• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  59%

Gregorio Mirabal

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!

 • A-
 • A+
Ο Gregorio Mirabal ως ηγέτης περισσότερων από 500 αυτόχθονων λαών συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής για την προστασία της φύσης υπενθυμίζοντας τη σημαντική παρουσία τους.

Η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής που αφορά την προστασία της φύσης (IUCN World Conservation Congress 2021) τελειώνει τις εργασίες της σήμερα στη Μασσαλία. Μπορεί τα ψηφίσματά της να μην είναι δεσμευτικά για τις κυβερνήσεις του κόσμου, πλην όμως έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα μελλοντικά σχέδιά τους γιατί απηχούν τη γνώμη και καταδεικνύουν τη δύναμη μέρους των κοινωνιών που έχουν κατανοήσει πλήρως την εξάρτηση του ανθρώπινου είδους από τη φύση.

Σημαντική η παρουσία και των αυτοχθόνων λαών που για πρώτη φορά έχουν λόγο αλλά και ψήφο στη σύνοδο. Γιατί είναι σημαντική; Οι αυτόχθονες αυτή τη χρονική στιγμή είναι οι θεματοφύλακες της γνώσης που έχουν αποκομίσει από τη φύση, κατανοούν τις λειτουργίες της και κυρίως είναι αυτοί που προστατεύουν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Οι αυτόχθονες λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα -με τη ζωή τους- για την προστασία των εδαφών τους, διαχειρίζονται, δε, με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών, εκ των οποίων μόνο για το 10% έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Leaving no one behind».

Οι δασικές εκτάσεις που διαχειρίζονται, αποθηκεύουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών άνθρακα που απορροφούν τα τροπικά δάση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 55 τρισ. μετρικούς τόνους. Αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί με τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα που καταγράφηκαν το 2014 επί τέσσερις φορές.

Γι’ αυτό και οι βιοεπιστήμονες -και όχι μόνο- αναγνώρισαν πως «η έννομη κυριαρχία (δικαιώματα ιδιοκτησίας και χρήσης) των ιθαγενών πληθυσμών πάνω στη γη τους είναι το κύριο και το αποτελεσματικότερο εργαλείο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» - το 25% των παγκόσμιων εδαφών ανήκουν παραδοσιακά σε αυτόχθονες.

Ευκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας αφού αφορά τη ζωή όλων μας στον πλανήτη.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχει και ο Gregorio Mirabal (Γκρεγκόριο Μιραμπάλ) απ’ τον λαό Wakuenai Kurripako της Βενεζουέλας, ως ηγέτης περισσότερων από 500 αυτόχθονων λαών. Και μαζί του έχει περίπου τρία εκατομμύρια υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από τη συνεργασία του ως εκπροσώπου -γενικός συντονιστής του COICA (συντονιστής Αυτόχθονων Οργανώσεων της Λεκάνης του Αμαζονίου)- με το Avaaz.

Και απευθύνεται στους ηγέτες του κόσμου λέγοντας:

«Ως πολίτες ανησυχούμε με τα επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι μέσα στη γενιά μας τα οικοσυστήματα που συντηρούν τη ζωή στον πλανήτη μας μπορεί να καταρρεύσουν. Σας καλούμε να συμφωνήσετε για την προστασία του 50% της θαλάσσιας και χερσαίας έκτασης του πλανήτη ώστε να μπορέσει να αναγεννηθεί η ζωή. Αυτό το σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της ανθρώπινης ανάπτυξης και να έχει την υποστήριξη των αυτόχθονων πληθυσμών. Με αυτό το μακροπρόθεσμο σχέδιο για βιώσιμη διαχείριση του πλανήτη, μπορείτε να αποκαταστήσετε την αρμονία στο κοινό μας σπίτι».

Στους πολίτες του κόσμου απευθύνει «επείγουσα κλήση για την προστασία τουλάχιστον του 50% της έκτασης του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του 80% του Αμαζονίου. Πρέπει να προστατέψουμε τα δάση, τα ποτάμια και τις θάλασσες που δίνουν ζωή σε όλες κι όλους μας, απ’ τον Αμαζόνιο μέχρι την Αφρική και την Ινδονησία. Η επιβίωσή μας εξαρτάται απ’ αυτό. Αν εκατομμύρια πολίτες στηρίξουν το αίτημά μας, μπορούμε να τους ξυπνήσουμε!» (εννοεί φυσικά τους ηγέτες των χωρών).

Ψηφίζουμε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή
Ο αντίκτυπος στην υπερθέρμανση του πλανήτη από την εκπομπή μεθανίου για την παραγωγή του φυσικού αερίου αυξάνει την πίεση για ταχεία μείωσή του.
Η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
Η μη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων απειλεί ευθέως την ικανότητα των ωκεανών να λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης άνθρακα κάτι που σημαίνει την επιτάχυνση των φαινομένων που συστήνουν την...
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;
Eνώ οι ωκεανοί παρέχουν θεμελιώδεις οικοσυστημικές υπηρεσίες μόνο το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας.
Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηθική ευθύνη: Αναζητείται!
Οχι, το ελατόδασος του Μαινάλου, προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές του καθενός αήθους. Είναι πνεύμονας ζωής που χρήζει προστασίας και σεβασμού.
Ηθική ευθύνη: Αναζητείται!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!
Οσο οι επιστήμες αναπτύσσονται, παρατηρούμε ότι πολλοί ερευνητές στρέφονται στην παρατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων της φύσης προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Τα δέντρα, ισχυρή ασπίδα στην κλιματική αλλαγή!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας