• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.4°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 25.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  87%
Μανώλης Χατζηκύρκος/Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα νικήσει η ζωή;

 • A-
 • A+

«Με μια ιστορική απόφαση για την προάσπιση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέκλεισε τον περασμένο Μάιο τη χωροθέτηση 106 ανεμογεννητριών σε 14 νησίδες του Ν. Αιγαίου, αποτρέποντας τη μετατροπή ενός μοναδικού οικοσυστήματος, γνωστού και ως τα "Γκαλαπάγκος της Μεσογείου", σε ένα τεράστιο εργοτάξιο.

Για περισσότερα από δύο χρόνια, η σωτηρία των νησίδων βρέθηκε στο επίκεντρο ενός αγώνα που ένωσε δεκάδες περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες και χιλιάδες πολίτες, φέρνοντας στο προσκήνιο τόσο τη σημασία της ορθής χωροθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας όσο και την επιτακτική ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας, η δραματική μείωση της οποίας θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ολα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2019, όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ένα πρωτοφανές έργο που προέβλεπε τη χωροθέτηση τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις νησίδες του Ν. Αιγαίου. Το σχέδιο για το φαραωνικών διαστάσεων έργο προέβλεπε την εγκατάστασή του εντός του πυρήνα 10 Προστατευόμενων Περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 (!), με άμεσο κίνδυνο να εξαφανιστεί εν μιά νυκτί το βασικό χαρακτηριστικό που εδώ και χιλιάδες χρόνια καθιστά αυτές τις νησίδες υπερ-πολύτιμες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας: η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων».

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα κοινού δελτίου Τύπου που υπογράφουν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου και Επιστημονικές Εταιρείες, θέλοντας να κάνουν έναν απολογισμό του δίχρονου αγώνα τους για την προστασία των βραχονησίδων και νησίδων του Αιγαίου.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά για τη ζωή μας αυτά τα μικρά απρόσιτα κομμάτια γης;

Από τα ενημερωτικά κείμενα της καμπάνιας «Τα Γκαλαπάγκος της Μεσογείου κινδυνεύουν» που μας κοινοποίησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παραθέτουμε μερικά σημαντικότατα αποσπάσματα.

«Οι απομονωμένες νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου αποτελούν ένα από τα τελευταία, ανέγγιχτα νησιωτικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη και χώροι ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, καθώς φιλοξενούν μυριάδες μορφές ζωής και πολλά στενοενδημικά είδη, που απαντούν μόνο εκεί, σε μικρές νησίδες λίγων μόνο εκταρίων, και πουθενά αλλού στον κόσμο! Η απομόνωσή τους δε και η απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας τις καθιστούν μοναδικά εργαστήρια εξέλιξης, "αντίστοιχα με τα νησιά Γκαλαπάγκος"», τονίζει ο Μωυσής Μυλωνάς, καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για τον κ. Μυλωνά, αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της γεωμορφίας του Αιγαίου: «Το Αιγαίο, πέρα από την πλούσια ιστορία του, ως χώρος σύνδεσης ή απομόνωσης πολιτισμών, πέρα από τα δεκάδες μεγαλύτερα ή μικρότερα κατοικημένα νησιά, χαρακτηρίζεται και από τις χιλιάδες νησίδες και βραχονησίδες του. Οι νησίδες αυτές είτε είναι υπολείμματα μεγαλύτερων νησιών που καταποντίστηκαν ή είναι αποτέλεσμα υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας και έχουν κατά κανόνα μεγάλη χρονικά απομόνωση, μεγαλύτερη των 500.000 χρόνων, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η μεγάλη τους απομόνωση και ως εκ τούτου η μικρή επίδραση του ανθρώπου οδήγησαν στην ανάπτυξη σε αυτές μιας ξεχωριστής βιοποικιλότητας με μεγάλο ποσοστό ενδημισμού στα φυτά, στα ασπόνδυλα και τα σπονδυλωτά. Ιδιαίτερα, η μικρή παρουσία του ανθρώπου οδήγησε στη λειτουργία τους ως καταφυγίου για θαλάσσια κινδυνεύοντα είδη (φώκιες) ή ως βασικών σταθμών των μεταναστευτικών πουλιών».

Ο Πέτρος Λυμπεράκης, έφορος Σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, επισημαίνει: «Η βιοποικιλότητα μιας περιοχής δεν περιορίζεται σε έναν απλό κατάλογο ειδών. Είναι και ο μηχανισμός με τον οποίο η εξέλιξη απαντά στις διαρκείς αλλαγές. Με αυτούς τους όρους, το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι από τις περιοχές με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στον πλανήτη, καθώς εκεί καταγράφονται τοπικές διαφοροποιήσεις, εμφανίσεις, εξαφανίσεις, μετακινήσεις, εποικίσεις, σμιξίματα και διαχωρισμοί πληθυσμών που συνθέτουν ένα εξαιρετικά πλούσιο, πολύπλοκο και δυναμικό σύστημα. Είναι δε μοναδικό στον κόσμο, καθώς στο Αιγαίο σμίγουν είδη με ευρωπαϊκή, ασιατική αλλά και αφρικανική προέλευση. Το σημαντικό εν τούτοις είναι να διατηρηθεί το υπόβαθρο, αυτό το πολύχρωμο και πολύπλοκο ψηφιδωτό από μικρά νησιά και βραχονησίδες, το καθένα αφ’ εαυτού μοναδικό».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Τριάντης, τονίζει: «Σε κάθε βραχονήσι του Αιγαίου, ιδίως μεταξύ Αστυπάλαιας και Καρπάθου, εκεί, στην πιο απομονωμένη γωνιά του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, συναντάς τη μοναδικότητα της ποικιλίας της ζωής. Κάθε βραχονήσι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό και όλα ισάξια πολύτιμα. Στην Εποχή του Ανθρώπου είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύσουμε. Να αφήσουμε τις φυσικές διεργασίες να τα μεταβάλουν και μόνο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εξαγγελίες και εφαρμογή του νόμου
Τρία νησιά στέλνουν το μήνυμα για ακτές προσβάσιμες σε όλους. Λειψοί, Κουφονήσια και Γαύδος λένε όχι στις οργανωμένες παραλίες, λένε όχι στις ομπρέλες και προφανώς συγκρούονται με τοπικά συμφέροντα.
Εξαγγελίες και εφαρμογή του νόμου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα «Απάτητα Βουνά» και οι ταπεινωμένες κορυφές
Η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για περιοχές άνευ δρόμων σε ορεινούς όγκους θα είχε πρακτικό αντίκρισμα εάν συνοδευόταν από την κατάργηση του άρθρου που επιτρέπει την επέμβαση στα δάση.
Τα «Απάτητα Βουνά» και οι ταπεινωμένες κορυφές
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πράσινη» υφαρπαγή γης και άντληση προσόδων από τα τοπία
Οι βουνοκορφές που είναι κυρίαρχες στην ελληνική γεωμορφία αποτελούν την πιο ορατή παράμετρο για τις φυσικές διεργασίες και την οικολογία του τοπίου γιατί ορίζουν τον υδροκρίτη, δηλαδή τις λεκάνες απορροής του...
«Πράσινη» υφαρπαγή γης και άντληση προσόδων από τα τοπία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο ΣτΕ για το δίκτυο Natura
Αν και η πολιτεία προχώρησε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, στην πράξη ουδέποτε τις υλοποίησε σύμφωνα με τις...
Στο ΣτΕ για το δίκτυο Natura
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διάλογος για τα «Απάτητα Βουνά»
Επιστολή σχετικά με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας με τίτλο «Τα “Απάτητα Βουνά” και οι ταπεινωμένες κορυφές».
Διάλογος για τα «Απάτητα Βουνά»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα απάτητα βουνά και η περιφέρεια του Κ. Σκρέκα
Πέντε μεγάλοι ορεινοί όγκοι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα απόλυτης προστασίας που απαγορεύει κάθε μορφής αλλοίωσης του περιβάλλοντος • Μαζί τους και μια από τις 48 μικρότερες περιοχές που εξετάστηκαν: το όρος Χατζή,...
Τα απάτητα βουνά και η περιφέρεια του Κ. Σκρέκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας