• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.2°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τα νησιά μας; Ή για τη Volkswagen;

 • A-
 • A+
Τα ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen είναι ακατάλληλα και ασύμβατα με το χαμηλό ποιοτικό επίπεδο του οδικού δικτύου των νησιών μας.

Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός, για να δώσει έμφαση στο ότι ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στα νησιά, επισκέφτηκε την Αστυπάλαια και μαζί με την ακολουθία του, επιθεώρησε (!) ηλεκτρικά μοντέλα αυτοκινήτων τελευταίας τεχνολογίας της Volkswagen, που μεταφέρθηκαν εκεί γι’ αυτή την περίπτωση.

Η προώθηση της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στα νησιά θα μπορούσε να είναι μια σημαντική επέμβαση για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και αυτό διότι η ευρεία χρήση των θερμικών (βενζινοκίνητων) αυτοκινήτων έχει αποδειχτεί ασύμβατη με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Τα συμβατικά θερμικά αυτοκίνητα πνίγονται στο περιορισμένο οδικό δίκτυο και υποβαθμίζουν με τα καυσαέρια και τον θόρυβό τους, τη γαλήνη, την ατμοσφαιρική καθαρότητα και την ομορφιά των νησιών μας.

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν θορυβούν, δεν μολύνουν το περιβάλλον και χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια των συσσωρευτών τους που μπορούν να φορτίζονται, αξιοποιώντας τον πλούτο των ΑΠΕ που έχουν τα νησιά μας, με τη χρησιμοποίηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.

Επίσης, είναι απλούστερα από μηχανολογικής πλευράς. Εχουν κινητήρα με ένα μόνο κινούμενο μέρος (τον ρότορα) και απόδοση 90% (σε σχέση με τον θερμικό κινητήρα που έχει απόδοση 25-30% και δεκάδες κινούμενα μέρη). Τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από ΑΠΕ και που συσσωρεύεται σε μπαταρίες, των οποίων η τεχνολογία και η απόδοση αναπτύσσονται συνεχώς.

Η σχεδίαση και η κατασκευή τού αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, με τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, καινοτομεί σημαντικά σε σχέση με το θερμικό αυτοκίνητο. Ο τρόπος, τα υλικά και η επαναστατική μεθοδολογία κατασκευής του κινητήριου, του ηλεκτρονικού συστήματος και του αμαξώματος, ελευθερώνουν την παραγωγή από τις συμβατικές διαδικασίες, που εδώ και 70 χρόνια ακολουθούνται (τεράστιες πρέσες και μηχανουργικές, εγκαταστάσεις) και μας οδηγούν στην κατασκευή ενός οχήματος με αμάξωμα συνθετικό που χρειάζεται κλάσμα μόνο της ενέργειας που απαιτείται για την παραδοσιακή κατασκευή των θερμικών αυτοκινήτων.

Τα κατάλληλα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τα νησιά μας θα έπρεπε να είναι μικρά, φθηνά, χαμηλών ταχυτήτων και συμβατά με το νησιωτικό συγκοινωνιακό δίκτυο και τις οικονομικές δυνατότητες των νησιωτών μας.

Η ηλεκτροκίνηση στα νησιά μας θα μπορούσε να είναι και μία ευκαιρία να προωθηθεί και η δημιουργία ελληνικών βιομηχανιών- βιοτεχνιών, που θα κατασκευάζουν στη χώρα μας τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ώστε η ηλεκτροκίνηση να προσφέρει οικονομικά οφέλη και εργασία από ελληνικά χέρια.

Το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις για την κατασκευή μικρών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι πολύ χαμηλότερου τεχνολογικού επιπέδου από τις εγκαταστάσεις για την κατασκευή των συμβατικών θερμικών αυτοκινήτων είναι επίσης κάτι που ευνοεί την Ελλάδα που είναι χώρα με περιορισμένη βιομηχανική παράδοση.

Η επικράτηση των συγκεκριμένων οχημάτων στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον είναι μονόδρομος, λόγω των κυκλοφοριακών και οικολογικών συνθηκών που επικρατούν σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των συσσωρευτών είναι σίγουρο ότι σύντομα θα οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου που θα καλύψει στο εγγύς μέλλον κάθε μορφή συλλογικής αλλά και ατομικής χερσαίας μετακίνησης (όπως εδώ και έναν αιώνα συνέβη με το θερμικό).

Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο θα αποτελέσει ουσιαστικά το «όστρακο» του ανθρώπου του μέλλοντος.

Τα ηλεκτρικά μοντέλα της Volkswagen, που επιθεώρησε στην Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός, λόγω του υψηλού τους κόστους, της μεγάλης επιτάχυνσης και της έλλειψης θορύβου, είναι ακατάλληλα και ασύμβατα με το χαμηλό ποιοτικό επίπεδο του οδικού δικτύου των νησιών μας, αλλά και το χαμηλό βιωτικό επίπεδο της πλειονότητας των νησιωτών. Οι κίνδυνοι σοβαρών ατυχημάτων μαζί με τη μεγάλη εκροή συναλλάγματος για την αγορά τους δεν θα βελτιώσουν ούτε την ευημερία των τουριστών ούτε των νησιωτών ούτε και του ελληνικού λαού.

*Αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις
Μέρος της πρόκλησης για τους κατασκευαστές τσιπ είναι ότι ορισμένοι πελάτες μπορεί να κάνουν «διπλή παραγγελία» ή να αγοράζουν περισσότερα εξαρτήματα από όσα χρειάζονται.
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Βραβείο για Skoda
Το Skoda Enyaq iV κατέκτησε το βραβείο «Χρυσό Τιμόνι 2021», ως το καλύτερο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της χρονιάς.
Βραβείο για Skoda
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Το ηλεκτρικό 500 Iride
Το «500 Iride» θα είναι διαθέσιμο στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο Fiat, me 699 ευρώ και 2ετη εργοστασιακή εγγύηση.
Το ηλεκτρικό 500 Iride
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Αποκάλυψη MINI
Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που βασίζεται στο νέο MINI Cooper SE παρουσιάστηκε επίσημα και στην Ελλάδα.
Αποκάλυψη MINI
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Διπλό πεντάρι για Mustang
Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Ford αρίστευσε με 5 αστέρια στις αξιολογήσεις τόσο του ανεξάρτητου οργανισμού ασφάλειας όσο και της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας.
Διπλό πεντάρι για Mustang

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας