• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 13.6°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρκεί η αγάπη για μια αρμονική σχέση με το σκυλί μας;

 • A-
 • A+
Οι σκύλοι προτείνονται ως μορφή θεραπείας για τους ανθρώπους που πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, να έχουν κίνητρο να βγαίνουν έξω από το σπίτι.

Θυμάστε την πρώτη ταινία με τα 101 σκυλιά της Δαλματίας; Ηταν η αφορμή να υιοθετήσουμε την Αριελ, μια Δαλματή με καφέ βούλες που μέσα σε 2 χρόνια έγινε το πιο κακομαθημένο «παιδί» της οικογένειας. Και πώς να μη γίνει, όταν έβλεπε τη «μαμά» μόνο το πρωί που έφευγε για τη δουλειά και το βράδυ που γύριζε, όταν άλλος την έβγαζε βόλτα κι άλλος έπαιζε μαζί της;

Απαιτούσε συνεχώς την αποκλειστικότητα μέχρι τα 14 της που έζησε μαζί μας, στην κυριολεξία ως αρχηγός και προστάτης της οικογένειας, με ό,τι αυτό σήμαινε για τις δαγκωματιές που εισέπρατταν φίλοι και γνωστοί.

Οκτώ χρόνια μετά, σε επίσκεψη εν μέσω πανδημίας στο καταφύγιο του ΣΑΖΑ (Σωτηρία Αδέσποτων Ζώων Αλίμου) μας επέλεξε η Νάλα. Hμίαιμη, διαδοχικά εγκαταλειμμένη που, ωστόσο, δεν έδειχνε με τίποτε στο μελαγχολικό βλέμμα της ότι ο φόβος που κουβαλούσε μέσα της θα την έκανε τραμπούκο με τα άλλα σκυλιά μόλις έβρισκε απάγκιο.

Κι ακριβώς για να μην επαναληφθεί η ιστορία, ούτε ως φάρσα ούτε ως τραγωδία, ζητήσαμε τη συμβουλή και συμβολή του Θοδωρή Τριάντη. Με 40 χρόνια στην εκπαίδευση σκύλων, πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, αυτά που έχει να πει αφορούν όλους όσοι πιστεύουν ότι η αγάπη για το ζώο τους είναι αρκετή για μια ισορροπημένη ζωή με το σκυλάκι που υιοθέτησαν μέσα στην πανδημία. Κι όμως, δεν αρκεί.

● Η πανδημία σαν να άνοιξε διάπλατα τα σπίτια μας στα οικόσιτα ζώα. Μήπως, όμως, τώρα που επιστρέφουμε από την τηλεργασία, υπάρχει ο κίνδυνος της εγκατάλειψης και της επιστροφής τους στον δρόμο;

Η κυνοφιλία είναι φαινόμενο των μεγάλων αστικών κέντρων, με τη μοναξιά τους και την ανασφάλεια. Οσο ζούσαμε στα χωριά ο σκύλος ήταν μόνο για κάποια χρησιμότητα και λιγότερο για συντροφιά. Η ανασφάλεια με κάνει να θέλω κάποιος να με φυλάει και να με ειδοποιεί. Να επιστρέφω και να με περιμένει κάποιος.

Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι προτείνονται ως μορφή θεραπείας για τους ανθρώπους που πρέπει να κοινωνικοποιηθούν, να έχουν κίνητρο να βγαίνουν έξω από το σπίτι. Ο κορονοϊός ενίσχυσε αυτή την απόκτηση κατοικίδιων και ιδιαίτερα των σκύλων. Και όχι για να έχουν οι άνθρωποι μια δικαιολογία να σπάνε την απαγόρευση, για μία βόλτα.

Οι περισσότεροι ένιωσαν την ανάγκη γιατί είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Διάβασα ότι στην Αγγλία ήδη ζητούν «ιδιοκτήτες» να επιστρέψουν 35.000 σκυλιά. Κι εκεί, όταν επιστρέφεις τα σκυλιά και δεν υιοθετηθούν, θανατώνονται. Εδώ δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό. Eίμαστε πιο συνειδητοποιημένοι.

● Σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι υπάρχουν συχνά υπερβολές στη συμπεριφορά μας απέναντι στα κατοικίδιά μας; Ορισμένες φορές ο σκύλος γίνεται το υποκατάστατο ενός παιδιού, ενός συντρόφου, κι αντί να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση, τελικώς λειτουργεί αντίθετα.

Για πολλούς λειτουργεί ανάποδα και για άλλους είναι λυτρωτικό να λένε στις γάτες τον πόνο τους –και το πολύ πολύ να τους σκίσουν τις κουρτίνες με τα νύχια τους–, παρά να διαπραγματευτούν τις σχέσεις τους με έναν άνθρωπο. Κάτι που είναι πιο δύσκολο.

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μόνοι τους επί χρόνια κι όσο μεγαλώνουν συνηθίζουν με τη μοναξιά τους, γίνονται πιο απαιτητικοί στις σχέσεις με τους ανθρώπους. Ομως ένας σκύλος δεν μπορεί με τίποτε να υποκαταστήσει ένα παιδί.

● Πού εντοπίζετε τις μεγαλύτερες υπερβολές στη συμπεριφορά μας;

Αυτό που αγγίζει και ξεπερνά την υπερβολή είναι η υπερπροστατευτικότητα προς τα σκυλιά, είτε είναι δικά σου είτε όχι. Αυτό το κάνουν φυσικά κι αντίστοιχοι άνθρωποι με τους συντρόφους τους ή με τα παιδιά τους, που τα τοποθετούν σε μια φούσκα και τα συνοδεύουν μέχρι 12 χρόνων στο σχολείο.

O σκύλος υποκαθιστά ό,τι πιο κοντινό σε συναίσθημα έχουμε. Kι όταν γίνει η διέξοδος για ένα ζευγάρι που έχει βαρεθεί, αποκτά έναν σκύλο και τα ακουμπά όλα πάνω του, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Δεν μπορούν να του βάλουν φωνή ακόμη κι αν κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι. Το αφήνουν ανεξέλεγκτο.

Ποια είναι η ιδανική συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά;

Κατ’ αρχάς πρέπει να ορίσουμε και να έχουμε απόλυτη συνείδηση γιατί παίρνουμε έναν σκύλο. Θέλουμε παρέα; Για το κυνήγι; Για να έχει σύντροφο ένας ηλικιωμένος;

● Κι αν υιοθετείς ένα σκυλί μόνο και μόνο για να το σώσεις από το καταφύγιο και τον δρόμο;

Συμφωνώ, αλλά αν θες να σώσεις ένα σκυλί κι είσαι δημοσιογράφος και λείπεις όλη τη μέρα από το σπίτι σου και έχεις ταξίδια, να μην το πάρεις γιατί υπάρχει πρόβλημα. Γιατί θα βάλεις το σκυλί στη ζωή σου, αλλά θα έχεις πρόβλημα κι εσύ και το σκυλί. Κι αν στρεσάρεται και σου φάει όλο το σπίτι γιατί τον αφήνεις πολλές ώρες μόνο του, δεν θα φταίει ο σκύλος. Αρα ισχύει πάλι το ίδιο, πριν το πάρεις πρέπει να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις μαζί του.

Ο σκύλος είναι μια ζωή που έχει απαιτήσεις, χαρακτήρα. Πρέπει να τρώει, πρέπει να λερώνει και πρέπει να έχεις χρόνο μαζί του. Αν δεν μπορείς να του τα διαθέσεις, δεν τον παίρνεις. Κι αν έχει προβλήματα συμπεριφοράς, θα πρέπει να το εκπαιδεύσεις.

● Που σημαίνει ότι έχει κι ένα κόστος…

Μπορείς να το αντέξεις οικονομικά αν είσαι στα όρια της πείνας; Σε αυτήν την περίπτωση αντί να το σώσεις, σου γίνεται και άγχος, κι αντί να βελτιωθεί μπορεί από να γίνει χειρότερο.

● Γι’ αυτόν τον λόγο τα εγκαταλείπουν;

Δύσκολα πια τα επιστρέφουν. Συνήθως αυτοί που το κάνουν είναι πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς που δεν τα βγάζουν πέρα. Κάποιος που έχει μέσα στην καρδιά του το σκυλί θα βρει κάποιον να το χαρίσει.

Ποια είναι η χειρότερη συνήθεια σε αυτούς που έχουν σκυλιά;

Οταν ξεκίνησα το 1983 τρόμαζα να πω στους ιδιοκτήτες να το βάλουν λίγο μέσα στο σπίτι και να μην το έχουν συνέχεια δεμένο. Τα περισσότερα σκυλιά ήταν κακοποιημένα.

Οταν αρχίσαμε να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες στον δρόμο, όλοι γελούσαν, τους φαινόταν παράλογο. Ή όταν προέτρεπες κάποιον να πάει για ιατρικές εξετάσεις το σκυλί του, έλεγε: «Εδώ δεν κάνω εγώ, θα κάνω στο σκυλί;»

● Δηλαδή γίναμε πιο πολιτισμένοι;

Οχι, μπήκε ο σκύλος στον πολιτισμό.

● Αυτή η είσοδος στον πολιτισμό δεν συνδέεται και με την είσοδο στην αγορά και την εμπορία των ζώων;

Να τα διαχωρίσουμε. Το ένα είναι το κλασικό εμπόριο, με εργαλεία, κλουβιά, τροφές. Εδώ γίνεται ό,τι ισχύει και με τον υπερκαταναλωτισμό για τα παιδιά μας. Από την άλλη πλευρά είναι ο κύκλος υπηρεσιών γύρω από τον σκύλο. Και μέσα σε αυτές τις υπηρεσίες, ξαφνικά θέλουμε κι έναν άνθρωπο να βγάλει βόλτα τον σκύλο μας έναντι αμοιβής.

Εντάξει, καταλαβαίνω, μπορεί να σου τύχει κάτι, ένα ατύχημα ή να χρειαστεί να εργαστείς ένα καλοκαίρι και να μην έχεις τον φίλο ή τον κολλητό σου για να σε βοηθήσει με τον σκύλο, αλλά αν έχω έναν μόνιμο dogwalker, τότε γιατί να έχω σκύλο;

● Είναι πολύ εκτεταμένο αυτό το φαινόμενο;

Δυστυχώς ναι. Ιδιαίτερα τώρα τελευταία. Και λέω δυστυχώς όχι για την υπηρεσία και για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν. Αλλά όταν έχεις έναν σκύλο τον οποίο άλλος τον ταΐζει, άλλος τον πάει βόλτα κι εσύ λείπεις όλη μέρα, ποιο το νόημα της επαφής; Γιατί ο σκύλος έχει ανάγκη από επαφή.

● Ποιες άλλες υπηρεσίες υπάρχουν;

Οι κτηνίατροι, που πάντα ήταν μια σοβαρή επιστήμη. Οι εκπαιδευτές, που όσο περνάνε τα χρόνια έχουμε γίνει περισσότεροι από τους σκύλους. Οι πανσιόν σκύλων και τα καταφύγια. Τα κομμωτήρια σκύλων, όπου μία καλή κομμώτρια μπορεί να μην κάνει διάγνωση αλλά μπορεί να σε παραπέμψει σε γιατρό αν δει κάτι στο σκυλί σου.

Επίσης υπάρχουν οι εκτροφείς των σκύλων, που είναι επαγγελματίες αλλά και κάποιοι που πουλάνε από την πίσω πόρτα και λένε ότι το κάνουν γιατί είναι τάχα ρομαντικοί και ζητάνε 1.200 το κουτάβι.

● Πρέπει να υπάρχουν εκτροφείς;

Γιατί να μην υπάρχουν;

● Οπως ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορίας έτσι και το ζώο...

Είσαι αλλεργική και θες έναν σκύλο. Μόνο με το κανίς θα μπορέσεις να ζήσεις γιατί δεν μαδάει. Ή εγώ, για παράδειγμα, εκπαιδεύω σκύλους οδηγούς.

Ακόμη κι αν πάρω έναν από το καταφύγιο, θα χρειαστεί να περάσει από ένα στάδιο εκπαίδευσης 2 χρόνων. Κι αν σε αυτά τα 2 χρόνια εκδηλώσει την επιφυλακτικότητα που βγάζει ένας σκύλος-φύλακας, θα χαθούν όλα. Ποιος θα πληρώσει τον άνθρωπο εκπαιδευτή και πώς θα καλυφθεί ο τυφλός;

Το ίδιο συμβαίνει και με έναν σκύλο έρευνας. Μπορείς να πάρεις από τα καταφύγια, αλλά αν δεν σου κάνουν, θα έχουν περάσει 4 χρόνια. Ή πάλι μπορεί να θες έναν σκύλο για εκρηκτικά. Εκεί μπορεί να κάνουν και τα ημίαιμα.

● Πόσοι εκπαιδευτές είσαστε;

Δεν ξέρω πια.

● Πώς γίνεται κάποιος εκπαιδευτής πιστοποιημένος;

Πιστοποιημένος ακόμη δεν γίνεται. Εχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία ως Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων για να αποκτήσει υπόσταση το επάγγελμα. Η σχετική αναφορά είναι στα θετικά του νέου νόμου. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν και πότε θα εφαρμοστεί.

● Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει εκπαιδευτής;

Υπάρχουν δύο τρόποι. Eίτε να παρακολουθήσει κάποια μορφή μάθησης σε ιδιωτικά ΙΕΚ είτε να πάει μαθητευόμενος σε κάποιον εκπαιδευτή, όπως γινόταν παλιά με τους μάστορες. Και στις δυο περιπτώσεις δεν υπάρχει απόλυτη αξιοπιστία. Εξαρτάται και από τις σχολές και από τον μάστορα.

Αν θες να γίνεις νόμιμος είναι πολύ απλό: πηγαίνεις στην Εφορία και κάνεις έναρξη.

● Τόσο απλό;

Μου έχει τύχει παλιοί πελάτες μου να έχουν γίνει και εκπαιδευτές σκύλων και να κυκλοφορούν με κάρτες και το μπλουζάκι της σχολής…

● Υπάρχουν χώρες πρότυπα στην εκπαίδευση σκύλων;

Υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές σχολές κυνόφιλων σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Αμερική, Ιταλία. Στην Αγγλία, στο Λιντς, και στον Καναδά εκπαιδεύουν σκυλιά ναυαγοσώστες. Οι Ιταλοί έχουν μεγάλη παράδοση στο κυνήγι.

● Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγεται ο εκπαιδευτής;

Yπάρχουν τρεις τρόποι εκπαίδευσης. Είτε πας στη σχολή είτε έρχεται ο εκπαιδευτής στον χώρο σου ή αφήνεις τον σκύλο σου στον χώρο εκπαίδευσης εάν ζεις μακριά, στην επαρχία. Ολοι οι τρόποι έχουν και αρνητικά και θετικά.

Απλώς σε μια σχολή έχεις την ασφάλεια ότι δεν θα σου τύχει ατύχημα. Καλό είναι να εμπιστευτείς τον φίλο σου ή τον κτηνίατρο σου και φυσικά να μιλήσεις απευθείας με τον εκπαιδευτή για να γίνει πρώτα η αξιολόγηση του σκύλου. Συνήθως ο ιδιοκτήτης περιγράφει, αλλά ο εκπαιδευτής πρέπει να δει από κοντά τον σκύλο και εσένα. Να έχει προσωπική επαφή, να είσαι εκεί. Να δει τον χώρο, τους υπόλοιπους μαθητές...

● Πολλοί λένε ότι είστε εκπαιδευτές ανθρώπων κι όχι σκύλων.

Οχι, εκπαιδευτές σκύλων είμαστε. Εμείς εκπαιδεύουμε τον άνθρωπο πάνω σε αυτά που μαθαίνουμε στον σκύλο. Δεν μπορώ εγώ να εκπαιδεύσω έναν καθηγητή πανεπιστημίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Μα, είναι τα ίδια σκυλιά;
Οι «πριν-και-μετά» φωτογραφίες σκύλων είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς τα όμορφα ζώα μοιάζουν εντελώς διαφορετικά μετά την αλλαγή τους.
Μα, είναι τα ίδια σκυλιά;
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ο Τζακ σε καλά χέρια
Ο Τζακ δεχόταν πολλές εκφράσεις αγάπης, όλα ήταν εντελώς καινούργια γι’ αυτόν, η συγκίνησή του ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε παρά να κλάψει όταν ένιωθε τόσο αγαπητός.
Ο Τζακ σε καλά χέρια
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Τα κυνοκομεία δεν είναι η μόνη λύση
Με δεδομένο ότι σε κάθε υιοθεσία αδέσποτου ζώου αντιστοιχούν 5 εγκαταλείψεις, η λογική λέει ότι κάτι άλλο θα ’πρεπε να γίνει πέρα από τα κυνοκομεία-στρατόπεδα συγκέντρωσης ζώων.
Τα κυνοκομεία δεν είναι η μόνη λύση
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Αυτός φταίει που αγάπησα τους σκύλους
Ο Αρης ήταν ο πρώτος μου σκύλος -ένας ημίαιμος μεγαλόσωμος γκέκας-, και τον βρήκα, κουταβάκι μια σταλιά, στην παραλία της Ραφήνας, όπου έκανα βόλτες ένα βροχερό χειμωνιάτικο πρωί.
Αυτός φταίει που αγάπησα τους σκύλους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια μέρα στο ιατρείο
Περιστατικά φροντίδας σκύλων και γάτων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και χρειάζονται επιμελή εξέταση και οδηγίες για βελτίωση της κατάστασής τους.
Μια μέρα στο ιατρείο
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Καρδιά μου!
Η Σπλότζερ, το γερμανικό κοντότριχο πόιντερ, που ζει στο Νορθαμπτονσάιρ, έχει δύο καρδιές, μία μέσα στο σώμα της και μία έξω, στο τρίχωμά της.
Καρδιά μου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας