• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.3°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 23.8°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κραυγή από τους Αντίποδες

 • A-
 • A+
Είναι καιρός να προσεγγίσουμε τον παγκόσμιο Ελληνισμό ως ευκαιρία, πηγή ανάπτυξης και πολιτιστικής αναγέννησης. Το «Greek Brand» στο οποίο πολλοί αναφέρονται θα είναι πατερναλιστικό και αδύναμο όσο η ελληνική διασπορά δεν καλείται σε ενεργό συμμετοχή.

Σας μεταφέρω το συναίσθημα του απόδημου Ελληνισμού της Αυστραλίας ότι η ελληνική νομοθεσία υποτιμά τα οράματα και τις προσδοκίες του απόδημου Ελληνισμού προς μια ισότιμη σχέση και πορεία.

Ο μεν παρών νόμος του 2019 καθορίζει το δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής τους σε όσους έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις πρόσφατα, με εξαίρεση τους νέους κάτω των 30 ετών όταν η μητέρα ή ο πατέρας έχουν ΑΦΜ. Το δε πρόσφατο νομοσχέδιο Βορίδη χορηγούσε στους απόδημους δικαίωμα ψήφου άνευ όρων (χωρίς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι) με ενσωμάτωση στους εκλογικούς καταλόγους της καταγωγής τους, κάτι που ισοδυναμεί με μια απλή αύξηση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα.

Διαχρονικά, υπάρχει μια ασύμμετρη μεταχείριση των αποδήμων και αυτό είναι εμφανές στον ισχύοντα νόμο του 2019. Πρώτον, η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι μαζί με την ενσωμάτωση της ψήφου των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους της καταγωγής τους υποδηλώνει μια αποκλειστική αναφορά στα ελληνικά δεδομένα και αγνοεί τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τους απόδημους στον χώρο διαμονής τους.

Τα ζητήματα αυτά έχουν σχέση με την Ελλάδα, αλλά προτρέπουν και σε μια ιδιόμορφη θεσμική αντιπροσώπευση έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των αποδήμων να εστιάζουν στα τοπικά θέματα στον τόπο διαμονής και να αλληλοτροφοδοτούν τις δια-κρατικές κοινωνίες με τεχνογνωσία και ευθύνη. Ετσι δεν θα αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του θεσμικού ρόλου των αντιπροσώπων στη συγκεκριμένη επικράτεια και ταυτοχρόνως οι απόδημοι δεν θα επεμβαίνουν αποφασιστικά σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο καταγωγής. Συνοπτικά, τα παραπάνω μας καλούν προς αναθεώρηση της εκπροσώπησης των αποδήμων όπου η προσοχή θα στρέφεται προς τις ανάγκες των αποδήμων στον τόπο διαμονής που αφορούν τον Ελληνισμό.

Δεύτερον, η ελληνική κοινωνία έχει την εντύπωση ότι η επιθυμία για ψήφο εκ μέρους των αποδήμων είναι μηδαμινή μια και οι αιτήσεις για εγγραφές στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ελάχιστες. Μια τέτοια ερμηνεία όμως θα ήταν άδικη, αν η κύρια αιτία είναι τα ασφυκτικά κριτήρια συμμετοχής. Το πιο πιθανόν είναι ότι οι απόδημοι θεωρούν τη συμμετοχή στις ελληνικές εκλογές σημαντική μόνο όταν τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Επίσης, η πλειονότητα των αποδήμων δεν είναι στην προνομιακή θέση να έχει ζήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια όπως απαιτεί ο νόμος.

Τρίτον, παρατηρούμε μια ασύμμετρη προσέγγιση προς τους απόδημους. Από τη μια, η ελληνική πολιτεία ασκεί ψυχολογική πίεση προς τον απόδημο Ελληνισμό ο οποίος καλείται να συνδράμει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων στις χώρες διαμονής. Από την άλλη, η ελληνική κοινωνία προς το παρόν παραμένει αντίθετη στην απόδοση θεσμικών δικαιωμάτων εξ αποστάσεως στην πλειονότητα των αποδήμων.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ελλάδας επιμένουν στη χορήγηση εκλογικών δικαιωμάτων αποκλειστικά και μόνο όταν οι απόδημοι:

1. συμμετέχουν σε θεσμικές υποχρεώσεις,
2. ξέρουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
3. έχουν ζήσει και υφίστανται άμεσα τις συνέπειες της ψήφου.

Τα δύο πρώτα επιχειρήματα εστιάζονται στο ορατό ισοζύγιο καθηκόντων και δικαιωμάτων. Η κυρίαρχη θέση εκτιμά την ψήφο ως σημαντικό προνόμιο των αποδήμων και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως πολυτέλεια. Θα λέγαμε μια ωφελιμιστική προσέγγιση με παθητικούς αποδέκτες στο εξωτερικό. Η λογική όμως του (1) οδηγεί αναπόφευκτα και στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι αν ισχύει η θεσμική αρχή της ουσιαστικής αντιπροσώπευσης. Οσο για το (2), ουκ ολίγοι οι Ελλαδίτες που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις ενώ απολαμβάνουν δικαιώματα.

Παραδοσιακά, η ευθύνη για την ενδυνάμωση του Ελληνισμού εκτός Ελλάδας έχει περιοριστεί στην οικογένεια, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τις σπασμωδικές εξαγωγές πολιτιστικού υλικού από τη μητρόπολη.

Προς το παρόν, υπάρχει ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό και συνειδητή αναγνώριση ελληνικής κληρονομιάς από τη δεύτερη και τρίτη γενιά σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία, Γαλλία και Ιταλία. Ομως, η μη απόδοση δικαιωμάτων στον τόπο διαμονής σε όσους έχουν επίσημα ελληνική καταγωγή είναι πιθανόν να οδηγήσει στην πολιτιστική φθορά της ελληνικής διασποράς.

Η ψυχολογία της κοινωνικής συμπεριφοράς συστήνει μια αμφίδρομη, αιτιακή σχέση μεταξύ καθηκόντων και δικαιωμάτων. Ακόμη και η σύγχρονη οικονομική σκέψη (δηλαδή, μισθοί αποδοτικότητας ή efficiency wages) θεωρεί ότι η χορήγηση δικαιωμάτων οδηγεί στην αύξηση των ευθυνών και της παραγωγικότητας του αποδέκτη.

Συνεπώς, η αναγνώριση της ελληνικής καταγωγής έχει την προοπτική να επιφέρει ανυπολόγιστα οφέλη στους απόδημους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Οι απόδημοι δεν είναι ούτε κατώτεροι ούτε ανώτεροι. Είναι διαφορετικοί· και από την πολυμορφία απορρέουν πολλά καλά.

Κλείνω με την υπενθύμιση ότι οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές μόλις το 1956 (σε σύγκριση με τις Ιταλίδες το 1945), ενώ οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο άρχισαν το 1921 και πήραν περιορισμένο δικαίωμα ψήφου (όχι του εκλέγεσθαι) το 1930.

Πιστεύω ότι όπως με την καθυστέρηση στην απονομή δικαιωμάτων στις γυναίκες, έτσι και με τον Ελληνισμό της διασποράς η αντίσταση οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό σε υποσυνείδητες προκαταλήψεις και σκοτεινά σημεία θέασης του παγκόσμιου Ελληνισμού. Οι προκαταλήψεις μάλλον συσχετίζονται με την υποτίμηση του κοινωνικο-πολιτιστικού κεφαλαίου που έχει συσσωρεύσει η ελληνική διασπορά και την έλλειψη φαντασίας ως προς τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησης των αποδήμων εξ αποστάσεως.

Είναι καιρός να προσεγγίσουμε τον παγκόσμιο Ελληνισμό ως ευκαιρία, πηγή ανάπτυξης και πολιτιστικής αναγέννησης. Το «Greek Brand» στο οποίο πολλοί αναφέρονται θα είναι πατερναλιστικό και αδύναμο όσο η ελληνική διασπορά δεν καλείται σε ενεργό συμμετοχή. Είναι ανεκτίμητα τα καλά που θα επιφέρει στον παγκόσμιο Ελληνισμό η απονομή θεσμικών δικαιωμάτων προς τους απόδημους.

Η ελληνική κοινωνία καλείται σήμερα να δείξει μεγαλοψυχία και να αγκαλιάσει τη διασπορά προς μια πιο ουσιαστική αντιπροσώπευση στον τόπο διαμονής τους με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι που έχει την προοπτική να ενδυναμώσει τον παγκόσμιο Ελληνισμό.

ΥΓ: Το κείμενο εμπλουτίστηκε από παρατηρήσεις και συζητήσεις με δέκα ενεργά μέλη της ελληνικής διασποράς, εκ των οποίων και οι Λιώλιου Εύη, Παπαϊωάννου Ελένη, Καλυμνιός Κωνσταντίνος και Καραμάρκος Κώστας.

*Οικονομολόγος-καθηγητής, Πανεπιστήμιο Βικτώριας, Αυστραλία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Υπουργός ανατρέπει νόμους
Ο Μάκης Βορίδης καταργεί τον νόμο για την ιθαγένεια, μεθοδεύει την καταστρατήγηση του νόμου για την ψήφο των μεταναστών Ελλήνων και προωθεί αυθαίρετες μοριοδοτήσεις ημετέρων στη δημόσια διοίκηση.
Υπουργός ανατρέπει νόμους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανάγκη δημιουργίας υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού
Εκατομμύρια Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και αποτελούν μια άλλη Ελλάδα ζητούν, εδώ και πολλές δεκαετίες, τη δημιουργία ενός υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού. Τον Νοέμβριο του 1948 η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της...
Ανάγκη δημιουργίας υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Βιομηχανία κουταβιών...
Πρόστιμο 400.000 λιρών Αγγλίας από τη Δικαιοσύνη επιβλήθηκε σε ζευγάρι Βρετανών που εκμεταλλευόταν σκυλιά με στόχο οικονομικό όφελος.
Βιομηχανία κουταβιών...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το δημόσιο πρόσωπο του φεμινισμού
Οι γυναίκες φεμινίστριες του πρώιμου εικοστού αιώνα συσπειρώθηκαν γύρω από την «Κοινωνική και Πολιτική Ενωση των Γυναικών», η οποία ιδρύθηκε από τη χαρισματική φεμινίστρια Εμελιν Πάνκχερστ.
Το δημόσιο πρόσωπο του φεμινισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εκτός» πατρίδας οι απόδημοι, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση
Μετά την Επανάσταση του 1821, ξέσπασε ένας διχασμός μεταξύ των αυτοχθόνων Ελλήνων και ετεροχθόνων αποδήμων. Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης, φαίνεται ότι ακόμα βρισκόμαστε...
«Εκτός» πατρίδας οι απόδημοι, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας