• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία

 • A-
 • A+
Οι πόλεις για να λειτουργήσουν βασίζονται στους πολίτες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα δεν αρκεί μόνο η κινητοποίηση των κρατικών και τοπικών μηχανισμών.

Πριν από περίπου δύο αιώνες υπήρχαν μόνο τρεις πόλεις στον κόσμο με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Το Τόκιο, το Πεκίνο και το Λονδίνο. Σήμερα ξεπερνούν τις πεντακόσιες πενήντα. Οι αγροτικές περιοχές παγκόσμια συρρικνώνονται και οι πόλεις γιγαντώνονται. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ο αστικός πληθυσμός ξεπέρασε τον πληθυσμό της υπαίθρου.

Η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια, η κατανάλωση ενέργειας, η ζήτηση για προϊόντα, η γήρανση του πληθυσμού είναι ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την έντονη αστικοποίηση.

Τον Οκτώβριο του 2016, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Στέγαση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Habitat III) στο Κίτο του Ισημερινού και με τη συμμετοχή περιφερειών, δήμων, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, των εργαζομένων και της επιστημονικής κοινότητας υιοθέτησαν τη Νέα Αστική Ατζέντα με σκοπό να βοηθήσουν τις πόλεις στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την υπερσυγκέντρωση των ανθρώπων στις πόλεις.

Με πρωτοβουλία της ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΗ, η Νέα Αστική Ατζέντα μεταφράστηκε τότε στα ελληνικά. Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των αυτοδιοικητικών για πραγματική βιώσιμη αστική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Αμέσως μετά τη COP26, και λόγω των σημαντικών αποφάσεων για τις πόλεις, η Οργάνωση Γη διοργάνωσε το 2ο Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να ενημερώσει και να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναλάβουν δράση.

«Η Αστική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ο στόχος είναι η Ευρώπη να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Αυτό όμως πρέπει να γίνει μέσω μιας μετάβασης δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς» θα πει ο Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (European Climate Pact), Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ο οποίος συντόνιζε και τη συζήτηση.

Προϋπόθεση η συμμετοχή των πολιτών

Οι πόλεις για να λειτουργήσουν βασίζονται στους πολίτες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα δεν αρκεί μόνο η κινητοποίηση των κρατικών και τοπικών μηχανισμών, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή των πολιτών.

«Η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα δεν είναι εφικτή χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης που καλείται να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής σε τοπικό επίπεδο» θα πει η κ. Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος CSR Hellas-μέλος της Ομάδας Εργασίας για τα Μη Χρηματοοικονομικά Ρίσκα του European Financial Reporting Advisory Group.

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε τις διαφορετικές πτυχές του Στόχου 11 του ΟΗΕ για τις βιώσιμες πόλεις και τις κοινότητες. Ο κοινωνικός αντίκτυπος που θα έχει η μετάβαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την Ε.Ε. προκειμένου η μετάβαση να είναι πραγματικά δίκαιη και να μη μείνει κανείς πίσω

Ωστόσο μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον μετασχηματισμό που καλείται να ηγηθεί είναι ότι οι δήμοι δεν διαθέτουν ούτε τις κατάλληλες δομές, αλλά ούτε και την τεχνογνωσία. Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στα εργαλεία τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενισχύουν τη τοπική αυτοδιοίκηση για να αναλάβει τον ενεργό ρόλο που της αναλογεί και που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αναφερόμενος στους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ιδιαίτερα για τους στόχους που αφορούν τις πόλεις και τις κοινότητες θα πει: «Για πρώτη φορά όλοι, κράτη, περιφέρειες, δήμοι, επιχειρήσεις, οργανισμοί, νοσοκομεία, νοικοκυριά, μοιράζονται τους μετρήσιμους στόχους του ΟΗΕ. Αυτός είναι και ο δρόμος που έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για να προχωρήσει σε αυτή τη μετάβαση». Παράλληλα αναφέρεται και στα οικονομικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πόλεις για να αντλήσουν κεφάλαια, ώστε να δημιουργήσουν τις δομές και τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Αναφερόμενος στο Green City Accord της Σύμβασης των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια ο Πέτρος Κόκκαλης θα πει: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων έγινε για να βοηθήσει τον μετασχηματισμό των πόλεων, ώστε οι πόλεις να εκπέμπουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, να έχουν καθαρότερο αέρα και λιγότερη ηχορύπανση. Είναι μια μεγάλη εξέλιξη στα εργαλεία της Ε.Ε. για να βοηθήσει τις πόλεις να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους πολίτες» κατέληξε.

Η Οργάνωση Γη και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα (European Climate Pact) μέσα από αυτά τα εργαστήρια δίνουν τις κατευθύνσεις, μεταφέρουν την εμπειρία και ενημερώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση για τα εργαλεία υλοποίησης.

Ωστόσο θα πρέπει και οι τοπικοί άρχοντες να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, γιατί σύμφωνα με το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Μετάβαση, που παρουσίασε η κ. Μαρία Αλεξίου, ο κοινωνικός αντίκτυπος όλων αυτών των αλλαγών που θα φέρει η Μετάβαση είναι μείζονος σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να εκταμιεύσει οικονομικούς πόρους.

«Τεχνολογικά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά τι αντίκτυπο θα έχει στην κοινωνία δεν το έχουμε καταγεγραμμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο από την έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας η Ελλάδα να χάσει και αυτή την ευκαιρία. «Δεν μπορεί να γίνει μετάβαση χωρίς συνεργασία. Αν χαθεί η ευκαιρία να εναρμονιστεί η βάση της κοινωνίας, η βάση της οικονομίας που είναι οι μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν τοπικά κάτω από την εμβέλεια των δήμων, τότε έχει χαθεί η ευκαιρία και για την Ελλάδα» κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οικολογική κατάθλιψη
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί στεναχώρια, θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα σε παιδιά και νέους από 16 έως 25 ετών.
Οικολογική κατάθλιψη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στον δρόμο για την COP 26
Η κάθε επιστημονική έκθεση της IPCC παρουσιάζει κάποια σενάρια που διερευνούν και προβλέπουν τις αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα ανάλογα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στον δρόμο για την COP 26
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την υγεία του περιβάλλοντος
Διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του «One Planet Summit» με θέμα την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν.
Η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την υγεία του περιβάλλοντος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τρίτη έκθεση αξιολόγησης για την κατάσταση της φύσης στην Ευρώπη.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Tο περιβάλλον στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου
Δεν είναι λίγες οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η σημερινή πανδημία είναι συνέπεια της μείωσης των φυσικών ενδιαιτημάτων (π.χ. περιοχές Natura), που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της άγριας...
Tο περιβάλλον στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μοντέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας