[…] Είναι προφανής, νομίζω, ο λόγος για τον οποίο οι βουλιμίες πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, να μην κοπούν, να μην απαγορευτούν, να μη «θαφτούν» κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος, όπως είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει κλεισμένος σε ένα σπιρτόκουτο χωρίς οξυγόνο, δηλαδή χωρίς ικανοποίηση της επιθυμίας της γεύσης (το πολύ πολύ να τα καταφέρει για δυο-τρεις μήνες, όσο αντέχει να κάνει δίαιτα αδυνατίσματος) […].
Μετά από πολλή προσωπική δουλειά και παρατήρηση, επιμονή –ή και εμμονή ακόμα– δημιούργησα ένα πλαίσιο έξι κανόνων που έδωσε στους θεραπευόμενούς μου ένα αρχικό σχήμα.
Το πρώτο σχήμα που έδινα στους κανόνες μου, με τα δεδομένα που είχα, έπαιρνε πολλές μορφές. Τους έβαζα μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο κουτί (όχι σαν κι αυτά που χωράνε μόνο έναν ψύλλο), που ήταν το δικό τους κουτί. Ούτε πνιγηρό ούτε και ακαθόριστο, αλλά κάπως έτσι:
Οι θεραπευόμενοί μου θα είχαν έτσι μια προστασία, ένα σπίτι δικό τους, στα μέτρα τους, χτισμένο όπως εκείνοι θα το ήθελαν, με τη δική τους αισθητική, αρχιτεκτονική, μέγεθος, υλικά, χρώματα.
Ενα σπίτι όπου θα μπορούσαν να επιστρέφουν μετά τις βουλιμικές τους κρίσεις χωρίς να νιώθουν ανασφάλεια. Μια βάση. Ενα προστατευτικό δίχτυ, ένα καταφύγιο, ένα σπίτι για προστασία και όχι ένα «καβούκι» (= ο όγκος του καθενός).
Tο πρώτο ξεκαθάρισμα
Αλλοι εξοικειώνονται με την ιδέα του σχήματος στους δύο μήνες, άλλοι στους τρεις, άλλοι στους έξι (και κάποιοι ποτέ...). Μόλις αποκτούσαν λοιπόν μια πρώτη αίσθηση του τι έχουν μάθει και του πώς θα έπρεπε να λειτουργούν διατροφικά, συνειδητοποιούσαν ότι είχαν πάρα πολλή δουλειά εμπρός τους – δουλειά που φάνταζε βουνό. Ετυχε να ακούσω λόγια φοβισμένα: «Μα γίνεται; Πώς ν’ αλλάξω; Είναι ακατόρθωτο...»
Ναι, είναι δύσκολο και θέλει πολλή δουλειά από σένα. Συστηματική, επαναλαμβανόμενη και καθημερινή δουλειά. Οργάνωση, επικέντρωση, κόπο. Θα κουραστείς για να αδυνατίσεις, αλλά όχι με τον τρόπο που έχεις μάθει να κουράζεσαι για να αδυνατίσεις.
Ενώ πρώτα κουραζόσουν για να συγκρατείς την επιθυμία γεύσης (εις μάτην), τώρα έχεις να κουραστείς για να ανακαλύψεις, να σκεφτείς, να μεριμνήσεις, να δημιουργήσεις, να εφαρμόσεις. Θα πιεστείς, θα απογοητευτείς, θα θυμώσεις, θα κάνεις λάθη, θα ξαναβρείς, θα πιστέψεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, θα επιμείνεις, θα φοβηθείς, στο τέλος όμως θα έχεις χτίσει τούβλο τούβλο το σπίτι σου. Οι τοίχοι και η σκεπή είναι οι έξι κανόνες σου. Εκεί θα πρέπει να εστιάσεις πια.
Αυτά είναι τα πρέπει σου
● Πού θα βρω το φαγητό μου κάθε μέρα;
● Πού και πότε θα περπατήσω, θα γυμναστώ, θα κινηθώ;
● Πώς θα φροντίσω να κοιμηθώ 7-8 ώρες;
● Ποια ώρα της ημέρας θα είναι για τη δική μου χαλάρωση;
● Ποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα θα διασκεδάσω δύο φορές;
● Πώς δεν θα χάσω το ραντεβού μου για να αντικρίσω το βάρος μου;
Δεν θα περνάει ούτε μία μέρα, δεν θα κλείνει καμία εβδομάδα χωρίς να έχεις ολοκληρώσει τα παραπάνω. Πρόσεξε όμως! Με τον δικό σου τρόπο, στον χρόνο που εσύ έχεις ανάγκη να χρησιμοποιήσεις και με τον δικό σου ρυθμό (που πιθανόν καλείσαι να ανακαλύψεις). Οπως εσύ μπορείς.
Απόσπασμα από το βιβλίο μου «Εγώ και η ανάγκη μου για τροφή», εκδόσεις Opera 2014.
Δίκταμος
Ο δίκταμος είναι φυτό τονωτικό και διεγερτικό του πεπτικού συστήματος, σπασμολυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, καταπραϋντικό των πόνων του στομαχιού και των εντέρων. Είναι ακόμη διουρητικό, χολαγωγικό, εμμηναγωγό, καταπολεμά τις αμοιβάδες, καταπραΰνει τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, στο σκορβούτο, σε διαλείποντες πυρετούς. Ο Δίκταμος ή έρωντας (Origanum dictamnus) είναι το πιο φημισμένο από τα κρητικά ενδημικά φυτά. Είναι χαμηλός ημιξυλώδης θάμνος.
Φυτό της οικογένειας των Xειλανθών (Labiate). O Πλίνιος αναφέρεται σε αυτό το φυτό: «Tο φυτόν καλούμενον δίκταμον εις ουδέν άλλο μέρος φύεται ειμή εν τη νήσω Kρήτη». O Θεόφραστος στο έργο του «Περί φυτών ιστορίες» γράφει: «Tο δίκταμο είναι φυτό που βγαίνει μόνο στην Κρήτη…»
Tο φυτό δίκταμο (δίχταμος) περιέχει καμφορά, ενώ το βασικό συστατικό του αιθέριου ελαίου του είναι η καρβακρόλη. Η θυμόλη αποτελεί κύριο συστατικό του πολυσύνθετου αιθέριου ελαίου, σε ποσοστό 78% (v/v). Για την παρασκευή του εγχύματος αρκεί να τοποθετήσουμε 5-10gr σε 1 λίτρο βραστού νερού και να τα αφήσουμε εκεί για περίπου 10 λεπτά.
* Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας