• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.4°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.7°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  85%

Καντέν Λαφέ: Το οχυρό, Μετάφραση: Κ. Ξενάκη, Εκδόσεις Πόλις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το οχυρό της εξουσίας

 • A-
 • A+
Σε αυτό το πρώτο του βιβλίο-μυθιστόρημα και όχι εγχειρίδιο πολιτικών και οικονομικών επιστημών όπου έχει διαπρέψει, όπως και ο ήρωάς του ο Μπερανζέ Τερίς, επιχειρεί να περιγράψει τη ζωή ενός «ρομαντικού» πολιτικού που μπαίνει για έξι μόνο μέρες στα άδυτα της εξουσίας ανακαλύπτοντας τα σκοτεινά παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις ερμητικά κλειστά πόρτες των κυβερνώντων.

«Για να παρατηρήσεις τις κοινωνίες, είναι αναγκαίο να καταδυθείς μέσα τους δίχως να τις αφήσεις να σε καταπιούν. Ενα ταξίδι με ανεμόπτερο και μερικές φωτογραφίες τραβηγμένες από τα σύννεφα δεν αρκούν. Χρειάζεται να εφευρεθούν νέες μέθοδοι. Μία από αυτές συνίσταται στον καθορισμό των δειγμάτων, στην αναγνώριση των υποπληθυσμών, είτε για να τους μελετήσεις επιστημονικά, είτε για να τους σφυγμομετρήσεις».

Ο Καντέν Λαφέ, συγγραφέας του βιβλίου «Το οχυρό», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση της Κ. Ξενάκη, μας προειδοποιεί πριν από την ανάγνωση των πρώτων γραμμών πως το παρόν κείμενο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μυθιστόρημα με «κλειδί». Δεν θέτει, μας λέει, επί σκηνής υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε αναγωγές. Συνήθως αυτό το έχω πολύ καλά στο μυαλό μου πριν διαβάσω ένα προϊόν μυθοπλασίας. Ομως, στην προκειμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο. Βλέπετε, ο Λαφέ ήταν στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών, λογογράφος του και υπεύθυνος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Εργάστηκε κοντά του για λίγο και αφού έγινε πρόεδρος. Παραιτήθηκε διαφωνώντας με τη δεξιά στροφή της διακυβέρνησης Μακρόν.

Σε αυτό το πρώτο του βιβλίο-μυθιστόρημα και όχι εγχειρίδιο πολιτικών και οικονομικών επιστημών όπου έχει διαπρέψει, όπως και ο ήρωάς του ο Μπερανζέ Τερίς, επιχειρεί να περιγράψει τη ζωή ενός «ρομαντικού» πολιτικού που μπαίνει για έξι μόνο μέρες στα άδυτα της εξουσίας ανακαλύπτοντας τα σκοτεινά παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις ερμητικά κλειστά πόρτες των κυβερνώντων. Μοναδική διαφυγή του από την ασύμβατη σε αυτόν πραγματικότητα είναι η Σοφί. Η γυναίκα που αγαπά ή αλλιώς η φωνή της συνείδησής του.

Η φωνή που σε ένα e-mail του απαντά:

«Μπερανζέ…

Θα είμαι ειλικρινής: η πρότασή σου μου κόβει την ανάσα. Με αποσυντονίζει, τη βρίσκω ποταπή, σαδιστική. Είναι ακατονόμαστα αναξιοπρεπής και μου φαίνεται φοβερά κυνικό το ότι με υποβάλλεις σε κάτι τέτοιο. Μου ζητάς να μπω στην ομάδα σου, ενώ δεν έχω ιδέα από πολιτική. Το σύμπαν που περιγράφεις, εκείνο του βασιλιά σου, μου είναι παντελώς άγνωστο. Οι επιρροές που τον πολιορκούν, η κλίκα που τον περιστοιχίζει, ο χαρακτήρας των ακολούθων του, οι διαφορετικές, κάθε φορά, πιέσεις που υφίσταται. Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να δώσω καλές συμβουλές μέσα σε αυτή την αυλή της οποίας δεν κατέχω κανέναν κώδικα; (…) ίσως να μην είμαι καν σε θέση να διακρίνω τον ετοιμοθάνατο από τον υγιή, την αρρώστια από την τρέλα, και να εκλάβω τα παραληρήματά σου ως συμπτώματα. Τι άθλια σύμβουλος θα ήμουν εκεί μέσα!»

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία των δύο πρώην εραστών, του Μπερανζέ και της Σοφί, δίνει στις έξι μέρες -που ο ήρωας περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο- την αναγκαία για τον συγγραφέα ευκαιρία να μιλήσει για το συναισθηματικό τέλμα ενός ανθρώπου που έχει ανακαλύψει μόλις πως η εξουσία δεν ήταν αυτό που πίστευε. Απέχει μακράν από τη λαχτάρα του να στρατευτεί, να αγκαλιάσει το φως, να ενταχθεί στο κόμμα που θα άλλαζε τη Γαλλία. Ομως δεν μπορεί να πει όχι στην υπουργοποίηση. Η πρόταση ικανοποιεί πλήρως το υπερμέγεθες εγώ του.

Εχει ενδιαφέρον το πώς ο Λαφέ αναπτύσσει σημαντικά πολιτικά θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν ακόμη την Ευρώπη. Και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το οριστικό Brexit. Η επινόηση του Ογκιστέν Β., του υπουργού που έχει εμμονή με το να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λειτουργεί σαν ένα καμπανάκι κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση. Το πνεύμα του αντιευρωπαϊσμού διαβρώνει εκ των έσω το ιδεώδες της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις και την άνοδο των άκρων. Η κοινή γνώμη άγεται και φέρεται διότι είναι πεπεισμένη πως το ενιαίο νόμισμα είναι η αιτία όλων των δεινών της, το exit γίνεται τάση.

Γαλλική ειρωνεία και αίσθημα ασφυξίας

Είναι σίγουρο για τον αναγνώστη, καθώς προχωρά σελίδα τη σελίδα, πως ο Καντέν Λαφέ ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει. Η ανάγνωση γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα με τον ρυθμό της αφήγησης να κυλά γρήγορα μετατρέποντας την ιστορία σε ένα αληθινό πολιτικό θρίλερ. Η μεταφράστρια Κ. Ξενάκη απέδωσε στα ελληνικά με ευρηματικότητα τη λεπτή γαλλική ειρωνεία και το αίσθημα ασφυξίας του ήρωα.

Παράλληλα, είχα την αίσθηση πως ο συγγραφέας άνοιξε έναν πολιτικό φιλοσοφικό διάλογο από τον Αριστοτέλη ώς τον Αγκάμπεν και τον Χάμπερμας. Ομως το βασικό ερώτημα εδώ δεν είναι ποια είναι η σχέση ηθικής και πολιτικής. Το μεγάλο ζήτημα είναι η ασαφής σχέση των πολιτικών με την πολιτική. Ζήτημα διαχρονικό και καίριο, έχει διαγράψει μακρά πορεία στην ιστορία της πολιτικής φιλοσοφίας και μοιάζει άμεσα συνδεδεμένο με τα βαθύτερα ένστικτα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η αλήθεια είναι πως με τους σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις των κρατών αλλά και την παρούσα συγκυρία της πανδημίας, Ευρωπαίοι ηγέτες και πολίτες θα έπρεπε να ξανασυστηθούμε. Πολιτική και πολιτικοί δεν μπορούν να στηρίζονται στο ψέμα. Η ηθική στην πολιτική θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί και ο συγγραφέας του «Οχυρού» το υπογραμμίζει παντού. Ο έρωτας μοιάζει να λειτουργεί σαν καταφύγιο στη σκληρή συνδιαλλαγή της ζωής με την αλήθεια. Ομως ούτε αυτό φαίνεται να υπάρχει αν δεν μπαίνουμε σε αυτόν οι αληθινοί «εμείς». Βγαίνουμε χαμένοι. Και εντέλει μόνοι, όπως ο Μπερανζέ και η Σοφί του βιβλίου.

Το «Οχυρό» θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη εκδοχή, ευρωπαϊκή, του αριστουργηματικού «Ολοι οι άνθρωποι του βασιλιά» του Πεν. Καλογραμμένο και βαθιά υπαρξιακό, είναι μια εξαιρετική αρχή για τον πρωτοεμφανιζόμενο στη λογοτεχνία Καντέν Λαφέ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δυο παλιοί φίλοι στο Αμστερνταμ
Ο πολυδιαβασμένος Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιαν ΜακΓιούαν αναπτύσσει με εξαιρετικό χιούμορ και μεγάλη μαεστρία τα όρια μιας φιλίας δυο ανδρών.
Δυο παλιοί φίλοι στο Αμστερνταμ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο μεγάλος ίσκιος του Ζάουμε Καμπρέ
Ο Ζάουμε Καμπρέ είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους συγγραφείς που έχω συναντήσει ποτέ. Γράφει εκπληκτικά, περίπλοκα και εξαιρετικά μυθιστορήματα όπως το βιβλίο του «Η σκιά του ευνούχου».
Ο μεγάλος ίσκιος του Ζάουμε Καμπρέ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενα σώμα γεμάτο ιστορίες
Στο «Εικονογραφημένος Ανθρωπος» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1951 ο Ρέι Μπράντμπερι χρησιμοποιεί ως καμβά το σώμα ενός ανθρώπου και διαγαλαξιακά σκηνικά για να αναδείξει τις «παράξενες γωνιές» του ανθρώπινου...
Ενα σώμα γεμάτο ιστορίες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο φίλος που φεύγει
Το σπαρακτικό σε πολλά σημεία εναλλάσσεται με το χιουμοριστικό στο πρώτο βιβλίο της Σίγκριντ Νιούνεζ όπως η ίδια η ζωή που συνήθως τα περιέχει όλα.
Ο φίλος που φεύγει
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενας αδιέξοδος έρωτας
Ιστορικό ντοκουμέντο αποτελεί το «Ημερολόγιο Μόσχας» του Βάλτερ Μπένγιαμιν κατά τη διάρκεια της δίμηνης διαμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ενας αδιέξοδος έρωτας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ουτοπία της δημοκρατίας
Ο Τομά Κανταλούμπ, έχοντας κάνει μεγάλη έρευνα για την εποχή, «παίζει» με τους ήρωές του με την άνεση ενός γκραν μετρ του σκακιού.
Η ουτοπία της δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας