• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.6°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.3°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.8°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 8.4°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 7.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 10.4°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 8.8°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.2°C / 10.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  55%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυνατοί έφηβοι

 • A-
 • A+
Τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία έχοντας διαμορφώσει και εσωτερικεύσει έναν κόσμο μέσα από τις αξίες της οικογένειας και μέσα από την προηγούμενη κοινωνική του εμπειρία καθοδηγούνταν από την οικογένεια.

Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ίσως η πιο δύσκολη δουλειά, όταν ο στόχος είναι να παραδώσουμε στην ενήλικη κοινωνία ανθρώπους χαρούμενους, δυνατούς ψυχικά, ώριμους, με κριτική σκέψη, ελεύθερους να επιλέγουν τα επόμενα βήματά τους κάθε φορά.

Το οικογενειακό περιβάλλον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σωματικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και συμπεριφορικής υγείας των νέων. Επιρροή που εκτείνεται από την πρώιμη παιδική ηλικία έως την όψιμη εφηβεία και πέραν αυτής.

Επειδή η εφηβεία είναι η περίοδος της διεκδίκησης μεγαλύτερης αυτονομίας από την πλευρά των παιδιών, συχνά αποτελεί πηγή άγχους για τους γονείς. Η δουλειά όμως που ξεκινά από τα μικρά τους χρόνια δύσκολα διαγράφεται.

Τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία έχοντας αναπτύξει τον δικό τους τρόπο συναισθηματικής και κοινωνικής έκφρασης. Εχουν διαμορφώσει και εσωτερικεύσει έναν κόσμο μέσα από τις αξίες της οικογένειας και μέσα από την προηγούμενη κοινωνική του εμπειρία, η οποία, στα παιδικά του χρόνια, καθοδηγούνταν από την οικογένεια. Εχουν μάθει να προστατεύονται, να επιλέγουν, έχουν το δικό τους σύστημα αξιών, πεποιθήσεων και στάσεων για τη ζωή. Ο έφηβος δεν είναι έρμαιο των καταστάσεων που τον περιβάλλουν, αλλά υπεύθυνος, με κρίση και δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να αντέξουν στις δυσκολίες, να γίνουν ψυχικά δυνατά και ακόμα περισσότερο να δημιουργούν υγιείς σχέσεις με το περιβάλλον τους. Στο βιβλίο «13 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά δυνατοί γονείς» η ψυχοθεραπεύτρια Αmy Morin επισημαίνει ότι το κλειδί για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να φτάσουν τις μέγιστες δυνατότητές τους είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν έναν ισχυρό ψυχικό μυ.

Οι ψυχικά δυνατοί έφηβοι έχουν γονείς που αρνούνται να κάνουν 13 πράγματα, γράφει η Μorin. Ποια είναι αυτά;

Αρνούνται:

1. Να κάνουν το παιδί τους το κέντρο του σύμπαντός τους

Οσο κι αν τα παιδιά σας είναι το κέντρο του σύμπαντός σας, το να τους στέλνετε συνεχώς αυτό το μήνυμα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεγαλώσετε εγωκεντρικούς ενήλικες που αισθάνονται ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από αυτούς. Αντί να μεγαλώνετε ένα παιδί που νιώθει ότι ο κόσμος τού χρωστάει, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εστιάζουν σε αυτό που μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο, όχι σε αυτό που μπορούν να πάρουν από αυτόν.

2. Να αφήσουν τον φόβο τους να υπαγορεύει τις επιλογές τους

Αν μεγαλώνετε τα παιδιά σας μέσα σε μια γυάλα, μπορεί να σας γλιτώσει από κάποιο άγχος, αλλά δεν θα τους κάνει καλό μακροπρόθεσμα. Ενθαρρύνοντάς τα να βγαίνουν έξω, να παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα, να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους κατάματα και να συνειδητοποιούν ότι η αποτυχία είναι συχνά μέρος της επιτυχίας, θα μεγαλώσετε παιδιά που δεν φοβούνται να αφήσουν τη ζώνη ασφαλείας τους.

3. Να αναλάβουν την ευθύνη για τα συναισθήματα των παιδιών τους

Ως γονείς, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε. Αρκετά συχνά, τα διαρκώς μεταβαλλόμενα, εναλλασσόμενα συναισθήματα των παιδιών σας δεν είναι ένα από αυτά. Σίγουρα, μπορείτε να είστε εκεί για να προσφέρετε καταπραϋντικές συμβουλές, αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν συναισθηματική επάρκεια, ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται μόνα τους τα συναισθήματά τους.

4. Να επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποφεύγουν την ευθύνη

Δεν θα αργήσει η στιγμή που τα παιδιά σας θα γεμίσουν με ευθύνες – μια δουλειά, ένα δάνειο, μια οικογένεια. Είναι δελεαστικό να τους επιτρέψετε να βρίσκονται σε μια διαρκή «χαλάρωση», να τους δώσετε μια ανέμελη παιδική ηλικία χωρίς προσδοκίες και ευθύνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Morin, «τα παιδιά που εκτελούν δουλειές ανάλογα με την ηλικία τους δεν επιβαρύνονται υπερβολικά. Αποκτούν την ψυχική δύναμη που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες».

5. Να αποδέχονται τη θυματοποίηση

Η ζωή είναι μερικές φορές απλά δύσκολη. Το μεγάλωμα ψυχικά δυνατών παιδιών περιλαμβάνει τη σκληραγώγηση τους, επομένως δεν μπορούν να βυθίζονται στις δυσκολίες τους. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η απόρριψη, η αποτυχία και η αδικία είναι μέρος της ζωής. Ενισχύστε την ιδέα ότι ανεξάρτητα από το τι τους φέρνει η ζωή, έχουν πάντα τον έλεγχο του πώς βλέπουν την κατάσταση, πώς τη χειρίζονται και τι μπορούν να μάθουν από αυτήν.

6. Να δίνουν στα παιδιά τους εξουσία πάνω τους

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της παραχώρησης κάποιου ελέγχου καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και της παράδοσης των ηνίων του οικογενειακού άρματος. «Το να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά σαν να είναι ίσοι -ή το αφεντικό- στην πραγματικότητα τους στερεί την ψυχική τους δύναμη», λέει η Morin. Αντ’ αυτού, δώστε στα παιδιά σας φωνή, αλλά καταστήστε σαφές ότι εσείς έχετε τον έλεγχο και τον τελευταίο λόγο.

7. Να περιμένουν την τελειότητα

Διδάξτε στα παιδιά σας να είναι το καλύτερο που μπορούν να γίνουν, αλλά εμφυσήστε τους επίσης την πεποίθηση ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο και φυσιολογικό μέρος της ζωής. Μην εξαρτάτε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας από το πώς ανταποκρίνεται στα δικά σας μάτια ή στα μάτια οποιουδήποτε άλλου.

8. Να ασκούν τη γονεϊκή τους ιδιότητα μέσα από ενοχές

Ολοι οι καλοί γονείς αισθάνονται ενοχές, αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκύψουν σε αυτές, παίρνοντας βιαστικές ή απερίσκεπτες αποφάσεις. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν, μέσα από το παράδειγμά των γονιών τους, να μην επιτρέπουν σε δυσάρεστα συναισθήματα –όπως η ενοχή– να μπαίνουν εμπόδιο στη λήψη λογικών αποφάσεων. Τα παιδιά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των γονιών τους προσπαθώντας να τους κάνουν να νιώσουν ενοχές για κάτι που έκαναν ή δεν έκαναν.

9. Να αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να κάνουν λάθη

Τα παιδιά θα κάνουν λάθη. Είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι τι θα μάθουν από αυτά τα λάθη. Σύμφωνα με τη Morin, «οι φυσικές συνέπειες μπορεί να είναι από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ζωής».

Αφήστε τα παιδιά σας να τα κάνουν θάλασσα μερικές φορές και δώστε τους τη δυνατότητα να μάθουν από τα λάθη τους, ώστε να γίνουν σοφότερα, με αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

10. Να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις δυσκολίες της ζωής

«Τα πληγωμένα συναισθήματα, η θλίψη και το άγχος είναι μέρος της ζωής», λέει η Morin. «Αφήνοντας τα παιδιά σας να βιώσουν αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα και τις δυσκολίες, τους προσφέρετε ευκαιρίες να εξασκηθούν στην ανοχή της δυσφορίας».

11. Να μπερδεύουν την πειθαρχία με την τιμωρία

Οι γονείς οφείλουν να επικεντρωθούν στην πειθάρχηση των παιδιών, όχι στην τιμωρία τους. «Η τιμωρία περιλαμβάνει το να κάνουμε τα παιδιά να υποφέρουν για τα λάθη τους. Η πειθαρχία έχει να κάνει με το να μάθουν πώς να κάνουν κάτι καλύτερο στο μέλλον», αναφέρει η Μorin. Αντί να επιβάλλετε σκληρή τιμωρία, χρησιμοποιήστε συνέπειες που βοηθούν τα παιδιά σας να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία και την αυτοσυγκράτηση για να κάνουν σοφότερες επιλογές στο μέλλον.

12. Να κάνουν εκπτώσεις για να αποφεύγουν τη δυσφορία

Συχνά οι γονείς παίρνουν τον εύκολο δρόμο για να αποφύγουν την αντιπαράθεση. Αλλά αυτές οι δελεαστικές συντομεύσεις δεν θα ενσταλάξουν υγιείς συνήθειες στα παιδιά.

Αντί να ενδώσετε για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη βραχυπρόθεσμα, γίνετε ένα ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά σας δείχνοντάς τους τη δύναμη και τη σκληρότητά σας, ακόμη και όταν αυτό δεν είναι βολικό ή εύκολο.

13. Να χάνουν τις αξίες τους

Η ζωή έχει γρήγορους ρυθμούς. Και μερικές φορές, οι αξίες που αγαπάμε, όπως ο χρόνος με την οικογένεια ή τους φίλους, ο αλληλοσεβασμός, κάποιο χόμπι όπως είναι η ζωγραφική ή ο χορός παραμερίζονται στον βωμό της καθημερινότητας. «Βεβαιωθείτε ότι οι προτεραιότητές σας αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα πράγματα που εσείς εκτιμάτε περισσότερο στη ζωή και θα δώσετε στα παιδιά σας τη δύναμη να επωφεληθούν από μια ζωή με νόημα», λέει η Morin.


ΠΗΓΗ: WHO, «13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do» Amy Morin.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευτυχισμένα παιδιά - 9 βήματα για γονείς
Συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς με στόχο ευτυχισμένα και ανεξάρτητα παιδιά μέσα από την οικογένεια και τις συμπεριφορές.
Ευτυχισμένα παιδιά - 9 βήματα για γονείς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Είστε γονιός «ελικόπτερο»; 7 σημάδια
Αν ζητήσουν τη βοήθειά σας ή αν δείτε ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, διδάξτε τους πώς να μιλήσουν μόνοι τους στον δάσκαλο, τον καθηγητή ή τον προπονητή.
Είστε γονιός «ελικόπτερο»; 7 σημάδια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Παράνομες υιοθεσίες στη σκιά του πολέμου
Στόχος είναι η ανάδειξη της μετασχηματιστικής δύναμης της υιοθεσίας, δηλαδή η προσφορά νέων εμπειριών φροντίδας στο παιδί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ψυχονοητική οργάνωσή του.
Παράνομες υιοθεσίες στη σκιά του πολέμου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πεθαίνοντας από εκφοβισμό
Το παιδί που εισέρχεται στο σχολείο είναι φορέας της εμπειρίας που έχει αποκτήσει στο οικογενειακό του περιβάλλον και αρχίζει για πρώτη φορά να ζει υπό την επίδραση όχι μόνο των γονέων αλλά και των σχολικών...
Πεθαίνοντας από εκφοβισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας