• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.2°C / 14.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 13.8°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.8°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  76%

Ο Λάκης Σάντας κι ο Μανώλης Γλέζος καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσμένων αντιστασιακών συντρόφων τους στο Γουδί (6/5/2007)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Εθνικό Συμβούλιο και η ιστορική αλήθεια

 • A-
 • A+
Το Εθνικό Συμβούλιο έπιασε το νήμα των αγώνων του «Φοίνικα» και των Οργανώσεων Ομήρων και, σε συντονισμό με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις και τις Ενώσεις Θυμάτων Κατοχής, τους Μαρτυρικούς Δήμους και πολυάριθμες συλλογικότητες δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας.

Συμπληρώθηκαν στις 31 Μαΐου ογδόντα χρόνια από την κορυφαία ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα να κατεβάσουν τη σβάστικα, που μόλυνε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ενα κατόρθωμα που, σε συνέχεια του παλλαϊκού ξεσηκωμού της Μάχης της Κρήτης, εμψύχωσε και αφύπνισε τους σκλαβωμένους Ευρωπαίους θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κινήματος Λαϊκής Αντίστασης.

Οι δύο πρωτοετείς φοιτητές, που είχαν ήδη γίνει ήρωες, συνέχισαν μέχρι την τελευταία μέρα της Κατοχής την αντιστασιακή τους δράση. Και, ύστερα από μια θαυμαστή αγωνιστική διαδρομή, πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στις 22 Ιανουαρίου 1996.

Μαζί τους, συνιδρυτές του Εθνικού Συμβουλίου ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα κι ενεργοί πολίτες απ’ όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα: Ευάγγελος Μαχαίρας, Πέτρος Ανταίος, Στέλιος Ζαμάνος, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Χαράλαμπος Ρούπας, Βασίλης Πριόβολος, Γιάννης Σταμούλης, Βαρδής Βαρδινογιάννης, Θεόδωρος Καλλίνος, Περικλής Κοροβέσης, Στέφανος Ληναίος, Θεανώ Αργυροπούλου, Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο), Δαμιανός Βασιλειάδης, Προκόπης και Ασπασία Παπαστράτη, Δημήτρης Παπαχρήστος, Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος και πολλοί ακόμη.

Την περίοδο των διεργασιών για την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου, τον Νοέμβριο του 1995, υπήρξαν δύο καθοριστικά γεγονότα: η ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και η υποβολή των αγωγών αποζημίωσης των θυμάτων του Διστόμου από τον νομάρχη Βοιωτίας και μετέπειτα αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, Γιάννη Σταμούλη.

Τα θεμελιώδη επιτεύγματα του κινήματος διεκδίκησης

Το Εθνικό Συμβούλιο έπιασε το νήμα των αγώνων του «Φοίνικα» και των Οργανώσεων Ομήρων και, σε συντονισμό με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις και τις Ενώσεις Θυμάτων Κατοχής, τους Μαρτυρικούς Δήμους και πολυάριθμες συλλογικότητες δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, με πνεύμα ενότητας και σύνθεσης των απόψεων, είχε αναμφισβήτητα επιτεύγματα:

● Με συνέδρια, εκδόσεις, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις στα ΜΜΕ ενημέρωσε υπεύθυνα και κινητοποίησε την κοινή γνώμη.

● Στήριξε τον τιτάνιο δικαστικό αγώνα των οικογενειών των θυμάτων, καρπός των οποίων ήταν οι αμετάκλητες αποφάσεις υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και του νομού Ρεθύμνης. Εδωσε το «παρών» στις δίκες στον Αρειο Πάγο (2000), στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (2002) και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (2011).

● Διαφώτισε τη διεθνή κοινή γνώμη καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της ΟΔΓ ότι, τάχα, «το θέμα έχει κλείσει οριστικά». Είναι χαρακτηριστικές η συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου και της Γκάμπι Τσίμερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο το 2015, οι περιοδείες του Γλέζου και άλλων συναγωνιστών στη Γερμανία και οι περιοδείες στην Ελλάδα κορυφαίων στελεχών της Αριστεράς (Γκεζίνε Λεντζ, Χάικε Χένσελ), των Πρασίνων (Κλόντια Ροτ) και πολλών συλλογικοτήτων από τη Γερμανία (ομάδα AK Distomo, συνδικαλιστές, ιστορικοί κ.ά.). Νωρίτερα, το Εθνικό Συμβούλιο πραγματοποίησε συνέδριο το 2003 στο Βούπερταλ με τη συμμετοχή πολλών Γερμανών.

● Εγκαίρως το Εθνικό Συμβούλιο έθεσε το τετράπτυχο των ελληνικών αξιώσεων: αποζημιώσεις στα θύματα, επανορθώσεις στο κράτος, έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και επαναπατρισμός των αρχαιολογικών-πολιτιστικών αγαθών.

Ο ενιαίος χαρακτήρας των ελληνικών αξιώσεων, που έχει υιοθετηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία, υπηρετεί την ιστορική αλήθεια απέναντι σε ιδιοτελώς επιλεκτικές αναγνώσεις της Ιστορίας. Αντίθετα, ο κατακερματισμός των ελληνικών αξιώσεων υπηρετεί, αντικειμενικά, τις γερμανικές επιδιώξεις.

● Καρπός των αγώνων του κινήματος διεκδίκησης, που κλιμακώθηκαν μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ήταν τα πορίσματα του ΓΛΚ (2012, 2014) και η σύσταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών το 2014, η οποία στην τρίτη της σύνθεση, το 2016, κατέληξε σε πόρισμα.

Το Εθνικό Συμβούλιο δεν σταμάτησε εκεί: ασκώντας σκληρή αλλά εποικοδομητική κριτική συνέβαλε στην εισαγωγή και έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής του ιστορικού ψηφίσματος της 17ης Απριλίου 2019.

Επιπλέον, το Εθνικό Συμβούλιο συνέβαλε στην αποκάλυψη του κυνικού απολογητή του ναζισμού Χάιντς Ρίχτερ, υποδέχθηκε κινηματικά τον πρόεδρο της ΟΔΓ Γιόακιμ Γκάουκ στους Λιγκιάδες, έδωσε μαχητικό «παρών» σε εκδηλώσεις καταγγελίας της νεοναζιστικής βίας και προπαγάνδας κ.ά.

Σε όλη του τη διαδρομή, το Εθνικό Συμβούλιο επέδειξε συνέπεια και ηθική ακεραιότητα, μακριά από ιδιοτελείς επιδιώξεις. Διαφύλαξε ως κόρην οφθαλμού την ενότητα του κινήματος διεκδίκησης. Αγωνίστηκε για την ενιαία στάση και ομοψυχία του πολιτικού συστήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι σύγχρονες προκλήσεις

Σε μια εποχή κοινωνικής κρίσης και επανάκαμψης του φασιστικού φαινομένου η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών έχει πολλαπλό περιεχόμενο: Ανάδειξης της μνήμης. Υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας απέναντι στην πλαστογράφησή της. Απόδοσης δικαιοσύνης. Θωράκισης της δημοκρατίας.

Η πρόσφατη συζήτηση στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή (25.3.2021), καρπός του διαρκούς και συστηματικού αγώνα του κινήματος διεκδίκησης, αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι το θέμα δεν έχει κλείσει! Οι ελληνικές αξιώσεις παραμένουν «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει άμεσα τη ρητή εντολή της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων και να προχωρήσει στα ακόλουθα:

● Εξάλειψη των εσωτερικών εμποδίων για τη δικαίωση των θυμάτων (άρση του άρθρου 923 του ΚΠΔ, κατάργηση του δικαστικού ενσήμου για τις αναγνωριστικές αγωγές των θυμάτων).

● Περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος με επισκέψεις στα Κοινοβούλια των Συμμάχων μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγαλύτερη διάχυση των θέσεών μας στη Γερμανία, παρέμβαση στα διεθνή ΜΜΕ, συνέδρια, επιστημονικές έρευνες, παραγωγή ταινιών.

● Συγκρότηση μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής. Σύσταση ειδικής γραμματείας για τις γερμανικές οφειλές.

● Μεθοδική προετοιμασία της προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια.

● Απόσυρση της συμμετοχής ή στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης στις νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις της ΟΔΓ («Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανική Συνέλευση», πρόγραμμα MOG κ.ά.).

Απέναντι σε φανερούς ή κρυφούς αρνητές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και «διαχειριστές» της ιστορικής μνήμης το Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζει αταλάντευτα στον δρόμο του αγώνα, συνδέοντας τη γενιά της Αντίστασης με τις νεότερες γενιές. Ενας αγώνας που λειτουργεί και σαν γέφυρα, δημοκρατική-αντιφασιστική, μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού λαού.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα! Με πίστη για τη νίκη.

(1) Αντιστασιακός, π. βουλευτής, πρόεδρος ΕΣΔΟΓΕ
(2) Αντιστράτηγος ε.α., συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ
(3) Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά ερωτήματα για το πρόγραμμα MOG - Ξεκάθαρη η υφυπουργός Παιδείας
Αποκάλυψη στη Βουλή για το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που όπως ξεκαθάρισε η Ζέτα Μακρή δεν έχει αξιολογηθεί για να εισαχθεί στα σχολεία, καθώς δεν έχει υποβάλει αίτημα έγκρισης.
Σοβαρά ερωτήματα για το πρόγραμμα MOG - Ξεκάθαρη η υφυπουργός Παιδείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
Το πολλαπλά επιζήμιο πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται κυρίως από το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ., καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την...
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ: 80 χρόνια μετά η Γερμανία αρνείται να πληρώσει κι επιχειρεί αναθεώρηση της Ιστορίας
Με αφορμή την «μαύρη»  επέτειο το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσυρθεί από κάθε μορφής συμμετοχή και διευκόλυνση στις μεθοδεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
ΕΣΔΟΓΕ: 80 χρόνια μετά η Γερμανία αρνείται να πληρώσει κι επιχειρεί αναθεώρηση της Ιστορίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
«Οι πολιτικές δυνάμεις να μην συμπράξουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού όσο, τουλάχιστον η Γερμανία συνεχίζει να μην αναλαμβάνει εμπράκτως την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα».
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του
Το γερμανο(ελληνικό) Ταμείο για το Μέλλον του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας χρηματοδότησε και τη νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG, Μνήμες για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας