• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.3°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.5°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  86%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι υγιεινό αυτό που τρώμε;

 • A-
 • A+
Το Κόμμα για τα Ζώα ξεκαθαρίζει: «Εάν θέλουμε πρόληψη του καρκίνου ας αποθαρρύνουμε την κατανάλωση αλλαντικών».

«Εάν θέλουμε πρόληψη του καρκίνου, ας αποθαρρύνουμε την κατανάλωση αλλαντικών». Αυτό τον τίτλο είχε το δελτίο Τύπου που απέστειλε το Κόμμα για τα Ζώα, κείμενο που συνοδεύεται και από μία «σκληρή» θα μπορούσε να πει κανείς φωτογραφία όπου κυριαρχεί το ερώτημα: «Εσύ δίνεις στο παιδί σου καρκινογόνες ουσίες ομάδας 1»;

Με αυτή του την παρουσία το Κόμμα για τα Ζώα θίγει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τη διατροφή των ανθρώπων, του κατά πόσο γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε, πώς παράχθηκε η τροφή που βάζουμε στο πιάτο μας, ερωτήματα που μέχρι πρότινος όσοι τα έθεταν ανήκαν σε ένα μικρό κύκλο καταναλωτών.

Το επισιτιστικό πρόβλημα όμως, που γίνεται όλο και πιο έντονο με τις φυσικές καταστροφές που χτυπούν τον πλανήτη, έρχεται πλέον αναγκαστικά στο προσκήνιο και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν θα υπάρχει τέτοια παραγωγή που να μπορούν να τραφούν οι κάτοικοι του κόσμου όλου, αλλά και το κατά πόσο η παραγόμενη τροφή θα έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Κι εδώ βέβαια ενσκήπτει και το ζήτημα του τρόπου παραγωγής: η υπερβολική χρήση χημικών συνθετικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κ.α που ως αποτέλεσμα έχουν την καταστροφή των παραγωγικών εδαφών, τη μόλυνση και διατάραξη του υδάτινου κύκλου με όλα τα φυσικά επακόλουθα από τη μια και από την άλλη η εντατική κτηνοτροφία που ναι μεν μας προσφέρει το κρέας, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα -με τον τρόπο που ασκείται- στην ένταση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι σαφές λοιπόν ότι καλούμαστε ως συνειδητοί πολίτες να αλλάξουμε συνήθειες και με τις επιλογές μας αφενός να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα που παράγει με βιώσιμο τρόπο, αφετέρου να πιέσουμε τους κυβερνώντες για την υιοθέτηση πολιτικών που στόχο έχουν την ευημερία και την καλή υγεία των πολιτών. Και αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει με την ίδια πρόνοια να σταθούμε πάνω από τον τρόπο εκτροφής των ζώων, αλλά και να υπάρξει -αν όχι κάτι άλλο- τουλάχιστον ευδιάκριτη σήμανση των προϊόντων που θα προειδοποιούν τον καταναλωτή για το τι περιέχει το προϊόν που καταναλώνει. Η ηθική στην παραγωγή, κατανάλωση και διανομή των προϊόντων είναι ο καινούργιος στόχος προς εκπλήρωση. Για να δούμε λοιπόν το σκεπτικό του Κόμματος για τα Ζώα:

«Η εκδημία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου. [...] Κάθε ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης για τον καρκίνο, πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη διατροφή των πολιτών. Η τιμολόγηση των τροφίμων πρέπει να αποτρέπει από την κατανάλωση καρκινογόνων ή ανθυγιεινών ουσιών. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται λόγω κάθε διατροφικής επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, είναι ειρωνικό, την ίδια στιγμή που ορκιζόμαστε στην πρόληψη, να επιδοτούμε (!) καρκινογόνα τρόφιμα και παρασκευάσματα που απειλούν τη δημόσια υγεία ή να φορολογούμε εξίσου τα βλαβερά και τα ωφέλιμα τρόφιμα.

Αυτό ακριβώς, όμως, συμβαίνει με τα αλλαντικά. Εδώ και ακριβώς έξι χρόνια, στα τέλη Οκτωβρίου του 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, στις καρκινογόνες ουσίες. Μάλιστα, τα αλλαντικά ταξινομήθηκαν στην “ομάδα 1”, των βεβαιωμένα καρκινογόνων ουσιών, μαζί με τον αμίαντο και το τσιγάρο! Κι όμως διαφημίζονται ελεύθερα, με στόχο μάλιστα την κατανάλωσή τους από παιδιά!

Οι καταναλωτές παραδίδονται ανυπεράσπιστοι στην οργανωμένη παραπληροφόρηση της βιομηχανίας κρέατος. Ούτε λέξη φυσικά από την κυβέρνηση και τις εμπεδωμένες πολιτικές δυνάμεις για μια τιμολογιακή πολιτική που θα προωθεί την κατανάλωση υγιεινών προϊόντων και θα επιμερίζει δίκαια το υγειονομικό κόστος της κατανάλωσης νοσογόνων τροφίμων. Στην ουσία, οι κυβερνήσεις παίρνουν τους φόρους μας για να επιδοτούν την κατανάλωση τροφίμων που μας αρρωσταίνουν! [...]

Το Κόμμα για τα Ζώα στοχεύει στην απελευθέρωση των ζώων. Εκφράζουμε στην πολιτική σκηνή τα δικαιώματα όλων των ζώων. Στον πλανήτη μας, ο άνθρωπος εκπροσωπεί μόλις το 0,01% της βιομάζας. Τα άλλα ζώα “βαραίνουν” πεντακόσιες φορές περισσότερο! Κι όμως, η φωνή τους δεν ακούγεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Απουσιάζει από τα αντιπροσωπευτικά μας όργανα.Εμείς πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων, όχι μόνο του… 0.01%!

Κόμματα σαν το δικό μας λειτουργούν σήμερα σε δεκατρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. -και σε περισσότερα από είκοσι κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Εχουμε εκλέξει ευρωβουλευτές, βουλευτές και πολλούς περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους σε πολλές χώρες. Είμαστε το πρώτο αυθεντικό πολιτικό προϊόν του 21ου αιώνα και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πολιτικό κίνημα στον κόσμο.

Φέρνουμε στην πολιτική ένα απλό, αλλά σημαντικό μήνυμα: η απελευθέρωση των μη ανθρώπινων ζώων είναι κρίσιμη για τα ίδια και για την ευημερία, την ειρήνη και την ελευθερία των ανθρώπων. Η κλιματική αλλαγή, η προστασία της βιοποικιλότητας, η βιωσιμότητα, όλα εξαρτώνται από την αλλαγή του τρόπου που φερόμαστε στα ζώα. Μόνο αν αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα, μπορούμε να έχουμε πολιτικές πραγματικά ωφέλιμες για τα ζώα, για τη φύση και για τον άνθρωπο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διαταραχή τροφής
Σε όλες τις μυθολογίες εμφανίζεται με σαφήνεια ο δεσμός μεταξύ της διατροφής και της μητρικής εικόνας με το γεύμα να είναι μια στιγμή της οικογενειακής, κοινωνικής, θρησκευτικής κοινότητας.
Διαταραχή τροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι προτιμάμε; Αξιέπαινες προσπάθειες ή αποτρόπαια γεγονότα;
Η σκέψη του αποτρόπαιου μου γεννήθηκε ως χαρακτηρισμός για τις πράξεις ανθρώπων που βασανίζουν το ζωντανό «έδεσμα» που θα καταλήξει στον γκουρμέ οισοφάγο τους. Μου συνέβη όταν διάβασα το άρθρο με τίτλο...
Τι προτιμάμε; Αξιέπαινες προσπάθειες ή αποτρόπαια γεγονότα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πάμε για ένα μπιφτεκάκι; Οχι πάλι!
«Αν συγκεντρώναμε όλες τις αγελάδες που εκτρέφονται σε όλο τον κόσμο και φτιάχναμε ένα κράτος, τότε θα ήταν το τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου». Αυτή την εικόνα έδωσε το Πρόγραμμα...
Πάμε για ένα μπιφτεκάκι; Οχι πάλι!
ΓΕΥΣΗ
Το ζουμί του ζωμού
Κάθε φορά που αποφασίζει να έρθει επίσκεψη ο χειμώνας με όλη την ακολουθία του, μια ζεστή σούπα μπορεί να τον υποδεχθεί όπως του αξίζει.
Το ζουμί του ζωμού
ΓΕΥΣΗ
Αρνάκι καπαμά
Νόστιμες συνταγές με αρνί που προσφέρουν διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς.
Αρνάκι καπαμά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κουρασμένη από τις γιορτές
Ηταν πιο κουρασμένη από ποτέ, είχε κάνει τόσα τραπεζώματα όσο ποτέ άλλοτε, είχε φιλοξενήσει ανθρώπους και φυσικά τα φαγητά ήταν αμέτρητα.
Κουρασμένη από τις γιορτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας