• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.0°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 31.4°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 30.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.2°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 30.0°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατάθλιψη: Aντιμάχεται τη ζωή

 • A-
 • A+

Στον κινηματογράφο η κατάθλιψη απεικονίζεται σε ασπρόμαυρα πλάνα. Ο ενσαρκωτής είτε διακατέχεται συνεχώς από αφόρητη θλίψη ή κάποιες φορές δείχνει να είναι καλά. Στην αληθινή ζωή όμως η κατάθλιψη χρωματίζεται με όσες αποχρώσεις του γκρίζου μπορεί να ξεχωρίσει το ανθρώπινο μάτι. Και είναι περισσότερες από 50.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί ένα επίμονο αίσθημα θλίψης και απώλειας ενδιαφέροντος. Επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων. Εμποδίζει τον άνθρωπο να φέρει εις πέρας τις καθημερινές δραστηριότητές του και μερικές φορές δημιουργεί το αίσθημα ως αν δεν αξίζει η ζωή.

Η κατάθλιψη δεν είναι οι σκοτεινές διαθέσεις που παρουσιάζονται στη μεγάλη οθόνη με ρομαντική διάθεση, οι δραματικές εξάρσεις θλίψης, αγωνίας και ατελείωτων δακρύων ή αντίθετα, μία «κανονικότητα». Είναι ένα ισοπεδωτικό γκρίζο βάρος που μεγαλώνει ακινητοποιώντας τον φορέα της, αφαιρώντας επιθυμίες, ελπίδες, έννοιες, απόψεις. Δεν έχει δράση η κατάθλιψη -συστατικό του δράματος, συνώνυμο της ζωής- έχει απραξία, ακινητοποιεί. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ζωντανή.


Συμπτώματα

Ενήλικες

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής, ωστόσο συνήθως έχει πολλά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, τα συμπτώματα εμφανίζονται τις περισσότερες φορές, σχεδόν κάθε μέρα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συναισθήματα θλίψης, δακρύρροιας, κενού ή απελπισίας
Εκρήξεις θυμού, ευερεθιστότητα ή απογοήτευση, ακόμη και για μικρά πράγματα
Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για τις περισσότερες ή όλες τις δραστηριότητες, όπως σεξ, χόμπι ή αθλητισμός
Διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας ή του υπερβολικού ύπνου
Κούραση και έλλειψη ενέργειας, με αποτέλεσμα ακόμη και οι μικρές εργασίες να απαιτούν επιπλέον προσπάθεια
Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή αυξημένη επιθυμία για τροφή και αύξηση βάρους
Αγχος, διέγερση ή ανησυχία
Αργή σκέψη, ομιλία ή σωματικές κινήσεις
Συναισθήματα απαξίας ή ενοχής, προσήλωση σε αποτυχίες του παρελθόντος ή αυτοκατηγορίας
Δυσκολία σκέψης, συγκέντρωσης, λήψης αποφάσεων και απομνημόνευσης πραγμάτων
Συχνές ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, αυτοκτονικές σκέψεις, απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονία
Ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα, όπως πόνος στην πλάτη ή πονοκέφαλοι

Για πολλά άτομα με κατάθλιψη, τα συμπτώματα είναι συνήθως αρκετά σοβαρά και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες, στην εργασία, στο σχολείο, στις κοινωνικές δραστηριότητες ή στις σχέσεις μας με άλλους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται γενικά άθλια ή δυστυχισμένοι χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά γιατί.

② Παιδιά και έφηβοι

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Στα νεότερα παιδιά, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, ευερεθιστότητα, προσκόλληση, ανησυχία, πόνους, άρνηση να πάει στο σχολείο ή έλλειψη βάρους.
Στους εφήβους, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, ευερεθιστότητα, αίσθημα αρνητικότητας και απαξίας, θυμό, κακή απόδοση ή κακή παρακολούθηση στο σχολείο, αίσθημα ότι δεν την/τον καταλαβαίνει κανείς, παρανοήσεις, υπερευαισθησία, χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ύπνου, αυτοτραυματισμό, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και αποφυγή κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

③ Ηλικιωμένοι

Η κατάθλιψη δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται ελαφριά. Δυστυχώς, η κατάθλιψη συχνά μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία σε ηλικιωμένους ενήλικες που μπορεί να αισθάνονται απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι διαφορετικά ή λιγότερο εμφανή σε ηλικιωμένους ενήλικες, όπως:

Δυσκολίες στη μνήμη ή αλλαγές προσωπικότητας
Σωματικοί πόνοι
Κόπωση, απώλεια όρεξης, προβλήματα ύπνου ή απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ
Επιθυμία να μείνουν στο σπίτι, αντί να βγουν έξω και να κοινωνικοποιηθούν
Αυτοκτονική σκέψη ή συναισθήματα, ειδικά σε ηλικιωμένους άνδρες


Τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Γάλα: μια καλή πηγή βιταμίνης D, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας στον οργανισμό μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσουν κατάθλιψη. Νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης ένα χρόνο αργότερα από εκείνα που δεν έλαβαν τη βιταμίνη. Αν δεν σας αρέσει επιλέξτε εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη δημητριακά, χυμούς ή ψάρια σε κονσέρβα.

Γαλοπούλα: περιλαμβάνει την τρυπτοφάνη, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που παίζει βασικό ρόλο στην κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα λειτουργούν στοχεύοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός χρησιμοποιεί τη σεροτονίνη. Αν δεν την προτιμάτε, επιλέξτε κοτόπουλο ή σόγια.

Βραζιλιάνικα φιστίκια: είναι πλούσια σε σελήνιο, που βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από τα μικροσκοπικά, επιβλαβή σωματίδια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι που δεν είχαν αρκετό σελήνιο στη διατροφή τους ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το χαμηλό σελήνιο προκάλεσε την κατάθλιψη. Μόνο το βραζιλιάνικο φιστίκι περιλαμβάνει τη μισή ημερήσια απαίτησή του οργανισμού για το μέταλλο. Αλλα τρόφιμα με σελήνιο: καστανό ρύζι, άπαχο βόειο κρέας, ηλιόσποροι και θαλασσινά.

Καρότα: γεμάτα β-καροτένιο, το οποίο μπορείτε επίσης να πάρετε από κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτες και πεπόνια. Μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το θρεπτικό συστατικό με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, χωρίς όμως να υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να λένε ότι μπορεί να την αποτρέψει.

Θαλασσινά κοχύλια και μύδια: μια καλή πηγή B-12. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη, πιθανώς λόγω της έλλειψης μίας ουσίας που ονομάζεται s-adenosylmethionine (SAM), την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση. Αν δεν σας αρέσουν, επιλέξτε άπαχο βόειο κρέας, γάλα και αυγά.

Καφές: βοηθάει, γιατί ενεργοποιεί. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ωστόσο στην επιλόχια κατάθλιψη ή στις κρίσεις πανικού ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Φυλλώδη λαχανικά: γεμάτα με φυλλικό οξύ, που χρειάζονται τα εγκεφαλικά κύτταρα για να λειτουργούν καλά και που μπορεί να προστατέψουν από την κατάθλιψη. Η βιταμίνη αυτή γνωστή και ως Β9 περιλαμβάνεται και σε φακές, φασόλια Λίμα και σπαράγγια.

Σολομός: μαζί με τη ρέγγα και τον τόνο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ενας τύπος αυτών, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση. Μικρές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 από εκείνα με κατάθλιψη.

ΠΗΓΕΣ: WHO, American Psychiatric Association, Nature, The Lancet

 
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
Το μυστικό είναι να μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος και το στρες, χωρίς να υιοθετούμε ανθυγιεινούς (ή και επικίνδυνους) μηχανισμούς αντιμετώπισης.
Οδηγός αντιμετώπισης του άγχους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασπίδα και στην Covid
Η επιβεβαίωση της ευεργετικής δράσης της μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου Covid-19 έρχεται από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ασπίδα και στην Covid
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι πηγές της βιταμίνης D
Παίρνουμε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D από την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο. Αλλά εξαιτίας των lockdown μπορεί να μη μας βλέπει ο ήλιος αρκετά. Ποιες είναι οι εξαιρετικές πηγές αυτού του σημαντικού...
Οι πηγές της βιταμίνης D

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας