• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.1°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.8°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 18.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.2°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 16.5°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.7°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 17.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  81%
DREAMSTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τα συναισθήματα

 • A-
 • A+
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ έκανε μεγάλο λάθος: οι κακές μητέρες και οι τραυματικές εμπειρίες στα παιδικά χρόνια δεν είναι η κύρια αιτία συναισθηματικών προβλημάτων. Τα συναισθηματικά προβλήματα προκαλούνται από την ανώμαλη λειτουργία του μυαλού και του προμετωπιαίου φλοιού.

Γνωρίζατε πως οι οδηγοί ταξί στο Λονδίνο έχουν αναπτύξει μεγάλο ιππόκαμπο, που είναι η ίδια η περιοχή του μυαλού η οποία αποθηκεύει μνήμη; Ή ότι περιοχές του μυαλού του Αϊνστάιν που είχαν σχέση με τη λειτουργία των αριστερών δαχτύλων του ήταν διευρυμένες, καθώς ο Αϊνστάιν έπαιζε βιολί;

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πλέον πως ο Σίγκμουντ Φρόιντ έκανε πολύ μεγάλο λάθος όταν είπε πως οι κακές μητέρες και οι τραυματικές εμπειρίες στα παιδικά χρόνια προκαλούν συναισθηματικά προβλήματα αργότερα στη ζωή. Οι πιο πρόσφατες νευροαπεικονιστικές μελέτες είναι άκρως αποκαλυπτικές, καθώς δείχνουν πως ο προμετωπιαίος φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου ακριβώς κάτω από το μέτωπο, που είναι η νεότερη αλλά ταυτοχρόνως η πιο προηγμένη περιοχή του μυαλού, πρέπει να δυσλειτουργεί ώστε να προκληθούν συναισθηματικά προβλήματα.

Το αίσθημα ασφάλειας και άνεσης, τα καλά νέα, η χαρά, η έξυπνη επίλυση προβλημάτων και η φυσική και πνευματική άσκηση προωθούν την παραγωγή ντοπαμίνης και ενδορφινών. Αντιθέτως, το άγχος, η δυστυχία, τα κακά νέα, ο πόνος, η δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και η ελλιπής φυσική και πνευματική άσκηση προκαλούν τον εγκεφαλικό θάνατο εξαιτίας της οξείδωσης, την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών και την παραγωγή γλουταμινικού οξέος.

Πολλές συναισθηματικές διαταραχές προέρχονται από άλλα συναισθηματικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα η σύφιλη, εφόσον δεν έχει θεραπευτεί, αλλά και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής εξελίσσονται σε νευροσύφιλη-άνοια και σε εθισμό ουσιών αντίστοιχα.

Επίσης η σχιζοφρένεια προκαλείται ύστερα από τη μη επαρκή αντιμετώπιση ενός ψυχωτικού επεισοδίου. H διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, εφόσον δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό ουσιών, ενώ το άγχος, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Σημειώνεται πως το 95% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ θεραπεύεται μέσω της αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νόσων, τραυμάτων κεφαλής, χρόνιου πόνου, κατάθλιψης και άπνοιας ύπνου.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τάση όσον αφορά τις εγκεφαλικές και συναισθηματικές διαταραχές: ανακατατάσσονται ως ιατρικές παθήσεις μόλις εντοπιστεί συγκεκριμένη αιτία. Για παράδειγμα, από τότε που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη η νευροσύφιλη-άνοια έχει χαρακτηριστεί ως ιατρική πάθηση.

Σε αυτό το σημείο θα θέσω ένα αρκετά «ευαίσθητο» ερώτημα: ο ψυχίατρός σας, ο ψυχολόγος σας ή ο οικογενειακός σας γιατρός είναι εξοικειωμένοι με τις νεότερες ανακαλύψεις που αφορούν τον εγκέφαλο;

Ας υποθέσουμε πως αναζητείτε βοήθεια για την υπερβολική εξάρτησή σας στα προϊόντα καπνού ή κάνναβης στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε το άγχος. Ποια είναι η στρατηγική θεραπείας; Το «ξεσκάλισμα» των παιδικών σας χρόνων ή τραυμάτων, παλαιότερων και μη, για να αντιμετωπιστεί ο εθισμός σας; Η θεραπεία που σας χορηγείται αντιμετωπίζει τα βασικά βιολογικά και συναισθηματικά προβλήματά σας; Προσφέρει ατομική και έξυπνη αντιμετώπιση του προβλήματος που βασίζεται στον εγκέφαλό σας;

Βεβαίως οποιοσδήποτε ειδικός του εγκεφάλου και των συναισθημάτων θα έπρεπε να δέχεται ερωτήσεις οι οποίες αφορούν τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν μια προτεινόμενη στρατηγική θεραπείας και επίσης θα έπρεπε να είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε έναν διάλογο με τον ασθενή που χρειάζεται βοήθεια. Εξαιτίας της σύγχρονης τεχνολογίας και της πρόσβασης στην πληροφορία βρισκόμαστε σε μια «νέα εποχή» για τους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια ως προς την αντιμετώπιση των συναισθηματικών προβλημάτων.

*Πρώην καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ. Ηταν ψυχίατρος στην περιοχή της Ουάσινγκτον για 40 χρόνια, διετέλεσε επικεφαλής ψυχιατρικός σύμβουλος του FBI και είναι συγγραφέας πολλαπλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων «The Brain: A Beautiful Journey», «Viagra for your Brain» και «JFK: A Magnificent Journey»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γαλήνη και θαλπωρή σε όσους έχουν ανάγκη
Η επιστήμη της ανακουφιστικής φροντίδας (palliative care medicine) εστιάζει στην καθολική ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών με χρόνια νοσήματα καθώς και των οικείων τους.
Γαλήνη και θαλπωρή σε όσους έχουν ανάγκη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι είδους άνθρωποι μέσα στα υγειονομικά κράτη;
Το 1905 ο γιατρός Pieter Eijkman εμπνεύστηκε μια πρωτοβουλία στοχεύοντας στη δημιουργία διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπου οι επιστήμονες θα έβρισκαν κοινές λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα.
Τι είδους άνθρωποι μέσα στα υγειονομικά κράτη;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η φαρμακευτική καινοτομία είναι επιθυμητή όταν προσθέτει θεραπεία
Η ελληνική (φαρμακοβιομηχανία ήταν και είναι ένας δυναμικός βιομηχανικός κλάδος, με ιστορική διαδρομή και παράδοση. Η υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξής της είναι αναγκαία και πρέπει να είναι στόχος.
Η φαρμακευτική καινοτομία είναι επιθυμητή όταν προσθέτει θεραπεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα υπνωτικά χάπια και η άνοια
Η συχνή χρήση χαπιών ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με νέα έρευνα των Yue Leng, PhD, and Kristine Yaffe, MD, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.
Τα υπνωτικά χάπια και η άνοια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υπάρχει ζωή γιατί υπάρχει νερό!
Ερευνα αποκαλύπτει ότι περίπου 2,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενο πόσιμο νερό, 4,2 δισ. ζουν χωρίς ασφαλείς υποδομές αποχέτευσης και 3 δισ. δεν έχουν τις βασικές υποδομές για...
Υπάρχει ζωή γιατί υπάρχει νερό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας