• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.9°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.1°C / -1.5°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.8°C / -2.1°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -8.6°C / -7.7°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 4.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -1.5°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.8°C / 4.3°C
  2 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.1°C
  5 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.1°C / -1.8°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.0°C / -1.4°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν θέλω να κάνω δίαιτα…

 • A-
 • A+
Ενας από τους πυρήνες της θεραπείας για την απώλεια βάρους είναι να μπορέσει ο υπέρβαρος να ψιθυρίσει στον εαυτό του δεν θέλω ή θέλω. Αυτό το θέλω «καταπίνει».

Εως πότε θα απολογείται ο παχύσαρκος; Είναι σίγουρο ότι πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που εφάρμοσε ή δεν εφάρμοσε τη διατροφή του.

Είναι σίγουρο ότι υπάρχει πάντα κάποιος λόγος που έφαγε διαφορετικά ή παραπάνω ποσότητα.

Αν τον ακούσεις προσεκτικά, θα διαπιστώσεις ότι απολογείται. Λέει, παραδείγματος χάρη: «Πήγαμε στην αδελφή μου κι εκείνη είχε μαγειρέψει διάφορα, τη βοήθησα με τα παιδιά και τα πήγαμε σε μια εκδήλωση, όρθιοι τόσες ώρες και… και… δεν ακολούθησα τη διατροφή.

Εχει αναφερθεί λεπτομερώς στις δύσκολες συνθήκες που συνάντησε σαν να χρειάζεται να απολογηθεί σε μια περιγραφή του για τη διατροφική «παρέκκλιση» που έκανε. Εχει μάθει να φέρεται σαν να μην επιτρέπεται να παρεκκλίνει, να λειτουργεί αλλιώς, γι’ αυτό και δίνει λεπτομερή περιγραφή των καταστάσεων και των συνθηκών που βιώνει, σαν να είναι αυτές οι αιτίες της παράβασης του διαιτολογίου του.

Είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό το δικαίωμα «να μην κάνω δίαιτα». Τι σημαίνει αυτό;

Οσο έχει δικαίωμα κανείς να κάνει δίαιτα, άλλο τόσο έχει δικαίωμα να μην κάνει δίαιτα, κι αυτό αυτομάτως τον κάνει δυνατό, του δίνει τη δυνατότητα να επιλέγει τι θα κάνει.

Οταν κάνω δίαιτα, είναι επειδή θέλω να κάνω δίαιτα κι όταν δεν ακολουθώ το διαιτολόγιο, είναι επειδή δεν θέλω.

Χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο

Υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν σε συνθήκες ακατάλληλες ή δύσκολες για την τήρηση μιας διατροφής, ωστόσο προνόησαν και βρήκαν τρόπους για να εφαρμόσουν το διαιτολόγιο, ενώ άλλοι, που είχαν όλες τις ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις, δεν έκαναν δίαιτα.

Επίσης χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο ότι ο υπέρβαρος καλείται να πάψει να αισθάνεται έρμαιο των καταστάσεων και να αποκτήσει τη δυνατότητα να αποφασίζει ο ίδιος. Αυτό ακριβώς συμβολίζει το «δεν κάνω δίαιτα επειδή δεν θέλω να κάνω δίαιτα» και όχι «επειδή δεν μπορούσα».

Η προσπάθεια αδυνατίσματος είναι μια διαρκής προσπάθεια ανακάλυψης και ανεύρεσης των δικαιωμάτων και των κατάλληλων υποχρεώσεων που έχει ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους.

Καλείται όχι μόνο να κουραστεί για να βρει, να προμηθευτεί, να παρασκευάσει την τροφή που θα καταναλώσει, αλλά και να συγκρούεται με την επιθυμία του για γεύση προσπαθώντας να την ελέγξει, καθώς και να αντιληφθεί τα «ακατάλληλα» δικαιώματα και τις υπερβολικές υποχρεώσεις που κουβαλάει μέσα του.

Ενας από τους πυρήνες της θεραπείας για την απώλεια βάρους είναι να μπορέσει ο υπέρβαρος να ψιθυρίσει στον εαυτό του δεν θέλω ή θέλω. Αυτό το θέλω «καταπίνει».

Αυτό το θέλω «εξαφανίζει» με την παραπάνω τροφή.

Η Στέλλα ήταν «των κανόνων». Της άρεσε να τα κάνει όλα όπως πρέπει. Αν την παρακολουθούσες, θα έβλεπες πως όλα τα είχε στην εντέλεια. Σπίτι συγυρισμένο, οργάνωση καθημερινότητας άψογη, παιδιά, σκυλιά, όλα τακτοποιημένα, αλλά και πρόσφερε κάθε βοήθεια ή εξυπηρέτηση στους γύρω της.

Ελεγε πως την ξεκούραζε το να είναι όλα στη θέση τους, οπότε στο τέλος της ημέρας της η κόπωσή της ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την ασφάλεια που βίωνε από την τακτοποίηση των πραγμάτων που είχε ολοκληρώσει.

Τις περιόδους που έκανε δίαιτα αδυνατίσματος ακολουθούσε την ίδια τακτική: προμήθεια φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα προσεκτική με το λάδι, με τις ποσότητες, με τις ώρες των γευμάτων, απόλυτη τήρηση των οδηγιών. Τα είκοσι κιλά που κουβαλούσε, τις πρώτες εβδομάδες, τα έβλεπε να μειώνονται, ώσπου μια μέρα, ξαφνικά, «τα παράταγε» κι έτρωγε ανεξέλεγκτα και πολύ, μέχρι που ξαναέπαιρνε όλο το βάρος που είχε χάσει.

Οταν με επισκέφθηκε στο γραφείο, γνώρισα μια πολύ ικανή γυναίκα. Είχε το χάρισμα να δημιουργεί αρμονία με ό,τι κι αν καταπιανόταν. Το μόνο πρόβλημά της θεωρούσε πως ήταν το βάρος της. Μου απαρίθμησε τις υποχρεώσεις της, τα καθήκοντά της –όπως τα έλεγε–, τις ευθύνες της, αλλά και το παράπονό της που είχε να κάνει με το περίσσιο βάρος της. «Ενώ όλα τα καταφέρνω, δεν μπορώ να αδυνατίσω…» μου είπε.

Το φαγητό ήταν η «αταξία» της. Προσπαθούσε να το βάλει κι αυτό σε τάξη.

Η Στέλλα χρειαζόταν να αντικρίσει τις πολυφαγίες της (τις αταξίες της) και όχι να τα παρατάει όταν δεν άντεχε τη γνώριμη τακτική εφαρμογή της διατροφής της σε περιόδους αδυνατίσματος.

Χρειαζόταν να μάθει τις υποχρεώσεις που είχε απέναντι στον εαυτό της, τα δικαιώματα που δεν είχε μάθει να επιτρέπει να έχει. Με λίγα λόγια, είχε μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά να κάνει, όμως με διαφορετικούς κανόνες από εκείνους που συνήθως χρησιμοποιούσε.

Μόλις άκουσε πως το βάρος και το φαγητό «πάνε στη θέση τους» όταν μειώνουμε τους κανόνες και αυξάνουμε τη διασκέδαση, έσκασε ένα χαμόγελο – συνωμοτικό…


Το φαρμακείο της φύσης

Αμαμελίδα: Ως ένα από τα καλύτερα βότανα κατά των τσιμπημάτων από έντομα, κατά των ελκών, των κακώσεων και των κοψιμάτων θεωρείται η αμαμελίδα από τους βοτανολόγους. Πρόκειται για ένα εξωτικό φυτό, η χρήση του οποίου γίνεται με τη μορφή εκχυλίσματος, βάμματος ή αλοιφής, που φτιάχνονται από τα φύλλα και τον φλοιό του φυτού.

Μολόχα: Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, αν κάποιος τρίψει το δέρμα του με φύλλα μολόχας, θα ανακουφιστεί από τσιμπήματα, δαγκώματα και κνησμούς. Το φυτό χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο από το 700 π.Χ., ενώ οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι το περιελάμβαναν στις τροφές τους. Οι αρχαίοι Ελληνες παρατήρησαν πρώτοι την ιαματική δράση της μολόχας.

Πεντάνευρο: Σας παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που σας τσιμπήσει έντομο ή σας δαγκώσει ερπετό ενώ βρίσκεστε στη φύση. Τα φρέσκα φύλλα του όταν κοπανιστούν και εφαρμοστούν ως κατάπλασμα είναι ευεργετικά σε τσιμπήματα εντόμων και δαγκώματα σκύλων ή φιδιών. Το πεντάνευρο, σύμφωνα με ορισμένους, μπορεί να επουλώσει και πληγές οι οποίες δεν κλείνουν για χρόνια.*

Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα Εναλλακτική Δράση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καταπίνω την «πίεση»
Τα τσιμπολογήματα, τα παραπάνω γεύματα, τα γλυκάκια, οι επαναλαμβανόμενες καταναλώσεις μεγάλων ποσοτήτων είναι τα μέσα που βοηθούν ώστε να εξαφανιστούν τα μη αναγνωρισμένα συναισθήματα.
Καταπίνω την «πίεση»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κόπος η πράξη αδυνατίσματος
Oι περισσότεροι άνθρωποι με επιπλέον βάρος κουβαλούν μέσα τους ένα μη πραγματικό σύστημα αξιολόγησης του εαυτού τους.
Κόπος η πράξη αδυνατίσματος
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αποκαλύπτω τις πολυφαγίες μου»
Η επίτευξη της περιγραφής των ειδών και των ποσοτήτων των τροφών που καταναλώνει, είναι ένα από τα πιο δύσκολα στάδια που καλείται να περάσει ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους.
«Αποκαλύπτω τις πολυφαγίες μου»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο ανεκτίμητος κόπος
Τελείωνε η μέρα, ξάπλωνε στο κρεβάτι, έβαζε το κεφάλι στο μαξιλάρι της κι έψαχνε να βρει τι δεν κατάφερε να κάνει, τι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.
Ο ανεκτίμητος κόπος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υπόσχεση νέας χρονιάς
Κοίταζε τα άδεια ποτήρια της σαμπάνιας, τα άδεια μπουκάλια αλκοόλ ξαπλωμένα στο τραπέζι που έχασκαν με τα «στόμια» ανοιχτά.
Υπόσχεση νέας χρονιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας