• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.2°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιθυμίες της πλειονότητας και προσωπική ευτυχία

 • A-
 • A+
«Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, να θέτετε συνέχεια στους εαυτούς σας ερωτήματα. Η εποχή μας ζητά απαντήσεις αλλά δεν αναρωτιέται», λέει ο Ιταλός συγγραφέας Σιμόνε Περότι, ο οποίος έγινε γνωστός στη χώρα μας όταν ηγήθηκε της πρωτοβουλίας Progetto Mediterranea, μια πολιτιστική, επιστημονική και ναυτική εκστρατεία με πενταετή διάρκεια, που περιλαμβάνει διαδρομές στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο και στην Ερυθρά Θάλασσα και αποσκοπεί στο να μειωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου

Από τι είναι φτιαγμένη η ευτυχία μας; Ποια είναι η σχέση της ευτυχίας σε ατομικό επίπεδο με τις επιθυμίες της πλειονότητας; Γνωρίζουμε άραγε τις πραγματικές μας ανάγκες έτσι ώστε να επιδιώξουμε την υλοποίησή τους ακόμα κι όταν δεν βρίσκονται σε «πλήρη συμφωνία» με εκείνο που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ως «καλή/ορθή ζωή»; Για τη νεότερη γενιά των Γάλλων φιλοσόφων –με εκπρόσωπο τον Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ–, «η ευτυχία είναι να επιθυμούμε αυτό που έχουμε».

Αυτό κάποιες φορές εμπεριέχει είτε το να συμφιλιωθούμε με αυτό που είμαστε είτε το να αλλάξουμε ζωή, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο. Αυτό υποστηρίζει και η γαλλική ψυχανάλυση. Ενδεικτικά, ο Ζαν Μπερτράν Πονταλίς επιλέγει τη λέξη «εσωτερική μετατόπιση» έναντι της λέξης «αλλαγή», μια μετατόπιση που μεταβάλλει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο τον βιώνουμε.

Στα ψυχαναλυτικά χνάρια μοιάζει να βαδίζει και ο Σιμόνε Περότι, συγγραφέας –μεταξύ άλλων– του μπεστ σέλερ «Adesso basta» («Τώρα φτάνει») και «Rapsodia Mediterranea» («Μεσογειακή Ραψωδία»), εμπνευστής του Progetto Mediterranea και πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος που φαντασιώθηκε και εν συνεχεία υλοποίησε τον «Αλλο δρόμο». Αυτός είναι και ο τίτλος ενός βιβλίου του στο οποίο προτείνει ένα άλλο μοντέλο ζωής (L’ Altra Via) που δεν μας κρατά δέσμιους της ύλης και της «καλής ζωής» όπως αυτή πλασάρεται από την καθεστηκυία τάξη.

Ο Σιμόνε Περότι μάς εξηγεί μέσα από ποιες ψυχικές διαδικασίες νίκησε τους φόβους του, εγκατέλειψε μια καριέρα τεχνοκράτη και ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο για να επιλέξει έναν δρόμο δίχως σταθερή εργασία και χωρίς χρήματα, αλλά με αυθεντικές σχέσεις και αυτονομία. Ελαχιστοποίησε το κόστος ζωής του, αφοσιώθηκε στη συγγραφή και στη φύση, αναστύλωσε με τα ίδια του τα χέρια ένα παμπάλαιο σπίτι στην περιοχή της Λιγκούρια, υπέμεινε για κάποιο χρονικό την αναπόδραστη μοναξιά του ανθρώπου που δεν ζει για να εργάζεται και να καταναλώνει. Δημιούργησε δεσμούς με καινούργιους ανθρώπους, έβγαλε νέες ρίζες, έχτισε με αποκλειστικά προσωπική εργασία και με τη βοήθεια της συντρόφου του ένα σπίτι από πέτρα δίπλα στη θάλασσα των Κυθήρων.

«Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, να θέτετε συνέχεια στους εαυτούς σας ερωτήματα. Η εποχή μας ζητά απαντήσεις αλλά δεν αναρωτιέται», λέει ο Ιταλός συγγραφέας, ο οποίος έγινε γνωστός στη χώρα μας όταν ηγήθηκε της πρωτοβουλίας Progetto Mediterranea, μια πολιτιστική, επιστημονική και ναυτική εκστρατεία με πενταετή διάρκεια, που περιλαμβάνει διαδρομές στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο και στην Ερυθρά Θάλασσα και αποσκοπεί στο να μειωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου. Τα μέλη του σκάφους συναντούν από το 2014 σε κάθε σταθμό της διαδρομής τους καλλιτέχνες και διανοούμενους για να συλλέξουν τη σκέψη τους και να τη μεταδώσουν. Ηδη αρκετά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από την Ιταλία και το εξωτερικό συμμετέχουν στις επιστημονικές δράσεις και στα πειράματα που διεξάγονται εν πλω για την προστασία της θάλασσας... και την προστασία της ελεύθερης σκέψης και της εσωτερικής ζωής.

Οταν η κοινωνία παρεμβαίνει στην ευτυχία μας –έγραφε ο Κορνήλιος Καστοριάδης– αυτό είναι ολοκληρωτισμός, καθώς η κοινωνία επιβάλλει τις θέσεις της πλειοψηφίας. Και οι επιθυμίες της πλειοψηφίας δεν έχουν καμία σχέση με την προσωπική ευτυχία. Ο Καστοριάδης επέμενε στην έννοια της αυτονομίας στο ατομικό πεδίο, δηλαδή να ξέρουμε τι επιθυμούμε, να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε και γιατί.

Ο Σιμόνε Περότι, ο οποίος έχει υπογράψει και το «Avanti Tutta», ένα μανιφέστο ατομικής επανάστασης, επιμένει στην έννοια της ελευθερίας της βούλησης ως βασικής παραμέτρου της ευτυχίας. Και σε αυτό το σημείο συναντιέται με τους ψυχαναλυτές που πρεσβεύουν πως η ελευθερία της βούλησης προϋποθέτει ένα ανθρώπινο υποκείμενο ενσυνείδητο, ικανό να σκεφτεί αυτόνομα.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι πολιτιστικού κόσμου της Μεσογείου που συμμετέχουν στο εγχείρημα Progetto Mediterannea τοποθετούνται ενάντια στην απλουστευτική άποψη περί της «καλής ζωής» που πρεσβεύει η βιομηχανία της ευτυχίας, καταδικάζοντάς μας στο περιθώριο όταν δεν υπακούμε στη δικτατορία των θετικών συναισθημάτων και όταν δεν ζούμε «μια χαρούμενη ζωή», όπως την εννοούν οι θετικοί οικονομολόγοι, τα μίντια και οι θετικοί ψυχολόγοι.

Οι θετικοί οικονομολόγοι, υιοθετώντας απόψεις των θετικών ψυχολόγων, εκτρέπουν την ευτυχία σε ποσοτικοποιημένο κριτήριο αποτίμησης της ζωής. Αυτό είχαν επισημάνει και οι κοινωνικοί επιστήμονες Edgar Cabanas / Eva Illouz στην «Ευτυχιοκρατία», αναλύοντας πως το πεδίο της κατανάλωσης επεκτείνεται και στον εσωτερικό μας κόσμο, μετατρέποντας ακόμα και τα συναισθήματα σε κοινά εμπορεύματα.

Υπολογίζουν, με ερωτηματολόγια και μετρήσεις, έννοιες όπως «ευτυχία» και «ευζωία». Ετσι εγκαθιστούν «δείκτη ευτυχίας» ως δείκτη εθνικής, κοινωνικής και πολιτικής προόδου, αντικειμενικοποιούν δηλαδή την ευτυχία, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αναζήτησή της με διαφορετικό τρόπο. Ο Σιμόνε Περότι μέσα από τα βιβλία και την προσωπική διαδρομή του κατάφερε να μας δείξει, ωστόσο, έναν άλλο δρόμο, απαλλαγμένο από τη διαρκή και τυραννική επιδίωξη της υποχρεωτικής ικανοποίησης σύμφωνα με τα «πρότυπα της εποχής».

Κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής ναυτικής του εκστρατείας αφύπνισε εκατοντάδες ανθρώπους σχετικά με τη δυνατότητα να ζήσουν διαφορετικά, έτσι ώστε η ευτυχία να μην είναι ένα εργαλείο στα χέρια οργανισμών, επιχειρήσεων, θεσμών και κυβερνήσεων για τη δημιουργία πιο πειθήνιων πολιτών. Οσο για την απάντησή του όταν τον ρωτούν πώς τα κατάφερε όταν αποτραβήχτηκε από την κοινωνία; Απαντά: «Εγώ είμαι η κοινωνία. Οταν οι άνθρωποι τραβούν έναν διαφορετικό δρόμο γιατί αισθάνονται πως είναι λάθος ο δρόμος που είχαν πάρει, γεννιέται μια νέα κοινωνία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πληγή της επιθυμίας
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και η λανθασμένη διαχείρισή τους είναι προφανώς δυσμενείς για τη δημοκρατία, ενώ χρειάζεται μια ειλικρινής πληροφόρηση των πολιτών και η αναγνώριση όλων των λαθεμένων...
Η πληγή της επιθυμίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μόδα
H βιομηχανία της μόδας είναι μια αγορά τόσο γιγαντιαία, με ένα τόσο έντονο αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην κοινωνία, που το μέγεθός της τρομάζει.
Μόδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πόλη και ο Covid
Ο Covid-19 λειτούργησε κατά κύριο λόγο ως ψηφιακός επιταχυντής, καθώς έχουν ψηφιοποιηθεί ανέλπιστα γρήγορα αρκετοί τομείς της ζωής μας.
Η πόλη και ο Covid
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εμπορία ανθρώπων: Η έννοια της συναίνεσης
Η συναίνεση του θύματος στην εκμετάλλευσή του είναι από τις βασικότερες έννοιες που μπορεί να συσκοτίσουν την εκμεταλλευτική του συνθήκη και γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί πυρήνα της υπερασπιστικής...
Εμπορία ανθρώπων: Η έννοια της συναίνεσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θεατές μπροστά στην ωμή βία
Ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπος με τη ρωγμή του και προβαίνει με μεγαλύτερη ευκολία στη βία.
Θεατές μπροστά στην ωμή βία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας