• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.3°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  51%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελλάδα και Ε. Ε. δίνουν έμφαση στις ΑΠΕ»

 • A-
 • A+
η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών απουσιάζει από τη συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Η χρονιά της πανδημίας ήταν ενδεικτική για το τι σημαίνει εφησυχασμός. Τι συμβαίνει όταν βασιλεύει η απάθεια. Οταν κλείνουμε τα μάτια και βουλώνουμε τα αυτιά στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Οταν αδιαφορούμε για τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της χώρας ή του πλανήτη, θεωρώντας ότι δεν μας επηρεάζουν. Εν ολίγοις αυτή τη χρονιά βιώσαμε τι συμβαίνει όταν ιδιωτεύουμε και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από τον μικρόκοσμό μας. Κάτι που δεν πρέπει να επαναλάβουμε στο μέλλον.

Ιδιαίτερα τώρα που παίρνονται οι αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν τις επόμενες δεκαετίες. Στις μέρες μας δίνεται μια πραγματική μάχη για το μέλλον και δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς. Η μάχη αυτή ονομάζεται κλιματική αλλαγή και ο πρώτος αγώνας είναι η ενεργειακή μετάβαση. Αν δεν καταφέρουμε η μετάβαση αυτή να είναι πραγματική επανάσταση, θα είμαστε πάλι παγιδευμένοι σε όλα αυτά που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής.

Η συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας έχει ανοίξει αρκετό καιρό τώρα. Ωστόσο η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών απουσιάζει από αυτή τη συζήτηση. Αρκετές φορές δεν είναι μόνο από αδιαφορία αλλά και από έλλειψη ενημέρωσης. Αλλωστε τα ενεργειακά δεν είναι και τα ευκολότερα θέματα. Το Πράσινο Ινστιτούτο για να καλύψει αυτό το κενό ενημέρωσης μετέφρασε στα ελληνικά την έκδοση μιας ομάδας διεθνών ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και με μεγάλη ανησυχία είδαν να υλοποιούνται μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που μόνο συμβατά δεν είναι τόσο με την ελληνική φύση και το περιβάλλον όσο και με τις επιταγές των επιστημόνων.

«Ο σκοπός αυτής της έκδοσης είναι η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ώστε να συμμετέχουν στις συζητήσεις για τις σχεδιαζόμενες πολιτικές αλλά και για την ορθή χρήση των πόρων που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2027», θα πει ο πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, Ηλίας Γιαννίρης, κατά την παρουσίαση της έκδοσης «Η Ελλάδα και το σχέδιο μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Το εγχειρίδιο είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο.

Η θεματολογία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% μέχρι το 2030, ενώ στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» που είναι η στρατηγική της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα. Στο εγχειρίδιο η ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια παρουσιάζεται εκλαϊκευμένα ώστε ο αναγνώστης να έχει πολύ εύκολα και γρήγορα μια πλήρη εικόνα της ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίησή της.

Εάν ο αναγνώστης επιθυμεί να εντρυφήσει περισσότερο υπάρχουν πολλές παραπομπές σε συνδέσμους των ευρωπαϊκών θεσμών. «Το βιβλίο καταφέρνει να φέρει τις προτάσεις της Ε.Ε. στην τοπική κοινωνία ώστε ο σχεδιασμός να ταυτίζεται με την ανθρώπινη ανάπτυξη, και αυτό αφορά ιδιαίτερα την ίδια την Αυτοδιοίκηση για να ξεφύγει από προσχηματικούς διαλόγους και να παίξει τον ρόλο της μέχρι το 2027», σχολιάζει η Γιούλα Αργυρούδη, περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου.

Το αναπτυξιακό οικονομικό μοντέλο του νέου αιώνα βασίζεται στην αποδοτικότητα των πόρων μέσω της κυκλικής οικονομίας και στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, ώστε να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2050. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με έναν δίκαιο τρόπο για την κοινωνία.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης και συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Δημήτρης Πολιτόπουλος, ανέφερε ότι το κλειδί για τη μετάβαση είναι η δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο η περιβαλλοντική αειφορία συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. «Εκτός από την ενέργεια σημαντικό θέμα είναι και η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Δεν υπάρχει όμως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, και αυτό γιατί ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα δευτερογενή υλικά να οδηγηθούν στην καύση, αντί να έχουν τοπικό όφελος, αύξηση της απασχόλησης και εξοικονόμηση υλικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιτόπουλος.

Μείζον θέμα το ενεργειακό πρόβλημα

Ενα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο εξηγεί τι είναι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα καθώς και για τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα (19,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια) από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και πώς θα διατεθούν. Ο Νίκος Πουτσιάκας, κοινωνιολόγος και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, επισήμανε ότι το ενεργειακό είναι μείζον ζήτημα που πρέπει να χειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι το βιβλίο αυτό συμβάλλει στη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα.

«Η κυβέρνηση συνέταξε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άκρως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση», είπε και εκτίμησε ότι «θα ωφεληθούν συγκεκριμένοι και λίγοι και όχι η χώρα και η κοινωνία». Για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής ανέφερε πως «πρέπει να μας απασχολούν ερωτήματα όπως ο τρόπος της απολιγνιτοποίησης, το είδος της ενέργειας που επιδιώκουμε από ΑΠΕ και η μεγάλη δυνατότητα της εξοικονόμησης στο πλαίσιο μιας ευφυούς απομεγέθυνσης». Αντιπρότεινε «ενεργειακή αυτονομία και μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες που, μόνο αυτά, μπορούν να καλύψουν το 32% των ενεργειακών αναγκών της χώρας».

Για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, Ηλίας Γιαννίρης, θα πει: «Τον Νοέμβριο του 2020 κατατέθηκε στην Ε.Ε. το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χωρίς διαβούλευση, παρά τις διαμαρτυρίες της κοινωνίας των πολιτών. Τώρα θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις της Ελλάδας, πάλι χωρίς διαβούλευση. Η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της στις περιφέρειες, στους δήμους και στην κυβέρνηση καθώς και σε επίπεδο Ε.Ε., και σε αυτό έρχεται να συμβάλει το βιβλίο-οδηγός».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πράσινη αποστολή της νέας γενιάς
Παρατηρείται μία ατομική ή συλλογική άρνηση μπροστά στη συντελούμενη καταστροφή για να αναδειχθούν ασυνείδητοι μηχανισμοί κάτω από την «απάθεια».
Η πράσινη αποστολή της νέας γενιάς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
Οι ενεργειακές πηγές ωστόσο αλλάζουν καθώς η κλιματική κρίση δείχνει τα κοφτερά της δόντια και πλέον, εκτός από τον ηλεκτρισμό, έδαφος κερδίζει διαρκώς και το υδρογόνο, μια απολύτως καθαρή μορφή ενέργειας.
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το ολέθριο μοντέλο
Ο πλανήτης έχει εισέλθει στην «Ερημόκαινο» εποχή από πλευράς βιοποικιλότητας και κατά πολλούς αντιμετωπίζουμε και την έναρξη μιας εποχής έντασης πανδημιών οφειλόμενη στην κερδοσκοπική φρενίτιδα.
Το ολέθριο μοντέλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
Οι αυτόχθονες λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα για την προστασία των εδαφών τους, ενώ διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο το 50% των παγκόσμιων εδαφών από τα οποία μόνο για το 10% έχουν έννομα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Προστατέψτε τη φύση, προστατέψτε τον κόσμο!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η ζημιά έχει γίνει αλλά μπορεί να ανατραπεί»
Ο Τάσος Τσελεπίδης, καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς μας μιλά για τα ευρήματα των ερευνών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση της κλιματικής αλλαγής.
«Η ζημιά έχει γίνει αλλά μπορεί να ανατραπεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας