• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.6°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.8°C / 20.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 17.8°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.3°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
Οπλα ενάντια στη γήρανση του δέρματος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπλα ενάντια στη γήρανση του δέρματος

 • A-
 • A+
Η γήρανση του δέρματος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες την ενδογενή και την εξωγενή.
Ακολουθήστε μας στο Google news

H διαδικασία της γήρανσης ξεκινάει νωρίς, από τα 35 μας χρόνια. Είναι μια διαδικασία που φέρνει αλλαγές στο κυτταρικό επίπεδο όλων των συστημάτων του οργανισμού, προκαλώντας σταδιακή έκπτωση των λειτουργιών τους, μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής.

Το δέρμα, η βιτρίνα μας, γερνάει παράλληλα με τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.

Η γήρανση του δέρματος χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:

● Την ενδογενή, που εξαρτάται από την κληρονομικότητα, το DNA μας. Ξεκινάει συνήθως στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας. Ελέγχεται από τα γονίδιά μας και η ταχύτητα εμφάνισής της διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Απεικονίζει την κατάσταση της υγείας μας, καθώς και τον τρόπο διατροφής και διαχείρισης των τροφών από τον οργανισμό μας. Επιφέρει κυρίως αλλαγές στο δέρμα των περιοχών που προστατεύονται από το φως. Κύριος μηχανισμός της ενδογενούς γήρανσης είναι η γλυκοζυλίωση των ιστών.

● Την εξωγενή, που εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζούμε. Αρχίζει να γίνεται στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας. Ο σοβαρότερος εξωγενής παράγοντας γήρανσης είναι η έκθεση στον ήλιο.

Αλλοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου, η βαρύτητα, καθώς και η θέση που παίρνουμε όταν κοιμόμαστε. Κύριος μηχανισμός της εξωγενούς γήρανσης είναι η κυτταρική οξείδωση.

Ενδογενής Γήρανση

Τι είναι η γλυκοζυλίωση των ιστών;

Είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στον οργανισμό μας, κατά την οποία η ζάχαρη του αίματος (γλυκόζη) προσκολλάται στις πρωτεΐνες του οργανισμού (αιμοσφαιρίνη, κολλαγόνο κ.ά.). Οι πρωτεΐνες αυτές τροποποιούνται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται νέα επιβλαβή μόρια, τα AGEs (Προχωρημένα Προϊόντα Γλυκοζυλίωσης), που έχουν βλαβερές συνέπειες στο δέρμα, καθώς μετατρέπουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη σε άκαμπτα και εύθραυστα μόρια.

Το κολλαγόνο είναι μια απλή πρωτεΐνη, βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού, που ισοδυναμεί με το ¼ των συνολικών πρωτεϊνών του σώματός μας. Είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότατα και την ελαστικότητα του δέρματός μας, καθώς και για τη διατήρηση της σωστής υγρασίας του.

Κατά τη διαδικασία γλυκοζυλίωσης τα AGEs παράγουν ελεύθερες ρίζες (οξείδωση) και αδρανοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της φυσικής μας άμυνας απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλώντας φωτογήρανση, ενώ αλλοιώνεται το DNA των κυττάρων τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν τη γλυκοζυλίωση;

Η κατανάλωση ζάχαρης αλλά και γενικότερα υδατανθράκων ταχείας καύσης (όπως αυτοί που λαμβάνουμε από την κατανάλωση γλυκών, λευκού ψωμιού και ζυμαρικών), πέραν του 10% περίπου του συνόλου των ημερησίως προσλαμβανόμενων υδατανθράκων, δημιουργεί τη δυνατότητα πρόσληψης και ενσωμάτωσης του γλυκογόνου (σακχάρου) από το κολλαγόνο.

Γι’ αυτό μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να φροντίζουμε τη διατροφή μας, ώστε να μην υπερβαίνουμε το ποσοστό αυτό, καθώς η διαδικασία ξεκινά από την ημέρα της γέννησής μας.

Μπορούμε να την προλάβουμε ή να την επιβραδύνουμε;

Ναι, καταναλώνοντας μειωμένη ζάχαρη και λευκό αλεύρι και περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, τροφές που εμποδίζουν την προσκόλληση του γλυκογόνου (ζάχαρης) στις πρωτεΐνες του οργανισμού μας. Ακόμα, με τη χρήση καλλυντικών προϊόντων που εμποδίζουν τη γλυκοζυλιωτική διαδικασία (καρνοσίνη) και με αντιοξειδωτικές ιδιότητες βιταμίνης C, E (Pycnogenol).

Εξωγενής Γήρανση

Τι είναι η κυτταρική οξείδωση και τι την προκαλεί;

Είναι η κυτταρική προσβολή από τις ελεύθερες ρίζες, ασταθείς χημικές ενώσεις που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Οι ελεύθερες ρίζες αναζητούν το χαμένο ηλεκτρόνιο στον περιβάλλοντα χώρο των κυττάρων και εάν αυτή η διαδικασία αναζήτησης δεν καλυφθεί, περνούν στον χώρο του γενετικού υλικού δημιουργώντας σοβαρές βλάβες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι δραστικά μόρια με πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης πάνω σε βασικά βιομόρια, όπως τα λιπίδια της βασικής μεμβράνης, οι πρωτεΐνες και το DNA. Δημιουργούνται από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.

Η δημιουργία τους βασίζεται στην ιδιότητα που έχει το οξυγόνο να αποσπά ένα ηλεκτρόνιο για να ολοκληρώσει τον χημικό του τύπο, αφήνοντας τις χημικές ενώσεις αποδυναμωμένες και ασταθείς να ψάχνουν να το αντικαταστήσουν. Ο οργανισμός όμως έχει μηχανισμούς άμυνας έναντι αυτών των διαδικασιών.

Ποιες είναι οι συνέπειες της οξείδωσης στο δέρμα;

Μειώνονται οι αντοχές του απέναντι στον χρόνο. Το DNA κάθε κυττάρου έχει καταγραμμένο τον τρόπο λειτουργίας του για να είναι υγιές. Οταν το τροποποιούμε λόγω της οξείδωσης, αλλάζει τις αναπαραγωγικές και τις αμυντικές του δυνατότητες.

Ετσι το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο απέναντι στο ηλιακό φως και στην περιβαλλοντική μόλυνση, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρυτίδες, πλαδαρότητα, ηλιακές φακίδες, καθώς και προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν το οξειδωτικό στρες;

Η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Η υπερέκθεση στους οξειδωτικούς παράγοντες, ενδογενείς και εξωγενείς, όπως το στρες, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, η μόλυνση, η μη σωστή περιποίηση του δέρματος είναι επαρκείς λόγοι για να «νικηθούν» οι αμυντικοί μηχανισμοί μας.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Ουσίες που προσφέρουν το ηλεκτρόνιο που αναζητείται από τις ελεύθερες ρίζες κι έτσι διασώζονται τα κύτταρά μας. Ο οργανισμός οφείλει να διατηρεί ισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών. Εάν υπάρξει διαταραχή και υπερτερήσουν οι ελεύθερες ρίζες, αρχίζει η οξειδωτική τους επίθεση στα κύτταρά μας, δηλαδή το οξειδωτικό στρες.

Πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε σε καθημερινή βάση τη ρύθμιση μιας υγιεινής διατροφής. Λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων, αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ, διακοπή της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο και τέλος, χρήση αντηλιακών και αντιοξειδωτικών καλλυντικών ουσιών.

Μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή τη διαδικασία;

Ναι, μια πολύ καλή λύση για το δέρμα είναι και η καθημερινή χρήση βιταμίνης Ε και C. Πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, οι ελιές, το σπανάκι και τα πράσινα λαχανικά.

Η βιταμίνη C, από την άλλη, είναι υδροδιαλυτή, αντιοξειδωτική ουσία, που δρα ως συνενζυματικός παράγων σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις. Διατηρεί τη δομική ακεραιότητα των κολλαγόνων ινών. Τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή αλλά και σε άλλα φρούτα και λαχανικά όπως πιπεριές και ακτινίδια.

● Υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμίνης C υπάρχει στην επιδερμίδα και όχι στο χόριο, λόγω της υδατοδιαλυτότητάς της. Εχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μείωση των επιπέδων της βιταμίνης C λόγω της χρησιμότητάς την στην αντιστροφή της οξειδωτικής δραστηριότητας των υπεριωδών ακτίνων.

Θεωρείται ότι υψηλές καθημερινές δόσεις βιταμίνης C προστατεύουν το δέρμα από τον χρόνο και τη φωτογήρανση. Επιπλέον η C βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του μεταβολισμού, διατηρεί τον μυϊκό τόνο και την υγεία του δέρματος και υποστηρίζει την ανοσολογική και νευρική λειτουργία. Τέλος, προάγει τον κυτταρικό αναδιπλασιασμό.

● Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δημιουργεί το κόκκινο χρώμα στις ώριμες ντομάτες. Ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία. Στον επεξεργασμένο πολτό ντομάτας είναι 4 φορές πιο βιοδιαθέσιμο βιολογικά από ό,τι το λυκοπένιο στη φρέσκια ντομάτα. Το σερβίρισμα των παραγώγων της ντομάτας με ελαιόλαδο διευκολύνει την απορρόφηση του λυκοπενίου από το έντερο.

Τέλος, ας πούμε όχι στα τηγανιτά, στα ψητά στα κάρβουνα, στα καπνιστά και στα παραψημένα τρόφιμα. Να θυμόμαστε ότι είναι πηγές ελεύθερων ριζών και παράγοντες διευκόλυνσης της γλυκοζυλιωτικής διαδικασίας.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Μετά τα 50
Ο μισός αιώνας ζωής είναι σταθμός για την υγεία. Για να προλάβετε τα όποια προβλήματα υγείας μετά τα 50 χρειάζεται να φανείτε πιο έξυπνοι από την ηλικία σας.
Μετά τα 50
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
Η ηλικία μέσα στην ηλικία
Ισως να μην υπήρξε ποτέ εποχή στην οποία η νεότητα να είναι τόσο υποχρεωτική. Δεν είναι μόνο ότι η ηλικία αυξάνει εντός ενός συστήματος που κωδικοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες με βάση τη νεότητα. Την...
Η ηλικία μέσα στην ηλικία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Προσέχω την υγεία μου μετά τα 65
Η Ελλάδα είναι μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpAge International του 2015 για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ● Τα...
Προσέχω την υγεία μου μετά τα 65
ΒΟΥΛΗ
Η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί στη Βουλή για το δημογραφικό, ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ανακοπεί. Την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης ο...
Η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ
«Δεν είμαι καλλιτέχνης, είμαι εμπόδιο»: Για την ελληνική χιπ χοπ σκηνή
Οσο πιο εσωστρεφής και ανακυκλώσιμη γίνεται η τέχνη στο θέατρο και στην ποίηση τόσο περισσότερο θα έχουμε ανάγκη την εξωστρέφειά της.
«Δεν είμαι καλλιτέχνης, είμαι εμπόδιο»: Για την ελληνική χιπ χοπ σκηνή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας