• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 16.1°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 14.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 14.5°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.2°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν Εχουμε Ηλεκτρικό

 • A-
 • A+
Η ΔΕΗ έγινε η ραχοκοκαλιά του εξηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πολύτιμους φυσικούς πόρους, από τον λιγνίτη μέχρι τα ποτάμια, για να παράγει ρεύμα και να το φέρει εκεί που χρειαζόταν.

Οταν διαβάσετε αυτό το άρθρο, ενδέχεται το δέλτα στο αρκτικόλεξο ΔΕΗ να μην ισχύει και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να έχει απολέσει, έπειτα από 71 χρόνια, τον δημόσιο χαρακτήρα της. Ας πούμε λοιπόν μερικά πράγματα γι’ αυτήν και για τον ηλεκτρισμό γενικότερα, όσο διατηρούμε ακόμα την αυτεξουσιότητά μας, ως ελεύθεροι άνθρωποι, πριν δηλαδή η κυβέρνηση μας πουλήσει κοψοχρονιά όλους, όλο τον ελληνικό λαό, ώστε να μας εξυγιάνει, να μας εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχουμε (όπως λέει για τη ΔΕΗ, δηλαδή).

Λοιπόν, ο ηλεκτρισμός, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, είναι μια μορφή ενέργειας που οφείλεται σε κίνηση ηλεκτρονίων. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι εκείνη η ενέργεια που οφείλεται στην αξιοποίηση του ηλεκτρισμού.

Η λέξη «ηλεκτρισμός» παράγεται από το αρχαίο «ήλεκτρον», που είναι το κεχριμπάρι, αυτή η κίτρινη, κιτρινοκόκκινη ή ερυθροκάστανη ημιδιαφανής απολιθωμένη ρητίνη κωνοφόρων δέντρων, η οποία έχει ιδιότητα να φορτίζεται με στατικό ηλεκτρισμό διά της τριβής. Η λέξη «ήλεκτρον» προέρχεται από το επίθετο «ηλέκτωρ», άγνωστης ετυμολογίας, που σημαίνει «λαμπρός, φωτεινός». Ας πούμε, η μυθική Ηλέκτρα, η κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, είναι εκείνη που λάμπει, η φωτεινή.

Ηταν γνωστό στους αρχαίους μεσογειακούς πολιτισμούς πως εάν πάρεις ραβδιά από κεχριμπάρι και τα τρίψεις πάνω σε μαλλί ή στο τρίχωμα της γάτας έλκουν ελαφρά αντικείμενα, όπως τα πούπουλα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, γύρω στο 600 π.Χ., πειραματίστηκε με το ήλεκτρο, πιστεύοντας πως η τριβή του σε ξηρό ύφασμα μεταβάλλει το υλικό σε μαγνήτη, με αποτέλεσμα να έλκει μικρά κομμάτια άχυρου. Εξ ου και η ονομασία «ηλεκτρισμός», από αυτή την ιδιότητα του κεχριμπαριού, που σήμερα γνωρίζουμε πως οφείλεται στον στατικό ηλεκτρισμό που αναπτύσσεται στο απολιθωμένο ρετσίνι με την τριβή. Ο όρος «ηλεκτρισμός» άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1600, αλλά τα πρώτα βήματα της επιστήμης του ηλεκτρισμού, που οδήγησαν σε τεχνολογικές καινοτομίες, έγιναν τον 17ο αιώνα. Ετσι κι αλλιώς, η λέξη «ηλεκτρισμός» δεν είναι ελληνική, αλλά ελληνογενής, η μετάφραση του αγγλικού «electricity».

Ομως ο ηλεκτρισμός ήταν γνωστός στους ανθρώπους, κατά κάποιον τρόπο, από πολύ παλιότερα. Σε αιγυπτιακά κείμενα που χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού αναφέρεται η ύπαρξη ηλεκτροφόρων ψαριών στο Νείλο – οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν για το σοκ, το ηλεκτροσόκ, που προκαλεί η επαφή με τέτοια πλάσματα, τα οποία είχαν ονομάσει «κεραυνούς του Νείλου».

Τα ηλεκτροφόρα ψάρια μελετήθηκαν και καταγράφτηκαν χιλιάδες χρόνια αργότερα και από Ελληνες, Αραβες και Ρωμαίους φυσιοδίφες και γιατρούς. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Σκριβόνιους Λάργκους, τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ανέφεραν την πρόκληση αναισθησίας από γατόψαρο και ηλεκτροφόρο σαλάχι. Τότε πίστευαν πως κάποιες ασθένειες, όπως ο πονοκέφαλος και η αρθρίτιδα, θα μπορούσαν να θεραπευτούν από το ισχυρό σοκ που επέφερε η επαφή με ηλεκτροφόρα πλάσματα. Πάντως η συσχέτιση ηλεκτρικής εκκένωσης και αστραπής πιστώνεται στους Αραβες, ήδη από τον 15ο αιώνα, που είχαν την ίδια λέξη, «raad», και για τα δυο φαινόμενα.

Για να έρθουμε λίγο στα δικά μας, να πούμε πως το πρώτο κτίριο που ηλεκτροδοτήθηκε στην Ελλάδα ήταν τα Ανάκτορα, η σημερινή Βουλή, από την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που ιδρύθηκε το 1889 στην οδό Αριστείδου.

Ο νεωτερισμός του ηλεκτρικού, μετά το παλάτι, επεκτάθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στα τέλη του 19ου αιώνα ιδρύθηκε η Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία, από την αμερικανική Thomson-Houston, με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αναλαμβάνοντας την ηλεκτροδότηση των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων. Μέχρι το 1929, 250 πόλεις της Ελλάδας είχαν ηλεκτροδοτηθεί, ενώ τον εξηλεκτρισμό των μικρότερων πόλεων και των απομακρυσμένων χωριών και κωμοπόλεων ανέλαβαν ιδιώτες ή οι δήμοι και οι κοινότητες με μικρά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια.

Το πόσο σημαντικός ήταν τότε ο εξηλεκτρισμός σε μια χώρα το περιγράφει παραστατικά το σύνθημα του Λένιν: «Κομμουνισμός ίσον εξηλεκτρισμός συν σοβιέτ». Εδώ δεν είχαμε σοβιέτ, Θεός φυλάξοι, είχαμε όμως τη ΔΕΗ. Οταν ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τον Αύγουστο του 1950, εθνικοποιώντας την παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρχαν 385 εταιρείες που παρήγαν ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιωτικές και δημοτικές.

Η ΔΕΗ έγινε η ραχοκοκαλιά -ή μάλλον το κεντρικό νευρικό σύστημα- του εξηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πολύτιμους φυσικούς πόρους, από τον λιγνίτη μέχρι τα ποτάμια, για να παράγει ρεύμα και να το φέρει εκεί που χρειαζόταν, στην αμυδρού φωτισμού λάμπα ενός χωριατόπαιδου που διάβαζε τα μαθήματά του, μέχρι μια χαλυβουργία. Η καινοτόμος ΔΕΗ επίσης ήταν ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που εξέπεμψε πειραματικά τηλεοπτική εικόνα, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 1960. Ο σταθμός, που στήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Philips εξέπεμψε για 22 μέρες ένα ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, στο οποίο εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων ο Αλκης Στέας, ο Γιώργος Οικονομίδης, η Ραλλού Μάνου κ.ά.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι ή μάλλον πολλά ηλεκτρόνια στο δίκτυο διανομής των 242 χιλιάδων χιλιομέτρων. Η ΔΕΗ έγινε ίσως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία: σήμερα έχει κύκλο εργασιών 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και σύνολο ενεργητικού 13,7 δισ., 17.500 εργαζόμενους, και μια πελατεία 6 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η ΔΕΗ έγινε ανώνυμη εταιρεία, μπήκε στο Χρηματιστήριο, έχασε το μονοπώλιό της στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, τα κέρδη της συρρικνώθηκαν και τώρα κινδυνεύει να πωληθεί ή μάλλον όλοι εμείς κινδυνεύουμε να χάσουμε το ενεργειακό νευρικό μας σύστημα, το πιο βαρύτιμο από τα ασημικά της χώρας που περνάνε σε ξένα χέρια.

Στη δεκαετία του ’70 είχε προβληθεί ένα τηλεοπτικό σποτ με τον Γκιωνάκη να λέει το ιστορικό «Είδες η ΔΕΗ;» για να τονίσει το φιλολαϊκό προφίλ της επιχείρησης. Το σλόγκαν όμως με τον καιρό έφτασε να έχει ειρωνική χροιά. «Είδες η ΔΕΗ;» λέμε τώρα για να ελεεινολογήσουμε το νέο, φιλελεύθερο πρόσωπο της εταιρείας, που οσονούπω θα φέρνει το μαύρο σκοτάδι στο σπίτι αυτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα. Τότε, θα επαναλαμβάνουμε ό,τι λέγανε κάμποσες δεκαετίες πριν, όταν δεν είχε φτάσει ακόμα το ρεύμα στο χωριό ή όταν κοβόταν απροειδοποίητα: ΔΕΗ σημαίνει «Δεν Εχουμε Ηλεκτρικό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ενέργεια
Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι όλα να λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς, του κέρδους (business), ακόμη και η υγεία και η παιδεία όπως έγινε και με τη ΔΕΗ.
Για την ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια και κυρίως το διπλό ψαλίδισμα του πριμ συνέπειας οδηγούν τους καταναλωτές σε ιδιώτες παρόχους ● Το πρώτο εξάμηνο του 2019 σχεδόν 250 χιλιάδες καταναλωτές έφυγαν από τη ΔΕΗ.
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άλμα στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη
«Φωτιά» έχουν πάρει οι χονδρικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Στα 281 ευρώ η μεγαβατώρα διαμορφώνεται η χονδρική τιμή στην Ελλάδα που θα ισχύσει αύριο, αυξημένη κατά 3,8% σε ένα 24ωρο, ενώ το ρεκόρ...
Άλμα στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά
Δυσοίωνες προβλέψεις για ανατιμήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο από εκπροσώπους μεγάλων εμπορικών ομίλων ● Ακρίβεια στα ράφια, ανακρίβειες από κυβέρνηση και φορείς, ανασφάλεια στους καταναλωτές.
Έρχονται νέες αυξήσεις 10%-15% στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι η τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
Στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο η τιμή του ρεύματος τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, από 121,72 ευρώ τον Αύγουστο και μόλις 46,6 ευρώ τον ίδιο μήνα το 2020.
Τρεις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι η τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το ξεπούλημα της ΔΕΗ μιλώντας με γενικότητες και αοριστολογίες για κάποια μελλοντικά οφέλη που θα έχουν η οικονομία και οι καταναλωτές.
Ηλεκτρική ενέργεια, ληστρική εκμετάλλευση και διαπλοκή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας