• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 28.6°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 28.8°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.6°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.2°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 28.8°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.3°C / 29.8°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  67%
AP Photo/Laurent Cipriani
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον δρόμο για την COP 26

 • A-
 • A+
Μεταξύ των ετών 2011-2020 ο ετήσιος μέσος όρος των πάγων της Αρκτικής έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1850, ενώ η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε ταχύτερα από το 1900 από ό,τι σε κάθε προηγούμενο αιώνα τα τελευταία 3.000 χρόνια.

Η τελευταία έκθεση, η έκτη κατά σειρά, της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) για την κλιματική αλλαγή μάς είπε αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας. Οτι δηλαδή ο άνθρωπος ευθύνεται για τις καταστροφές που συμβαίνουν στον πλανήτη. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αυτές που προκάλεσαν την άνοδο της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν η κύρια διαπίστωση και των προηγούμενων πέντε εκθέσεων, η έκτη αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και κερδίζει μεγαλύτερη δημοσιότητα καθώς παρουσιάστηκε εν μέσω τεράστιων φυσικών καταστροφών. Πυρκαγιές, πλημμύρες στην Ευρώπη και θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 48 βαθμούς Κελσίου στα πιο παγωμένα μέρη του πλανήτη δεν άφησαν καμία αμφιβολία για την κλιματική απορρύθμιση.

Σε λίγες μέρες στη Γλασκόβη ξεκινά η Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP26) και η έκθεση αυτή θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο των διαπραγματευτών ώστε οι παγκόσμιοι ηγέτες να γίνουν πιο αποφασιστικοί και να συμφωνήσουν στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο το 2050 να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές.

Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής αλλά και τα υπόλοιπα κύρια σημεία της έκθεσης, που για τη σύνταξή της συνεργάστηκαν 234 επιστήμονες από 66 χώρες, ενώ τα αποτελέσματά της βασίζονται σε 14.000 ερευνητικές εργασίες. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται το πιο αξιόπιστο εργαλείο που διαθέτει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ενα εργαλείο που είναι στη διάθεση των πολιτικών ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Ανθρωπογενής η κλιματική αλλαγή

Οσοι έχουμε περάσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας μας έχουμε δει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η μία να είναι πιο ζεστή από την άλλη, με αποκορύφωμα την τελευταία. Την αίσθησή μας έρχεται να τεκμηριώσει και η έκθεση του IPCC. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη δεκαετία 2011-2020 η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το 1850-1900.

Η αύξηση αυτή έχει επηρεάσει τις βροχοπτώσεις στη Γη, τη θερμοκρασία των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. «Το μέγεθος των αλλαγών σε πολλούς τομείς του κλιματικού συστήματος της Γης είναι τρομερά ανησυχητικό», αναφέρει αξιωματούχος του ΟΗΕ σε διαδικτυακή ενημέρωση Τύπου.

Το 2019 οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ενώ η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης αυξήθηκε ταχύτερα από το 1970 σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη περίοδο της πεντηκονταετίας.

Μεταξύ των ετών 2011-2020 ο ετήσιος μέσος όρος των πάγων της Αρκτικής έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1850, ενώ η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε ταχύτερα από το 1900 από ό,τι σε κάθε προηγούμενο αιώνα τα τελευταία 3.000 χρόνια.

Συνέπεια αυτών των αλλαγών είναι και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη κάθε κατοικημένη περιοχή σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν οι επιστήμονες, αφού από την προηγούμενη έκθεση οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι ξηρασίες και οι τροπικοί κυκλώνες έχουν ενταθεί.

Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων

Η κάθε επιστημονική έκθεση της IPCC παρουσιάζει κάποια σενάρια που διερευνούν και προβλέπουν τις αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα ανάλογα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δείχνουν πόσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα προκαλέσουν αύξηση κατά 1,5-2 βαθμούς Κελσίου καθώς και τι θα συμβεί. Για παράδειγμα, η παραμονή στα σημερινά επίπεδα προξενούσε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως τα μέσα του αιώνα.

Για να έχουμε μια εικόνα των αλλαγών που θα συμβούν αν έχουμε τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις, θα συμβούν τα εξής: στον 1 βαθμό αύξηση της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι στα 2-3 μέτρα. Εάν αγγίξει τους 2οC θα είναι στα 2-6 μέτρα και με 5οC (το σενάριο των πέντε βαθμών Κελσίου αφορά τα επόμενα 2.000 χρόνια) η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα φτάσει τα 19-22 μέτρα.

Με κάθε επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας εξυπακούεται ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα και πιο συχνά, ενώ θα επηρεάσει και περαιτέρω τον κύκλο του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και ξηρασίες.

Ενα άλλο νέο στοιχείο που διαφοροποιεί αυτή την έκθεση από τις προηγούμενες είναι η αναλυτικότερη πληροφόρηση που δίνει όχι μόνο σε παγκόσμια κλίμακα αλλά σε περιφερειακή και τοπική, και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς δεν θα πληγούν το ίδιο όλες οι περιοχές του πλανήτη.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που δίνει η έκθεση, και πρέπει να κινητοποιήσει όχι μόνο τους παγκόσμιους ηγέτες αλλά και τους πολίτες, είναι ότι οι βλάβες που ήδη έχουν προκληθεί στον πλανήτη είναι μη αναστρέψιμες. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι πάγοι που έχουν λιώσει δεν μπορούν να ξαναδημιουργηθούν, ενώ οι ωκεανοί έχοντας ήδη δεσμεύσει εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου έχουν υποστεί ζημιά που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ στο μέλλον θα γίνουν αναποτελεσματικοί στην αποθήκευση νέων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα δάση που γίνονται πιο ευάλωτα σε καταστροφικές πυρκαγιές.

Η πρώτη έκθεση του IPCC δημοσιεύτηκε το 1990 και έδειχνε ότι 20 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Τςο 2021 οι εκπομπές θα φτάσουν τα 33 δισεκατομμύρια τόνους. Το 1990 νομίζαμε ότι είχαμε χρόνο, ότι οι επόμενες γενιές θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα και δεν κάναμε τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι επόμενες γενιές είμαστε εμείς. Θα το αντιμετωπίσουμε; Είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί στη Γλασκόβη. Είναι το ερώτημα που έχει να απαντήσει ο καθένας από μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έκθεση ΟΗΕ: Οι ίδιες οι πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή
Επιστήμονες του ΟΗΕ παρουσίασαν τρόπους για να χαλιναγωγηθούν οι εκπομπές και να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, περιλαμβανομένου ενός κεφαλαίου περί δράσεων τις οποίες μπορούν να προωθήσουν οι πολεοδόμοι.
Έκθεση ΟΗΕ: Οι ίδιες οι πόλεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
Η Οργάνωση Γη διοργάνωσε το 2ο Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να ενημερώσει και να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναλάβουν δράση.
Εργαστήριο για την Αστική Πράσινη Συμφωνία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
Οσο οι επιστήμες αναπτύσσονται, παρατηρούμε ότι πολλοί ερευνητές στρέφονται στην παρατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων της φύσης προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
Περισσότερο με βήμα πίσω παρά με πρόοδο μοιάζει το αποτέλεσμα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών ζητωκραύγαζαν για τη συμφωνία που υπέγραψαν, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση...
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι αγορές βλάπτουν σοβαρά και το περιβάλλον
«Τι αξία έχει ένα βουνό αν είναι μόνο ένα βουνό;» αναρωτήθηκε ο Τζέισον Μπόστικ, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ανθρακα της Δυτικής Βιρτζίνια το 2011. Σ΄ αυτή τη φράση συγκεντρώνεται όλη η λογική όχι μόνο του...
Οι αγορές βλάπτουν σοβαρά και το περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας