• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%

H ομάδα του 1ου ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καινοτόμες εφαρμογές για την αντιμετώπιση της πανδημίας από μαθητές

 • A-
 • A+
Οι εφαρμογές παρουσιάστηκαν στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ, υβριδικά, λόγω της πανδημίας.

Ενα αυτόνομο σύστημα καταμέτρησης εισόδου-εξόδου ατόμων σε κατάστημα το οποίο ταυτόχρονα μέσω ανέπαφης θερμομέτρησης διαπιστώνει εάν ο πελάτης έχει πυρετό, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης αναγνωρίζει τη χρήση μάσκας, αλλά και ένα σύστημα καθαρισμού αέρα μέσα στην τάξη, είναι μερικές μόνο από τις έξυπνες εφαρμογές κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν μαθητές από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εφαρμογές παρουσιάστηκαν στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ, υβριδικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και όλα δείχνουν ότι και στο επόμενο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες, η πανδημία θα συνεχίσει να αποτελεί κίνητρο για ακόμη περισσότερες καινοτομίες.

Μερικές από αυτές, όπως το καινοτόμο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Καθαρός Αέρας στη Σχολική Αίθουσα», συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως εξηγεί ο καθηγητής Πληροφορικής Μανώλης Κοσμίδης, «αξιοποιήσαμε ανοιχτές τεχνολογίες, εργαλεία και εξοπλισμό για τη δημιουργία επαναχρησιμοποιήσιμων ανοιχτών και χαμηλού κόστους λύσεων που θα μπορούν να συμβάλλουν στην παρακολούθηση συγκεκριμένων ρύπων και μεγέθους σωματιδίων και τον αυτόματο έλεγχο συστημάτων εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα».

Η αίθουσα-ΑΛΛΟΣ ΑΕΡΑΣ

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας αποφάσισε να στηρίξει την υλοποίηση του project, χρηματοδοτώντας την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού-καθαρισμού για τις ανάγκες των πειραματικών διατάξεων.

Τώρα, ο στόχος της ομάδας είναι να αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα το οποίο ουσιαστικά θα μετρά και θα καταγράφει την ποιότητα του αέρα συνολικά λαμβάνοντας παραμέτρους που αφορούν την υγρασία, τη θερμότητα, το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 2.5 πάνω στα οποία επικάθεται ο κορονοϊός.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εκπαίδευση αλγορίθμων

Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που αναγνωρίζει τη χρήση μάσκας δίνει στους μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί την αφορμή για μια συζήτηση γύρω από τη μηχανική μάθηση, τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, την εκπαίδευση αλγορίθμων αλλά και τα ευάλωτα (όχι απλώς ευαίσθητα) προσωπικά δεδομένα.

Με την ανάπτυξη του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης και της εφαρμογής, μέσω ενός φιλικού περιβάλλοντος διεπαφής χρήστη, επιτυγχάνεται η αναγνώριση χρήσης της μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Περιβάλλον ελέγχου εφαρμογής

Στην ουσία, η εφαρμογή αυτή συνδέεται με μία επέκταση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο την βοηθάει να βγάλει το αποτέλεσμα για το αν το άτομο το οποίο έχει φωτογραφηθεί μέσω της εφαρμογής, φοράει μάσκα ή όχι. Στην περίπτωση που δεν φοράει, εμφανίζονται οι αντίστοιχες οδηγίες στην οθόνη.

Η ρομποτική συσκευή «εκπαιδεύεται» να αναγνωρίζει ακάλυπτα πρόσωπα. Τα φωτογραφίζει και στέλνει φωτογραφίες τους στον αρμόδιο για τον έλεγχο, χτυπώντας συναγερμό σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος χωρίς μάσκα.

«Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο και έχει πολλές διαστάσεις» λέει η Χριστίνα Τίκβα μία από τις επιβλέπουσες εκπαιδευτικούς. «Οι μαθητές που ανέπτυξαν την εφαρμογή διαπίστωσαν πόσο… ευάλωτοι είναι οι αλγόριθμοι τους οποίους τροφοδοτούμε με συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά».

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου

Ενα ρομποτικό σύστημα adruino ελέγχει την είσοδο και την έξοδο από το κατάστημα. Στην οθόνη LED αναγράφεται ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στο κατάστημα. Οταν ο αισθητήρας υπερήχων της εισόδου ανιχνεύει ότι κάποιος πλησιάζει και εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο επιτρεπτός αριθμός ατόμων ανοίγει η μπάρα και επιτρέπεται η είσοδος των πελατών στο κατάστημα.

Αντίθετα, όταν έχει συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στο κατάστημα, η μπάρα παραμένει κλειστή.

Το σύστημα που ανέπτυξαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης πιθανόν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στα ΜΜΜ όπου στοιβάζονται καθημερινά χιλιάδες επιβάτες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το κοινό θα μπορούσε τελικά να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια.

Εμπνευση, μεράκι και ευρηματικότητα. Πολλές από τις προτάσεις των μαθητών μπορούν με τις κατάλληλες τροποποιήσεις να εφαρμοστούν και μάλιστα άμεσα για να βελτιωθεί η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων που εκτίθενται καθημερινά σε απαράδεκτες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, όπως για παράδειγμα όλοι όσοι μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ας υποκύψει η λογική στην τήβεννο
Ανοίγουν τα σχολεία με μοναδικό «όπλο» ένα έξτρα σελφ τεστ για τους μαθητές, από τα ίδια σελφ τεστ που έκαναν και προηγουμένως και που κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο οι μαθητές τα διενεργούν.
Ας υποκύψει η λογική στην τήβεννο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασφαλή σχολεία
Οταν εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα πρόληψης, καθώς και η διαθεσιμότητα αποτελεσματικών εμβολίων για παιδιά 12 ετών και άνω, τα οφέλη της διά ζώσης εκπαίδευσης υπερτερούν των κινδύνων, ξεκαθαρίζει η κορυφαία...
Ασφαλή σχολεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εφηβοι καταληψίες στο ντιβάνι
Οι μαθητικές καταλήψεις ανήκουν στις διεκδικήσεις που μπορούν να υπηρετήσουν την εφηβική ανάγκη μεταμόρφωσης, όσο και την ενόρμηση καταστροφής, η οποία είναι ισχυρότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια αυτής της...
Εφηβοι καταληψίες στο ντιβάνι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπάνε τις αλυσίδες, αλλά όχι το ηθικό των μαθητικών κινητοποιήσεων
Αστυνομικές δυνάμεις, γονείς, διευθυντές τραμπουκίζουν μικρά παιδιά και με τη βία επιχειρούν να διαλύσουν τις καταλήψεις, που έχουν γιγαντωθεί.
Σπάνε τις αλυσίδες, αλλά όχι το ηθικό των μαθητικών κινητοποιήσεων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ζωγράφος με αφορμή την πανδημία
Η Myro Gallery υποδέχθηκε ως πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη τον Γιώργο Μπότσκαρη δίνοντάς του έναν χώρο, τον οποίο γέμισε με πίνακες από τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στις εξωτικές χώρες.
Ζωγράφος με αφορμή την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας