Κλειώ Αποστολάκη

Τι ωφελεί λοιπόν να δουλεύει κανείς; Τι ωφελεί να προσπαθεί για ένα καλύτερο μέλλον, όταν όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει μέλλον; «Η Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας ορίζει ως οικολογικό άγχος τον χρόνιο φόβο για περιβαλλοντικές καταστροφές», μου εξηγεί η Κλειώ Αποστολάκη και συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν αβοήθητοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές και αυτό συντελεί στην αύξηση της οικολογικής κατάθλιψης».

Κάπως έτσι βιώσαμε και την πανδημία. Ενώ περιμέναμε η πολιτεία να αντιδράσει με οργανωμένο και συνεκτικό τρόπο, να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να δώσει σαφείς οδηγίες στους πολίτες για την προστασία τους, τι είδαμε; Αντιφάσεις. Οι μάσκες δεν βοηθούν, μην τις χρησιμοποιείτε. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές γιατί προστατεύουν.

Είδαμε πολιτικές που δίχασαν την κοινωνία, που δίχασαν την επιστημονική κοινότητα. Είδαμε την πολιτεία να λειτουργεί τιμωρητικά και εκδικητικά απέναντι σε αυτούς που χειροκροτήσαμε. Τι καταλάβαμε απ’ όλο αυτό; Οτι το να αναγνωρίζεις φαινομενικά τη δυσκολία μιας κατάστασης δεν σημαίνει ότι είσαι και αποφασισμένος ή ότι έχεις τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσεις κιόλας. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την κλιματική κρίση, και όλα αυτά μαζί μας οδηγούν να χάσουμε κάθε ελπίδα. Ολα αυτά συνθέτουν την καταθλιπτική εικόνα της κοινωνίας μας.

Ομως αυτό που έχει τελικά σημασία είναι να κατανοήσουμε πραγματικά όλα αυτά που μας οδήγησαν εδώ και να τα αντιμετωπίσουμε δραστικά. Το περιβαλλοντικό άγχος να γίνει η αιτία για να ενεργήσουμε και όχι για να αδρανήσουμε. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον σε έναν υγιή πλανήτη.

Για να το πετύχουμε όμως αυτό θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε συλλογικά και όχι ατομικά. Να εμπεδώσουμε πως ό,τι είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο είναι καλό και για μας. Εκτός κι αν είμαστε ο Ελον Μασκ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
Η Οργάνωση Γη διοργάνωσε το 2ο Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να ενημερώσει και να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναλάβουν δράση.
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πράσινη αποστολή της νέας γενιάς
Παρατηρείται μία ατομική ή συλλογική άρνηση μπροστά στη συντελούμενη καταστροφή για να αναδειχθούν ασυνείδητοι μηχανισμοί κάτω από την «απάθεια».
Η πράσινη αποστολή της νέας γενιάς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την υγεία του περιβάλλοντος
Διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του «One Planet Summit» με θέμα την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.
Η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την υγεία του περιβάλλοντος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης δείχνουν ότι οι πρακτικές των αγροτών μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Tο περιβάλλον στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου
Δεν είναι λίγες οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η σημερινή πανδημία είναι συνέπεια της μείωσης των φυσικών ενδιαιτημάτων (π.χ. περιοχές Natura), που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της άγριας...
Tο περιβάλλον στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας