• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.9°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 17.5°C
  1 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 18.5°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 18.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 14.8°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  89%
Μανώλης Χατζηκύρκος/Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα νικήσει η ζωή;

 • A-
 • A+

«Με μια ιστορική απόφαση για την προάσπιση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέκλεισε τον περασμένο Μάιο τη χωροθέτηση 106 ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες του Ν. Αιγαίου, αποτρέποντας τη μετατροπή ενός μοναδικού οικοσυστήματος, γνωστού και ως τα "Γκαλαπάγκος της Μεσογείου", σε ένα τεράστιο εργοτάξιο.

Για περισσότερα από δύο χρόνια, η σωτηρία των νησίδων βρέθηκε στο επίκεντρο ενός αγώνα που ένωσε δεκάδες περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες και χιλιάδες πολίτες, φέρνοντας στο προσκήνιο τόσο τη σημασία της ορθής χωροθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας όσο και την επιτακτική ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας, η δραματική μείωση της οποίας θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ολα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2019, όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ένα πρωτοφανές έργο που προέβλεπε τη χωροθέτηση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις νησίδες του Ν. Αιγαίου. Το σχέδιο για το φαραωνικών διαστάσεων έργο προέβλεπε την εγκατάστασή του εντός του πυρήνα 10 Προστατευόμενων Περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 (!), με άμεσο κίνδυνο να εξαφανιστεί εν μιά νυκτί το βασικό χαρακτηριστικό που εδώ και χιλιάδες χρόνια καθιστά αυτές τις νησίδες υπερ-πολύτιμες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας: η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων».

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα κοινού δελτίου Τύπου που υπογράφουν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου και Επιστημονικές Εταιρείες, θέλοντας να κάνουν έναν απολογισμό του δίχρονου αγώνα τους για την προστασία των βραχονησίδων και νησίδων του Αιγαίου.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά για τη ζωή μας αυτά τα μικρά απρόσιτα κομμάτια γης;

Από τα ενημερωτικά κείμενα της καμπάνιας «Τα Γκαλαπάγκος της Μεσογείου κινδυνεύουν» που μας κοινοποίησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παραθέτουμε μερικά σημαντικότατα αποσπάσματα.

«Οι απομονωμένες νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου αποτελούν ένα από τα τελευταία, ανέγγιχτα νησιωτικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη και χώροι ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, καθώς φιλοξενούν μυριάδες μορφές ζωής και πολλά στενοενδημικά είδη, που απαντούν μόνο εκεί, σε μικρές νησίδες λίγων μόνο εκταρίων, και πουθενά αλλού στον κόσμο! Η απομόνωσή τους δε και η απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας τις καθιστούν μοναδικά εργαστήρια εξέλιξης, "αντίστοιχα με τα νησιά Γκαλαπάγκος"», τονίζει ο Μωυσής Μυλωνάς, καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για τον κ. Μυλωνά, αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της γεωμορφίας του Αιγαίου: «Το Αιγαίο, πέρα από την πλούσια ιστορία του, ως χώρος σύνδεσης ή απομόνωσης πολιτισμών, πέρα από τα δεκάδες μεγαλύτερα ή μικρότερα κατοικημένα νησιά, χαρακτηρίζεται και από τις χιλιάδες νησίδες και βραχονησίδες του. Οι νησίδες αυτές είτε είναι υπολείμματα μεγαλύτερων νησιών που καταποντίστηκαν ή είναι αποτέλεσμα υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας και έχουν κατά κανόνα μεγάλη χρονικά απομόνωση, μεγαλύτερη των 500.000 χρόνων, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η μεγάλη τους απομόνωση και ως εκ τούτου η μικρή επίδραση του ανθρώπου οδήγησαν στην ανάπτυξη σε αυτές μιας ξεχωριστής βιοποικιλότητας με μεγάλο ποσοστό ενδημισμού στα φυτά, στα ασπόνδυλα και τα σπονδυλωτά. Ιδιαίτερα, η μικρή παρουσία του ανθρώπου οδήγησε στη λειτουργία τους ως καταφυγίου για θαλάσσια κινδυνεύοντα είδη (φώκιες) ή ως βασικών σταθμών των μεταναστευτικών πουλιών».

Ο Πέτρος Λυμπεράκης, έφορος Σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, επισημαίνει: «Η βιοποικιλότητα μιας περιοχής δεν περιορίζεται σε έναν απλό κατάλογο ειδών. Είναι και ο μηχανισμός με τον οποίο η εξέλιξη απαντά στις διαρκείς αλλαγές. Με αυτούς τους όρους, το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι από τις περιοχές με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στον πλανήτη, καθώς εκεί καταγράφονται τοπικές διαφοροποιήσεις, εμφανίσεις, εξαφανίσεις, μετακινήσεις, εποικίσεις, σμιξίματα και διαχωρισμοί πληθυσμών που συνθέτουν ένα εξαιρετικά πλούσιο, πολύπλοκο και δυναμικό σύστημα. Είναι δε μοναδικό στον κόσμο, καθώς στο Αιγαίο σμίγουν είδη με ευρωπαϊκή, ασιατική αλλά και αφρικανική προέλευση. Το σημαντικό εν τούτοις είναι να διατηρηθεί το υπόβαθρο, αυτό το πολύχρωμο και πολύπλοκο ψηφιδωτό από μικρά νησιά και βραχονησίδες, το καθένα αφ’ εαυτού μοναδικό».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Τριάντης, τονίζει: «Σε κάθε βραχονήσι του Αιγαίου, ιδίως μεταξύ Αστυπάλαιας και Καρπάθου, εκεί, στην πιο απομονωμένη γωνιά του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, συναντάς τη μοναδικότητα της ποικιλίας της ζωής. Κάθε βραχονήσι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό και όλα ισάξια πολύτιμα. Στην Εποχή του Ανθρώπου είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύσουμε. Να αφήσουμε τις φυσικές διεργασίες να τα μεταβάλουν και μόνο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Περικλής, Μάρκος Αυρήλιος και το μοντέλο ανάπτυξης
Εάν η Ελλάδα σήμερα έδινε μεγαλύτερο βάρος από τους ανταγωνιστές της στον καθαρισμό και την προστασία των θαλασσών και των ακτών θα γινόταν παράδειγμα προς μίμηση.
Περικλής, Μάρκος Αυρήλιος και το μοντέλο ανάπτυξης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το ολέθριο μοντέλο
Ο πλανήτης έχει εισέλθει στην «Ερημόκαινο» εποχή από πλευράς βιοποικιλότητας και κατά πολλούς αντιμετωπίζουμε και την έναρξη μιας εποχής έντασης πανδημιών οφειλόμενη στην κερδοσκοπική φρενίτιδα.
Το ολέθριο μοντέλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρ και μανία στο Νυμφαίο για την αβάντα στα αιολικά
Σθεναρή απόφαση των κατοίκων στο Νυμφαίο είναι να εμποδίσουν με κάθε θυσία τις εξελίξεις στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μέχρι την εκδίκαση των κύριων ασφαλιστικών που έχουν προσδιοριστεί για τον Ιούλιο.
Πυρ και μανία στο Νυμφαίο για την αβάντα στα αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΥΠΕΝ εναντίον ΥΠΕΝ για το «Aigaio Project»
Παρά τη σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε το έργο».
ΥΠΕΝ εναντίον ΥΠΕΝ για το «Aigaio Project»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η σαλαμοποίηση των περιοχών, ένα πλήγμα στη βιοποικιλότητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η προστασία της βιοποικιλότητας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα ενός έργου ενταγμένου στην πράσινη μετάβαση.
Η σαλαμοποίηση των περιοχών, ένα πλήγμα στη βιοποικιλότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας