• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γυναίκες και το περιβάλλον χρειάζονται προστασία

 • A-
 • A+
Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη από τους άντρες και αυτό έχει συντελέσει στο να αναπτύξουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

«Οι γυναίκες είναι μια κατώτερη κάστα», έλεγε η Σιμόν ντε Μποβουάρ και δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί ιστορία. Δεν είναι θεωρία. Είναι η θλιβερή πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας, με τις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις γυναικών να μην έχουν τέλος. Ωστόσο, η πατριαρχική κοινωνία που παράγει αυτή τη βία και την εκμετάλλευση δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια κοινωνική κατασκευή και οι κοινωνικές κατασκευές εύκολα ανατρέπονται.

Καθημερινά, όλο και περισσότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα βγαίνουν στον δρόμο και διεκδικούν να μπει ένα τέλος στη σκληρότητα, την εκμετάλλευση και τη βία. Παρ' όλα αυτά, όμως, το μοντέλο της πατριαρχίας εξακολουθεί να αναπαράγεται μέσα από τους θεσμούς της κοινωνίας μας. Αυτό δείχνει μια νέα έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι ανύπαρκτες στην εμβληματική Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία κινδυνεύει να αυξήσει τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων και να καθυστερήσει τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον, αφού η κλιματική δικαιοσύνη προϋποθέτει κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

«Εχω δει έφηβες να αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για να φτιάξουν τις μηχανές μας και επίσης έχω δει να μετατρέπουν βουνά και δάση σε σωρούς από μπάζα για να φτάσουν στο πετρέλαιο, τον άνθρακα και τα μέταλλα», γράφει η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Στις φλόγες», ισχυροποιώντας την ιδέα ότι, για να είναι αποτελεσματικό για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, ένα Πράσινο Νιου Ντιλ πρέπει να έχει ένα σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης. Ολα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και καμία πράσινη συμφωνία δεν θα είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αν στοχεύει να φέρει τη μικρότερη αναστάτωση στο σύστημα.

Αυτά ακριβώς που περιγράφει η Ναόμι Κλάιν βρίσκονται στη κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τότε που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερα η στρατηγική της Ενωσης για την ισότητα, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μιας Ευρώπης ισότητας και σεβασμού των δύο φύλων, αντικατοπτρίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Αλλωστε, και η Συνθήκη της Λισαβόνας επιβάλλει ως υποχρεωτική την ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων στη χάραξη των πολιτικών και αναγνωρίζει τη διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ της ισότητας των φύλων και των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ωστόσο, στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν κατάφεραν να επιτύχουν αυτή τη διασύνδεση. Παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απομονωμένες η μία από την άλλη, παρά τις δεσμεύσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο οικοφεμινισμός είναι ο δρόμος

Η έκθεση υπό τον τίτλο «Why the European Green Deal needs Ecofeminism» εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (ΕΕΒ) και το Women Engage for a Common Future (WECF) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heinrich Boll, καθώς και των υπουργείων Περιβάλλοντος της Αυστρίας και της Γερμανίας, και έχει στόχο να επισημάνει όχι μόνο τα προβλήματα που θα καταστήσουν άκυρη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά να προτείνει και λύσεις. Λύσεις οικοφεμινισμού, αφού η οικονομία των γυναικών, η οποία βασίζεται στην οικιακή οικονομία, όπου ο ένας φροντίζει τον άλλον, μπορεί να αποδειχθεί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποτρέψουμε την κλιματική κρίση που ήδη βρίσκεται στο κατώφλι μας.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη από τους άντρες έχει συντελέσει στο να αναπτύξουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση. Ενα παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση είναι ότι οι άντρες προκαλούν κατά μέσο όρο 8% έως 40% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις γυναίκες, κυρίως λόγω της κινητικότητας (προτιμούν περισσότερο το αυτοκίνητο σε αντίθεση με τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς) και των διατροφικών συνηθειών τους.

«Η κλιματική κρίση είναι μια από τις προκλήσεις της εποχής μας και επηρεάζει τις γυναίκες και τους άντρες διαφορετικά», αναφέρει η Αυστριακή υπουργός για τη Δράση για το κλίμα, Leonore Gewessler. «Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας να ληφθούν υπόψη οι διαφορές μεταξύ των φύλων, εάν θέλουμε να αναπτύξουμε λύσεις και έναν μετασχηματισμό που να λειτουργεί για όλους» σημειώνει η Πράσινη υπουργός, αφού η οικονομική δύναμη εξακολουθεί να κατανέμεται άνισα, η ενεργειακή φτώχεια να επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, ενώ, λόγω προτύπων ομορφιάς και κοινωνικών κανόνων, οι γυναίκες είναι πιο εκτεθειμένες σε χημικές ουσίες που βρίσκονται π.χ. σε καλλυντικά, βαφές μαλλιών και είδη περιποίησης.

Ωστόσο, για να κάνουμε τη μετάβαση που η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ευαγγελίζεται θα πρέπει η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων να αυξηθεί. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η εκπροσώπηση των γυναικών στον περιβαλλοντικό τομέα απέχει πολύ από το να είναι ίση με των ανδρών, γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη συνολική υποεκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, οι βουλευτές που συμμετέχουν στις επιτροπές περιβάλλοντος είναι στη πλειονότητά τους άντρες, ενώ το 70% των υπουργών Περιβάλλοντος στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είναι άντρες.

Συνεπώς, οι πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας που αναλύονται σε αυτή την έκθεση εξακολουθούν να κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από μια ανδροκεντρική προοπτική, με τον κίνδυνο να αναπαραχθούν οι υπάρχουσες ανισότητες και διακρίσεις στην κοινωνία μας. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός just transition, που είναι από τους βασικούς μηχανισμούς για τη δίκαιη μετάβαση, αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα ορυχεία άνθρακα, αφήνοντας έξω βιομηχανίες που θα πληγούν και απασχολούνται γυναίκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, οι πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας στερούνται και προοπτικής. Για παράδειγμα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική που απορροφά το 1/3 του προϋπολογισμού της Ε.Ε. δεν είναι μόνο επιβλαβής για το περιβάλλον αλλά και τυφλή, αφού δεν επιβραβεύει τις γυναίκες αγρότισσες που υιοθετούν περισσότερο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, αλλά αντίθετα ευνοεί το πατριαρχικό αντρικό μοντέλο. «Η γεωργία είναι ένα καλό παράδειγμα, ότι οι πολιτικές που αφορούν το φύλο θα αποφέρουν καρπούς. Οι γυναίκες γεωργοί είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μεθόδους της αναγεννητικής γεωργίας», λέει η Nadege Lharaig από το EEB, που συμμετείχε και στη συγγραφή της έκθεσης και καταλήγει ότι «κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αναγνώριση των διακρίσεων που υφίστανται τα φύλα. Μόνο τότε η μετάβαση θα είναι πραγματικά δίκαιη, για να μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Περίπου οι μισές από όλες τις γυναίκες ακτιβίστριες δολοφονήθηκαν γιατί υπερασπίστηκαν την κοινοτική γη τους και τα περιβαλλοντικά δικαιώματά τους.
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το αιματηρό τίμημα για τις περιβαλλοντικές ακτιβίστριες
Οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την προστασία της φύσης και θρηνούν απώλειες. Απειλούνται με βιασμό, παραδίδονται τα σπίτια τους στη φωτιά και οι οικογένειές τους δέχονται επιθέσεις με...
Το αιματηρό τίμημα για τις περιβαλλοντικές ακτιβίστριες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Tο σώμα ως πεδίο εκτύλιξης εξουσιών
Στις ΗΠΑ υπάρχει η πρόθεση άσκησης, εκ νέου, βιοπολιτικής τής λίμπιντο, διώκοντας το υποκείμενο που δεν είναι πειθήνιο και στοχεύοντας στον ηθικό σωφρονισμό της ανθρώπινης επιθυμίας.
Tο σώμα ως πεδίο εκτύλιξης εξουσιών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Ινδιάνοι και ο καθιστός πρωθυπουργός
Ενα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Κρήτης, ο Παλίγκρεμνος του Πλακιά έχει παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μην κρατά μία στάση επικίνδυνη και καθόλου οικολογική.
Οι Ινδιάνοι και ο καθιστός πρωθυπουργός
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια παραδοσιακή κοινωνία ανθεκτική στις αλλαγές
Η Μπιμπλή επιλέγει να εξετάσει την περίπτωση των Μεσογείων ως παράδειγμα «παραδοσιακής κοινωνίας», η οποία διακρίνεται από ομοιογένεια ως προς την παραγωγική δραστηριότητα και την καταγωγή του πληθυσμού.
Μια παραδοσιακή κοινωνία ανθεκτική στις αλλαγές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Συμμαχία των Φύλων: Εκπαιδεύοντας τους ενηλίκους
Τα μέλη του δικτύου είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο που δραστηριοποιούνται ως προς την έμφυλη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Συμμαχία των Φύλων: Εκπαιδεύοντας τους ενηλίκους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας