• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 28.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  34%
«Δώσε αίμα και κράτα τον κόσμο ζωντανό»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δώσε αίμα και κράτα τον κόσμο ζωντανό»

 • A-
 • A+
Από την αρχή της δημιουργίας των υπηρεσιών αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο, η βασική ιδέα στην προσέλκυση εθελοντών αντιπροσωπευόταν από το σύνθημα «Δώσε αίμα – Σώσε ζωές».
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Δώσε αίμα και κράτα τον κόσμο ζωντανό» («Give blood and keep the world beating») είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη. Μήνυμα που εστιάζει στην ενέργεια που φέρνουν οι νέοι στις κοινότητες όπου ζουν και υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές αιμοδότες κρατούν τον κόσμο ζωντανό και βοηθούν τις καρδιές να χτυπούν.

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμώνται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: λίγο από τον χρόνο του και μια μικρή ποσότητα από το αίμα που έχει.

Παράλληλα ενισχύει το παγκόσμιο κάλεσμα για την εξεύρεση περισσότερων ανθρώπων που θα δίνουν συστηματικά αίμα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας συνολικά. Ακολουθώντας το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προβάλλει τη συστηματική και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης ανάγκη για αίμα και προωθεί την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία.

Η ιστορία της αιμοδοσίας

Από την αρχή της δημιουργίας των υπηρεσιών αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο, η βασική ιδέα (θέσφατο) στην προσέλκυση εθελοντών αντιπροσωπευόταν από το σύνθημα «Δώσε αίμα – Σώσε ζωές» και από διάφορες παραλλαγές του. Σύνθημα το οποίο εμπεριείχε πάντα την υπόνοια της συνεχούς ανάγκης για αίμα και της έλλειψής του. Ωστόσο, την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, υπήρξε διεθνώς μια ραγδαία αλλαγή σε αυτήν τη φιλοσοφία και μια στροφή γύρω από τα θέματα που αφορούσαν την επάρκεια αίματος.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η ανάγκη συλλογής επαρκούς και ασφαλούς αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Ωστόσο, στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι πρόσφατες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα συστήματα αιμοδοσίας είναι πιο σύνθετες κι αλλάζουν διαρκώς. Η διαχείριση των πλεοναζόντων πολλές φορές, αλλά σε κάθε περίπτωση ευμετάβλητων αποθεμάτων αίματος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, διαμορφώνοντας σε σημαντικό βαθμό τις όποιες στρατηγικές προσέγγισης/ευαισθητοποίησης των εθελοντών αιμοδοτών, οδηγώντας σε νέες πρακτικές και διαδικασίες προσέλκυσης αιμοδοτών.

Για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζονται όλες οι δράσεις προσέλκυσης/ευαισθητοποίησης των εθελοντών αιμοδοτών ξεπερνώντας τη μέχρι σήμερα κυρίαρχη αντίληψη της επείγουσας ανάγκης όλων των αιμοληψιών από όλους τους δυνητικά κατάλληλους αιμοδότες, θα απαιτηθούν αλλαγές τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε αποτελεσματικές δράσεις και επάρκεια αίματος καθιστώντας βιώσιμο το σύστημα αιμοδοσίας τη νέα δεκαετία.

Η αποτελεσματική εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την αιμοδοσία απαιτεί και την ύπαρξη ενός εθνικού προγράμματος επιμόρφωσης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Αιμοδοσιακή συνείδηση

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι φυσική και αβίαστη απόρροια διαμόρφωσης αιμοδοσιακής συνείδησης. Αποστολή του σχολείου είναι να καλλιεργήσει την αιμοδοσιακή συνείδηση των μαθητών, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη σκέψη και ενισχύοντας τη συναισθηματική ωριμότητά τους.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

● Να είσαι 18-65 ετών
● Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την αιμοδοσία
● Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
● Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στον γιατρό της αιμοδοσίας
● Εάν έχεις κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες

ΠΗΓΕΣ: WHO, ΕΚΕΑ


Δήλωση Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα τιμής για την προσφορά του ανώνυμου εθελοντή αιμοδότη. Αυτή η προσφορά είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και εκούσιας συνδρομής εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά στη διασφάλιση ενός δημόσιου αγαθού και ενός πολύτιμου δώρου ζωής. Χωρίς αντίδωρο. Και αυτό έχει τεράστια ηθική και πολιτισμική αξία. Την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι όμως και ζήτημα Δημόσιας Υγείας. Γιατί η ανταπόκριση του Συστήματος Υγείας στις ανάγκες ποιοτικής φροντίδας μεγάλης ομάδας ασθενών εξαρτάται με ανελαστικό τρόπο από την επάρκεια και την ασφαλή χορήγηση αίματος. Τώρα λοιπόν που λόγω της πανδημίας συνειδητοποιήθηκε ευρύτερα η σημασία της Δημόσιας Υγείας, είναι η ευκαιρία να ολοκληρωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα αιμοδοσίας που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας), την κεντρική και ψηφιοποιημένη διαχείριση του αίματος και την επίτευξη του εθνικού στόχου της πλήρους κάλυψης των αναγκών της χώρας από εθελοντές αιμοδότες που προσφέρουν αίμα συστηματικά.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Πονοκέφαλος η τηλεργασία
Ολο και περισσότερα προβλήματα με τη μέση, τον αυχένα, τα πόδια και τους ώμους αναφέρονται παγκοσμίως από τηλεργαζόμενους την εποχή του κορονοϊού.
Πονοκέφαλος η τηλεργασία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες
Στη χώρα μας το 8,6% του πληθυσμού έχει άσθμα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη επιδημιολογίας του άσθματος στη χώρα που ολοκλήρωσε πρόσφατη η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες
ΝΗΣΙΔΕΣ
H Covid και οι άλλες (ασθένειες)
Οι θάνατοι από άλλες μολυσματικές ασθένειες είναι πιθανό να αυξηθούν, επειδή η διάγνωση και η θεραπεία αυτών των ασθενειών έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω της προτεραιότητας που έχει δοθεί στην Covid.
H Covid και οι άλλες (ασθένειες)
ΝΗΣΙΔΕΣ
Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο
Πέντε επείγουσες δράσεις για την καλυτέρευση της υγείας όλων των ανθρώπων εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid-19 & παιδί: Η σημασία της πρόληψης
H Dr. Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγου Λοιμώξεων στο Τμήμα Υγειονομικών Κρίσεων του ΠOY απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τα παιδιά και τον κορονοϊό.
Covid-19 & παιδί: Η σημασία της πρόληψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας