• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.7°C / 24.2°C
    4 BF
    40%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 18.3°C / 21.1°C
    3 BF
    45%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.0°C / 22.1°C
    5 BF
    67%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 14.4°C
    2 BF
    66%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 18.5°C
    5 BF
    77%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 19.3°C
    1 BF
    60%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.6°C
    5 BF
    33%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 16.3°C / 16.3°C
    4 BF
    70%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 21.1°C
    2 BF
    59%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.1°C / 20.9°C
    5 BF
    56%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.8°C
    5 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.3°C / 18.3°C
    5 BF
    56%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    3 BF
    77%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 25.0°C
    5 BF
    37%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.3°C / 23.5°C
    4 BF
    41%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 19.9°C
    2 BF
    78%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.0°C / 24.4°C
    4 BF
    26%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 16.3°C / 17.7°C
    2 BF
    71%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 20.0°C / 20.7°C
    2 BF
    39%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 12.3°C / 12.3°C
    3 BF
    64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εθνεγερσία στη μικροκλίμακα

  • A-
  • A+
Το βιβλίο αφορά στις επαρχίες Λιδορικίου και Μαλανδρίνου που ήταν από τις πρώτες της Στερεάς που ξεσηκώθηκαν στα τέλη Μαρτίου του 1821.

Ο τίτλος του κειμένου αντιστοιχεί στον τίτλο του εισαγωγικού σημειώματος του συναδέλφου στην «Εφ.Συν.» και ιστορικού Τάσου Κωστόπουλου για το βιβλίο «Στον δρόμο προς την ελευθερία - Οι επαρχίες Λιδορικίου και Μαλανδρίνου (Δωρίδας) στην Επανάσταση (1821-1828)». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εξαιρετικές εκδόσεις Φαρφουλάς (πάντοτε εγγύηση πως θα διαβάσετε ένα πολύ καλό βιβλίο) από τον Ανδρέα Κυτέα. Ο συγγραφέας δεν είναι ιστορικός, έχει ωστόσο παρακολουθήσει το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και για σχεδόν δέκα χρόνια εξέδιδε την τοπική εφημερίδα «Λόγος» στη Δωρίδα όπου γεννήθηκε και μένει.

Τόσο ο μεγάλος τίτλος του βιβλίου όσο και ο συγγραφέας του συγκλίνουν σε αυτό που η ιστοριογραφία ονομάζει «μικροϊστορία». Πρόκειται όχι για τις μεγάλες αφηγήσεις, ούτε για τα ανδραγαθήματα της κυρίαρχης τάξης, αλλά για το τι συμβαίνει στο μικροεπίπεδο της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ζωής. Ολα αυτά όσον αφορά, εν προκειμένω, τις επαρχίες Λιδορικίου και Μαλανδρίνου. Που ήταν από τις πρώτες της Στερεάς που ξεσηκώθηκαν στα τέλη Μαρτίου του 1821 ακολουθώντας το παράδειγμα του Μοριά, οι πρώτες που έδιωξαν ή εξόντωσαν τους κυρίαρχους Οθωμανούς και έως τον Απρίλιο του ’25 έμειναν απάτητες κι ελεύθερες και οι πρώτες οριστικά ελεύθερες επαρχίες της Ρούμελης.

Το πώς έγιναν όλα τούτα, ποιοι τα έκαναν, αλλά το κυριότερο πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι πριν από τον ξεσηκωμό (τι καλλιεργούσαν, ποιος όριζε τη φορολογία), καθώς και τι καταμαρτυρούν οι πηγές για τον απλό αγωνιστή αλλά και τους ηγέτες της Επανάστασης, για το πώς βίωναν τον πόλεμο οι άμαχοι και αν υπήρχαν διαφορές και πολιτικές αντιθέσεις - όλα αυτά εμπεριέχονται στο βιβλίο αυτό. Η μικροϊστορία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν σοβαρό μπούσουλα για την αλήθεια και το βιβλίο αυτό αποτελεί κομμάτι της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο πολεμικός ιμπεριαλισμός υφάνθηκε με το βαμβάκι!
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Χάρβαρντ, Σβεν Μπέκερτ, μάς συστήνει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η αυτοκρατορία του βαμβακιού» και μας μιλά για το σύστημα του καπιταλισμού μέσα στον χρόνο.
Ο πολεμικός ιμπεριαλισμός υφάνθηκε με το βαμβάκι!
ΝΗΣΙΔΕΣ
1821: Ιστορία και λογοτεχνία
Στο νέο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Πότε διάβολος πότε άγγελος» ο Κ. Ακριβός ανατέμνει την ιστορική πραγματικότητα, τόσο της ύστερης τουρκοκρατίας όσο και της περιόδου της Επανάστασης.
1821: Ιστορία και λογοτεχνία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο άνθρωπος που δεν μπήκε σε μάντρα
Μάριος Χάκκας - 48 χρόνια από τον θάνατό του ● Ηταν λογοτέχνης. Σπουδαίος λογοτέχνης. Δεν πρόλαβε να γράψει πολλά, γιατί πέθανε νωρίς, αλλά όσα άφησε είναι διαμαντάκια.
Ο άνθρωπος που δεν μπήκε σε μάντρα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δύο μοναξιές Ενας διάλογος για το λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα»
Ο Κολομβιανός Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες συναντά τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα στη Λίμα για να συζητήσουν για το λατινοαμερικανικό μυθιστόρημα.
Δύο μοναξιές Ενας διάλογος για το λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κείμενα, μαρτυρίες, αλήθειες
Με το βιβλίο του Νίκου Γερακάρη τα δεδομένα του 1821 προβάλλονται στην προγενέστερη περίοδο αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας.
Κείμενα, μαρτυρίες, αλήθειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας