• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.8°C / 6.8°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.4°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 2.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.8°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -5.1°C / 2.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.5°C / -1.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 7.0°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.3°C / 3.1°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πονοκέφαλος η τηλεργασία

 • A-
 • A+
Στη διάρκεια της Covid-19 η έλλειψη άσκησης και οι πρόχειρες λύσεις καρέκλας-γραφείου δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους μυς μας.

Πολλοί άνθρωποι προσαρμόστηκαν γρήγορα στην τηλεργασία. Αλλοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο. Και στις δυο περιπτώσεις όμως έγιναν λάθη σε βάρος του μυοσκελετικού μας συστήματος. Και επειδή πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι και παράλληλα όλα δείχνουν ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας.

Μελέτη του ΜΙΤ στις ΗΠΑ, τέσσερις μήνες από την έναρξη της πανδημίας διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 3 στους 10 εργαζόμενους (34%) δούλευαν από το σπίτι, ποσοστό που ξεπέρασε το 50% καθώς η υγειονομική κρίση εξελισσόταν. Και στη χώρα μας τα ποσοστά τηλεργασίας λόγω πανδημίας υπολογίζεται ότι είναι υψηλά. Οι σχετικές ΚΥΑ προβλέπουν μέγιστο ποσοστό 50% τηλεργασίας, χωρίς ωστόσο να ορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό.

Μπορεί τα οφέλη να είναι πολλά -περισσότερος χρόνος με τον σύντροφο, τα παιδιά και τα κατοικίδια- αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως αυτά των κακών επιλογών όσον αφορά την εργονομία. Ολο και περισσότερα προβλήματα με τη μέση, τον αυχένα, τα πόδια και τους ώμους αναφέρονται παγκοσμίως από τηλεργαζόμενους την εποχή του κορονοϊού. Ηδη προ πανδημίας οι ατελείωτες ώρες των εργαζόμενων στο γραφείο όπου βρίσκονταν καθηλωμένοι σε μια καρέκλα μπροστά από έναν υπολογιστή επιβάρυναν τη μυοσκελετική υγεία. Στη διάρκεια της Covid-19 η έλλειψη άσκησης και οι πρόχειρες λύσεις καρέκλας-γραφείου δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους μυς μας.

Τι κάνουμε;

1. Σηκωθείτε

Περιοχές: λαιμός, ώμοι, πλάτη και ισχία.

Αν στέκεστε την ώρα που εργάζεστε, ωφελείτε την υγεία σας. Προσαρμόστε την οθόνη και το πληκτρολόγιο σε άνετο ύψος. Ο μέσος ενήλικας κάθεται εννιά ώρες την ημέρα. Η καθιστική αυτή ζωή σχετίζεται με διπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 καθώς και 10%-20% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα συχνά διαλείμματα για περπάτημα ή η όρθια εργασία κάνουν καλό στην υγεία αφού έχουν ως αποτέλεσμα το κάψιμο θερμίδων και τη μείωση στο μισό (50%) του κινδύνου ανάπτυξης πόνου. Ωστόσο, περισσότερο ζημιογόνα είναι η κακή εργονομία είτε εργαζόμαστε καθιστοί είτε όρθιοι - αν για παράδειγμα καμπουριάζουμε ή καθόμαστε σε κλίση, έχοντας ένα πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό γραφείο. Ολα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκούς πόνους.

Λύσεις

 • Προσαρμόστε το ύψος του γραφείου σας ώστε οι αγκώνες και οι καρποί σας να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών όταν ακουμπάτε τα χέρια σας για να πληκτρολογήσετε ή να μετακινήσετε το ποντίκι του υπολογιστή σας.
 • Τοποθετήστε την οθόνη σας στο ύψος των ματιών σας και απέναντί σας -ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά- ώστε να μη χρειάζεται να κοιτάτε προς τα πάνω, προς τα κάτω ή πλαγίως.
 • Φορέστε άνετα και υποστηρικτικά παπούτσια. Τα κατάλληλα παπούτσια υποστηρίζουν τις καμάρες, τα γόνατα και τα ισχία και μπορούν να βελτιώσουν τη στάση σας και να αποτρέψουν ή να ανακουφίσουν τον πόνο μέχρι την κορυφή της σπονδυλικής στήλης.

2. Η καρέκλα

Περιοχές: γοφοί, λαιμός και πλάτη χαμηλά.

Η λάθος καρέκλα, η δουλειά από τον καναπέ ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι δυσκολεύουν το σώμα, ειδικά όταν μια συνάντηση στο Zoom από 15λεπτη μετατρέπεται σε ωριαία. Βρείτε μια καρέκλα που σας ταιριάζει.

Λύσεις

 •  Επιλέξτε μια καρέκλα που προσφέρει στήριξη και άνεση στη βάση της μέσης και στα ισχία. Αν κάθεστε πολύ μακριά ή πολύ κοντά, καταπονείτε τη μέση σας.
 •  Επιλέξτε ένα υποπόδιο ώστε να παίρνει την πίεση από τη βάση της μέσης.
 •  Αποφεύγετε να κάθεστε σταυροπόδι ή να σταυρώνετε τους αστραγάλους, στάσεις που συμβάλλουν στον πόνο στη μέση.

3. Το φως

Περιοχές: λαιμός και ώμοι - πονοκέφαλοι.

Ο φωτισμός του χώρου εργασίας είναι κρίσιμος. Εάν είναι χαμηλός, αυθόρμητα θα τεντώνετε τον λαιμό και θα καταπονείτε τα μάτια σας. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πέφτει η τάση της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή. Ο κακός φωτισμός οδηγεί σε πονοκεφάλους.

Λύσεις

 •  Επιλέξτε ένα σημείο εργασίας με αρκετό φωτισμό, κατά προτίμηση φυσικό.
 •  Αν δεν υπάρχει δυνατότητα επαρκούς φυσικού φωτισμού, φροντίστε οι λάμπες να φωτίζουν καλά τον χώρο εργασίας.

4. Η κίνηση

Κινηθείτε για να μην πονάτε. Κάνετε οποιαδήποτε άσκηση -π.χ. περπάτημα- προκειμένου να αποφύγετε να ενδώσετε πλήρως στην καθιστική ζωή.

Η καθιστική ζωή οδηγεί σε αύξηση βάρους και απώλεια μυών. Παράλληλα προκαλεί ή επιδεινώνει τους πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις. Η άσκηση είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για τους μυοσκελετικούς πόνους, πάντα μετά τη συμβουλή του ορθοπεδικού. Σε όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οι γιατροί συστήνουν απλές ασκήσεις, όπως είναι οι διατάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πόνου στον αυχένα, στην πλάτη και στις αρθρώσεις.

Λύσεις

 • Ξεκινήστε να περπατάτε. Βάλτε το περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα και κινηθείτε για τουλάχιστον 10-20 λεπτά την ημέρα. Ενας γρήγορος περίπατος γύρω από το τετράγωνο και μερικές διατάσεις ενισχύουν τη ροή του αίματος, χαλαρώνουν το σώμα και αναζωογονούν το μυαλό.

ΠΗΓΕΣ: WHO, AMERICAN ORTHOPAEDIC ASSOCIATION, MIT

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό αφού λόγω Covid-19 τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εμφανίζουν πτώση 70% και είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός των παιδιών να πραγματοποιηθεί κανονικά.
Μην ξεχνάτε τα εμβόλια του παιδιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
Το σχολείο συγκρατεί την κοινωνία, δίνοντας στους νέους έναν χώρο για να κοινωνικοποιηθούν, την αίσθηση ότι ανήκουν και τη δυνατότητα να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους.
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η σημασία της 3ης δόσης
Τα εμβόλια παραμένουν το καλύτερο μέτρο δημόσιας υγείας για την προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, την επιβράδυνση της μετάδοσης και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νέων παραλλαγών.
Η σημασία της 3ης δόσης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες
Στη χώρα μας το 8,6% του πληθυσμού έχει άσθμα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη επιδημιολογίας του άσθματος στη χώρα που ολοκλήρωσε πρόσφατη η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ασθμα: Μύθοι και αλήθειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας