• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 27.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 27.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.8°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.3°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%
Πηγή: Wikipedia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές

 • A-
 • A+
Τα κτίρια της Ευρώπης προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας της Ε.Ε. και τη συμβολή στους κλιματικούς της στόχους.

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρώπης για το κλίμα, ιδίως ο στόχος να έχει επιτευχθεί το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, αποτελούν πλέον την κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές τρέχουσες πολιτικές και ερευνητικές προτεραιότητες της Ε.Ε.

Μια τέτοια προτεραιότητα συνιστά η ανάγκη ανακαίνισης και μετασχηματισμού του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης, μιας σημαντικής πηγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, γράφει το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Cordis» και επισημαίνει έξι έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BUILD UP Skills παρέχουν καινοτόμα κατάρτιση και νέες δεξιότητες στους επαγγελματίες του κλάδου, ώστε να καταστεί δυνατή η επί τα βελτίω μεταμόρφωσή του.

Το 2011 ξεκίνησε η πρωτοβουλία BUILD UP Skills καθώς οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μεταμορφώσει το κτιριακό της απόθεμα, εφόσον διαθέτει τους απολύτως ειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες για να το πράξει σωστά. Πράγματι τα κτίρια της Ευρώπης προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας της Ε.Ε. και τη συμβολή στους κλιματικούς της στόχους, όπως περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Μία από τις βασικές προκλήσεις όμως είναι και η ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, καθώς ο τρέχων ρυθμός ανακαίνισης είναι μόνο περίπου το 1,2 % του συνόλου του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης ετησίως. Συνεπώς ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί. Ευτυχώς πάντως τα κατασκευαστικά πρότυπα των νέων κτιρίων είναι σχεδόν μηδενικής ενέργειας (nearly zero-energy building ) και έγιναν υποχρεωτικά από τον Δεκέμβριο του 2020, απαιτώντας πάντως αυξημένες δεξιότητες από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

Τι είναι όμως η πρωτοβουλία BUILD UP Skills και τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα; Αρχικώς έχει λάβει χρηματοδότηση περίπου 49 εκατομμυρίων ευρώ από την ίδρυσή της και οι βασικές ομάδες-στόχοι περιλαμβάνουν επαγγελματίες κτιρίων και εταιρείες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του τομέα, δημόσιες αρχές καθώς και ιδιοκτήτες κτιρίων και ενοικιαστές. Περίπου 30 χώρες έχουν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία και περισσότερα από 60 έργα έχουν ολοκληρωθεί.

Το πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας ήταν η υποστήριξη της ανάπτυξης εθνικών πλατφορμών πιστοποίησης και «οδικών χαρτών» που εστιάζονται στην ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια. Στη συνέχεια οι οδικοί χάρτες μετατρέπονται σε εφαρμόσιμα σχέδια μέσα από προγράμματα που αναπτύσσουν εθνικά ή διακρατικά συστήματα κατάρτισης και προσόντων.

Παράλληλα με την έμφαση στις βασικές νέες και επερχόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιούνται νέα υλικά και προϊόντα, γίνεται ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαδικασίες τυποποίησης και πιστοποίησης, ενσωμάτωση ψηφιακών δεξιοτήτων και ειδικότερα χρήση της μοντελοποίησης πληροφοριών κτιρίου (BIM). Η πρωτοβουλία BUILD UP Skills στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες του κτιρίου που καταναλώνουν χρόνο και προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους θα λάβουν ειδική πιστοποίηση.

Το «Cordis» επισημαίνει ότι μέσω του προγράμματος Horizon 2020 η πρωτοβουλία αναβαθμίστηκε, κυρίως μέσω κοινοπραξιών έργων πολλών χωρών που απευθύνονται σε επαγγελματίες σε ολόκληρη την αλυσίδα κατασκευής και ανακαίνισης κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, διαχειριστών τοποθεσιών και τεχνικών εγκαταστάσεων κάθε είδους. Τα έξι έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Horizon 2020 που συνέβαλαν θετικά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας BUILD UP Skills και εμμέσως στις ευρύτερες φιλοδοξίες και στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι δύο προγενέστερα (BIMplement και CEN-CE), αλλά συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και τέσσερα εντελώς νέα: τα Construye2020_Plus, CraftEdu, NEWCOM και TRAINEE.

Συμπερασματικά ο δρόμος για τα σύγχρονα «πράσινα» κτίρια και τη ριζική ανακαίνιση των παλαιότερων είναι πολύ μακρύς και δύσκολος και οι στόχοι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Ωστόσο η περαιτέρω εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα αλλά και τα νέα υποχρεωτικά ενεργειακά πρότυπα διασφαλίζουν τουλάχιστον ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα της επόμενης δεκαετίας δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή των προηγουμένων δεκαετιών, όντας πιο προηγμένη τεχνολογικά και πολύ πιο «πράσινη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επαναχρησιμοποιώντας τα πλαστικά απόβλητα
Καθώς μια τεράστια ποσότητα δυνητικά επαναχρησιμοποιήσιμου πλαστικού καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρώνεται, πολλά ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη νέων τεχνικών...
Επαναχρησιμοποιώντας τα πλαστικά απόβλητα
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Κατασκοπεύοντας» την Αίτνα με οπτικές ίνες
Ερευνητές μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρακολουθώντας πώς το φως κινείται μέσα από τα ίδια είδη ινών, δηλαδή τις οπτικές, που μας συνδέουν με το Διαδίκτυο.
«Κατασκοπεύοντας» την Αίτνα με οπτικές ίνες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θα αναλάβει η Δύση τις ευθύνες της;
Οι πολιτικοί των αναπτυγμένων χωρών αρχίζουν να αμφισβητούν την ιστορική ευθύνη για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Θα αναλάβει η Δύση τις ευθύνες της;
ΝΗΣΙΔΕΣ
3D αισθητήρες vs ρυπογόνα αέρια
Μικροσκοπικοί αισθητήρες τρισδιάστατης εκτύπωσης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν επικίνδυνα αέρια και ατμούς.
3D αισθητήρες vs ρυπογόνα αέρια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το οικολογικό υλικό τού αύριο
Το ξύλο γίνεται το οικοδομικό υλικό του μέλλοντος που θα βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας των κατασκευών σύμφωνα με το περιοδικό Cordis.
Το οικολογικό υλικό τού αύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας