• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    28°C 25.0°C / 29.8°C
    0 BF
    35%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    24°C 20.6°C / 27.9°C
    1 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    27°C 23.4°C / 29.8°C
    1 BF
    45%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.9°C / 25.3°C
    0 BF
    45%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.9°C / 21.9°C
    4 BF
    46%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 20.0°C / 26.6°C
    2 BF
    60%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.1°C / 21.4°C
    0 BF
    33%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    27°C 22.6°C / 29.2°C
    1 BF
    23%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    27°C 25.8°C / 28.0°C
    4 BF
    59%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.9°C / 24.9°C
    2 BF
    50%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    27°C 23.9°C / 27.4°C
    4 BF
    47%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.7°C / 25.7°C
    1 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 20.9°C / 22.9°C
    2 BF
    78%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 26.5°C / 26.5°C
    1 BF
    34%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    26°C 26.5°C / 29.0°C
    1 BF
    27%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 25.8°C
    4 BF
    63%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    28°C 24.9°C / 30.0°C
    2 BF
    35%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    24°C 22.1°C / 23.8°C
    0 BF
    60%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.7°C / 27.3°C
    2 BF
    86%
  • Καστοριά
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 21.8°C
    1 BF
    21%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασπίδα και στην Covid

  • A-
  • A+
Αποτέλεσμα της μεσογειακής διατροφής είναι αφ' ενός η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφ' ετέρου η υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και εν καιρώ πανδημίας η ιδανική δίαιτα είναι η μεσογειακή. Οι Ελληνες τη γνωρίζουμε καλά αφού είναι κομμάτι της παράδοσής μας η πλούσια κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα διατροφή.

Η επιβεβαίωση της ευεργετικής δράσης της μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου Covid-19 έρχεται από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Harvard (Clinical Nutrition, Απρίλιος 2021), επαληθεύει την προστατευτική δράση της μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου Covid-19. Στο πλαίσιο της έρευνας, καταγράφηκαν το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 μέσω ερωτηματολογίων οι διατροφικές συνήθειες 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών.

Οι επιλογές τους αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν. Παράλληλα, εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον SARS-Cov-2.

Οσο πιο κοντά ήταν οι συμμετέχοντες στη μεσογειακή δίαιτα τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης. Οσοι δε συμμετέχοντες έλαβαν βαθμολογία μεγαλύτερη του 6, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης.

Είχε προηγηθεί ελληνική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών (Nutrients, Ιανουάριος 2021) στην οποία παρέπεμπε η έρευνα Navarra και Harvard. Στην ελληνική έρευνα («Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και μεσογειακή δίαιτα: ένας πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι του Covid-19, μέσω της τροποποίησης της δράσης και του μεταβολισμού του PAF») τα μέλη της ελληνικής ομάδας διατύπωσαν την άποψη της πιθανής προστατευτικής δράσης της μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου Covid-19 βασιζόμενα στον προτεινόμενο από τους ίδιους βιοχημικό μηχανισμό δράσης του κορονοϊού.

Μηχανισμό που η ομάδα -Κ. Δημόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ, Σ. Αντωνοπούλου, καθηγήτρια Βιοχημείας Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Π. Ντεντοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Κλινικής Διατροφής, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο- σε συνεργασία με τον Θ. Θεοχαρίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Tufts είχε περιγράψει (ClinicalTherapeutics και BioFactors, Σεπτέμβριος 2020).

Βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής

  • Αφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
  • Κόκκινο κρέας, δύο φορές τον μήνα.
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει τρία επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας θα πρέπει να καταναλώνονται

Καθημερινά

Δημητριακά και τα προϊόντα τους (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί κ.λπ.). Ιδιαίτερα τα μη επεξεργασμένα παρέχουν ενέργεια, είναι χαμηλά σε λίπος, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη.

Φρούτα και λαχανικά. Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολλών βιταμινών, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Οσπρια και ξηροί καρποί. Εχουν πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες, δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό.

Ελαιόλαδο. Προστατεύει ενάντια στη στεφανιαία νόσο, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη.

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου που βοηθάει στη διατήρηση της οστικής μάζας προλαμβάνοντας τον κίνδυνο φθοράς. Είναι καλό να περιέχουν χαμηλά λιπαρά.

Λίγες φορές την εβδομάδα

Ψάρια. Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου εξαιτίας των ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.
Πουλερικά. Παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και σίδηρο.
Αυγά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.
Γλυκά. Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Λίγες φορές τον μήνα

Κρέας. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνες.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ, HARVARD, MAYO CLINIC

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η διατροφή της πανδημίας
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής. Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής, εξαρτώνται από το φυσικό περιβάλλον και αντανακλούν τον τρόπο που επιλέγουμε να...
Η διατροφή της πανδημίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Oταν το σώμα μιλάει
Πολύ συχνά, όταν το άτομο για οποιονδήποτε λόγο πιέζει συναισθήματα, ανάγκες, τα «θέλω» του, τις σκέψεις του, τότε αυτά σωματοποιούνται και βγαίνουν με τη μορφή κάποιας ασθένειας.
Oταν το σώμα μιλάει
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η «βοήθεια» της τροφής
Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν ποικιλοτρόπως την υγεία και την ευεξία μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.
Η «βοήθεια» της τροφής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασπίδα και στα παιδιά
Με το τέταρτο επιδημικό κύμα του ιού της πανδημίας να επελαύνει στη χώρα, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω είναι αναγκαίος.
Ασπίδα και στα παιδιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας