• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 35.9°C
  2 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.4°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.7°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  6 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  4 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.7°C / 31.7°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το τέλος των παραμυθιών»

 • A-
 • A+

«Το τέλος των παραμυθιών» είναι «ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά που μέσα από την εικονογράφηση μπορούν να θυμηθούν, να σκεφτούν, να κοιτάξουν με μια διαφορετική ματιά τον εαυτό τους αλλά και τον περίγυρό τους. Διαδικασία που κάνει όλους μας να αναστοχαστούμε ποιος θέλουμε να είναι ο δρόμος μας και τι πρέπει να αποφύγουμε», λέει ο Tziara.

«Ο λόγος που δεν έδωσα στο παραμύθι μία αρχή, μία μέση και ένα τέλος είναι γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος. Κάθε φορά που κάνουμε μια ανάγνωση στη ζωή μας, την κάνουμε από μια άλλη οπτική και σε μια άλλη στιγμή, ίσως πιο ώριμη, “διαβάζουμε” τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο».

Ποιοι είναι οι ήρωές των δικών του παραμυθιών; Τι χαρακτήρα έχουν; Σε ποιο μέρος του κόσμου ζουν;

«Ζουν σε ονειρικές μεγαλουπόλεις, σε μαγικά δάση και σε γαλαξίες. Είναι celebrities –αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό όλων τους–, συναντιούνται στα γκαλά και απαθανατίζονται ποζάροντας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι leaders και influencers. Τους αρέσει να κάνουν παρέα μεταξύ τους αλλά και με κάποιους από εμάς... Απλά καταγράφω τους ρόλους των ανθρώπων που γνώρισα μέχρι σήμερα. Κάποιοι από αυτούς ήταν ή είναι πολύ φίλοι μου, κάποιοι άλλοι απλά πέρασαν, κάποιους γνώρισα πιο καλά, με επηρέασαν ή και τους θαύμασα για αυτό που ήταν, για αυτό που έκαναν.

Κάποιους από αυτούς τους έκανα ήρωες, κάποιους άλλους υπερήρωες και κάποιοι άλλοι πέρασαν σαν θνητοί.

Τους καταγράφω σχεδόν με έναν παιδικό τρόπο, προσπαθώντας πάντα να κάνω προσεγμένες γραμμές... αυτό με κάνει να συγκεντρώνομαι και να σκέφτομαι. Είναι ένας τρόπος διαλογισμού. Η ζωγραφική για μένα είναι αποτέλεσμα πολλών συναισθημάτων. Είναι έμπνευση, εξωτερίκευση, συγκέντρωση, ανακούφιση, εκπαίδευση τεχνικής - λογικής, είναι αντιστρές... με τελική κατάληξη την επικοινωνία.

Ο κύριος δημιουργικός μου σκοπός ή στόχος, αν θέλετε, είναι να επικοινωνήσω κατ’ αρχάς με το περιβάλλον, με ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τη δουλειά μου και μέσω αυτής μιλάμε, γνωριζόμαστε και εκεί ίσως ανακαλύπτουμε κάποια κοινά μας χαρακτηριστικά σαν άνθρωποι».

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες των έργων του;

● Superfloral: Είναι η επιτομή του αισιόδοξου τύπου. Βλέπει πάντα την καλή πλευρά των πραγμάτων. Είναι εκνευριστικά θετικό άτομο. Τον συναντήσαμε αρχικά στη δεκαετία των 70s αλλά με έναν δικό του τρόπο έχει μάθει να αναπαράγεται.

The lover: Το απόλυτο αρσενικό. Είναι ρομαντικός και συντροφικός. Είναι χαρακτηριστική η ιπποτική του συμπεριφορά.

● Flying dollar: Πολύ έξυπνος και δημιουργικός. Πάντα πετυχαίνει τον στόχο του και είναι περήφανος για τον εαυτό του. Κάθε κουβέντα μαζί του είναι εποικοδομητική. Είναι άριστος στις συμφωνίες. Πολύ καλός φίλος.

● Mr. & Mrs. Dreamers: Είναι πάντα μαζί. Πάντα ερωτευμένοι και αγαπημένοι. Κάνουν όνειρα και τα ακολουθούν. Αγαπούν την ειρήνη και την ελευθερία. Εχουν παντού φίλους. Αν δεν βρουν τους παράδεισους που θέλουν να ζήσουν, τους δημιουργούν μόνοι τους.

● Hot passion: Ζει για το πάθος και τον έρωτα. Οδηγείται πάντα από ένα βαθύ ένστικτο. Συνήθως συναναστρέφεται με τους ομοίους του.

● A porky affair: Η απόλυτη σχέση αγάπης και εξάρτησης. Αγαπούν τα παιχνίδια της ζωής και του έρωτα. Τους αρέσει η οικονομική άνεση και την αναζητούν με κάθε τρόπο.

● Space rabbit troopers: Παρ’ όλο που ανήκουν σε επίλεκτη κλωνοποιημένη ομάδα, οι space rabbit troopers έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσει ο καθένας τους τη δική του αντίληψη και φιλοσοφία ζωής. Ζουν ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνίες.

● Ultimate desire: Χαρακτήρας με ιδιαιτερότητες. Πολύ ευαίσθητος, γλυκός και συντροφικός. Η σκληρή του εμφάνιση ξεγελάει.

● Hare happiness: Το ζευγάρι της απόλυτης ευτυχίας. Θέλουν να κάνουν οικογένεια αλλά όλο το αναβάλλουν. Πολύ κοινωνικοί, αγαπητοί και έχουν φίλους σε όλο τον κόσμο.

● Unknown hero: Ο τύπος της διπλανής πόρτας. Βάζει στόχους στη ζωή του, αγωνίζεται και τους πετυχαίνει.

? «Το τέλος των παραμυθιών». Ανοιγμα ατομικής έκθεσης του Tziara. Σάββατο 18 Δεκεμβρίου (1 μ.μ.-5 μ.μ.). Αίθουσα ΑΓΚΑΘΙ του Γιώργου Καρτάλου. Μηθύμνης 12, Αθήνα, 112 57.

Ολα τα έργα είναι σε καμβά, με ακρυλικά χρώματα, σινική και permanent μελάνι, με πένες και μαρκαδοράκια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και κηπουροί και ζωγράφοι
Είναι πολύ δημιουργικό παιδιά και γονείς να παίζουν, να μαθαίνουν από κοινού και να κάθονται δίπλα - δίπλα, να συνδημιουργούν. Σήμερα θα έχουν άλλη μια όμορφη ευκαιρία να ευχαριστηθούν ο ένας τον άλλο.
Και κηπουροί και ζωγράφοι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νίκος Νικολαΐδης: 15 χρόνια μετά
Αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη με αφορμή τα 15 χρόνια από τον θάνατό του, παραστάσεις από μικρούς και μεγάλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έκθεση ζωγραφικής με αναφορές στο έργο του Κ.Π. Καβάφη.
Νίκος Νικολαΐδης: 15 χρόνια μετά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Τίτος Πατρίκιος και οι ερωτικές εξορίες της ποίησης
Εικαστικό αφιέρωμα στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και στην ποίησή του από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη με την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου από τις 25 Μαΐου.
Ο Τίτος Πατρίκιος και οι ερωτικές εξορίες της ποίησης
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μήπως η ζωή δεν είναι ασυνάρτητη;»
Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με τίτλο «Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού».
«Μήπως η ζωή δεν είναι ασυνάρτητη;»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ζωγράφος με αφορμή την πανδημία
Η Myro Gallery υποδέχθηκε ως πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη τον Γιώργο Μπότσκαρη δίνοντάς του έναν χώρο, τον οποίο γέμισε με πίνακες από τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στις εξωτικές χώρες.
Ζωγράφος με αφορμή την πανδημία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η έκρηξη του χρώματος
Η νέα έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρας παρουσιάζεται στην γκαλερί A. Antonopoulou Art από Πέμπτη 27/01 έως και 19 Μαρτίου καλώντας μας να τον ανακαλύψουμε.
Η έκρηξη του χρώματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας