• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 18.6°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.6°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 17.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 17.6°C
  4 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.9°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  5 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 17.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SIRIUS: η τεχνολογία στο πλευρό των μεταναστών

 • A-
 • A+
Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή που βασίζεται αφ' ενός στην ανάλυση της μεταναστευτικής πολιτικής και αφ' ετέρου μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι συχνά θύματα ενός συστήματος που τους κρίνει εσφαλμένα μόνο βάσει του νομικού καθεστώτος τους. Το σημαντικό αυτό πρόβλημα έρχεται να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας το έργο SIRIUS που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Πρόκειται για μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή που βασίζεται αφ' ενός στην ανάλυση της μεταναστευτικής πολιτικής και αφ' ετέρου μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης. Και χάρη στην έρευνα του έργου, οι μετανάστες είναι πλέον καλύτερα οπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την αγορά εργασίας», σχολιάζει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Cordis.

Το επιστημονικό άρθρο επισημαίνει ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι μετανάστες εξακολουθούν να θεωρούνται πολύ συχνά κοινωνικο-οικονομικές "επιβαρύνσεις", εκτός κι αν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας που θα είχαν παραμείνει κενές. Ωστόσο μια τέτοια άδικη εστίαση στις αρνητικές πτυχές της μετανάστευσης αγνοεί σκόπιμα πολύ πιο σημαντικές αλήθειες. Οπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι μετανάστες μετριάζουν τις επιπτώσεις της δημογραφικής παρακμής και της γήρανσης, παρέχουν πολιτιστική πολυμορφία και συμβάλλουν θετικά με συγκεκριμένο τρόπο στις οικονομίες μας. Παρά ταύτα η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε πολλά εμπόδια στην ένταξή τους, ένα από τα οποία είναι η δύσκολη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας».

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι «το κύριο πρόβλημα είναι πως οι χώρες της Ε.Ε. έχουν φτάσει να παρέχουν στους μετανάστες ένα συγκεκριμένο "νομικό καθεστώς" που τους χωρίζει από τον υπόλοιπο πληθυσμό καθώς τοποθετούνται σε μια νομική κατηγορία που επηρεάζει άμεσα την ικανότητά τους να προσληφθούν. Για παράδειγμα, οι αιτούντες άσυλο απαγορεύεται να εργάζονται, σε πολλές χώρες της Ε.Ε., για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενα τέτοιο κενό στο βιογραφικό τους δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος επιδεινώνεται περαιτέρω από την έλλειψη μηχανισμών που αναγνωρίζουν εκπαιδευτικά επιτεύγματα και δεξιότητες που μπορεί να διαθέτει ένας μετανάστης ή πρόσφυγας, για να μην αναφέρουμε τις φυλετικές και άλλες διακρίσεις», λέει ο Σιμόνε Μπαλιόνι, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα.

Με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης το έργο SIRIUS (Δεξιότητες και ένταξη μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας), ο Μπαλιόνι και οι άλλοι επιστήμονες που εργάζονται στο συγκεκριμένο έργο, διερεύνησαν ενδελεχώς τα εμπόδια στην αγορά εργασίας και τους παράγοντες που δυσκολεύουν τη ζωή στους νεοεισερχόμενους στην Ε.Ε. μετανάστες και πρόσφυγες. Χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της επιστήμης συνδύασαν μια εκτίμηση των πολιτικών και των νομικών πλαισίων με την κοινωνική δυναμική και την ανάλυση των ατομικών εμπειριών και τελικά πέτυχαν μια πολύ καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της ένταξης στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες μετά το 2014.

Επιπροσθέτως το Cordis επισημαίνει ότι τα ευρήματα των επιστημόνων του SIRIUS οδήγησαν στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής εφαρμογής υπό τη μορφή παιχνιδιού με την ονομασία WORKEEN, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων και μηχανικών λογισμικού. Οπως εξηγεί στη συνέντευξή του ο Μπαλιόνι, «πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό καθώς καθοδηγεί διαδραστικά τους αναζητούντες εργασία σε δύο στάδια: πρώτον, της αναζήτησης εργασίας και δεύτερον, της ένταξης στον χώρο εργασίας μέσω σεναρίων-παιχνιδιών.

Στο πρώτο βήμα, το WORKEEN καθοδηγεί τους μετανάστες στο να εντοπίσουν εάν διαθέτουν την απαιτούμενη ικανότητα ή εξειδίκευση, προτού παράσχει οδηγίες για το πώς ο μετανάστης πρέπει να παρουσιάσει τις δεξιότητές του και την προηγούμενη εμπειρία ή προϋπηρεσία του. Επιπλέον το "παιχνίδι" παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για το πώς να επικοινωνήσει με ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας, πώς θα συντάξει το βιογραφικό σημείωμα, αλλά και με ποιον τρόπο θα προετοιμαστεί πλήρως για συνέντευξη εργασίας.

Το δεύτερο βήμα βοηθά τους νεοδιορισμένους μετανάστες να επιτύχουν στον νέο τους ρόλο. Εχουμε δημιουργήσει σενάρια για να βοηθήσουμε τους χρήστες να πλοηγηθούν σε δύσκολες καταστάσεις, από μια απλή εσφαλμένη επικοινωνία σε καθημερινές συναντήσεις μέχρι να αντιμετωπίσουν εκφοβισμό ή καταχρηστική συμπεριφορά».

Η εφαρμογή WORKEEN διατίθεται δωρεάν από το Google Play Store για συσκευές Android. Είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα αραβικά, τα φαρσί και έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες. Εκτός από τη δουλειά της για την εφαρμογή WORKEEN, η ομάδα του έργου επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τις συνθήκες που ζουν οι μετανάστες με το διαδραστικό ντοκιμαντέρ «Εργαζόμενοι: 11 ιστορίες από την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», όπου 11 πρόσφυγες και μετανάστες καταθέτουν τον αγώνα τους να βρουν θέση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. «Το μόνο που επιθυμούμε είναι ένα κοινό όραμα μιας συνεκτικής κοινωνίας με σεβασμό στις διαφορές», καταλήγει ο Μπαλιόνι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτοματοποιημένοι συνοριακοί έλεγχοι
Οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα. Με στόχο να διευθετήσει το θέμα, το οποίο αποτελεί πρόκληση για τη γηραιά ήπειρο, το σχέδιο FAST-PASS (ένα εναρμονισμένο ευέλικτο σύστημα...
Αυτοματοποιημένοι συνοριακοί έλεγχοι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε και ταξιδεύουμε εξαιτίας της πανδημίας θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην κοινωνία μας.
Προκλήσεις και απαντήσεις για τη δημοκρατία στην Ευρώπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές
Η Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας BUILD UP Skills χρηματοδοτεί έξι έργα για να καλύψουν την ανάγκη ανακαίνισης και μετασχηματισμού του κτιριακού αποθέματος της Ευρώπης, μιας σημαντικής πηγής εκπομπών...
Οι νέες δεξιότητες στις κατασκευές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φυτοϋγειονομική υγεία για καθαρό περιβάλλον
Η διασφάλιση της υγείας των φυτών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των «27» και της ευημερίας των πολιτών της Ενωσης.
Φυτοϋγειονομική υγεία για καθαρό περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας