• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουλιμία και παχυσαρκία

 • A-
 • A+
Η υπερβολική σίτιση, κυρίως με λιπαρά, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να επιφέρει οριστική παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία, που είναι πολύ συχνή στην παιδική ηλικία, αφορά εξίσου αγόρια και κορίτσια. Είναι συνήθως συνέπεια υπερβολικής λήψης τροφής και δεν οφείλεται σε ενδοκρινική αιτία – αντίληψη διαδεδομένη στον κόσμο. Οι παχυσαρκίες ενδοκρινικής αιτιολογίας είναι πολύ σπάνιες και κατατάσσονται στους τυπικούς πίνακες της παθολογίας.

Η παχυσαρκία αναπτύσσεται σε τρεις περιόδους της παιδικής ηλικίας: την πρώτη παιδική ηλικία (πρωτογενής παχυσαρκία), την προχωρημένη παιδική ηλικία (6 έως και 8 ετών) και την εφηβεία.

Πολλά παιδιά γίνονται πολύ χοντρά από πολύ νωρίς. Οι πιο πρώιμες μορφές είναι και οι πιο επίμονες. Οι γιατροί ενηλίκων βρίσκουν στους ασθενείς τους σημαντική αναλογία παχυσαρκιών που εγκαταστάθηκαν από την παιδική ηλικία.

Οι σύγχρονες μελέτες αποκάλυψαν την πρώιμη καθήλωση της τάσης για παχυσαρκία τόσο στο φυσιολογικό όσο και στο ψυχολογικό πεδίο.

Η υπερβολική σίτιση, κυρίως με λιπαρά, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να επιφέρει οριστική παχυσαρκία. Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει το πρώιμο διαιτολόγιο.

Παρομοίως, ο ψυχολογικός πυρήνας της βουλιμίας συγκροτείται συχνά από το πρώτο διάστημα της ζωής του ατόμου. (Υπάρχουν κοινωνικοπολιτιστικές και οικογενειακές πλευρές: Σε ορισμένες εθνότητες η μνηστή υποβάλλεται σε συστηματική πάχυνση. Η αρχική μελέτη της Hilde Bruch, που έγινε διάσημη για τις ψυχολογικές μελέτες της για το παχύσαρκο παιδί, αφορούσε μια ομάδα ατόμων που είχαν προσφάτως μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και που οδηγήθηκαν από τις δύσκολες υλικές συνθήκες στις οποίες είχαν ζήσει να υπερβάλλουν για την αξία της τροφής. Στους δυτικούς πολιτισμούς, στους οποίους εντούτοις η λεπτότητα του σώματος έχει καλή αποδοχή, συναντούμε παχουλές οικογένειες που είναι περήφανες γι’ αυτό).

Γιατί ορισμένες μητέρες νιώθουν την ανάγκη να παραταΐζουν τα παιδιά τους; Κάποιες είναι απλώς άσχημα ενημερωμένες ή επηρεασμένες, άλλες αποδίδουν υπερβολική αξία στην τροφή συγχέοντας το σφρίγος με τον αριθμό των κιλών. Ομως το λάθος έχει συχνά πιο δυσνόητα κίνητρα.

Στους πρώτους μήνες της ζωής η σίτιση συνεπάγεται ουσιαστικές χειρονομίες επικοινωνίας μεταξύ της μητέρας και του παιδιού και το τρωτό σημείο βρίσκεται σ’ αυτήν την επικοινωνία. Αυτό έγκειται στη στάση της μητέρας που αντιμετωπίζει αμέσως και χωρίς καθυστέρηση κάθε ανάγκη ή δυσφορία του παιδιού με τη χορήγηση τροφής. Η απαίτηση, η έλλειψη ικανοποίησης του παιδιού καλύπτονται με μια ομοιόμορφη απάντηση για όλα: την ικανοποίηση με τη χορήγηση τροφής.

Ετσι, συντρίβεται η απόσταση ανάμεσα στην ανάγκη και στην ικανοποίησή της, ουσιώδης απόσταση και χρόνος αναστολής όπου τοποθετείται το ψευδαισθητικό φανταστικό, η εξαΰλωση και, όπως λέει ο Tremolieres, η μεταβίβαση της ηδονής της σάρκας στην ηδονή του πνεύματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ψυχικοί μηχανισμοί και συνήθειες που ωθούν το παιδί να λύνει κάθε δυσκολία με το υλικό μέσο της τροφής και όχι με τη συμβολική και φαντασιωσική διεργασία.

Κατά τη μεγαλύτερη παιδική ηλικία ή κατά την εφηβεία, όταν το παιδί αντιμετωπίζει μια δυσάρεστη κατάσταση ή μια σύγκρουση, καταφεύγει αμέσως και εύκολα στον ήδη ανοιχτό δρόμο της ικανοποίησης μέσω της τροφής, σύμφωνα με ένα πρότυπο το οποίο εγγράφεται στην πρωτογενή σχέση.

Ας προσθέσουμε ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητη οικογενειακή προδιάθεση για την παχυσαρκία.

Ορισμένα άτομα έχουν την τάση να παχαίνουν και γι’ αυτά είναι αδικία να βλέπουν άλλους να τρώνε το ίδιο, αν όχι περισσότερο, χωρίς να παχαίνουν. Ωστόσο, αυτή η τάση δεν οφείλεται πάντοτε σε μια αναπόφευκτη κληρονομικότητα.

Η θεραπεία ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τη διαιτολογική αντιμετώπιση, η οποία βέβαια είναι πολύ σημαντική. Η αντιμετώπιση ενός παιδιού ή εφήβου είναι τόσο πολύπλοκη και απογοητευτική που η πρόληψη είναι ουσιαστική. Αυτή εντάσσεται στη συμπεριφορά που αφορά το διαιτολόγιο του βρέφους.

Παρά τα επιφαινόμενα, δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στις αναγκαιότητες τις οποίες επιβάλλει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και στις ελεύθερες δίαιτες, τις λεγόμενες «ανάλογα με την απαίτηση», οι οποίες συνιστώνται σήμερα. Η μεγαλύτερη ελευθερία και η πλήρης ικανοποίηση στη διατροφή συνιστώνται για τους τρεις ή τέσσερις πρώτους μήνες.

Μετά από αυτήν την ηλικία, ένα ορισμένο μέτρο καθίσταται αναγκαίο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με τον καταπιεστικό εξαναγκασμό, αλλά με την κατάλληλη ψυχολογική προσέγγιση της μητέρας, που έχει την ίδια σημασία με τη φροντίδα για τη φυσική υγεία του παιδιού.

*Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο «Η ψυχοσωματική του παιδιού», του Leon Kreisler, μετάφραση Ελένη Αστερίου, εκδόσεις Χατζηνικολή 1994.


Σκόρδο

Το σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες φαρμακευτικές τροφές όλων των εποχών και βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή της λίστας μας. Εχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και να μειώνει τη χοληστερίνη.

Η αλισίνη είναι η ένωση που δίνει σε αυτό το τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος –που μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι καταπολέμα τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος– τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη μυρωδιά του σκόρδου. Για να πάρετε μεγαλύτερη ποσότητα, φροντίστε να συνθλίψετε, να λιώσετε ή να κόψετε τις σκελίδες προκειμένου να απελευθερωθεί και να ενεργοποιηθεί πλήρως αυτή η ουσία.

Η αλισίνη σχηματίζεται μόνο όταν το σκόρδο κομματιάζεται ή θρυμματίζεται και το ένζυμο αλίνη αναμειγνύεται με το οξυγόνο. Ετσι, η κατάποση μιας ολόκληρης σκελίδας σκόρδου δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Οταν το μαγειρεύετε, αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα, διότι όχι μόνο αποκτά πικρή γεύση αλλά επίσης καταστρέφετε τις θεραπευτικές ιδιότητές του

*Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διαταραχή τροφής
Σε όλες τις μυθολογίες εμφανίζεται με σαφήνεια ο δεσμός μεταξύ της διατροφής και της μητρικής εικόνας με το γεύμα να είναι μια στιγμή της οικογενειακής, κοινωνικής, θρησκευτικής κοινότητας.
Διαταραχή τροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η «στοργή» της τροφής
Καλύπτοντας συναισθήματα χαράς και φροντίδας μέσα από το φαγητό και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής.
Η «στοργή» της τροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Χοντροβάρελο»
Ο άνθρωπος διαλέγει πάντα –ως λύση σωτηρίας ασυναίσθητη και αντανακλαστική– την ασφάλεια προκειμένου να επιβιώσει. Κανένας δεν αντέχει να υποφέρει κι αυτό το αποκαλούμε άμυνα.
«Χοντροβάρελο»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η «αόρατη» επάρκεια
Οι άνθρωποι με διαταραχή βάρους είναι ικανοί και άξιοι, με δυνατότητες και ιδιαίτερες αντοχές.
Η «αόρατη» επάρκεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας