• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 11.3°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.7°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.2°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 9.2°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 6.8°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.4°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.9°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 7.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 8.9°C
  0 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.5°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 10.0°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  41%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

2021: Η χρονιά των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια

 • A-
 • A+
Η επίτευξη της υγείας για όλους θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη επαρκούς αριθμού καλά εκπαιδευμένων και μορφωμένων, αλλά και καλά υποστηριζόμενων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Χρονιά των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια όρισε το 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την αταλάντευτη αφοσίωσή των ανθρώπων αυτών στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19.

Το μήνυμα στο οποίο επικεντρώνεται ο Οργανισμός είναι εκείνο της επείγουσας ανάγκης επένδυσης στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας προκειμένου να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτές.

Ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, πολλές χώρες αντιμετώπιζαν προκλήσεις όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων που εκτιμώνται σε 18 εκατομμύρια παγκοσμίως, κυρίως σε χώρες χαμηλού και χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος, της κακής κατανομής και της κακής αντιστοίχισης των αναγκών και των δεξιοτήτων, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Η πανδημία, προσθέτει, επηρέασε περαιτέρω τη διαθεσιμότητα και την ικανότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για τη διατήρηση της συνέχειας των βασικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε ο ΠΟΥ τον Αύγουστο του 2020, σχεδόν όλες οι 105 χώρες που απάντησαν ανέφεραν σημαντικές διαταραχές των βασικών υπηρεσιών υγείας:

44% των χωρών λόγω της απόσπασης προσωπικού για την αντιμετώπιση του Covid-19

44% των χωρών λόγω ανεπαρκούς διαθέσιμου εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους υγειονομικούς

29% των χωρών λόγω ανεπαρκούς επιπέδου στελέχωσης για την παροχή υπηρεσιών

Μια πρόσφατη ανασκόπηση των επαγγελματιών υγείας διαπίστωσε 23% επικράτηση της κατάθλιψης και του άγχους και 39% επικράτηση της αϋπνίας κατά τη διάρκεια της Covid-19.

Ανεξάρτητη ανάλυση εντόπισε εργασιακές διαφορές και απεργίες σε 84 κράτη-μέλη από τον Φεβρουάριο του 2020. Το 38% αυτών οφείλεται σε ακατάλληλη εργασία και το 29% σε έλλειψη Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Η Covid-19 υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης να έχουν πρόσβαση στις πιο σύγχρονες γνώσεις και οδηγίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Υπογραμμίζει επίσης την κρίσιμη (και συχνά ανεκπλήρωτη ανάγκη) για προστατευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια φροντίδα και να μειώνουν το ποσοστό των λοιμώξεων στους χώρους υγείας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι για την ανάπτυξη του μεγέθους της εμβολιαστικής κάλυψης το 2021 (20% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, άτομα που διατρέχουν κίνδυνο) θα απαιτηθούν περίπου 1,1 εκατ. πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν εντοπίσει την ανάγκη πρόσληψης πρόσθετου προσωπικού για την επιτυχή ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η διεθνής μετανάστευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας αυξάνεται σε κλίμακα και πολυπλοκότητα, καταδεικνύει ο ΠΟΥ. Στοιχεία από περισσότερα από 80 κράτη-μέλη του ΠΟΥ δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες πάνω από το ένα τέταρτο των γιατρών και πάνω από το ένα τρίτο των οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό ή/και έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Η έκθεση «State of the World's Nursing Report 2020» προσδιορίζει επιπλέον ότι περίπου ένας στους οκτώ νοσηλευτές παγκοσμίως ασκεί το επάγγελμά του σε χώρα διαφορετική από εκείνη στην οποία γεννήθηκε.

Η επίτευξη της υγείας για όλους θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη επαρκούς αριθμού καλά εκπαιδευμένων και μορφωμένων, αλλά και καλά υποστηριζόμενων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι λαμβάνουν αμοιβή και αναγνώριση ανάλογη με τις υπηρεσίες και την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Η επένδυση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι εξαιρετικά καλή όσον αφορά τη σχέση κόστους-οφέλους.

Η έκθεση της Ανώτατης Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Απασχόληση στην Υγεία και την Οικονομική Ανάπτυξη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και η δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας οδηγούν σε τριπλή απόδοση, δηλαδή σε βελτιωμένα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας, σε παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια και σε οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Παρά το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας αποτελεί κορυφαία δαπάνη των κυβερνήσεων, μόνο το 7% του συνόλου της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία κατευθύνθηκε στη στήριξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας μεταξύ 1990-2016. Οι περισσότεροι πόροι κατευθύνθηκαν σε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις με βάση έργα και όχι σε επενδύσεις στις μακροχρόνιες προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας.

ΠΗΓΗ: ΠΟΥ, ΟΗΕ
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
Το σχολείο συγκρατεί την κοινωνία, δίνοντας στους νέους έναν χώρο για να κοινωνικοποιηθούν, την αίσθηση ότι ανήκουν και τη δυνατότητα να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους.
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο εμβολιαστικός καταναγκασμός είναι ένα δυσανάλογο μέτρο»
Η κυβέρνηση διολισθαίνει ακόμη μία φορά στον αυταρχισμό. Ο εμβολιαστικός εξαναγκασμός που προκρίνει μπορεί να τινάξει στον αέρα την καμπάνια του εμβολιασμού, λέει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλίας...
«Ο εμβολιαστικός καταναγκασμός είναι ένα δυσανάλογο μέτρο»
ΝΗΣΙΔΕΣ
H Covid και οι άλλες (ασθένειες)
Οι θάνατοι από άλλες μολυσματικές ασθένειες είναι πιθανό να αυξηθούν, επειδή η διάγνωση και η θεραπεία αυτών των ασθενειών έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω της προτεραιότητας που έχει δοθεί στην Covid.
H Covid και οι άλλες (ασθένειες)
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19: «Μείνετε Ενεργοί»
Παρά την περίοδο της πανδημίας είναι σημαντικό οι άνθρωποι όλων των ηλικιών να μένουν ενεργοί και να επιδιώκουν τη σωματική άσκηση όσο είναι εφικτό.
Covid-19: «Μείνετε Ενεργοί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας