• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.5°C
  1 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 7.3°C
  4 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.4°C
  3 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.0°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.0°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.8°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.1°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.5°C
  3 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.7°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 9.3°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  0 BF
  100%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σβήνω το τσιγάρο

 • A-
 • A+
Η νικοτίνη είναι η κύρια ουσία που ευθύνεται για την εξάρτηση που αναπτύσσεται από τον καπνό.

Αποφέρει καρπούς η συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι καπνιστές (καθημερινοί και περιστασιακοί) μειώθηκαν σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21,9% μέχρι 38,3% τη δεκαετία 2009-2019. Στους νέους 16 έως 24 χρόνων η μείωση του καπνίσματος ήταν ακόμα πιο θεαματική, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 47,1% μέχρι 69,4%.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική ημερίδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Επιλέγω να μην καπνίζω» είναι το φετινό μήνυμα προς τους καπνιστές της πρωτοβουλίας SMOKEFREEGREECE -μια σειρά συντονισμένων δράσεων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος- «που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες», επισήμανε ο Π. Μπεχράκης.

Τι περιέχει ένα τσιγάρο;

Στον καπνό του τσιγάρου περιλαμβάνονται

 • 7.000 χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων περίπου
 • 70 καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, το ολικά οξειδωμένο άζωτο, το υδροκυάνιο, το κάδμιο και άλλα βαριά μέταλλα.

Οι ουσίες του μείγματος του καπνού βρίσκονται είτε σε σωματιδιακή είτε σε αέρια μορφή.

Ενδεικτικές ουσίες της αέριας φάσης είναι το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, το υδροκυάνιο, τα οξείδια του αζώτου, πτητικές θειούχες ενώσεις, πτητικοί υδρογονάνθρακες, νιτρίλια, αλκοόλες, αλδεΰδες και κετόνες.

Σε σωματιδιακή μορφή βρίσκονται η νικοτίνη, η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα. Η νικοτίνη είναι η κύρια ουσία που ευθύνεται για την εξάρτηση που αναπτύσσεται από τον καπνό. Η τοξική της δράση είναι μέτρια συγκριτικά με την τοξικότητα των υπόλοιπων συστατικών του καπνού.

Η νικοτίνη, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα, δεν έχουν καρκινογόνο δράση, ενώ η πίσσα είναι ένωση πολλών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες (πολυκυκλικοί και αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Η πίσσα είναι ουσιαστικά αυτό που απομένει μετά την απομάκρυνση της νικοτίνης και της υγρασίας. Πρόκειται για ένωση πολλών και καρκινογόνων ουσιών, έχει σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή. Επικάθεται στους βλεννογόνους του στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου αυτών των περιοχών, αλλά και στην εκδήλωση εμφυσήματος και άλλων χρόνιων αναπνευστικών και συστηματικών νοσημάτων.

Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί βλαπτική ουσία που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου. Καθώς έχει μεγαλύτερη συγγένεια ως προς την πρόσδεσή του στην αιμοσφαιρίνη από ό,τι το οξυγόνο, εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο αίμα και κατ’ επέκταση τη μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.

Ταυτόχρονα, δυσχεραίνει την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής, με παρόμοιο μηχανισμό. Ετσι, προκαλούνται χρόνιες βλάβες στους ιστούς. Η ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου είναι τουλάχιστον τόσο υψηλή, όσο εκείνη ενός μη καταλυτικού βενζινοκινητήρα.

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, με τραγικό απολογισμό 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, αλλά σύμφωνα με μία τραγικότερη πρόβλεψη το 2025 δέκα εκατομμύρια συνάνθρωποί μας θα πεθάνουν από αίτια σχετιζόμενα με το κάπνισμα.

Πανδημία και κάπνισμα

Φρένο στην περαιτέρω μείωση των καπνιστών στη χώρα μας έβαλε η πανδημία, χωρίς φυσικά να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα του υπουργείου Υγείας και των επιστημονικών εταιρειών: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ACG, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, Eλληνική Oμοσπονδία Oδοντιάτρων.

Τι έδειξε η πανδημία;

 • Μικρό βαθμό αύξησης επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών.
 • Ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή.
 • Μέτρια μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.
 •  

Ποια ήταν η συμπεριφορά των καπνιστών (χρηστών καπνικών προϊόντων) κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

 • Το 1/3 έκαναν χρήση στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας.
 • Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο Covid-19.
 • Καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα οι άνδρες.
 • Επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή.
 • Υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους.
 • Λιγότερο συχνά ελέγχουν την υγεία τους κλινικά και εργαστηριακά.
 • Σε μικρότερο ποσοστό εμβολιάζονται έναντι της γρίπης, αλλά περισσότεροι σε σχέση με τους μη καπνιστές έχουν εμβολιαστεί έναντι του Covid-19.

ΠΗΓEΣ: WHO,
SMOKEFREEGREECE

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Απαγορεύεται το κάπνισμα
Στην αρχή κάθε χρόνου συνηθίζουμε να δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας και σε άλλους. «Αυτόν τον χρόνο θα αρχίσω τη γυμναστική, θα περιορίσω το...
Απαγορεύεται το κάπνισμα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ατμιστές, προσοχή!
Ο πρώτος θάνατος που οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ατμιστή που νοσηλεύτηκε με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές στο Ιλινόις και κατέληξε.
Ατμιστές, προσοχή!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιπυρική... απαγόρευση
Η πρώτη αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ελλάδα, που χρονολογείται από το 1856, δεν έγινε για την προστασία της υγείας, αν και το λεγόμενο -τότε- «χάρτινο τσιγάρο» είχε κυριεύσει ως μόδα τους πάντες…
Αντιπυρική... απαγόρευση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο αντικαπνιστικός νόμος με όρους πολιτισμού και ψυχανάλυσης
Το κάπνισμα στην Ελλάδα αναγείρει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και της ατομικής ελευθερίας, αλλά και της ταλάντωσης ανάμεσα στην ελευθερία και στην ασφάλεια.
Ο αντικαπνιστικός νόμος με όρους πολιτισμού και ψυχανάλυσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Συζήτηση με μια νέα αναισθησιολόγο
Από όλα τα νοσοκομεία η εικόνα που έρχεται είναι υποστελέχωση και μαζικές παραιτήσεις λόγω της εφημεριακής υπερεξόντωσης καθώς και των εντολών για ετεροαπασχόληση.
Συζήτηση με μια νέα αναισθησιολόγο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας