• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
Πηγή: Houseopedia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητούν φτηνή θέρμανση

 • A-
 • A+
Οι τεχνολογίες θέρμανσης και ψύξης του έργου SunHorizon εφαρμόζονται σε οκτώ χώρες με διαφορετικά κλίματα.

«Με τις τιμές της ενέργειας να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αποτελεσματικότερη θέρμανση και ψύξη στα κτίρια της Ευρώπης και από εναλλακτικές μορφές ενέργειας καθίσταται μια όλο και πιο αδήριτη ανάγκη» επισημαίνει σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

Ειδικότερα σημειώνει ότι μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. συνδυάζει αντλίες θερμότητας και ηλιακούς συλλέκτες με στόχο την πιο αποδοτική χρήση ενέργειας σε κατοικίες και άλλα κτίρια. Επισημαίνει ότι το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο «SunHorizon» διερευνά νέους τρόπους για τη μεγιστοποίηση του ηλιακού δυναμικού για θέρμανση και ψύξη σε κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το επιτυγχάνει συνδυάζοντας καινοτόμες λύσεις αντλιών θερμότητας με προηγμένα ηλιακά πάνελ, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων, των λογαριασμών ενέργειας και της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα για θέρμανση και ψύξη.

Οι τεχνολογίες θέρμανσης και ψύξης του έργου SunHorizon εφαρμόζονται σε οκτώ χώρες με διαφορετικά κλίματα. Από το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Λετονία μέχρι την Ισπανία και τη Γαλλία. Από την έναρξή του, τον Οκτώβριο του 2018, το έργο έχει ολοκληρωθεί σε τρεις από τις οκτώ τοποθεσίες πιλοτικής εφαρμογής του: στη Ρίγα της Λετονία, στη Μαδρίτη και στο Σαν Κουγκάτ ντελ Βάλες της Ισπανίας.

Στη Ρίγα, την περιοχή με το πιο ψυχρό κλίμα, οι εταίροι του έργου εγκατέστησαν αντλίες θερμότητας με φωτοβολταϊκούς θερμικούς συλλέκτες (PVT) και θερμική αποθήκευση σε δύο κατοικίες, με τους χρήστες του συστήματος να σχολιάζουν καθημερινά την απόδοση μέσω μιας αποκλειστικής εφαρμογής για κινητά. «Η Λετονία έχει την υψηλότερη διείσδυση στο δίκτυο φυσικού αερίου στην Ευρώπη και έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό αντλιών θερμότητας σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει ανακοίνωση της κοινοπραξίας που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «pv magazine».

Το «Cordis» επισημαίνει ακόμη ότι «τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικά για την αντιμετώπιση του παγωμένου χειμώνα στη Βαλτική». Οπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, μια αντλία θερμικής συμπίεσης με αέριο παρέχει θέρμανση χώρου και ζεστό νερό χρήσης πολύ πιο αποτελεσματικά και οικονομικά, ενώ η θερμότητα που παράγεται από τα φωτοβολταικά πάνελ επικουρεί ως πρόσθετη πηγή θερμότητας την αντλία. Οσο για την αχρησιμοποίητη θερμική ενέργεια από τον θερμικό συλλέκτη, αποθηκεύεται σε μια ειδική δεξαμενή. Με τον τρόπο αυτό η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες καλύπτει σχεδόν πλήρως τις οικιακές ανάγκες σε ηλεκτρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον, η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από τα υπερσύγχρονα πάνελ (PVT) μετατρέπεται σε θερμότητα με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» ηλεκτρικού θερμαντήρα. «Η επίδειξη του καινοτόμου πακέτου τεχνολογίας SunHorizon στη Λετονία θα προσφέρει ευρεία εμπειρία στους ενδιαφερόμενους, δεδομένου ότι οι αντλίες θερμότητας με αέριο, η αποθήκευση ενέργειας και τα πάνελ PVT δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ στη χώρα μας μέχρι στιγμής», παρατηρεί η δρ Ζάνε Μπρόκα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Ρίγας, που είναι εταίρος στο έργο SunHorizon.

Η εφαρμογή του όλου συστήματος έγινε επιτυχημένα και σε δύο ισπανικές τοποθεσίες: Η πρώτη βρίσκεται στο Σαν Κουγκάτ ντελ Βάλες και ειδικότερα στο κτίριο Mira-sol, όπου 10 διαφορετικά δωμάτια παρακολουθούνται με αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα, θερμοκρασίας και υγρασίας. Εκεί οι απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης της εγκατάστασης καλύπτονται από έναν υβριδικό ψύκτη, ηλιακά θερμικά πάνελ, δεξαμενές αποθήκευσης, ενώ υφίστανται και προηγμένα εξαρτήματα παρακολούθησης και ελέγχου.

Η δεύτερη τοποθεσία είναι ένα πρώην αστυνομικό τμήμα στη Μαδρίτη που μετατράπηκε σε κτίριο κοινωνικής κατοικίας με 10 διαμερίσματα. Σε αυτό εγκαταστάθηκαν αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με υβριδικά ηλιακά πάνελ και δεξαμενές αποθήκευσης για να καλύψουν τις ανάγκες των ενοικιαστών για θέρμανση και ζεστό νερό, αλλά και ψύξης του χώρου το καλοκαίρι. Μάλιστα οι εταίροι της κοινοπραξίας Empresa Municipal de la Vivienda y Suelo de Madrid έλαβαν το δεύτερο βραβείο στο 8ο συνέδριο Premios Eficiencia Energética y Sostenibilidad για τις καινοτόμες παρεμβάσεις τους σε αυτό το έργο κοινωνικής στέγασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
«Μεσούσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 μια ομάδα Ελβετών ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης αναζητά τη σωστή πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα και υπογραμμίζει την απόλυτη...
Ενεργειακή πολιτική και υγειονομική κρίση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Κατά την έρευνα οι λειτουργίες μνήμης και υπολογισμού συνδυάστηκαν με τη σύνδεση δικτύων ταλαντωτών και Memristor, τα δύο κύρια εργαλεία που απαιτούνται για την εκτέλεση προηγμένων υπολογισμών.
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Παγωτομηχανή Severin 7407
Με δυνατό κινητήρα ισχύος 135W και δοχείο 1,2 λίτρων, η Severin ετοιμάζει παγωτό που καλύπτει σε γεύση και ποσότητα όλη την οικογένεια, ενώ διαθέτει λειτουργία warm & cold, για να ετοιμάσει μέχρι και σπιτικό...
Παγωτομηχανή Severin 7407
ΝΗΣΙΔΕΣ
Pixy: Drone για selfies από τη Snapchat
Το «Pixy» λειτουργεί μόνο του, τραβώντας βίντεο καθώς πετάει, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται ασύρματα και αποθηκεύεται στη σχετική εφαρμογή.
Pixy: Drone για selfies από τη Snapchat
ΝΗΣΙΔΕΣ
Tο κινεζικό (ηλεκτρικό) αυτοκίνητο του λαού
Οι Κινέζοι φέρνουν την «επανάσταση» με το Mini EV, ένα τετραθέσιο «λαϊκό» αυτοκινητάκι μήκους σχεδόν 3 μέτρων που πιάνει τα 100 χιλιόμετρα τελική ταχύτητα και έχει αυτονομία έως 170 χιλιόμετρα.
Tο κινεζικό (ηλεκτρικό) αυτοκίνητο του λαού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας