• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  47%

Το έργο «Ημερολόγια Εργατών στην Ενδυση» του Fashion Revolution συλλέγει πληροφορίες για τις ζωές εργατών, κυρίως γυναικών από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Καμπότζη, σχετικά με τις συνθήκες ζωής τους, τα εισοδήματά τους, τις ώρες εργασίας και εσχάτως τις συνέπειες από την κρίση της πανδημίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τόνοι απούλητων αγαθών στα σκουπίδια

 • A-
 • A+
Οι τόνοι των απούλητων προϊόντων που κάθε χρόνο οι εταιρείες καταστρέφουν στις χωματερές μη υπολογίζοντας το κόστος ούτε για τη φύση αλλά ούτε για τον άνθρωπο είναι η μεγαλύτερη μάστιγα.

Φοράμε τις μάσκες μας, απολυμαίνουμε τα χέρια μας, τα σπίτια μας, είμαστε πολύ καθαροί, αλλά οι κάδοι απορριμμάτων στις πόλεις μας ξεχειλίζουν.

Ανθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, παιδιά σκελετωμένα με φουσκωμένες κοιλιές, παιδιά εξαθλιωμένα που βλέπουμε στις οθόνες μας, που προσπερνάμε δίπλα μας, που τα λυπόμαστε, αλλά οι κάδοι μας ξεχειλίζουν από σκουπίδια.

Ανθρωποι-σκλάβοι στις εσχατιές του κόσμου φτιάχνουν αυτά τα σκουπίδια. Για ένα δολάριο μεροκάματο φτιάχνουν τα ρούχα μας. Αυτά που τρέχουμε να αγοράσουμε γιατί είναι φτηνά αλλά που πολύ σύντομα θα πετάξουμε.

Δεν είναι όμως μόνο τα φτηνά προϊόντα που αγοράζουμε και πετάμε. Είναι και οι τόνοι των απούλητων προϊόντων που κάθε χρόνο οι εταιρείες καταστρέφουν στις χωματερές μη υπολογίζοντας το κόστος ούτε για τη φύση αλλά ούτε για τον άνθρωπο που είναι πλέον αναγκασμένος να ζει με μάσκες και εμβόλια. Και όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (EEB), αυτή η καταστροφή, αυτή η σπατάλη των φυσικών πόρων, είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Είναι αυτή που δημιουργεί και τις πανδημίες.

Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος

«Εάν όλες οι αποστολές ειδών ένδυσης και ηλεκτρονικών ειδών που καταστράφηκαν στην Ευρώπη το 2020 παρατάσσονταν η μια δίπλα στην άλλη, θα κάλυπταν μιάμιση φορά την περιφέρεια της Γης» περιγράφει πολύ παραστατικά η έκθεση του EEB.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα απούλητα και τα επιστρεφόμενα κλωστοϋφαντουργικά και ηλεκτρονικά είδη είναι αυτά που κυριαρχούν στις χωματερές και όσο ανεβαίνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και το fast fashion η κατάσταση θα επιδεινώνεται δραματικά, αφού αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή μέχρι το 2030 τα βουνά των σκουπιδιών θα καλύπτουν όχι μιάμιση φορά την περιφέρεια της Γης, αλλά έξι. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η οικονομική αξία των κατεστραμμένων ηλεκτρονικών ειδών και των ειδών ένδυσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανέλθει σε 21,74 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2022, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Κύπρου για το 2020».

Στην έκθεση επισημαίνεται και ο κίνδυνος της μη λήψης μέτρων. «Αν δεν ληφθούν μέτρα, αυτό το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 71,29 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, όσα είναι τα έσοδα που δημιουργήθηκαν από ολόκληρη τη γερμανική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου το 2019». Αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που λέει ότι όταν πετάμε κάτι, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν πετάμε σκουπίδια αλλά χρήματα και φυσικούς πόρους. Πόσο μάλλον όταν δεν πετάμε χρησιμοποιημένα είδη αλλά απόλυτα βιώσιμα προϊόντα. Επιπλέον, η τακτική αυτή ακυρώνει και τις δεσμεύσεις της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά τη βασική στρατηγική που είναι η κυκλική οικονομία που προαναφέρθηκε.

Αλλαγή μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης

«Η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας βασίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των ανθρώπων που εργάζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της» θα μου πει η δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου, συντονίστρια του Fashion Revolution στην Ελλάδα, του μεγαλύτερου παγκόσμιου ακτιβιστικού κινήματος που μάχεται ώστε η βιομηχανία της μόδας να αποκαθιστά τις βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές της αλλά και να βάζει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές πάνω από το κέρδος.

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τα βουνά των σκουπιδιών, τη σύγχρονη δουλεία και την εξαθλίωση, θα πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης. Θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας.

Η συντονίστρια του Fashion Revolution Greece, δρ Φιόρη Ζαφειρόπουλου

«Το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο παράγει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου περισσότερα ρούχα από όσα χρειάζονται οι άνθρωποι και τους χειραγωγεί ώστε να υπερκαταναλώνουν με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό. Η βιομηχανία της μόδας είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του περιβάλλοντος όσον αφορά τα μικροπλαστικά που διαχέονται στους ωκεανούς και η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία που για την παραγωγή της χρησιμοποιεί τακτικές μοντέρνας δουλείας» λέει η κ. Ζαφειροπούλου και συμπληρώνει: «Με τη συστημική και διαρθρωτική αλλαγή που προωθούμε στο Fashion Revolution, η παγκόσμια βιομηχανία μόδας μπορεί να βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να τους παράσχει έναν τίμιο και αξιοπρεπή βιοπορισμό. Μπορεί να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τον πλανήτη. Μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να τους ενισχύσει να εκφραστούν, σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο κοινοτήτων. Η δημιουργία είναι πηγή χαράς για τους ανθρώπους. Στην Ελλάδα το κίνημα είναι ενεργό από το 2013 με τοπικές ομάδες εθελοντών σε πολλές πόλεις και στα νησιά μας» καταλήγει η κ. Ζαφειροπούλου.

Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή μοντέλου είναι απαραίτητο και ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο. Αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν λάβει μέτρα στην εθνική τους νομοθεσία για να αποτρέψουν την καταστροφή απούλητων αγαθών. Σύμφωνα με το EEB, αυτό δεν είναι αρκετό εφόσον τα προϊόντα θα μπορούσαν να εξαχθούν σε άλλες χώρες και να καταστραφούν εκεί. «Αυτή η εξωφρενική τακτική δεν μπορεί να επιλυθεί σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή πρέπει να απαγορεύσει την καταστροφή απούλητων αγαθών σε επίπεδο Ε.Ε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε προϊόντα στα απορρίμματα ενώ πολύτιμοι πόροι εξαντλούνται για την παραγωγή νέων».

Τώρα αν σκεφτούμε ότι με την ψηφιακή μετάβαση τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ρεύματα αποβλήτων, αντιλαμβανόμαστε και το μέγεθος της καταστροφής, αφού πρόκειται για τοξικά απόβλητα.

Αντί λοιπόν να αποδεχόμαστε να ζούμε με μάσκες, να δείχνουμε περήφανα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας και να κουνάμε το δάχτυλο στους ανεμβολίαστους, ας αρχίσουμε να επαναπροσδιορίζουμε τις αξίες μας. Ας αποσυνδέσουμε την προσωπική μας αξία από την αγοραστική μας δύναμη και ας νιώσουμε περήφανοι γιατί φυτέψαμε ένα δέντρο και όχι γιατί αγοράσαμε το τελευταίο μοντέλο ενός ακριβού κινητού. Οταν αυτό γίνει ατομική συνείδηση του καθενός μας, τότε θα είναι μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας που υποχρεωτικά θα γίνει και πολιτική επιλογή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο
Το Facebook επιτέλους ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει την παράνομη πώληση προστατευόμενων περιοχών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στον ιστότοπό του.
Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στον δρόμο για την COP 26
Η κάθε επιστημονική έκθεση της IPCC παρουσιάζει κάποια σενάρια που διερευνούν και προβλέπουν τις αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα ανάλογα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στον δρόμο για την COP 26
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΚΟΣΜΟΣ
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Νέα αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα παρά τα λοκντάουν
Οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο 2% -ή κατά 60 εκατ. τόνους-- πάνω από το επίπεδό τους του Δεκεμβρίου 2019.
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Νέα αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα παρά τα λοκντάουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σχεδιάζοντας τη νέα πράσινη οικονομία
Η Νέα Πράσινη Συμφωνία είναι το όραμα της Ευρώπης, όραμα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να το υλοποιήσουν. Το θέμα είναι, πως θα το υλοποιήσουν.
Σχεδιάζοντας τη νέα πράσινη οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας