• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.8°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 24.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.6°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.6°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.8°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  58%
Χρωματισμένες σχέσεις

Βάλια Καραμάνου: Kitsune, Εκδόσεις Φιλύρα 2021

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρωματισμένες σχέσεις

 • A-
 • A+
Eνα σύγχρονο, πυκνό και σύντομο μυθιστόρημα, γραμμένο με σβελτάδα, με πάθος. Ενα γοητευτικό παιχνίδι, όπου η αφήγηση παλινδρομεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Kitsune, είναι οι αλεπούδες ενός παλιού ιαπωνικού μύθου. Ο μύθος αυτός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της Απω Ανατολής και ήθελε τις Kitsune να έχουν πολλές ουρές, να ζουν πολλούς αιώνες και τη νύχτα να μεταμορφώνονται σε γυναίκες.

Kitsune, στο βιβλίο της Βάλιας Καραμάνου είναι γυναίκες ελκυστικές και γοητευτικές, που δοκιμάζονται οριακά στη ζωή, που όμως επιζούν και που ζουν διαδοχικές ζωές, όσες και οι ουρές των αλεπούδων του μύθου.

Το βιβλίο τοποθετεί την αφήγησή του σε ένα αθηναϊκό προάστιο στους πρόποδες του Υμηττού, πριν από μερικά χρόνια. Η πλοκή διαδραματίζεται με φόντο αντιπαραθέσεις των τοπικών δημοτικών παρατάξεων, φωτίζει και αξιολογεί άρρητα τις πολιτικές σκοπιμότητες και καταδεικνύει τη σχέση της ταξικής προέλευσης των προσώπων με τις στοχεύσεις, την πολιτική πρακτική και το κοινωνικό ήθος τους.

Αναφέρεται στα στερεότυπα και τις υποκρισίες της μικροαστικής ελληνικής πραγματικότητας. Χρωματίζει σχέσεις ανθρώπινες υποκινούμενες, χωρίς ίχνος ρομαντισμού, από κοινωνική και οικονομική ιδιοτέλεια. Καταδεικνύει προκαταλήψεις βαθιά ριζωμένες, που στοχοποιούν γυναίκες και κυρίως εκείνες που δεν ακολουθούν το κατεστημένο πρότυπο συμπεριφοράς ενός υποταγμένου στα παραδοσιακά προτάγματα θηλυκού.

Οι Kitsune του βιβλίου –η Φωτεινή, η Ελένη (Σελάνα), η Φαίη– έχουν ονόματα που παραπέμπουν στο φως, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι γυναίκες αυτές, που συναντιούνται στην ιστορία του βιβλίου, ρίχνουν φως και αντιστέκονται στις κοινωνικές ανισότητες ιδιαίτερα σε εκείνες που εκπορεύονται από τον κυρίαρχο ρόλο του άνδρα. Η Βάλια Καραμάνου μάς καλεί επίσης να δούμε κριτικά και τις προκαταλήψεις εκείνες που δεν αφήνουν ούτε τα μικρά παιδιά στο απυρόβλητο και που τραυματίζουν σε πολύ τρυφερή ηλικία την αίσθηση του «δίκιου».

Το Kitsune είναι ένα σύγχρονο, πυκνό και σύντομο μυθιστόρημα, γραμμένο με σβελτάδα, με πάθος, με αυθεντική και σαφή την κοινωνική τοποθέτηση της συγγραφέως. Είναι ένα γοητευτικό παιχνίδι, όπου η αφήγηση παλινδρομεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και, ακριβώς γι’ αυτό, η στόχευσή του γίνεται ιδιαίτερα διεισδυτική και αποτελεσματική.

Πίσω από την ελκυστική και γεμάτη αιφνιδιασμούς πλοκή του το βιβλίο θέτει σοβαρά σύγχρονα κοινωνικά θέματα για τα οποία, σε δεύτερο επίπεδο και με συμβολικό τρόπο, ο αναγνώστης καλείται να προβληματιστεί και ίσως να αλλάξει οπτική γωνία.

Το Kitsune, ένα κοινωνικό παραμύθι για ενηλίκους, διαβάζεται με βουλιμία και σε παρασύρει σε μια ταχύτητα ανάγνωσης που, στο τέλος, σου δημιουργεί την επιθυμία «να είχε κι άλλο».

*Ποιήτρια, συγγραφέας


Τη σελίδα αυτήν δεν τη φτιάχνουν επαγγελματίες κριτικοί βιβλίου. Οι παρουσιάσεις είναι των ίδιων των αναγνωστών, εκείνων ακριβώς για τους οποίους γράφτηκε το βιβλίο. Είναι γραμμένες από αναγνώστες και απευθύνονται σε αναγνώστες. Και αυτό τις κάνει πιο προσωπικές, πιο προσιτές και πιο ανθρώπινες. Αν θέλετε να μοιραστείτε όσα νιώσατε διαβάζοντας ένα βιβλίο, στείλτε το κείμενό σας στο [email protected]

ΝΗΣΙΔΕΣ
Με jazz διάθεση και rock άποψη
Μια εξαιρετική στιχουργική συλλογή με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ένας αγάπησε μία» υπογράφει ο Παντελής Αμπαζής.
Με jazz διάθεση και rock άποψη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θηράματα και τυχοδιώκτες και μια επίσκεψη από άλλον κόσμο
Οι Ρώσοι αδελφοί Στρουγκάτσκι είναι οι μοναδικοί συγγραφείς από τις πρώην σοσιαλιστικές που είδαν τα βιβλία τους να μεταφράζονται στις δυτικές χώρες.
Θηράματα και τυχοδιώκτες και μια επίσκεψη από άλλον κόσμο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ή θα αγαπάμε ή θα φθαρούμε»
Στο νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή με τίτλο «Οι Απείθαρχοι» περιγράφεται ένα δίκτυο ανθρώπων αταίριαστων στο άκουσμά τους, αλλά με σοβαρούς και χιουμοριστικούς διαλόγους μεταξύ τους.
«Ή θα αγαπάμε ή θα φθαρούμε»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το Κάστρο ήταν εκείνη
Το Κάστρο λειτουργεί εμβληματικά, σημειολογικά, ταυτίζεται με τη ζωή των ηρώων της αφήγησης, γίνεται σύμβολο αντοχής, καρτερίας, σφραγίζει τον αγώνα και τη θέληση για ζωή.
Το Κάστρο ήταν εκείνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποτέ δεν είχαμε τον χρόνο
Σε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα προτάσσεται όχι μόνο ο έρωτας αλλά και το καθήκον και η λαχτάρα για ελευθερία με φόντο μια εποχή με πολλές αντιφάσεις, προδοσίες και εμφύλιο.
Ποτέ δεν είχαμε τον χρόνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας