Επιθυμία του συνθέτη είναι να παρουσιάσει ολόκληρο το έργο ο ίδιος εκείνη τη μέρα, καθώς και στις επόμενες δύο συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί. Πρόκειται για την «Καντάτα Ελευθερίας», το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821, για τη δημιουργία του οποίου ο Χρήστος Λεοντής μελοποίησε ποίηση και κείμενα του Ρήγα Φεραίου, του Διονύσιου Σολωμού και του στρατηγού Μακρυγιάννη.
Το έργο γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τις φωνές της Αννας Συνοδινού και του ίδιου του Χρήστου Λεοντή, και κυκλοφόρησε (αν και με δυσκολία, λόγω χούντας) σε μικρό δίσκο βινυλίου.
Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Ολόκληρο το έργο, στην τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων το 1998, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη δολοφονία του Ρ. Φεραίου και τη γέννηση του Δ. Σολωμού (1798). Αυτό περιείχε, εκτός από τα ιστορικά κείμενα και στοιχεία, και ένα CD με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, καθώς επίσης και με τις νότες των τραγουδιών, σε χορωδιακή μορφή. Το λεύκωμα αυτό διανεμήθηκε σε σχολεία στην Ελλάδα και την ομογένεια και σε κάποια από αυτά διδάσκεται έως και σήμερα.
Η πολύχρονη αυτή περιπέτεια του έργου φτάνει στη φετινή, επετειακή χρονιά και βρίσκει τον συνθέτη έτοιμο να το παρουσιάσει, εμπλουτισμένο, για αρχή στις πόλεις εκείνες που με κάποιον τρόπο συνδέονται με την Επανάσταση του '21: μετά τη μεγάλη συναυλία στην Αθήνα, την Τετάρτη 16 Ιουνίου (Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στις 21.00 - είσοδος ελεύθερη!), θα παρουσιαστεί σε Πάτρα (4/09) και Τρίπολη (11/09). Για διάθεση δελτίων εισόδου για την Αθήνα: 2132008662 - Δημαρχείο Βύρωνα (13.00 - 15.00).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας