• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 35.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.9°C / 36.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.2°C / 37.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.6°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.0°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 37.1°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 29.5°C
  1 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.2°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  5 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 36.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιορτάζουμε και μεγαλώνουμε μαζί με την «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Μέσα σε όλα προβάλαμε καινοτόμους παραγωγούς, επιχειρηματίες, νέα πρόσωπα της τέχνης και του πολιτισμού.

Δεν είχε όνομα, δεν είχε ταυτότητα, αλλά ήταν απαραίτητο στη Σαββατιάτικη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών». Το όνομα βρέθηκε σχετικά εύκολα. Βαφτίστηκε «νησίδες» και ευελπιστούσαμε, τότε, να είναι «ένα χαμόγελο, μια άλλη ματιά στις απολαύσεις της ζωής σε περίοδο κρίσης».

Το μόνο που ξέραμε ήταν το τι… δεν θέλαμε να είναι. Δεν θέλαμε να μοιάζει με τίποτ’ άλλο που κυκλοφορούσε έως τότε. Οι αφορισμοί πολλοί. Οι προτάσεις δεκάδες. Τα μέσα λίγα και ο χρόνος ελάχιστος.

Ετσι γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 2012 το «μικρό παιδί» της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ξεφυλλίζοντας τα πρώτα εκείνα φύλλα διαπιστώνει κανείς –πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε;– την προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τις δράσεις αλληλεγγύης και το συνεταιριστικό ομαδικό πνεύμα σε όλους τους τομείς. Πιστεύαμε και πιστεύουμε σ’ αυτές.

Ηταν αυτές που κράτησαν τότε ζωντανή την κοινωνία που αιμορραγούσε από τις πληγές που της δημιούργησαν τα μνημόνια. Ηταν το νέο αισιόδοξο στίγμα εκείνης της περιόδου. Συνεργατικές επιχειρήσεις, συλλογικές κουζίνες, αγορές χωρίς μεσάζοντες, πολιτιστικές εκδηλώσεις προβλήθηκαν από τις σελίδες των «νησίδων».

Από κοντά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολουθούσαμε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Το 2017, μάλιστα, ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον Εcocity βράβευσε τις «νησίδες» για την Περιβαλλοντική Ευαισθησία του.

Ανοιχτοί στις προτάσεις, στην αισιοδοξία των νέων αλλά και των ανήσυχων μεγαλύτερων προβάλαμε καινοτόμους παραγωγούς, επιχειρηματίες, νέα πρόσωπα της τέχνης και του πολιτισμού.

Δεν διστάσαμε να μετατρέψουμε κάποιες φορές τις «νησίδες» σε μονοθεματικό έντυπο. Ετσι, υπό μορφή φακέλου, δώσαμε βήμα σε πολλές διαφορετικές φωνές για να τοποθετηθούν σε μεγάλα επίκαιρα ή ιστορικά θέματα. Ο ρόλος του Τύπου, οι ανεμογεννήτριες και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, οι παρεμβάσεις επιχειρηματικών ομίλων στο Δελφικό τοπίο, η κοινωνιολογία και η μάχη που έχει ξεσπάσει για τον ρόλο της και ιστορικά γεγονότα όπως η Μάχη της Κρήτης έγιναν φάκελοι.

Εκλεκτοί συνεργάτες με πρωτόλεια κείμενα βοήθησαν να κατανοήσουμε θέματα όπως το νέο ασφαλιστικό σύστημα α λα Πινοσέτ, που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση. Κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις θέσεις τους σε ζητήματα όπου δίνονται καθημερινά μάχες ιδεών. Καλλιτέχνες και επιστήμονες, Ελληνες και ξένοι, φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του ενθέτου.

Μέσα σε αυτά τα δημιουργικά χρόνια, μεγάλη ήταν η συμβολή των φίλων αναγνωστών μας που με δικά τους γραπτά εμπλούτισαν και συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την ύλη των «νησίδων».

Μέσα στα εννιά αυτά χρόνια οι «νησίδες» μεγάλωσαν, παραχώρησαν χώρο σε νέους δημιουργούς. Χαρακτηριστικό, μοναδικό και αναγνωρίσιμο το 4σελιδο «ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ» στην καρδιά των «νησίδων», καθώς και οι μόνιμες στήλες όπως οι «Αποδράσεις», που μας ταξιδεύουν κάθε βδομάδα με έναν διαφορετικό τρόπο σε όλη την Ελλάδα, οι ενότητες για: το αυτοκίνητο και τα δίτροχα, την Τεχνολογία, την Υγεία, τις Εκθέσεις Τέχνης σε όλο τον κόσμο, τα Ζώα, αλλά και η μόνιμη στήλη για τη Διατροφή που προσεγγίζει αυτό το θέμα με μια ολιστική ματιά.

Στη διαδρομή, όμως, είχαμε και απώλειες, με τον πρόωρο χαμό αγαπητών φίλων και συνεργατών που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και που τα κείμενά τους μας λείπουν από το ένθετο, όσο κι αυτοί. Η Χαρά Τζαναβάρα με το «μνημεία της πόλης», ο Χρήστος Αγγελάκος με τις «ψηφίδες της πόλης» και ο Μηνάς Λάγγαρης με τις ιστορικές του έρευνες δεν είναι πια μαζί μας. Οι τομείς που κάλυπταν έμειναν ορφανοί.

Λίγο πολύ, εσείς, οι μόνιμοι αναγνώστες μας, αυτά τα γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως σύντομα οι «νησίδες» θα αποκτήσουν και νέα μορφή, θα εμπλουτιστούν με τη βοήθεια άλλων τμημάτων της εφημερίδας.

Συνεχίζουμε με κέφι και δημιουργικότητα, με μοναδικό κριτή και εργοδότη εσάς, τους αναγνώστες μας.

ΥΓ. Οι «νησίδες» είναι μια συλλογική δουλειά. Ο καθένας μας, δημοσιογράφος, διορθωτής, γραφίστας ή διοικητικός υπάλληλος, συμβάλλει ελεύθερα κάθε εβδομάδα στη διαμόρφωσή τους. Τους τελευταίους εννιά μήνες αυτό αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά στην πράξη. Και ας κάνω την υπέρβαση, αν και δεν μου αρέσουν τα κείμενα επί προσωπικού: Τους ευχαριστώ όλους δημόσια για την ομαλή και άρτια έκδοση των «νησίδων». Ειδικά αυτό το διάστημα... 

Τα κόμικς στην «καρδιά» της «Εφ.Συν.»

Εμείς μπορεί να μην κλείνουμε 9 χρόνια ζωής –ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του ’14– αλλά χαιρόμαστε το ίδιο με τις γιορτινές Νησίδες. Τόσο γιατί είναι τιμή για τους ανθρώπους του Καρέ Καρέ να φιλοξενούνται σε ένα τόσο ποιοτικό πολιτιστικό ένθετο όπως οι Νησίδες, όσο και γιατί, κάνοντας τον απολογισμό μας για τα πρώτα επτάμισι χρόνια μας, νιώθουμε ότι πετύχαμε πολλά από αυτά που οραματιζόμασταν.

Ως το μοναδικό ένθετο για την ένατη τέχνη σε ελληνική εφημερίδα έχουμε μια ευθύνη παραπάνω να δημοσιεύουμε καλά κόμικς και να μεταφέρουμε μέσω των στηλών μας το πνεύμα της ελληνικής σκηνής ρίχνοντας ματιές και στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στην ιστορία του μέσου των κόμικς.

Οι συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε με λίγα σκίτσα και λακωνικές «ομιλίες» να δημιουργούν βαθιά πολιτικές ή/και χιουμοριστικές ιστορίες, απαραίτητες σε ένα πολιτικό έντυπο κατά τη διάρκεια μιας μακράς και δύσκολης χρονικής περιόδου για τη χώρα.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα ονόματα όσων δεν βρίσκονται ακόμα εδώ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε ποτέ: Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Μαραγκός, Σταύρος Ντίλιος, Πέτρος Χριστούλιας, Τόμεκ, Εκτορας, Κωστής Κυριακάκης και φυσικά ο αγαπημένος μας Γιάννης Καλαϊτζής που σε αυτές τις σελίδες επέλεξε να δει τυπωμένα τα τελευταία κόμικς του.

Ευχαριστούμε θερμά τους περισσότερους από πενήντα δημιουργούς που μας τίμησαν με τα μονοσέλιδά τους στη σειρά «Η Μέρα της Κρίσης» για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο και η οποία αποτέλεσε την αφορμή για το «Λεξικό της Κρίσης», μια σειρά που «τρέχει» με την κυκλική παρουσία των Περικλή Κουλιφέτη, Θανάση Πέτρου, Γαβριήλ Παγώνη και Γιάννη Αντωνόπουλου και θα «τρέχει» για πολύ ακόμα καθώς η Κρίση, αντί να μας εγκαταλείπει, βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Περιστασιακοί συνεργάτες μας, όπως ο Γιάννης Ιατρού με τα εξαιρετικά αφιερώματά του, και οι μόνιμοι δημιουργοί μας, Δημήτρης Καμένος, Πάνος Ζάχαρης, Αλέξια Οθωναίου, Βαγγέλης Παπαβασιλείου και Λέανδρος, διαμορφώνουν καθοριστικά κάθε εβδομάδα το ύφος του Καρέ Καρέ παρακολουθώντας την πολιτική επικαιρότητα και σατιρίζοντας την κοινωνική πραγματικότητα.

Παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, φεστιβάλ και εκθέσεων, ειδήσεις, συνεντεύξεις, άρθρα ιστορίας και θεωρίας συμπληρώνουν κάθε εβδομάδα αυτό το τετρασέλιδο.

Προσπαθούμε να προβάλλουμε κάθε έκδοση, έκθεση, πρωτοβουλία και κίνηση που προάγει την τέχνη των κόμικς και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με χορηγίες επικοινωνίας, με δημοσιεύματα, με την παρουσία μας σε κάθε σημείο που σκιτσάκια συνυπάρχουν με λεξούλες μέσα σε μπαλονάκια, την ολοζώντανη, σύγχρονη και πολύχρωμη ελληνική σκηνή. Και πάνω απ’ όλα, αισθανόμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε κι εμείς μέρος αυτής της σκηνής. Που αποτελούμε μια, ανάμεσα σε πολλές άλλες, νησίδα για τα ελληνικά κόμικς.

Γ.Κ., Λ.Κ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανήσυχα πνεύματα
Το ένθετο «Νησίδες» ενηλικιώνεται, αλλάζει μορφή και γίνεται ένα περιοδικό 48 σελίδων με θέματα πολιτισμού, υγείας και επιστήμης για όλους και όλες, για όλη την εβδομάδα.
Ανήσυχα πνεύματα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μαθητές-δημοσιογράφοι
«Μου είπε Λύκειο Θέρμου ή Λύκειο Θερμού;». Αυτό αναρωτήθηκα, όταν πριν από μερικές μέρες τηλεφώνησε στην εφημερίδα ο καθηγητής κ. Μιχάλης Ζαραβίνας για να κανονίσουμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στα...
Μαθητές-δημοσιογράφοι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ευχαριστώ...
Kαι κάπου εδώ σταματά η καθημερινή επαφή με τους αναγνώστες. Στη διακοπή συνέβαλαν ο κακός κ α ι ρ ό ς και η τραγική τ ύ χ η, έννοιες απρόσιτες και οι δυο για τις δυνατότητες του ανθρώπου.
Ευχαριστώ...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το παραμύθι των διακοπών έχει δράκο
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, τον οποίο επιμένει η κυβέρνηση να διατηρεί στα ύψη, οι δήθεν επιδοτήσεις στη βενζίνη ή τους λογαριασμούς του ρεύματος δεν είναι η λύση, όταν μάλιστα τα προνόμια για...
Το παραμύθι των διακοπών έχει δράκο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα
Η κυβέρνηση όταν στριμώχνεται κάνει ακριβώς ό,τι και το χταπόδι, ρίχνει μελάνι για να αμαυρώσει τους επικριτές της και να διαφύγει.
Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αν κάποιος έχει εντοπίσει τους αυριανούς REM, ας μην τους κρατάει για τον εαυτό του»
Ο Νίκος Πετρουλάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη μουσική και το βιβλίο του με τίτλο «Playback» που αποτελεί μία σειρά από κείμενά του, πρόσφατα αλλά και παλιότερα σχετικά με τον χώρο.
«Αν κάποιος έχει εντοπίσει τους αυριανούς REM, ας μην τους κρατάει για τον εαυτό του»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας