• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.2°C
  4 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 17.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 16.0°C
  0 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.6°C / 14.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 16.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  16°C 13.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%

Η θέα από το Μουσείο Φαλτάιτς στη Σκύρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ιστορικά διαμάντια της Σκύρου

 • A-
 • A+

Τι σχέση μπορεί να έχουν επιστολές από τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, ένα χρονικό για την ισπανική γρίπη και η οικογένεια Φαλτάιτς; Ολα έχουν σημείο αναφοράς το νησί των Σποράδων, την ανεμόεσσα Σκύρο και το Μουσείο Φαλτάιτς, ένα από τα πρώτα Εθνολογικά Λαογραφικά Μουσεία της χώρας.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικός Διαφωτισμός και Φιλική Εταιρεία μέσα από τα αρχεία του Μουσείου Φαλτάιτς» που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η διευθύντρια του Μουσείου και ιστορικός Αναστασία Φαλτάιτς παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό έγγραφα που δεν είχαν μέχρι τώρα εκτεθεί δημοσίως.

Μουσείο Φαλτάιτς

Ταξίδι στον χρόνο

Η σχέση της οικογένειας Φαλτάιτς, των Φαλτάγηδων, με την Επανάσταση του 1821 ξεκινά με τον Γεωργαντή Φάλταγη, ο οποίος πολέμησε με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στη Μάχη του Φαλήρου και πήρε μέρος (24 Απριλίου 1827). Επιστολές όμως από τη δράση της Φιλικής Εταιρείας που συγκαταλέγονται στο πλούσιο αρχείο του Μουσείου προέρχονται από τους εξ αγχιστείας προγόνους αδελφούς Ιωάννη και Γεώργιο Ζάνο, οι οποίοι κινούνται στον στενό κύκλο του ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Το αρχείο ρίχνει λίγο ακόμη φως στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την εκδήλωση της Επανάστασης και περιλαμβάνει:

● Χειρόγραφη προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας, η οποία δείχνει ότι ήδη επικρατούσε εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην χώρα , ακόμη και πριν από την εκδήλωση της Επανάστασης.

● Επιστολές προς τον Ιωάννη Βαρβάκη από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε΄, από τη Δημόσια Σχολή της Χίου, από τον Νεόφυτο Βάμβα, οι οποίοι είτε ζητούν οικονομική βοήθεια, είτε ευχαριστούν για την οικονομική συνδρομή, καθώς και μία επιστολή του φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια Κωνσταντίνου Βαρδαλάχου, ο οποίος ευχαριστεί τον Ιωάννη Ζάνο για τη μεσολάβησή του προκειμένου να δοθούν υποτροφίες.

Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φαλτάιτς

«Μέσα στο λιμάνι ήρθε κι άραξε ένα καΐκι ανάμεσα στις ψαρόβαρκες, και δίπλα στα μισοκάικα κι από το πέλαγος έφτανε ως κει το κλάμα της ανοιχτής θάλασσας, κι από τη στεριά την αφανισμένη στην καταχνιά, το ροχαλητό του νερού που κατέβαινε ποταμός.

Λίγα μέτρα μπροστά η παραλία και τα σπίτια του λιμανιού δεν φαινότανε, κι ολόγυρα στις βάρκες και στα μισοκάικα καμμιά βοή φωνής, κανένα αγκομάχημα πλώρης να σχίζει τα νερά, καμμιά αγωνία κουπιού να κινά τη βάρκα.

»Μαζί με τη βροχή η καταχνιά. Τ’ απομεσήμερο είχε πέσει σα νύστα στη θάλασσα και στη στεριά… Ξάφνου πέρασε ένα σαγάνι. Η καταχνιά χώρισε σαν αυλαία, κι από το καΐκι είδανε ένα μάζεμα ανθρώπων ν ανεβαίνει φειδωτά τον ανηφορικό δρομάκο που πήγαινε στην εκκλησά τα Αη-Νικόλα και στο πλάι μικρό νεκροταφείο. Μπροστά ανεμίζανε μαύρα ράσσα, κι ένας σταυρός προχωρούσε μαζί με τον παπά, κρατημένος από το ίδιο το χέρι του. Κάτι σα σεντόνια και σα χράμια δεματιασμένα, και μέσα τυλιγμένοι ανθρώπινοι όγκοι, που τους ανεβάζανε, όλο τους ανεβάζανε οι ζωντανοί. Υστερα έκλεισε η αυλαία, το σύθαμπο κατέβηκε σκεπάζοντας τη νεκρική ακολουθία και τα πέντε σώματα που κουβαλούσε, και μόνο μια ψαλμωδία βραχνή ξέφυγε κι ακουότανε από κείνο το σκοτείνιασμα. Μα πάλι μπορεί να μην ήτανε και ψαλμωδία».

Σε αυτήν την πρώτη σελίδα του χρονικού «Η Γρίππη στη Σκύρο» που έγραψε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Κωνσταντίνος Φαλτάιτς και εξέδωσε το 1919 για πρώτη φορά, αποτυπώνεται με τρόπο ιδιαίτερα γλαφυρό «η αρρώστια που πέρασε σαν κακή κατάρα το 1918 πάνω απ όλη τη Γη, κι άφησε τέτοια σημάδια καταστροφής στη δική μας την Ελλάδα, στο νησί τις Σκύρου ξέσπασε με όλη τη φρικαλεότητα που ξέρουμε μόνο στους μεσαιωνικούς λοιμούς».

Η αυθεντική προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας

Το χρονικό που περιγράφει το ξέσπασμα της πανδημίας της ισπανικής γρίπης στη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Φαλτάιτς, στη Σκύρο, επανεξέδωσε το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, το οποίο είναι ιδιωτικό και δημιουργήθηκε από τον γιο του Κωνσταντίνου Φαλτάιτς, Μάνο και τη σύζυγό του Αναστασία. Από τους κύριους στόχους του Μουσείου είναι η διάσωση της σκυριανής παράδοσης.

Το Μουσείο στεγάζει μεγάλο αριθμό αντικειμένων της παραδοσιακής κεραμικής και ξυλογλυπτικής της Σκύρου. Σε ειδικό χώρο εκτίθεται η μεγάλη συλλογή παλαιών και σπάνιων βιβλίων, εφημερίδες εποχής και μοναδικά αρχεία όπως η αυθεντική προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας του 1821, η Αποκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Ε΄, χειρόγραφα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κ.ά.


https://faltaits.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Πέδρο ντι Κάντια στη σφαγή των Ινκας
Ελληνες εξερευνητές και κονκισταδόροι (κατακτητές) έδρασαν, τον 16ο αιώνα, στην υπηρεσία της μεγάλης αποικιοκρατικής δύναμης της εποχής, την Ισπανία.
Ο Πέδρο ντι Κάντια στη σφαγή των Ινκας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ελληνική Επανάσταση και το κίνημα κατά της δουλείας
Στις ΗΠΑ, η Ελληνική Επανάσταση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας και συνέβαλε στην ιδεολογική στήριξη του Κινήματος κατά της δουλείας.
Η Ελληνική Επανάσταση και το κίνημα κατά της δουλείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας