• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  4 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  3 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  92%
AP Photo/Felipe Dana, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ποια βιώσιμη ανάπτυξη μιλάμε;

 • A-
 • A+
Εχουμε απολέσει πάνω από το 60% της βιοποικιλότητας και όμως συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε στους ωκεανούς σαν να ήταν κάδοι απορριμμάτων.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεφορτωθεί στον ωκεανό σχεδόν 1,27 εκατ. τόνους μολυσμένου νερού, αποθηκευμένου μέσα σε χιλιάδες δεξαμενές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα που καταστράφηκε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Το νερό που θα απορριφθεί, ενώ «φιλτραρίστηκε επανειλημμένα για να αποβάλει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες του (ραδιονουκλεΐδια), συνεχίζει να εμπεριέχει τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με τις υφιστάμενες τεχνικές.

«Το νερό θα μεταφερθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα προχωρήσει σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στον ωκεανό» ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.

«Η χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού αναμένεται να αποτρέψει την επιστροφή του νερού στην ακτή», εκτίμησε ο Ακίρα Ονο, διευθυντής της θυγατρικής της Tepco, αρμόδιας για την αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού, που ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει «να εξηγήσει λεπτομερώς τα μέτρα ασφαλείας» και αυτά που λαμβάνονται «για να αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης στη φήμη της αλιείας και άλλων δραστηριοτήτων της περιοχής». Στη φήμη λέει, όχι στην ίδια την αλιεία. Μα είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι πιστεύουμε τα μυθεύματά τους;

2021: Εχουμε απολέσει πάνω από το 60% της βιοποικιλότητας και όμως συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε, εν προκειμένω στους ωκεανούς, σαν να ήταν κάδοι απορριμμάτων και όχι κριτικής σημασίας για τη ζωή του πλανήτη οικοσυστήματα. Πυρηνικές δοκιμές, απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων είναι ακόμη συνήθεις πρακτικές, ενώ μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και ενώ έχουμε τη γνώση ότι κόβουμε το δέντρο που πάνω του όχι απλά καθόμαστε αλλά ευημερούμε. Πώς ευημερούμε; Σταχυολογημένα:

● Για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και συγκεκριμένα ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει ως βασική πηγή πρωτεϊνών τα αλιεύματα

● Τα θαλάσσια οικοσυστήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος, αφού απορροφούν περίπου τις μισές ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

● Το φυτοπλαγκτόν είναι το καύσιμο του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η μείωσή του αποτελεί πλήγμα για ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το πλαγκτόν παράγει το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, μειώνει το CO2 και είναι πολύ σημαντικό για την αλιεία

● Με τη θέσπιση προστατευτικών μέτρων για το 20%-30% της έκτασης των ωκεανών αναμένεται να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να διατηρηθούν αλιεύματα αξίας περίπου $80 δισ./έτος.

Και όμως, ενώ οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και παρέχουν θεμελιώδεις οικοσυστημικές υπηρεσίες -τροφή, ρύθμιση του κλίματος και μας εξασφαλίζουν την αναψυχή μας-, μόνο το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. Πόσο ακόμη θα αφήνουμε κάποιους να καταστρέφουν τις ζωές μας;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
Η μη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων απειλεί ευθέως την ικανότητα των ωκεανών να λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης άνθρακα κάτι που σημαίνει την επιτάχυνση των φαινομένων που συστήνουν την...
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
Οι αυτόχθονες λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα για την προστασία των εδαφών τους, ενώ διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών από τα οποία μόνο για το 10% έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηθική ευθύνη: Αναζητείται!
Οχι, το ελατόδασος του Μαινάλου, προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές του καθενός αήθους. Είναι πνεύμονας ζωής που χρήζει προστασίας και σεβασμού.
Ηθική ευθύνη: Αναζητείται!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το 2019 πρέπει να είναι «καταπράσινο»!
Περιβάλλον, ημερολόγιο 2019. Τι μας κληροδότησε ως γνώση το 2018; Εβαλε τις βάσεις που όμως για να καρποφορήσουν θα πρέπει να τις αναπτύξουμε. Τα τελευταία τερτίπια του καιρού παγκοσμίως, όπως λένε οι...
Το 2019 πρέπει να είναι «καταπράσινο»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μισούν τις περιοχές Natura;
Το ξανασερβίρισμα του σχεδίου εγκατάστασης αιολικού σταθμού εντός της προστατευόμενης περιοχής στη Νότια Σκύρο κινητοποίησε κατοίκους και φορείς.
Μισούν τις περιοχές Natura;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας