• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.3°C / 33.5°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.7°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.2°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 32.5°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.4°C
  0 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.4°C
  0 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 31.2°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.6°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 33.7°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 32.8°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  20%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποτέλεσμα θα έχω;

 • A-
 • A+
Είναι βοηθητικό ο φέρων τα παραπάνω κιλά να αντικρίσει πως δεν έχει πάντα τα κατάλληλα εφόδια για την αναρρίχησή του προς την «κορυφή».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι δύο πιο συνηθισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται στον κόσμο του αδυνατίσματος είναι η «προσπάθεια» και το «αποτέλεσμα».

Ακούω συχνά να λέγεται ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η προσπάθεια. Η προσπάθεια μετράει, είναι αρκετό κανείς να προσπαθεί ή και, το αντίθετο, το αποτέλεσμα μετράει, και υπάρχουν πολλοί που υπερασπίζονται αυτή τη θέση. Αυτοί λένε: «Το σημαντικό είναι η επίτευξη του στόχου: το αποτέλεσμα».

Στη διάρκεια της καριέρας μου, όλα αυτά τα χρόνια, έχω συνομιλήσει με πολλούς ανθρώπους, έχω συναντήσει άτομα που έχουν κάνει πάρα πολλές προσπάθειες να μειώσουν το βάρος τους, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς και πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν ήταν παρόντες στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος («κακοποίησαν» τον εαυτό τους με στερητικές δίαιτες, με δίαιτες πείνας), πέτυχαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν, αδυνάτισαν, όμως το αποτέλεσμα αυτό δεν είχε διάρκεια.

Κατ’ εμέ, είναι απαραίτητα και τα δύο, το ένα δεν επιβιώνει χωρίς το άλλο, χρειάζεται κατάλληλη προσπάθεια για να φτάσει κανείς στο αποτέλεσμα που επιδιώκει. Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά, χρειάζεται και ένα τρίτο στοιχείο, κι αυτό ονομάζεται «αυτοεκτίμηση», δηλαδή να έχω μάθει εγώ ο ίδιος να εκτιμώ κατάλληλα αυτό που πράττω.

Ας κάνουμε εικόνα αυτή τη θεώρηση: Κάποιος έχει στόχο να φτάσει στην κορυφή του βουνού και ξεκινά από τους πρόποδες την ανάβαση. Δεν έχει τα κατάλληλα εφόδια (άρβυλα, κατάλληλη ένδυση, σακίδιο με τα απαραίτητα: νερό, τροφή κτλ.), οπότε στη διάρκεια της πορείας ματώνουν τα πόδια του, αφυδατώνεται, δεν έχει δύναμη να προχωρήσει, παρ’ όλα αυτά υπερβαίνει εαυτόν και συνεχίζει.

Αν δεν τα παρατήσει, μιας και η προσπάθεια έχει μετατραπεί σε ματαιότητα, και καταφέρει τελικά να φτάσει στην κορυφή -στον στόχο-, έτσι όπως θα είναι εξαθλιωμένος, θα μπορέσει να ικανοποιηθεί από την κατάκτησή του, θα μπορέσει να απολαύσει τη θέα, θα μπορέσει άραγε να βιώσει τη μεγάλη ικανοποίηση ότι τα κατάφερε;

Και στις προσπάθειες αδυνατίσματος κάτι παρόμοιο φαίνεται πως συμβαίνει…

Οταν δεν μπορείς να εκτιμήσεις (επειδή δεν το έχεις μάθει) το μέγεθος του κόπου σου, να «δεις» τον εαυτό σου (τις δυνατότητές σου, τις αντοχές σου, τον ρυθμό και τον χρόνο που έχεις ανάγκη για να λειτουργήσεις) επειδή βρίσκεσαι σε μόνιμη διαμάχη μαζί του και, αντ’ αυτού, τον «μαστιγώνεις» για να διεκπεραιώνει όσα πρέπει, τότε δεν πρόκειται να γευτείς ποτέ την ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου.

Οπως δηλαδή δεν μπορείς να εκτιμήσεις κατάλληλα το μέγεθος του κόπου που καταβάλλεις, την υπέρβαση που κάνεις για να συγκρατείσαι γευστικά, κατά παρόμοιο τρόπο δεν μπορείς να εκτιμήσεις, να απολαύσεις, να ικανοποιηθείς από το αποτέλεσμα, από το αδυνάτισμα που πέτυχες.

Πόσοι άνθρωποι αδυνατίζουν και δεν έχουν την αίσθηση ότι αδυνάτισαν, θεωρούν πως έχουν παραμείνει όπως ήταν, με τα παραπάνω κιλά.

Βέβαια, στη διαταραχή βάρους είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα και δεν πρόκειται για την ανάβαση ενός βουνού.

Είναι βοηθητικό όμως ο φέρων τα παραπάνω κιλά να αντικρίσει πως δεν έχει πάντα τα κατάλληλα εφόδια για την αναρρίχησή του προς την «κορυφή», δηλαδή προς το αδυνάτισμα. Και από τη στιγμή που το συναίσθημα «είναι μπλεγμένο» με την τροφή (και η τροφή χρησιμοποιείται, αναγκαία, σε μεγάλες ποσότητες), του είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσει πως το σημαντικότερο εφόδιο που χρειάζεται στη διαδρομή του είναι η αυτοεκτίμηση.

Να μάθει να εκτιμά, στις πραγματικές τους διαστάσεις, όλα αυτά που πράττει στην τόσο απαιτητική προσπάθειά του για μείωση του βάρους του. Χρειάζεται να δει πώς, συμβολικά, ματώνουν τα πόδια του από το περπάτημα, πόσο κουράζεται και αντέχει τη στέρηση γεύσης, πόσο εξαντλείται ψυχικά επειδή έχει αφαιρέσει μια μοναδικής αξίας αποφόρτιση που έχει –και όλοι γνωρίζουμε πως βασικές μορφές αποφόρτισης είναι τα τσιμπολογήματα και οι πολυφαγίες–, πόσο έχει δεινοπαθήσει με ατέρμονες και επαναλαμβανόμενες δίαιτες αδυνατίσματος, πόσο αυτομέμφεται και πόσες άλλες δυσκολίες βιώνει κάθε μέρα, υποτιμώντας τελικά τον εαυτό του.

Η Ελένη, λόγου χάρη, όταν ήρθε στο γραφείο μου, είχε ένα ιστορικό με μια πρώτη προσπάθεια αδυνατίσματος στα έξι της χρόνια. Μέχρι τα σαράντα δύο της, εκτός από τους πολλούς ειδικούς που είχε επισκεφθεί, είχε κάνει λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι) και είχε χάσει 80 κιλά, αλλά σε σύντομο διάστημα είχε ξαναπάρει τα περισσότερα.

Οταν τελειώσαμε τη συζήτησή μας, με ρώτησε: «Αποτέλεσμα θα έχω;»


Αβοκάντο

To αβοκάντο είναι ένα φρούτο σε σχήμα ωοειδές που προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιείται όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για καταπολέμηση προβλημάτων υγείας και δερματοπαθειών. Ποσότητα αβοκάντο ίση με 150 γρ. περιέχει 29 mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3 γρ. φυτικών ινών, 90 mg φυλλικού οξέος και 12 mg βιταμίνης C.

Επίσης είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL). Πιο συγκεκριμένα περιέχει ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ το οποίο προσφέρει προστασία από την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Το αβοκάντο επιπρόσθετα περιέχει λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που συμβάλλει κατά της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και του καταρράκτη. Επίσης περιέχει τοκοφερόλες που σύμφωνα με κλινικές μελέτες παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Με την καλή περιεκτικότητά του σε κάλιο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω του φυλλικού οξέος που περιέχει, προστατεύει κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φυλλικό οξύ είχαν 55% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Πιθανοί τρόποι κατανάλωσης του αβοκάντο:

● Προσθέστε αβοκάντο σε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιχύσετε με αυτήν κοτόπουλο ή ζυμαρικά.
● Αλέστε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν φρυγανιές ή ψωμί για να αποτελέσει ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ.
● Δοκιμάστε σαλάτα με μαρούλι άισμπεργκ, πορτοκάλι, μέντα και αβοκάντο κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια με μια κουταλιά λάδι και ντρέσινγκ με μπαλσάμικο.

Οι πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα Εναλλακτική Δράση.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η σύγκρουση στην παχυσαρκία
Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους πρέπει να αποκωδικοποιήσει μερικά από τα σημεία που δεν έχει υπόψη σχετικά με το θέμα της παχυσαρκίας.
Η σύγκρουση στην παχυσαρκία
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η σχέση μου με το μέτρο της τροφής»
Ενας τρόπος να δει κανείς τα όρια που ακολουθεί είναι όταν καλείται να σταθεί απέναντι σε μία μερίδα εστιατορίου και να την καταναλώσει.
«Η σχέση μου με το μέτρο της τροφής»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
Οταν κανείς πλησιάσει τον εαυτό του και διακρίνει πώς έχει μάθει να λειτουργεί, αυτομάτως έχει το δικαίωμα να διαλέξει να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο.
Μου επιτρέπω να αδυνατίσω
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κόπος η πράξη αδυνατίσματος
Oι περισσότεροι άνθρωποι με επιπλέον βάρος κουβαλούν μέσα τους ένα μη πραγματικό σύστημα αξιολόγησης του εαυτού τους.
Κόπος η πράξη αδυνατίσματος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τρώω τον θυμό μου…
Εχουμε μιλήσει για την παρεκκλίνουσα διατροφική συμπεριφορά, το πώς δηλαδή η τροφή παίρνει έναν άλλο ρόλο από αυτόν που έχει και χρησιμοποιείται αντί της «ομιλίας». Πολλές φορές αντικαθιστά την «έκφραση», τη...
Τρώω τον θυμό μου…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υπόσχεση αδυνατίσματος
Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ιδανικό μήνα για την υλοποίηση των στόχων σχετικά με το αδυνάτισμα.
Υπόσχεση αδυνατίσματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας