• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.4°C / 23.8°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 23.2°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πονοκέφαλος η τηλεργασία

 • A-
 • A+
Στη διάρκεια της Covid-19 η έλλειψη άσκησης και οι πρόχειρες λύσεις καρέκλας-γραφείου δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους μυς μας.

Πολλοί άνθρωποι προσαρμόστηκαν γρήγορα στην τηλεργασία. Αλλοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο. Και στις δυο περιπτώσεις όμως έγιναν λάθη σε βάρος του μυοσκελετικού μας συστήματος. Και επειδή πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι και παράλληλα όλα δείχνουν ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας.

Μελέτη του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, τέσσερις μήνες από την έναρξη της πανδημίας διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 3 στους 10 εργαζόμενους (34%) δούλευαν από το σπίτι, ποσοστό που ξεπέρασε το 50% καθώς η υγειονομική κρίση εξελισσόταν. Και στη χώρα μας τα ποσοστά τηλεργασίας λόγω πανδημίας υπολογίζεται ότι είναι υψηλά. Οι σχετικές ΚΥΑ προβλέπουν μέγιστο ποσοστό 50% τηλεργασίας, χωρίς ωστόσο να ορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό.

Μπορεί τα οφέλη να είναι πολλά -περισσότερος χρόνος με τον σύντροφο, τα παιδιά και τα κατοικίδια- αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως αυτά των κακών επιλογών όσον αφορά την εργονομία. Ολο και περισσότερα προβλήματα με τη μέση, τον αυχένα, τα πόδια και τους ώμους αναφέρονται παγκοσμίως από τηλεργαζόμενους την εποχή του κορονοϊού. Ηδη προ πανδημίας οι ατελείωτες ώρες των εργαζόμενων στο γραφείο όπου βρίσκονταν καθηλωμένοι σε μια καρέκλα μπροστά από έναν υπολογιστή επιβάρυναν τη μυοσκελετική υγεία. Στη διάρκεια της Covid-19 η έλλειψη άσκησης και οι πρόχειρες λύσεις καρέκλας-γραφείου δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους μυς μας.

Τι κάνουμε;

1. Σηκωθείτε

Περιοχές: λαιμός, ώμοι, πλάτη και ισχία.

Αν στέκεστε την ώρα που εργάζεστε, ωφελείτε την υγεία σας. Προσαρμόστε την οθόνη και το πληκτρολόγιο σε άνετο ύψος. Ο μέσος ενήλικας κάθεται εννιά ώρες την ημέρα. Η καθιστική αυτή ζωή σχετίζεται με διπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 καθώς και 10%-20% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα συχνά διαλείμματα για περπάτημα ή η όρθια εργασία κάνουν καλό στην υγεία αφού έχουν ως αποτέλεσμα το κάψιμο θερμίδων και τη μείωση στο μισό (50%) του κινδύνου ανάπτυξης πόνου. Ωστόσο, περισσότερο ζημιογόνα είναι η κακή εργονομία είτε εργαζόμαστε καθιστοί είτε όρθιοι - αν για παράδειγμα καμπουριάζουμε ή καθόμαστε σε κλίση, έχοντας ένα πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό γραφείο. Ολα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκούς πόνους.

Λύσεις

 • Προσαρμόστε το ύψος του γραφείου σας ώστε οι αγκώνες και οι καρποί σας να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών όταν ακουμπάτε τα χέρια σας για να πληκτρολογήσετε ή να μετακινήσετε το ποντίκι του υπολογιστή σας.
 • Τοποθετήστε την οθόνη σας στο ύψος των ματιών σας και απέναντί σας -ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά- ώστε να μη χρειάζεται να κοιτάτε προς τα πάνω, προς τα κάτω ή πλαγίως.
 • Φορέστε άνετα και υποστηρικτικά παπούτσια. Τα κατάλληλα παπούτσια υποστηρίζουν τις καμάρες, τα γόνατα και τα ισχία και μπορούν να βελτιώσουν τη στάση σας και να αποτρέψουν ή να ανακουφίσουν τον πόνο μέχρι την κορυφή της σπονδυλικής στήλης.

2. Η καρέκλα

Περιοχές: γοφοί, λαιμός και πλάτη χαμηλά.

Η λάθος καρέκλα, η δουλειά από τον καναπέ ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι δυσκολεύουν το σώμα, ειδικά όταν μια συνάντηση στο Zoom από 15λεπτη μετατρέπεται σε ωριαία. Βρείτε μια καρέκλα που σας ταιριάζει.

Λύσεις

 •  Επιλέξτε μια καρέκλα που προσφέρει στήριξη και άνεση στη βάση της μέσης και στα ισχία. Αν κάθεστε πολύ μακριά ή πολύ κοντά, καταπονείτε τη μέση σας.
 •  Επιλέξτε ένα υποπόδιο ώστε να παίρνει την πίεση από τη βάση της μέσης.
 •  Αποφεύγετε να κάθεστε σταυροπόδι ή να σταυρώνετε τους αστραγάλους, στάσεις που συμβάλλουν στον πόνο στη μέση.

3. Το φως

Περιοχές: λαιμός και ώμοι - πονοκέφαλοι.

Ο φωτισμός του χώρου εργασίας είναι κρίσιμος. Εάν είναι χαμηλός, αυθόρμητα θα τεντώνετε τον λαιμό και θα καταπονείτε τα μάτια σας. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πέφτει η τάση της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή. Ο κακός φωτισμός οδηγεί σε πονοκεφάλους.

Λύσεις

 •  Επιλέξτε ένα σημείο εργασίας με αρκετό φωτισμό, κατά προτίμηση φυσικό.
 •  Αν δεν υπάρχει δυνατότητα επαρκούς φυσικού φωτισμού, φροντίστε οι λάμπες να φωτίζουν καλά τον χώρο εργασίας.

4. Η κίνηση

Κινηθείτε για να μην πονάτε. Κάνετε οποιαδήποτε άσκηση -π.χ. περπάτημα- προκειμένου να αποφύγετε να ενδώσετε πλήρως στην καθιστική ζωή.

Η καθιστική ζωή οδηγεί σε αύξηση βάρους και απώλεια μυών. Παράλληλα προκαλεί ή επιδεινώνει τους πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις. Η άσκηση είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για τους μυοσκελετικούς πόνους, πάντα μετά τη συμβουλή του ορθοπεδικού. Σε όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οι γιατροί συστήνουν απλές ασκήσεις, όπως είναι οι διατάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πόνου στον αυχένα, στην πλάτη και στις αρθρώσεις.

Λύσεις

 • Ξεκινήστε να περπατάτε. Βάλτε το περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα και κινηθείτε για τουλάχιστον 10-20 λεπτά την ημέρα. Ενας γρήγορος περίπατος γύρω από το τετράγωνο και μερικές διατάσεις ενισχύουν τη ροή του αίματος, χαλαρώνουν το σώμα και αναζωογονούν το μυαλό.

ΠΗΓΕΣ: WHO, AMERICAN ORTHOPAEDIC ASSOCIATION, MIT

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70% και είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιλέγω υγιεινό τρόπο ζωής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία ευθύνονται για 3-4 στους 10 καρκίνους του στήθους, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του νεφρού.
Επιλέγω υγιεινό τρόπο ζωής
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι γνωρίζουμε;
Νέα έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών συμπεραίνει ότι οι ασθενείς είναι μεταξύ 3 και 5 ετών (65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη, και το 54,3% κορίτσια.
Επιδημία οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Τι γνωρίζουμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τι να περιμένουμε;
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι όσον αφορά την Covid-19, πάντα θα υπάρχουν νέες παραλλαγές, όπως υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τι να περιμένουμε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η «Ο» δεν είναι «αθώα»
Η επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο εξηγεί ότι ούτε «ήπια» είναι η υπερμεταδοτική «Ο» ούτε «τελειώσαμε με την πανδημία» σε αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική που ακολουθείται.
Η «Ο» δεν είναι «αθώα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
Το σχολείο συγκρατεί την κοινωνία, δίνοντας στους νέους έναν χώρο για να κοινωνικοποιηθούν, την αίσθηση ότι ανήκουν και τη δυνατότητα να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους.
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας