• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.2°C / 7.3°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 9.0°C
  0 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 5.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.1°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 10.2°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.5°C / 7.6°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 3.8°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 2.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.1°C / 7.5°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.4°C / 6.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον καραβομαραγκό Ανδρέα Λιόλιο

 • A-
 • A+
Τιμώντας τη μνήμη του Ανδρέα Λιόλιου και του Δούκα Γιαμουγιάννη, καθώς και της ιστορίας και παράδοσης του Πλωμαρίου θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης του Αιγαίου.

Εφυγε ξαφνικά και διακριτικά από τη ζωή ο Ανδρέας Λιόλιος, ο τελευταίος καραβομαραγκός του Πλωμαρίου, μόλις έναν μήνα μετά τον Δούκα Γιαμουγιάννη. Βιάστηκε, ποιος ξέρει γιατί, να τον ακολουθήσει. Ποιος ξέρει, μπορεί τώρα να σκαρώνουν παρέα ένα τρεχαντήρι ή ένα «πέραμα»…

Απρόσμενα και αθόρυβα έφυγε από κοντά μας για τη «γειτονιά των αγγέλων», αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο Διαμάντω, τα παιδιά του, Μαρία και Γιώτα, τον αδελφό του, τα εγγόνια, τα δισέγγονά του και όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, τον εκτιμήσαμε ως άνθρωπο και ως καραβομαραγκό με την απαράμιλλη τέχνη του και προφανώς τον αγαπήσαμε. Πήρε τον δρόμο της αιωνιότητας και πέταξε μέσα από την αγκαλιά των οικείων του, που δεν μπόρεσαν να εξορκίσουν το μοιραίο.

Ο αχός από τις θλιμμένες καμπάνες της Αγίας Παρασκευής δεν πρόλαβε να κοπάσει στο αποχαιρετιστήριο κάλεσμα των ενοριτών της για τον Δούκα Γιαμουγιάννη και αμέσως στον ίδιο τόνο ξανασήμαναν για το στερνό αντίο στον Ανδρέα Λιόλιο.

Ο αγαπημένος μας φίλος υπήρξε άνθρωπος εγκάρδιος, πράος, ανώτερου ήθους, ένας «λεβεντάνθρωπος» στην όψη και την ψυχή, με αγάπη και μεράκι στην τέχνη του, που ήθελε και περίμενε να τη μεταδώσει σε νέους και παιδιά του Πλωμαρίου. Το δρασκέλισμά του στο «άλλο σύνορο» λύπησε βαθιά και όλη την κοινωνία του Πλωμαρίου, της οποίας έχαιρε την αγάπη και την εκτίμηση.

Ο Ανδρέας γεννήθηκε το 1939, πλάι στη θάλασσα και κοντά στους ταρσανάδες του πατέρα του, Παναγιώτη, του παππού του, Γιαννάκη Λιόλιου, στα Μανιάτικα.

Ως απόγονος της άλλης μεγάλης οικογένειας των καραβομαραγκών του Πλωμαρίου, των Λιόλιων, που δούλευαν με άλλον παραδοσιακό τρόπο, το «μονόχναρο», από αυτόν των Γιαμουγιάννηδων, μεγάλωσε μέσα στον ταρσανά και έμαθε την τέχνη του καραβομαραγκού, κληρονομώντας όλη την απαράμιλλη «μαστοριά» της οικογενειακής παράδοσης.

Από δεκατριών χρόνων, δούλευε με τον πατέρα του, Παναγιώτη, στον ταρσανά τους, μέχρι το 2003. Σκάρωνε καΐκια όλων των ειδών, αλλά κυρίως τα περίφημα «περάματα», παίρνοντας πάρα πολλές παραγγελίες όχι μόνο από το Πλωμάρι και τη Λέσβο, αλλά και από άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Χίο, τη Σύρο κ.λπ., καθώς και από την Καβάλα.

Ο ταρσανάς των Λιόλιων δούλευε πριν από το 1900 με τον παππού τού Ανδρέα, τον ξακουστό στο Αιγαίο Γιαννάκη Λιόλιο, στη συνέχεια, με τον γιο του Γιαννάκη, τον Παναγιώτη, και πατέρα του αλησμόνητου φίλου Ανδρέα, που αποχαιρετάμε, και από το 1953 μαζί του ο ίδιος ο Ανδρέας, αν και ήταν μόλις 13 χρόνων, μέχρι το 2003.

Το 2001, ο Ανδρέας Λιόλιος τιμήθηκε από το υπουργείο Αιγαίου και τον Σύλλογό μας «Το Πόλιον», όπως και ο Δούκας Γιαμουγιάννης, στο πλαίσιο της 1ης Regatta του Αιγαίου, που ξεκίνησε από το Πλωμάρι, θέλοντας να τιμήσουν οι διοργανωτές του την ξεχωριστή στη Λέσβο και το Αιγαίο ναυτοσύνη του.

Εγινε επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας, όπως και ο Δούκας, συνεργαστήκαμε και μοιραστήκαμε πολλά από τα οράματά μας για τη ναυπηγική παράδοση στο Πλωμάρι -και όχι μόνο.

Με πολλή αγάπη, μας δώρισε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε εκείνος και οι πρόγονοί του, ως παρακαταθήκη της διάσωσης και ανάδειξης της ναυπηγικής - ναυτικής παράδοσης του Πλωμαρίου και του Αιγαίου με τη δημιουργία του αντίστοιχου Μουσείου, για το οποίο έχει αγοραστεί προ εικοσαετίας (!) ένα όμορφο, παραλιακό βιομηχανικό κτίριο.

Τιμώντας τη μνήμη του Ανδρέα και του Δούκα, καθώς και της ιστορίας και παράδοσης του Πλωμαρίου θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης του Αιγαίου, στην οποία είχε ξεχωριστή θέση το Πλωμάρι.

Με πόνο ψυχής απευθύνουμε το ύστατο «χαίρε» στον αγαπημένο μας Ανδρέα, μαζί με την υπόσχεση προς εκείνον αλλά και προς τον Δούκα ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη διάσωση και ανάδειξη της τέχνης τους.

⚫ Ενα μικρό αφιέρωμα στον Ανδρέα Λιόλιο, με video του Συλλόγου μας, που αποτελεί μικρό απόσπασμα παλαιότερου με τίτλο «Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι». Το απόσπασμα αυτό που επιμελήθηκε, όπως και το παλαιότερο, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας, «Το Πόλιον».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η γόησσα των Κυκλάδων με άλλη ματιά
Αρχές φθινοπώρου και οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν... Ομως εδώ στη Σύρο, στην καρδιά των Κυκλάδων, οι ήρεμες παραλίες με τις ζεστές ακόμα θάλασσες είναι ό,τι πρέπει για τις τελευταίες βουτιές.
Η γόησσα των Κυκλάδων με άλλη ματιά
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Οι μικρές κυρίες των Κυκλάδων
Μέσα σε έναν ούτως ή άλλως αλλοπρόσαλλο Αύγουστο, εμείς θα προτείνουμε πέντε θαλασσινά «καταφύγια», ιδανικά για όσους θέλουν να περάσουν μερικές μέρες σε μικρούς, νησιώτικους τόπους γεμάτους φως, θάλασσα,...
Οι μικρές κυρίες των Κυκλάδων
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Σέριφος, όλη η γοητεία των Κυκλάδων συμπυκνωμένη σε ένα νησί
Η πρώτη εικόνα που δίνει το νησί με το Λιβάδι και την ολόλευκη Χώρα να σκαρφαλώνει στον λόφο, είναι αυτή ενός γλυκού τόπου που τον κάνεις αμέσως δικό...
Σέριφος, όλη η γοητεία των Κυκλάδων συμπυκνωμένη σε ένα νησί
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Τήνος: Μοναδική και εναλλακτική
Αμμουδερές παραλίες διαδέχονται τα απόκρημνα βράχια της ακτής και μια υπέροχη τραχιά αλλά εύφορη ενδοχώρα, κατάστικτη από χωριά- κοσμήματα, ξερολιθιές και βενετσιάνικους περιστερώνες, διαμορφώνει το ιδιαίτερο...
Τήνος: Μοναδική και εναλλακτική
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μπετονιέρες ενάντια στις ξερολιθιές και στους σπιζαετούς
Οι ξερολιθιές είναι ένας σοφός τρόπος να δημιουργείται και να συντηρείται καλλιεργήσιμη γη σε τόπους όπου οι μεγάλες εύφορες πεδιάδες σπανίζουν και τα εδάφη είναι επικλινή και φτωχά.
Μπετονιέρες ενάντια στις ξερολιθιές και στους σπιζαετούς
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Η ξελογιάστρα των Κυκλάδων
Αν και τα τελευταία χρόνια κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλοιώσουν την κυκλαδίτικη φυσιογνωμία της, η Νιος παραμένει μια αυθεντική νησιώτισσα, πολύχρωμη, κεφάτη, αλλά ταυτόχρονα...
Η ξελογιάστρα των Κυκλάδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας