• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.9°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  3 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.8°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.5°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.5°C / 15.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 18.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 15.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
Πηγή: Wikipedia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές

 • A-
 • A+
Τα κτίρια της Ευρώπης προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας της Ε.Ε. και τη συμβολή στους κλιματικούς της στόχους.

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρώπης για το κλίμα, ιδίως ο στόχος να έχει επιτευχθεί το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, αποτελούν πλέον την κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές τρέχουσες πολιτικές και ερευνητικές προτεραιότητες της Ε.Ε.

Μια τέτοια προτεραιότητα συνιστά η ανάγκη ανακαίνισης και μετασχηματισμού του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης, μιας σημαντικής πηγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, γράφει το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Cordis» και επισημαίνει έξι έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BUILD UP Skills παρέχουν καινοτόμα κατάρτιση και νέες δεξιότητες στους επαγγελματίες του κλάδου, ώστε να καταστεί δυνατή η επί τα βελτίω μεταμόρφωσή του.

Το 2011 ξεκίνησε η πρωτοβουλία BUILD UP Skills καθώς οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μεταμορφώσει το κτιριακό της απόθεμα, εφόσον διαθέτει τους απολύτως ειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες για να το πράξει σωστά. Πράγματι τα κτίρια της Ευρώπης προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας της Ε.Ε. και τη συμβολή στους κλιματικούς της στόχους, όπως περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Μία από τις βασικές προκλήσεις όμως είναι και η ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, καθώς ο τρέχων ρυθμός ανακαίνισης είναι μόνο περίπου το 1,2 % του συνόλου του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης ετησίως. Συνεπώς ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί. Ευτυχώς πάντως τα κατασκευαστικά πρότυπα των νέων κτιρίων είναι σχεδόν μηδενικής ενέργειας (nearly zero-energy building ) και έγιναν υποχρεωτικά από τον Δεκέμβριο του 2020, απαιτώντας πάντως αυξημένες δεξιότητες από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

Τι είναι όμως η πρωτοβουλία BUILD UP Skills και τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα; Αρχικώς έχει λάβει χρηματοδότηση περίπου 49 εκατομμυρίων ευρώ από την ίδρυσή της και οι βασικές ομάδες-στόχοι περιλαμβάνουν επαγγελματίες κτιρίων και εταιρείες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του τομέα, δημόσιες αρχές καθώς και ιδιοκτήτες κτιρίων και ενοικιαστές. Περίπου 30 χώρες έχουν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία και περισσότερα από 60 έργα έχουν ολοκληρωθεί.

Το πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας ήταν η υποστήριξη της ανάπτυξης εθνικών πλατφορμών πιστοποίησης και «οδικών χαρτών» που εστιάζονται στην ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια. Στη συνέχεια οι οδικοί χάρτες μετατρέπονται σε εφαρμόσιμα σχέδια μέσα από προγράμματα που αναπτύσσουν εθνικά ή διακρατικά συστήματα κατάρτισης και προσόντων.

Παράλληλα με την έμφαση στις βασικές νέες και επερχόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιούνται νέα υλικά και προϊόντα, γίνεται ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαδικασίες τυποποίησης και πιστοποίησης, ενσωμάτωση ψηφιακών δεξιοτήτων και ειδικότερα χρήση της μοντελοποίησης πληροφοριών κτιρίου (BIM). Η πρωτοβουλία BUILD UP Skills στοχεύει επίσης να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες του κτιρίου που καταναλώνουν χρόνο και προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους θα λάβουν ειδική πιστοποίηση.

Το «Cordis» επισημαίνει ότι μέσω του προγράμματος Horizon 2020 η πρωτοβουλία αναβαθμίστηκε, κυρίως μέσω κοινοπραξιών έργων πολλών χωρών που απευθύνονται σε επαγγελματίες σε ολόκληρη την αλυσίδα κατασκευής και ανακαίνισης κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, διαχειριστών τοποθεσιών και τεχνικών εγκαταστάσεων κάθε είδους. Τα έξι έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Horizon 2020 που συνέβαλαν θετικά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας BUILD UP Skills και εμμέσως στις ευρύτερες φιλοδοξίες και στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι δύο προγενέστερα (BIMplement και CEN-CE), αλλά συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και τέσσερα εντελώς νέα: τα Construye2020_Plus, CraftEdu, NEWCOM και TRAINEE.

Συμπερασματικά ο δρόμος για τα σύγχρονα «πράσινα» κτίρια και τη ριζική ανακαίνιση των παλαιότερων είναι πολύ μακρύς και δύσκολος και οι στόχοι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Ωστόσο η περαιτέρω εξειδίκευση των εργαζομένων στον τομέα αλλά και τα νέα υποχρεωτικά ενεργειακά πρότυπα διασφαλίζουν τουλάχιστον ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα της επόμενης δεκαετίας δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή των προηγουμένων δεκαετιών, όντας πιο προηγμένη τεχνολογικά και πολύ πιο «πράσινη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το οικολογικό υλικό τού αύριο
Το ξύλο γίνεται το οικοδομικό υλικό του μέλλοντος που θα βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας των κατασκευών σύμφωνα με το περιοδικό Cordis.
Το οικολογικό υλικό τού αύριο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
Οι ενεργειακές πηγές ωστόσο αλλάζουν καθώς η κλιματική κρίση δείχνει τα κοφτερά της δόντια και πλέον, εκτός από τον ηλεκτρισμό, έδαφος κερδίζει διαρκώς και το υδρογόνο, μια απολύτως καθαρή μορφή ενέργειας.
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
ΝΗΣΙΔΕΣ
SIRIUS: η τεχνολογία στο πλευρό των μεταναστών
Οι επιστήμονες με τις έρευνές τους πέτυχαν μια πολύ καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της ένταξης στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες μετά το 2014.
SIRIUS: η τεχνολογία στο πλευρό των μεταναστών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης
Από το 2014-2020, τα κεφάλαια μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για τη διάσωση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς ανήλθαν συνολικά σε 70 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Χαρτογραφώντας τα δέντρα του πλανήτη
Με τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τον αριθμό των δέντρων στον πλανήτη.
Χαρτογραφώντας τα δέντρα του πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
2020: η θερμότερη χρονιά στη Γη
Επιστημονική μελέτη της NASA ανακοίνωσε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί.
2020: η θερμότερη χρονιά στη Γη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας